Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 31 december 2014

Dit was 2014 op OMT

Nog een paar uur en 2014 mag definitief de geschiedenisboeken in. Maar hoe zullen wij als OMT-ers er op terugkijken?  Was 2014 hét jaar waar het voorschot gegeven werd op Apple’s nieuwe innovatie; de Apple Watch, herinneren we het als het jaar waarin Tim Cook uit de kast kwam of zal het herinnerd worden als het jaar waarin begonnen werd aan Steve Jobs’ laatste droom; de nieuwe Apple-campus in Cupertino?

One More Thing blikt terug aan de hand van de tien populairste artikelen van het afgelopen jaar. Kortom; wat vond jij als OMT-lezer belangrijk dit jaar?

10: Way too long; 5 Apple-producten die schreeuwen om een update

We beginnen met verwachtingen die niét uitgekomen zijn in 2014. Op de tiende plek staat een artikel uit oktober waarin producten opgesomd werden waar Apple maar geen aandacht aan lijkt te willen geven. Zo bracht 2014, op een visuele mini-update na, wéér geen nieuws voor de Apple TV. Ook rond de iPod was er weinig te melden, nou ja, op het verdwijnen van de iPod classic na dan. Ook bleef het stil rond de Mac mini, tot Apple’s media-evenement, vier dagen na publicatie van het artikel. In Cupertino bleek men tóch nog niet klaar te zijn met de kleine telg uit de Mac-familie die  een bescheiden update kreeg; snellere processoren en betere grafische prestaties waardoor 4K-resoluties mogelijk werden, enigszins.

Het meest schrijnende voorbeeld van een om een update-sschreeuwend product werd toch wel het Thunderbolt Display. Sinds 2011 is het scherm niet meer geüpdatet en zo loopt het nu hopeloos achter in uiterlijk, resolutie en poorten. Dat er vier dagen na publicatie van het artikel een 5K-beeldscherm aangekondigd werd, zij het met een iMac er omheen, wisten we toen nog niet.

09: iMac met Retina-beeldscherm nu te koop

Geruchten over een iMac met een retina-waardig beeldscherm gaan terug tot in 2012. Op 16 oktober, tijdens Apple’s iPad-evenement kwam het er dan toch eindelijk van. De 27-inch iMac werd uitgebracht in een versie met een verbluffende 14,7 miljoen pixels. Daarmee bleek Apple niet voor een 4K-resolutie te gaan (wat velen wel verwacht hadden) maar de eerste 5K-computer op de markt te hebben gebracht. De retina-iMac kon op die manier in Final Cut Pro X een 4K-preview laten zien met genoeg ruimte er omheen voor een tijdlijn en videobibliotheek.

Natuurlijk moest zo’n duizelingwekkende schermresolutie vergezeld gaan van nieuwe hardware. De Retina iMac bleek een snellere processor te hebben en een veel krachtiger grafische kaart. Dat alles kwam wel met een net zo heftige prijsverhoging. Het instapmodel van de retina iMac werd door Apple op 2629 euro gezet. Voor het topmodel bleek 4529 betaald te moeten worden.

08: Nu beschikbaar: Microsoft Office voor iPad

Niet al het belangrijke nieuws van 2014 kwam uit Cupertino. Op de achtste plaats staat een bericht waar Microsoft’s kersverse CEO Satya Nadella in maart mee kwam. Na jaren van speculatie, geruchten en gelekte screenshots gebeurde het dan toch: Microsoft Office, bestaande uit Word, Excel en PowerPoint kwam uit in een versie voor de iPad, compleet met strakke en intuïtieve touch-interface.

Nadat Apple een half jaar eerder al Numbers, Pages en Keynote gratis begon weg te geven bij nieuwe iOS-apparaten kon Microsoft niet achterblijven; alle Office voor iPad-apps bleken gratis gedownload te kunnen worden. Maar ja, als software-bedrijf kun je het met die strategie niet lang volhouden. Het openen van documenten was weliswaar gratis maar voor het bewerken van documenten in Word, Excel en PowerPoint vereiste Microsoft een Office 365-abonnement.

07:  Apple toont Apple Watch in drie varianten aan de wereld

We moesten er jaren op wachten, maar op 9 september kwam het hoge woord er eindelijk uit: de iWatch, pardon, de Apple Watch was een feit. Vol trots lieten Tim Cook, Jonathan Ive en andere VP’s hun met verschillende bandjes gepersonaliseerde horloges zien aan de wereldpers. Apple had voor de gelegenheid zelfs een enorme witte tent laten bouwen tegenover het al net zo grote theater waarin de Apple Watch geïntroduceerd werd.

De Apple Watch bleek een mooi, traditioneel ontworpen klokje te worden, inclusief draaimechaniekje dat omgedoopt werd tot ‘Digital crown’. Samen met een touchscherm dat twee soorten aanraking kan voelen is de volledig nieuw ontworpen interface ermee te bedienen. Intuïtieve apps voor communicatie en gezondheid, samen met een keur aan sensoren onderop maakten het geheel af. Er bleek een Apple Watch te komen in gepolijst roestvrij staal, een aluminium Apple Watch Sport en zelfs een Apple Watch Edition in goud… en in rosé-goud… en alle modellen zijn in twee maten te krijgen… met een keus uit zes soorten bandjes… in verschillende kleuren.

Keuze te over dus, maar gelukkig bleek ons nog wat bedenktijd gegund te zijn. De Apple Watch komt pas begin 2015. Wellicht dat het Apple-nieuws waar de hele wereld het over had daarom slechts een zevende plek behaald heeft in OMT’s top-tien?

06: Celebs in onderbroek door iCloud-hack?

Natuurlijk was het in 2014 lang niet altijd pais en vree in Apple-land. Schandalen waren er ook in kleine, grote en overtrokken proporties. Misschien wel de meest opzienbarende was de iCloud-hack waardoor menig Hollywood-celebrity eind augustus letterlijk in haar hemd stond. Zo doken compromitterende foto’s op van Jennifer Lawrence, Kate Upton en Ariana Grande die de sterren ooit gemaakt hadden met hun iPhone. Via Photostream belandde de foto’s in iCloud waar hackers ze uit wisten te trekken.

Was iCloud zo lek als een mandje of bleek er toch iets anders gaande? Het definitieve antwoord werd niet meer gegeven in 2014 maar de meest plausibele theorie die rondging was een eenvoudige password-hack waarbij het gelukt was om wachtwoorden te achterhalen en zo op accounts in te loggen. Apple benadrukte als reactie dat het al langer een oplossing had voor onveilige wachtwoorden: tweesteps-verificatie. Die functie werkte al voor Amerikaanse Apple ID’s en kwam in 2014 ook in Nederland en België beschikbaar.

05: Nieuwe MacBook Pro nu te koop; sneller, meer geheugen, lagere prijzen

Een OMT-er blijkt toch vooral enthousiast te worden van nieuwe hebbedingen en hoog op de lijst lijkt voor velen Apple’s paradepaardje in mobiliteit en kracht te staan; de Retina MacBook Pro. Zelfs de uiterst bescheiden update die in juli van het jaar uitkwam bleek genoeg te zijn voor een vijfde plek in de meest-gelezen-artikelenlijst op OMT.

Veel nieuws was er echter niet te melden over de nieuwe MacBook Pro. Zowel de 13- als de 15-inch modellen kregen nieuwe i5- en i7-processoreren, Iris en Iris-pro grafische chips én, enigszins verrassend, een iets lagere prijs. Over de MacBook Air bleek al net zo weinig te melden. Zelfs het door sommigen vurig verlangde retina-scherm bleef uit voor de dunne MacBook. Wellicht dat de Air daardoor geen plek in de top-tien heeft kunnen bemachtigen.

04: Foto’s tonen dunner iPadscherm

In april was OMT even het middelpunt van de internationale belangstelling, binnen het Apple-universum althans. Via een eigen betrouwbare bron in Azië wisten we als eerste scherpe foto’s te publiceren van een toen nog onbekend model iPad. Het leek in alles op de iPad Air, maar dan nóg dunner.

Vijf maanden later bleek het inderdaad te kloppen; Apple kwam uit met de iPad Air 2, die nét iets dunner was dan zijn voorganger. De nieuwe iPad had een snellere A8-processor en was voor het eerst ook als goudkleurig model verkrijgbaar. Ook de iPad mini werd vernieuwd, maar ging verrassend genoeg en in tegenstelling tot vorig jaar, niet mee in snelheid met zijn grote broer. De iPad mini 3 bleef qua processor steken op A7 maar kreeg wel een Touch ID-sensor en een optioneel gouden uitvoering. Opvallend was ook dat zowel de tweede als de eerste generatie iPad mini nog steeds te koop bleven na 16 oktober.

03: OS X radicaal vernieuwd met Yosemite

Hoe onstuimig een Apple-jaar ook kan zijn, er blijven bakens van zekerheid bestaan. Vroeger was er Macworld Expo aan het begin van het nieuwe jaar, maar nadat Apple daar in 2011 afscheid van nam bleek 2014 het laatste jaar te zijn waarin deze mastodont überhaupt voor gehouden werd. Gelukkig blijven er nog over; het iPhone-evenement in september, het iPad-/Mac-evenement in oktober en natuurlijk de World Wide Developer Conference in juni.

Ook in 2014 stelde de WWDC niet teleur. Naast het nieuwe iOS 8 stond ook Apple’s nieuwe Mac-besturingssysteem in de spotlight; OS X 10.10 Yosemite. Zoals algemeen aangenomen trok deze versie zich nog verder richting iOS met een strakkere interface. Skeuormorfisme werd steeds minder aanwezig en met Continutity konden bestanden, taken en andere acties makkelijk uitgewisseld worden tussen OS X en iOS.

OS X Yosemite kwam op WWDC uit als beta voor ontwikkelaars en werd tijdens het oktober-evenement publiek uitgerold, gratis, zoals we inmiddels van Apple gewend zijn. Op een enkele hardnekkige bug na mocht gesproken worden van een succesvolle release, wat niet bepaald gezegd kon worden van iOS 8.

02: Niet tevreden over iOS 8? Downgrade naar iOS 7

iOS 8, het leek zo mooi op de WWDC. Na de visuele aardverschuiving van iOS 7 zou Apple zich nu focussen op de inhoud. Met Metal konden nóg indrukwekkender graphics getoond worden, Continuity zou zorgen voor naadloze uitwisseling tussen iPhone, iPad en Mac en dankzij third-party toetsenborden en andere nieuwigheden kregen ontwikkelaars én gebruikers meer vrijheid dan ooit. Toch scoorde niet de uitkomst van iOS 8 het hoogst op OMT maar een artikel van een paar dagen later waarin uitgelegd werd hoe je kon downgraden, terug naar iOS 7.

Vooral gebruikers van oudere iPhone- en iPad-modellen klaagden steen en been over de traagheid van iOS 8 die soms zelfs tot vastlopers leidde. Nog erger bleek de bug te zijn waardoor sommige kopers van een nieuwe iPhone 6 of 6 Plus na een iOS 8-update niet eens meer konden bellen. De adoptie van iOS 8 ging door deze gebeurtenissen trager dan bij eerdere iOS-versies.

01: De iPhone 6 is te groot, leve de 6 Plus!

De kwartaalcijfers waren in 2014, zoals we inmiddels wel gewend zijn, rooskleuriger dan ooit voor Apple. Er mochten dan minder iPads verkocht zijn, dat werd ruimschoots gecompenseerd met het winstkanon sinds 2007: de iPhone. Ook dit jaar kwam Apple met een nieuw model, of eigenlijk twee modellen: de iPhone 5s’ aanzienlijk grotere opvolger iPhone 6 en de nóg veel grotere iPhone 6 Plus.

Apple-fans die gewend waren hun Android-vrienden en -collega’s belachelijk te maken met hun enorme ‘Phablets’ moesten misschien even slikken, maar voor de gemiddelde iPhone-gebruiker bleek het een geschenk uit de hemel; de iPhone 6 en 6 Plus werden Apple’s best verkopende iPhone-modellen ooit.

Op OMT ontstond een mooie discussie over de voordelen en nadelen van zo’n groter scherm, zowel in de Community als onder het populairste artikel van 2014. Daarin beschreef ondergetekende een persoonlijke ervaring die begon bij een vrijage met de iPhone 6, eindigde in een verstandshuwelijk met de 6 Plus maar waarschijnlijk zou uitlopen in een affaire met een kleinere iPhone, mocht die in 2015 uitkomen.

Dit was 2014

Dit was 2014, althans, als we kijken naar de artikelen op OMT die het meest gelezen en gedeeld zijn. We kunnen er uit opmaken dat het een bewogen jaar was. Zorgen van fans en analisten over Apple’s innovatievermogen werden weerlegd met de Apple Watch. De retina iMac en Yosemite benadrukte dat de Mac nog steeds op de radar staat bij Apple en met de nieuwe iPads en iPhones heeft Apple zijn positie in de mobiele technologiemarkt opnieuw versterkt, om maar te zwijgen van de miljarden aan inkomsten waardoor ook de aandeelhouders positief terug zullen kijken op 2014.

Tegelijkertijd legt deze top-tien ook problemen aan bloot. De toenemende afhankelijkheid van (i)Clouddiensten brengt nieuwe privacy- en veiligheidsgevaar. Door problemen bij iOS 8 en Yosemite werd tegelijkertijd duidelijk dat het jaarlijks rigoureus updaten van twee besturingssystemen meer vereist dan Apple in 2014 heeft gedaan.

2015 wordt in alle opzichten een spannend jaar. De Apple Watch komt er maar hoe populair wordt deze nieuwe telg en wat kunnen we nog meer verwachten? Komt die langverwachte Apple-televisie er dan tóch, ziet men in Cupertino heil in een grotere iPad voor professionals en wat zijn ze toch van plan met het overgenomen Beats?

Ook wordt het spannend of Apple een antwoord heeft op de problemen die naar boven komen door de tomeloze groei van het bedrijf: durven we volgend jaar nog wel te updaten naar OS X 10.11 en iOS 9 of blijven we achtervolgd worden bugs en andere narigheid? En blijven iOS, OS X en iCloud relatief onneembare vestingen of wordt 2015 het jaar waarin je zelfs in het Apple-universum niet meer veilig bent voor aanvallen van hackers of overheidsdiensten?

Antwoorden hebben we nu nog niet, maar één ding beloven we je: blijf OMT volgen in 2015 en je blijft op de hoogte van alles dat er toe doet in de wereld van Apple.

Een prachtig 2015 toegewenst!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit was 2014 op OMT
Sluiten