Maarten
Maarten Nieuws 21 december 2014

De ultieme test: het Groot Dictee door iOS

Op de derde woensdag van december zat menigeen weer met de pen in de aanslag gespannen te wachten. De 25e editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal vond plaats en het was opnieuw een behoorlijke uitdaging. Zowel voor mens… als machine.

Uiteraard deed ik zelf mee en heb 27 fouten gemaakt in de tekst van Bart Chabot. Toen ik na het dictee mijn fouten aan het overpeinzen was, moest ik ineens denken aan de dicteerfunctie van iOS. Kan ik maar beter stoppen met schrijven en dit overlaten aan software? Hoeveel fouten zou iOS maken in Het Groot Dictee van 2014? De ultieme test voor de dicteerfunctie.

Om de test zo goed mogelijk uit te voeren heb ik op een rustig tempo met duidelijk articulatie gedicteerd. Omdat tijdens de uitzending de zin herhaald wordt, heb ik een verkeerd ‘verstaan’ woord door iOS nogmaals gedicteerd (één tweede poging per fout woord). De regels voor het nakijken zijn gelijk aan deze die de echte jury gebruikt.

Gelukkig blijkt dat ik nog steeds beter spel dan iOS. De dicteerfunctie heeft maar liefst 44 fouten gemaakt in het dictee. Opvallend is dat dit niet zozeer te wijten is aan de woordenschat van de software, maar aan de samentrekkingen. De dicteerfunctie schrijft bijna alle samentrekkingen in de tekst los van elkaar. Ook accenten en hoofdletters vormden een probleem. Dit is de volledige tekst, uitgeschreven door iOS met de fouten vetgedrukt:

Tussen niemendalletje en blanke babybilletjes privilege 

Geef het dictee terug aan de kijker, kopte De Telegraaf vorig jaar. Daar schrok het dictee wel even van. Maar na een medoc te hebben gedronken, toch het dictee alsnog welgemoed aan de slag.

Dames en heren thuis en in deze parlementariërs ruimte, bij deze proficiat: u hebt, onder toeziend oog van koning Willy de tweede, nog steeds nul fouten in uw broedsel!

Oh, als gisteren herinner ik me het eerste dictee: na aankomst in de Havelock met andere BN’ers bij de Eerste Kamer der Staten generaal bekroop me het rode loper gevoel. Een half uurtje later kwam een kokospalm voorbij, zee-egels uit het Middellandse Zeegebied en een kasuaris en nochtans; en apensoort, apenrots en apekool: een taalkundig hout in Jansenpark, en kookte ik van binnen want ik kende de Van Dale niet van buiten.

De hoes en A’s waren niet van de lucht tijdens het gillende keuken meiden vertoon van het Nederlands.

Sindsdien hebben we ongelofelijk veel geleerd: aan Wenzel, bespioneren, ge-sms’t en kippendragon kennen voor ons bollebozen geen trots meer, en ook uitentreuren, Hawaï shirt of gestrest en een rock-‘n-roll legende in goeden doen spellen wij foutloos.

Ooit mocht ik het kinderdictee schrijven en vergastte de bolle wangen hapsnoeten op de oei-oei machine een perubalsem populier en een tafella of West Australische penseelstaartbuidelmuis; een griezel grabbel van woorden, alle uit de dikke Van Dale, de toverballenautomaat van onze taal.

Sla de dikke willekeurig open en ontdekt de geheime nissen van de Brocken, een gesloten rijtuig voor twee personen getrokken door een paard; blader door die Alababa taal schatkamer En ontdek dat een terpenin menigte is, N & co en Afrikaanse inlandse tirije in Franse krijgsdienst.

Dat was het jubileum dictee. Rest de vraag: Wilt u de komende jaren meer of minder dik tegen? Het antwoord moet wel luiden: “Meer! Meer! Meer!”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ultieme test: het Groot Dictee door iOS
Sluiten