Dit zijn de 10 grootste beperkingen voor Apple Watch-apps

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Nu ontwikkelaars bijna een maand met WatchKit hebben kunnen spelen, zijn alle ins en outs over apps die voor het horloge van Apple gemaakt kunnen worden wel bekend. We weten ongeveer al wat wel kan, maar wat kunnen apps eigenlijk niet?

Om je alvast een idee te geven wat je wel en niet kunt verwachten van apps voor de Apple Watch heeft Cult of Mac een prima overzicht gemaakt van wat ontwikkelaars niet mogen. Waarschijnlijk worden een aantal beperkingen in latere generaties Apple Watch opgeheven.

De beperkingen gelden alleen voor apps van derden. Alles wat door Apple op de Watch is gezet, heeft waarschijnlijk minder restricties. Omdat WatchKit nog in betafase is, kunnen er nog dingen veranderen. Het staat er nu zo voor:

Functioneren zonder iPhone

Hoewel enkele standaard op de Apple Watch aanwezige apps zonder iPhone kunnen functioneren, gaat dit niet voor apps van derden op. Een iPhone moet verbonden zijn omdat Watch-apps het echte rekenwerk aan de iPhone overlaten en alleen data via Bluetooth heen en weer sturen.
apple watch-iphone-16x9

Apps op de iPhone openen

Een iPhone mag de Apple Watch wel aansturen, maar de Apple Watch mag de iPhone niet aansturen. Dat wil zeggen dat een app op je iPhone openen middels een tap op de Apple Watch niet mogelijk is.

Alleen scrollen met de Digital Crown

Ondanks dat de Apple Watch een touch screen heeft, is scrollen met je vinger op het scherm er niet bij in applicaties van derden. Hiervoor moet de Digital Crown gebruikt worden.
applewatch-homescreen

Drukbeweging op het scherm

Het scherm van de Apple Watch is drukgevoelig, hierdoor kan het onderscheid maken tussen een lichte tik en een stevige druk. Die stevige drukbeweging is beperkt voor externe apps, er kan alleen een standaard snelmenu geopend worden.

De Taptic Engine gebruiken

Door middel van de Taptic Engine kan de Apple Watch nauwkeurige trilbewegingen maken. Van een klopje op je pols tot stevig trillen. Externe apps krijgen maar 1 trilstand voor alles en hebben verder geen controle over de Taptic Engine.
watch-taptic engine-16x9

Hartslag meten

Dat mag alleen de bijgeleverde fitness-software. Deze zet de gemeten hartslag waarschijnlijk wel in de Health-app, op deze manier kunnen andere applicaties deze alsnog opvragen. Maar toegang tot de sensoren van de Apple Watch hebben ze niet.

De microfoon gebruiken

Alleen Apple’s eigen apps als iMessage mogen gebruik maken van de microfoon, maar externe apps mogen alleen van de dictatiefunctie gebruik maken die spraak naar tekst omzet.

Camera van iPhone bedienen

De standaard camera-app op de Apple Watch heeft tot de camera van de iPhone en kan als afstandsbediening werken. Externe apps mogen dit niet. Dat zet Instagram en vergelijkbare apps op een achterstand
watch-camera-apple tv-16x9

Geluiden afspelen

De Watch komt met een aantal standaard geluiden voor notificaties en daar moeten apps het mee doen. De mogelijkheid om eigen geluiden te spelen is niet aanwezig. Geen eigen ‘Watch Tones’.

Wijzerplaten

Apple geeft je 12 wijzerplaten en daar moet je het mee doen. Er zijn geen apps te installeren die een wijzerplaat bevatten.
Apple Watch - watchfaces wide
Het niet openstellen van bepaalde functies is niets vreemds. Bij iOS duurde het ook tot iOS 8 voordat het systeem verder open ging voor ontwikkelaars. Apple heeft de beperkingen waarschijnlijk ook ingebouwd om overbodig gebruik van de accu tegen te gaan.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  dvischjager

  Je kunt ook scrollen zonder de Digital Crown. Is gedemonstreerd in de live demo tijdens het event waar de Apple Watch werd aangekondigd.

  Vingerbewegingen zoals “pinch to zoom” werken niet. Dáár moet wel de Digital Crown voor worden gebruikt.

 • Profielfoto
  Niels

  Op zich zijn al deze beperkingen wel logisch. Apple wil eerst zeker weten dat de eigen apps optimaal functioneren icm de iPhone en bovendien gebruikers laten wennen aan de gebruikswijze. In de toekomst zullen deze beperkingen wel net als in iOS verdwijnen.

  N.b. veel nieuwe functies in iOS8 worden maar mondjesmaat gebruikt door iPhone en iPad gebruikers. Met name de nieuwe ‘cross-app’ functies staan nog in de kinderschoenen. Daarom lijkt het voor veel gebruikers dat er weinig nieuws aan iOS8 is tov iOS7, puur omdat ze de nieuwe cross-functionaliteit nog niet echt ontdekt hebben.

 • Profielfoto
  pippen2

  De meeste beperkingen hebben volgens mij te maken met het feit dat de SDK nog niet zo uitgebreid is. Het kost gigantisch veel tijd en testwerk om zo’n SDK te ontwikkelen. Vergelijk het met de eerste versie van iOS: dat was toen ook nog heel beperkt. Maar het werd snel uitgebreid met allerlei nieuwe functies. Grote kans dat de Watch later dus wel veel nieuwe functies krijgt, zonder dat je er een nieuwe voor hoeft te kopen.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Misschien heeft dit apparaatje na doorontwikkeling (updates / upgrades) over een aantal jaren, meer toegevoegde waarde. Nu is het een leuk apparaatje voor spielerei. Pas als het echt bruikbaar zou worden, zonder er direct een iPhone aan te hoeven koppelen, dan wordt het interessanter. Nu zie ik het als, wasted money.

 • Profielfoto
  polansky

  Grappig om te zien hoe de ‘liefhebbers’ van dit horloge al die beperkingen goedpraten.

  Die SDK gaat voorlopig echt niet verder open. Ik zou die hoop maar laten vervliegen. Ik blijf erbij dat ik dat horloge nog niet tot een succes zie worden. Mensen die geen Apple fan zijn kan het horloge niets schelen, net als vele gewone iPhone bezitters dat horloge ook geen donder doet.

  Alleen de echte fanboys blijven over. Of die groep voldoende groot is om dit horloge tot een levensvatbaar product te maken moet nog maar blijken.

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Ondanks deze beperkingen zal het eindresultaat prima te bedienen zijn. Uiteraard koop ik hem zeer zeker, niet alleen voor de heb maar ook omdat ik de toegevoegde waarde ervan in zie.

  Nu dien ik telkens mijn iPhone 6 uit mijn broekzak te halen zodra ik een mail, whatsapp etc ontvang maar met de Apple Watch zal dit stukken minder worden omdat je notificaties die niet belangrijk zijn zo kunt negeren vanaf je pols en je dus de moeite bespaard om je iPhone te pakken:)

 • Profielfoto
  polansky

  Welke toegevoegde waarde Stef?

  Niet je iphone 6 vergeten tijdens het joggen hoor!
  Die blijft door het grote formaat ook zo lekker zitten tijdens het hardlopen trouwens…

 • Profielfoto
  knekkie

  Nutteloos ding waar je ook nog eens niks mee kan zonder een iPhone.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Sja… Tijdens de Keynote was ik nog gematigd enthousiast. Ik zag mezelf er wel 1 kopen ter vervanging van de borstband als hartslagmeter, icm een horloge en de extra functies in samenwerking met de iPhone. Maar dat ik ook dingen als hartslag en basisfuncties niet kan gebruiken zonder iPhone? bezopen. Ga ‘m dus niet kopen, ga m’n iPhone 6 plus echt niet meezeulen in m’n sportbroekje.

 • Profielfoto
  iMad

  Welke toegevoegde waarde Stef?

  Niet je iphone 6 vergeten tijdens het joggen hoor!
  Die blijft door het grote formaat ook zo lekker zitten tijdens het hardlopen trouwens…

  Als ik me goed herinner heb je de iPhone niet nodig tijdens het joggen en pas later kan je gegevens overzetten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  … en hiermee bevestigd Apple de teleurstelling en loopt echt achter op Android Wear.
  Daarnaast is ie naast beperkt ook lelijk, dikkig, duur en iets te sneu ingesteld (met die doodles en heartbeats).

 • Profielfoto
  GeertGB

  Het klinkt allemaal niet uitnodigend. Er kan bijna niets zo lijkt het. En de batterij zou ook bijna niets toelaten. Is dit een platform voor innovatieve apps?

  Dit allemaal nog afgezien van de vormgeving. Dat is een kwestie van smaak, maar het ziet er wat lomp uit allemaal.

  Maar goed, van de iPhone was de verwachting dat er op jaarbasis maximaal enkele 100 duizenden van zouden worden verkocht op jaarbasis. Het zijn er nu 50+ miljoen per kwartaal. Met andere woorden: we zien het potentieel niet, maar het is er wellicht dus wel.

  Kennelijk. Hopelijk.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Wacht nu eens even tot je dat ding hebt zien werken vooraleer je conclusies trekt. De iPod (te duur), de iPhone (slechte camera, gesloten ecosysteem, batterijduur) én de iPad (overbodig met een te dikke rand) kregen iedere keer kritiek die achteraf totaal geen doorslag gaf op de verkoop of het gebruik zelf.
  Daarbij is dit een eerste generatie en dat blijft toch een nicheproduct.

  Ik ga ‘m niet kopen. Maar een tweede of derde generatie zou wel eens aan mijn pols kunnen komen hangen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  … en hiermee bevestigd Apple de teleurstelling en loopt echt achter op Android Wear

  Ja, dat is pas een kaskraker.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik wacht wel af totdat ik hem in mijn handen heb en daadwerkelijk een oordeel kan vellen.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Ik wacht wel af totdat ik hem in mijn handen heb en daadwerkelijk een oordeel kan vellen.

  Of wachten tot je haar in handen hebt. Klinkt toch weer anders. Veelbelovend.

 • Profielfoto
  pruus

  Net als bij kinderen werkt teugels langzaam loslaten in de opvoeding. Alle vrijheid is mooi, maar echt creatief word je pas als er grenzen zijn. Zo intepreteerbaar ik het. Jongens, wat staan we te trappelen voor een apparaat dat alles moet kunnen…goed overzicht/artikel!

 • Profielfoto
  polansky

  Wacht nu eens even tot je dat ding hebt zien werken vooraleer je conclusies trekt. De iPod (te duur), de iPhone (slechte camera, gesloten ecosysteem, batterijduur) én de iPad (overbodig met een te dikke rand) kregen iedere keer kritiek die achteraf totaal geen doorslag gaf op de verkoop of het gebruik zelf.

  Ja knap van Apple dat ze al die nadelen van Apple nu in één apparaat weten te stoppen en alsnog de gelovige apple addicten er mee aan het lijntje weten te houden en zelfs weten te paaien.

  Van de iPod zag iedereen het nut, van de iPhone zag iedereen de potentie, en de iPad was gewoon een logisch gevolg van de iPhone.

  De apple watch heeft niets van aantrekkingskracht buiten wat Apple gelovigen om. Vraag aan een willekeurig iemand op straat met een Android of Windows machine of ze iets zien in een Apple horloge en de kans is 99% dat ze er weinig tot niets in zullen zien.

  Ik denk dat Apple juist door het succes van de door jou genoemde producten naast haar schoenen is gaan lopen. In de verwachting dat alles wat Apple uitbrengt een succes gaat worden.

  Maar laten we niet vergeten dat Apple meer fails heeft gemaakt dan je op 2 handen kunt tellen. Als de apple watch geen succes wordt zou het zomaar ook een ommekeer kunnen zijn in het geloof dat veel aandeelhouders in Apple hebben. Hoge bomen vangen veel wind, en wie van hoog valt, valt hard.

 • Profielfoto
  pippen2

  polansky, hoe weet jij nu dat die SDK niet verder open gaat? Ik heb inmiddels een succesvolle iOS app uitgebreid met een Apple Watch app. In combinatie met de iPhone kan je er echt al hele leuke dingen mee doen hoor. Naar mijn mening is het alleen maar goed dat ze deze beperking opleggen. Anders is de batterij zo leeg. En dit heeft niets met “goedpraten” te maken, maar gewoon een andere kijk op deze materie. En aangezien ik al jaren voor iOS ontwikkel en het verloop van die SDK goed heb gevolgd, ga ik er vanuit dat er echt nog wel nieuwe functies aan de Watch SDK worden toegevoegd.

 • Profielfoto
  polansky

  @Pippen,

  Dat weet ik niet, maar hoe vaak is het voorgekomen dat een SDK op het moment van release opener is dan bij de beta? Die keren op één hand kunt tellen en is bij Apple nog niet voorgekomen.

  Er nu al op rekenen dat de SDK heel snel opengegooid wordt is gewoon jezelf zand in de ogen strooien, omdat je verlekkerd bent door marketing.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Polansky: het kan heel goed zijn dat je gelijk hebt.
  Het enige wat ik ook zei was: wacht even met oordelen tot je het product in je handen hebt. Daarbij zou het in de toekomst wel eens goed kunnen dat beperkingen opgeheven worden (zie AppStore bv.) en dat de horloge iPhone-free wordt (net zoals met de iPhone/pc-free).

  Voorlopig is het voor iedereen een beetje koffiedik kijken. Maar nu al roepen dat het een mislukking is, lijkt me wel een beetje voorbarig.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Een iPhone mag de Apple Watch wel aansturen, maar de Apple Watch mag de iPhone niet aansturen. Dat wil zeggen dat een app op je iPhone openen middels een tap op de Apple Watch niet mogelijk is.

  Maar bijvoorbeeld muziek op pauze zetten of een liedje skippen kan toch wel neem ik aan:o (ook bij apps van derden…?)

 • Profielfoto
  wahibke

  Ik ben niet zo een fan van de Apple Watch:
  Design
  Ik vind persoonlijk het design van de Apple Watch afschuwelijk, te dik en dan vierkantig. Ik vind de Moto 360 er veel beter uitzien.
  Geen Facetime Camera
  Eigenlijk kan de Apple Watch niet echt veel meer dan de concurrentie, gewoon je notificaties laten zien. En wat andere simpele dingen die andere smartwatches ook al kunnen. Moest Apple een Facetime camera in de Apple Watch gestokken hebben. Was de watch speciaal en anders dan de concurentie. De enige speciale functie nu is je hartslag doorsturen. In men opinie is dat gewoon iets doms en iets wat je nooit gaat gebruiken.
  Prijs
  Uit vele artikelen die ik al gelezen heb, blijkt de Apple Watch duurder te zijn dan de concurentie. Ik vind persoonlijk die Watch niet meer waard dan 300 euro.
  Luxe Artikel
  Als je eigenlijk gaat kijken hoeveel Apple nu zich gericht heeft op mode enz.. Is deze watch een echt luxe artikel. KIjk maar naar de “Apple Watch Edition” 24 karaat goud, enz… Tijdens de keynote constant adviseren naar mode en andere dure merken.
  Conclusie
  In mijn opinie is de Apple Watch niet speciaal en zeker de “meerprijs” niet waard. Er zijn gewoon niet genoeg speciale functies om beter te zijn dan de concurrentie. Ik vind dat Apple de laatste jaren is veranderd in een Luxe merk. En dat je gewoon meer betaalt voor het “Appeltje”.

 • Profielfoto
  RemSon

  hahaha.. echt hej… Iedereen al helemaal vol van dat wat het wel of niet is of gaat zijn.. man man man.. wacht nou inderdaad is tot je dat ding in je handen hebt.. zowel de mensen die pro zij en de mensen die tegen zijn…

  En waarom is er een uitspraak als:

  Als je er naar uitkijkt de negeer je de negatieve kanten van de watch, lijkt me een volledig persoonlijke mening, en dat is voor iedereen anders. Al wil iemand hem alleen maar vanwege het design kopen.. en heeft tie een android based phone. Who fucking cares…..

  Daarnaast denk ik dat de manier waarop de marketing gedaan wordt juist heel veel mensen zand in de ogen strooit. Ook hier gaat het om de pro’s en de anti’s. Bedrijven die tot de rijkste ter wereld behoren doen niet zo maar even een advertentietje hier of daar.. Alles is gecoördineerd en veelal een vooraf bepaalde strategie…

  Dus wellicht wil Apple de negatieve reacties op het product zelf wel voor zijn en creëert het nu een pas op de plaats voor wat betreft de verwachtingen, verwachtingsmanagement, waardoor het niet ten volle gebruiken van de potentie niet meer als zo heftig ervaren wordt bij de lancering.. ik weet het niet hoor.. maar man man man.. blijft toch gewoon normaal nadenken..