Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 december 2014
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 10 grootste beperkingen voor Apple Watch-apps

Nu ontwikkelaars bijna een maand met WatchKit hebben kunnen spelen, zijn alle ins en outs over apps die voor het horloge van Apple gemaakt kunnen worden wel bekend. We weten ongeveer al wat wel kan, maar wat kunnen apps eigenlijk niet?

Om je alvast een idee te geven wat je wel en niet kunt verwachten van apps voor de Apple Watch heeft Cult of Mac een prima overzicht gemaakt van wat ontwikkelaars niet mogen. Waarschijnlijk worden een aantal beperkingen in latere generaties Apple Watch opgeheven.

De beperkingen gelden alleen voor apps van derden. Alles wat door Apple op de Watch is gezet, heeft waarschijnlijk minder restricties. Omdat WatchKit nog in betafase is, kunnen er nog dingen veranderen. Het staat er nu zo voor:

Functioneren zonder iPhone

Hoewel enkele standaard op de Apple Watch aanwezige apps zonder iPhone kunnen functioneren, gaat dit niet voor apps van derden op. Een iPhone moet verbonden zijn omdat Watch-apps het echte rekenwerk aan de iPhone overlaten en alleen data via Bluetooth heen en weer sturen.

Apps op de iPhone openen

Een iPhone mag de Apple Watch wel aansturen, maar de Apple Watch mag de iPhone niet aansturen. Dat wil zeggen dat een app op je iPhone openen middels een tap op de Apple Watch niet mogelijk is.

Alleen scrollen met de Digital Crown

Ondanks dat de Apple Watch een touch screen heeft, is scrollen met je vinger op het scherm er niet bij in applicaties van derden. Hiervoor moet de Digital Crown gebruikt worden.

Drukbeweging op het scherm

Het scherm van de Apple Watch is drukgevoelig, hierdoor kan het onderscheid maken tussen een lichte tik en een stevige druk. Die stevige drukbeweging is beperkt voor externe apps, er kan alleen een standaard snelmenu geopend worden.

De Taptic Engine gebruiken

Door middel van de Taptic Engine kan de Apple Watch nauwkeurige trilbewegingen maken. Van een klopje op je pols tot stevig trillen. Externe apps krijgen maar 1 trilstand voor alles en hebben verder geen controle over de Taptic Engine.

Hartslag meten

Dat mag alleen de bijgeleverde fitness-software. Deze zet de gemeten hartslag waarschijnlijk wel in de Health-app, op deze manier kunnen andere applicaties deze alsnog opvragen. Maar toegang tot de sensoren van de Apple Watch hebben ze niet.

De microfoon gebruiken

Alleen Apple’s eigen apps als iMessage mogen gebruik maken van de microfoon, maar externe apps mogen alleen van de dictatiefunctie gebruik maken die spraak naar tekst omzet.

Camera van iPhone bedienen

De standaard camera-app op de Apple Watch heeft tot de camera van de iPhone en kan als afstandsbediening werken. Externe apps mogen dit niet. Dat zet Instagram en vergelijkbare apps op een achterstand

Geluiden afspelen

De Watch komt met een aantal standaard geluiden voor notificaties en daar moeten apps het mee doen. De mogelijkheid om eigen geluiden te spelen is niet aanwezig. Geen eigen ‘Watch Tones’.

Wijzerplaten

Apple geeft je 12 wijzerplaten en daar moet je het mee doen. Er zijn geen apps te installeren die een wijzerplaat bevatten.

Het niet openstellen van bepaalde functies is niets vreemds. Bij iOS duurde het ook tot iOS 8 voordat het systeem verder open ging voor ontwikkelaars. Apple heeft de beperkingen waarschijnlijk ook ingebouwd om overbodig gebruik van de accu tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Dit zijn de 10 grootste beperkingen voor Apple Watch-apps
Sluiten