Een op de vier Nederlandse smartphone-bezitters heeft een iPhone

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Regelmatig verschijnen onderzoeken naar het marktaandeel van de iPhone in de Verenigde Staten, maar hoe zit het eigenlijk in ons eigen land? Telecompaper heeft een groot onder­zoek naar het smartphone-gebruik in Nederland gehouden.

Daaruit blijkt dat de iPhone goed is voor 23 procent marktaandeel. Bijna één op de vier Nederlandse smartphone-gebruikers heeft een iPhone in zijn broekzak. Samsung blijkt echter dominant met een marktaandeel van 47 procent. Andere merken als HTC en LG hebben een beperkt marktaandeel.

Niet alleen het marktaandeel, maar ook het gedrag van Nederlandse smartphone-gebruikers is onderzocht. 33 procent van de iPhone-gebruikers verkoopt zijn oude toestel. Daarmee zijn tweedehands iPhones big business geworden. Ook worden smartphones steeds vaker doorgegeven aan familieleden of vrienden.
iphone-marktplaats

Als laatste is de merktrouwheid van de Nederlandse iPhone-gebruiker aanzienlijk. Drievierde van de Nederlandse iPhone-gebruikers met een tablet, heeft een iPad. Aan het onderzoek van Telecompaper hebben 12.000 Nederlanders in de leeftijd van 12 tot 80 jaar meegedaan.

Onderzoeksresultaten in een infographic:
Smartphone_infographic_q32014

[Hat tip: Adformatie]

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Heb inderdaad net m’n 4s aan mijn moeder cadeau gedaan:)

 • Profielfoto
  mslik

  Ik heb mijn 4 aan mijn ouders cadeau gedaan. Mijn iPad 3 aan een goede vriend.

  Ik denk echter wel dat als Apple nou een goedkopere variant maakt van de Iphone (en dan bedoel ik een iPhone voor zeg 400,- euro) ze veel marktaandeel zullen verkrijgen. Ik ken aardig wat mensen die (terecht) zeggen. Wil er graag een hebben maar ik vind 700+ euro gewoon teveel. En dat is niet alleen in Nederland gok ik.

  Ik betaal het er graag voor hoor. Heb liever een BMW dan een Skoda om het zo maar ff te zeggen. Maar ik snap dat sommige mensen het een boel geld vinden.

  Maar ach. NEXT

 • Profielfoto
  SvS

  ik kan mij aansluiten bij mslik. Dat ervaar ik ook. Dat zag je ook aan de reacties toen de prijzen van 5c bekend werden.

 • Profielfoto
  ArthurM.

  3 op de 4 mensen hebben een Android toestel.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Als je zoals Apple mikt op het premium segment dan is 23% al best veel en is uitbrengen van een iPhone voor een ander segment niet de orde. 3 op de 4 heeft dus een Android. Daar zullen ze hopelijk voor hen dan een goede keuze aan hebben gehad. Verder heb je naast iOS eigenlijk geen andere keuze dan Android, Tizen en BlackBerry daargelaten, dus dat Android hoog scoort onder niet-iOS gebruikers: nogal wiedes.

 • Profielfoto
  Triumph

  Mensen die een iPhone te duur vinden, hebben mbt aanschafprijs gelijk.
  Alleen in januari verkocht ik mijn iPhone 4 van 3 jaar oud voor 275,- euro, probeer dat maar eens met een smasunmhgehkjhs;sax pff kan het woor dniet onder mijn vingers vandaan krijgen

 • Profielfoto
  ramrod

  Dus 75% heeft geen IPhone ….

 • Profielfoto
  DutchMac

  En hoe groter en duurder de iPhone gaat worden hoe lager het percentage iPhone gebruikers. De meeste mensen willen een telefoon om te bellen of appen. Een iPhone moet je gewoon in jas of broekzak te stoppen zijn, zonder hinder te hebben van de maat. Ik hoop echt op een nieuwe iPhone zo groot als een 4S in de toekomst.

 • Profielfoto
  Mutts

  De BMW- Skoda vergelijking van mslik gaat niet echt op want de 400 euro kostende tegenhanger had vaak dezelfde of soms betere specs als een iPhone.
  Ik zeg had want ook bij Android zie je dat de toplijn rond de 600 euro begint. Ook kan Apple geen “budget model” maken want dit zal ten koste gaan van de hardware. Met ander woorden een budget Android modellen zullen hardware matig net boven die budget Iphone zitten met een beter prijs/prestatie verhouding.

  Daar komt nog eens bij dat Apple al jaren bewust kiest voor een premium merk En een budget model past daar niet bij kijk naar de Iphone 5c en dat was geeneens een echt budget model.

  Wel zal de het markt aandeel meer krimpen want de huidige trend maakt Iphone ieder jaar duurder.

  @DutchMac vreemd geoeg schijnt de markt om grotere schermen te vragen.
  Iets wat je bij Android al een tijdje ziet en waar Apple nu ook gehoor aan geeft.
  4,7″ is in mijn ogen echt het maximale dat een smartphone kan hebben.