Dé apps van 2014 volgens OMT

Door: Koen van Tongeren - 15 reacties

2014 was weer een mooi jaar voor de iOS- en Mac-community. In de App Stores voor Mac en iOS viel veel nieuws te ontdekken, op productief gebied en maar om je vrije tijd mee te verdoen. Maar welke apps deden er nu écht toe in het afgelopen jaar?

De vaste leden van het OMT-redactieteam bespreken ieder twee apps die ze in het afgelopen jaar ontdekt hebben, één voor op ’t werk en één voor privé-gebruik. Dit zijn de apps waar wij sinds dit jaar niet meer zonder kunnen.

Jan David

Paper By 53:

paperby53-wide
Heerlijk simpel iPad-schetsblok dat je compleet kunt maken door gereedschappen in-app aan te schaffen. Werkt intuïtief met zoom en swipe bewegingen en levert met een beetje oefening prachtige resultaten op. Komt bij mij sinds kort echt tot z’n recht dankzij de bijbehorende Paper-stylus, die je met Bluetooth verbindt. Ofwel het einde van de schetsrol.

 • Download Paper By 53 in de App Store (iPad – Gratis)

Do Not Crash

donotcrash-wide
Sommige mensen vinden het zenuwslopend, maar ik vind spelletjes met Angry Birds-achtige simpelheid heerlijk. Do Not Crash doet niet meer dan de titel en past dus helemaal in deze categorie. Wie breekt mijn record van van 78 punten?

 • Download Do Not Crash in de App Store (Universal iPhone/ iPad – Gratis)

Koen

Lego MINDSTORMS Commander

mindstorms

Goed, je moet er nog wel een doos Lego van €350 bijkopen, maar de app is gratis. MINDSTORMS is Lego’s robot-systeem. In de basisdoos zitten tast, zicht en kleur-sensors, servo’s en genoeg stukjes om zestien soorten robots te bouwen. Via WiFi en Bluetooth staan deze in verbinding met de app en kun je ze bedienen met je iPhone of iPad: van een cobra die toehapt op Wii-achtige beweging van je iPhone, een killer-robot die op commando schiet. De volgende stap is je eigen robots bouwen en ze programmeren met de MINSTORMS-app voor de Mac. Met MINDSTORMS verveel je je de komende 5 jaar niet meer tijdens de feestdagen.

 • Download MINDSTORMS Commander in de App Store (Universal iPhone/ iPad – Gratis)

Duet Display

duet-display

Nog maar een paar weken oud maar nu al onmisbaar is de app Duet Display. Appjes om je iPad te gebruiken als een extra scherm op je Mac bestaan al jaren, maar hadden altijd het probleem dat de verbinding via WiFi verliep. Dat resulteerde in lage framerates, vertraging in het beeld en beperkte resoluties. Maar sinds iOS 7 is het toegestaan om data via de Lightning-naar-USB-kabel door te sturen. Een groepje ex-Apple-ontwikkelaars is aan de slag gegaan en zo ontstond Duet Display; een app die 14 euro kost maar waarmee je van je iPad wel een écht tweede (touch-)scherm voor je Mac maakt, met een respectabele 60 fps, in volledige retina-resolutie, zonder vertraging… ja echt. Nog maar net op de markt, maar nu al onmisbaar.

 • Download Duet Display in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 13,99), vereist gratis Mac-app

Lucas

Sketch

sketch-wide
Sketch is Neerlands trots in de app wereld. Ontwikkelaar Pieter Omvlee maakte van Sketch dé standaard voor user interface design. Wie door Photoshop belemmerd wordt in z’n creativiteit, kan in Sketch de mooiste dingen maken. De OMT website is er in ontworpen, de OMT App en heel veel plaatjes bij artikelen. Kortom, een must voor iedere ontwerper (in spé).

Carcassonne

carcassonne-wide
Het meest verslavende spel voor iPad en iPhone bleek afgelopen jaar niet Flappy Bird, niet Stick Hero, zelfs niet Crossy Road, maar Carcassonne. Het bordspel waarbij steden, straten en kastelen moeten worden gebouwd, is niet goedkoop maar wel perfect uitgewerkt. Je kunt in je eentje spelen op je iPhone, samen op de iPad of tegen vrienden via het internet. Kwam je de kerstdagen moeilijk door? Dan is dit het spel om oud en nieuw te overleven.

 • Download Carcasonne in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 8,99)

Raymon

F.lux

flux-wide
Sinds ik dit jaar een MacBook Air bezit, gaat die overal mee naartoe. Zelfs naar bed om nog even een serie te kijken of om laat door te werken. Om mijn ogen te sparen, heb ik F.lux geïnstalleerd. Een appje dat de kleuren van je scherm automatisch zachter maakt als het donker is. Ook kan het in Yosemite automatisch dark mode aanzetten.

 • Download F.lux via de website (Mac – gratis)

Swiftkey

swiftkey-wide
Voordat iOS 8 uitkwam was ik van mening dat aangepaste toetsenborden nutteloos zouden zijn. Toch beveel ik nu SwiftKey aan. De reden is simpel, als je veel in het Nederlands en Engels door elkaar communiceert, is een toetsenbord dat moeiteloos tussen de twee talen schakelt essentieel. Zo kan ik in het engels met internationale vrienden chatten zonder me te ergeren aan autocorrect die nog op Nederlands staat in het standaard iOS-toetsenbord. Swipen gebruik ik eigenlijk niet, maar de woordvoorspelling van Swiftkey is zowel in het Nederlands als Engels erg goed.

 • Download Switftkey in de App Store (Universal iPhone/ iPad – gratis)

Maarten

Overcast

overcast-wide
Nu de grens tussen digitale media en FM radio bijna verdwenen is, worden de Podcasts weer populairder. Gave tech-podcasts uit binnen en buitenland, korte documentaires van De Correspondent of waargebeurde verhalen verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt, zijn allemaal te vinden in iTunes. Om al dit tofs te kunnen beluisteren is een mooie podcast-app een must-have. Hiervoor gebruik ik Overcast, in de zomer met veel enthousiasme getipt door Raymon in OMT’s Zomercafé. Een app waarmee je de afspeelsnelheid, stiltes, timers en pauzes allemaal vlot onder controle hebt. Podcasts luisteren was nog nooit zo makkelijk en leuk.

 • Download Overcast in de App Store (Universal iPhone/ ipad – gratis)

Monument Valley

monumentvalley-wide
Hoewel ik in 2014 heel veel games heb gespeeld, was de topper van het jaar kiezen niet moeilijk. Het spel met de kunst van M. C. Escher als inspiratiebron: Monument Valley, is naar mijn mening het beste spel van 2014. De puzzelgame vol optisch bedrog blinkt op alle vlakken uit. De verhaallijn is tof, de animaties bewonderenswaardig en de vormgeving is prachtig. Het doel om elk screenshot als kunstwerk te kunnen betitelen is meer dan gelukt. Ontdek met prinses Ida de bijzondere vallei in haar zoektocht naar vergiffenis; speel Monument Valley.

 • Download Monument Valley in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 3,59)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  …delen elk twee appa

  .
  Het 2015-woord voor apps. Appa!


  Swiftkey is erg fijn. Alleen über-suf dat swipen op een iPad (nog) niet werkt hiermee.

 • Profielfoto
  Afroman

  Wie door Photoshop belemmerd wordt in z’n creativiteit

  Haha, serieus?

 • Profielfoto
  goingjulian

  Sinds wanneer is Monument Valley gratis…?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Do Not Crash – heerlijk stom spelletje.(y)

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @goingjulian oops… prijs is nu aangepast. Dank!

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Hieronder mijn lijst:

  Toetsenbord

  Nintype. Buiten een naam en logo die me sterk aan een andere nin doen denken is dit veruit het beste iOS toetsenbord. De eerste week is het erg wennen maar zodra je het doorhebt kan je niet meer zonder.

  Beste game

  Letterpress. OK, deze app is al een paar jaar oud maar het is en blijft een leuk spelletje. Als je van Words with Friends of Wordfeud houdt is dit hét spel voor jou.

  Health apps

  Moves. Werkt perfect als activiteitlogger. Data gaat direct naar HealthVault, van waaruit ik het makkelijk kan bekijken en managen. Deze combinatie werkt in mijn ogen een stuk beter dan Apple’s eigen Health. De HealthVault app is wel een ramp, dus gebruik daarvoor maar de website op je computer.

  Sociale apps

  Path. Geen reclame, geen games, geen verzoeken, gewoon puur foto’s delen, leuke updates posten, muziek delen en locatie delen. ’t Is eigelijk het perfecte Facebook…:twisted: De kans dat je vrienden/familie er op zitten is vrij klein, maar ik denk dat je ze al snel kan overhalen.

  Todos en tasklists

  Clear. Lijsten maken, items toevoegen, afstrepen, weggooien, syncen en navigeren. Geen enkele andere app doet dat zo goed als Clear.

  Voor de leuk/fotografie

  Photosynth. Velen van jullie kennen Photosynth denk ik al. Een fantastische manier om vakantiemomenten vast te leggen en delen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wie door Photoshop belemmerd wordt in z’n creativiteit

  Haha, serieus?

  Das verkeerd verwoord want de tekst die bij de app-uitleg staat slaat natuurlijk helemaal nergens op maar voor veel mensen die Photoshop gebruiken voor het opmaken van layouts daar is Sketch een vele betere keus voor omdat dit programma helemaal gebouwd is voor die doeleindes en Photoshop een soort van alleskunner is geworden die door heel veel mensen gebruikt wordt omdat het een soort van basis tool is maar je moet dan wel 25 plugins activeren om in Photoshop dezelfde workflow te krijgen die je in Sketch standaard hebt.

 • Profielfoto
  plonserd

  Hoe heerlijk is die Duet Display?! Altijd een bloedhekel gehad aan die wifiverbindingen in 2de scherm apps, en de bijhorende vertraging… Zo wordt m’n iPad Mini wel een heel mooie aanvulling bij m’n MBA 11″

 • Profielfoto
  Unlock32

  Mijn huisgenoot heeft Duet Display aangeschaft….Had even een opstart probleem maar na contact met de makers is dit meteen opgelost. Hij heeft een Mac mini en een iPad 2 en is er zeer over te spreken.

 • Profielfoto
  macOS

  MIjn app van het jaar is: flashlight

  flashlight.nateparrott.com

 • Profielfoto
  Edwin

  MIjn app van het jaar is: flashlight

  flashlight.nateparrott.com

  Mooie tip ga ik zeker naar kijken maar het lijkt veel op een (light versie) van mijn app van het jaar LaunchBar 6 alhoewel flashlight er zeer gelikt uitziet.

 • Profielfoto
  Edwin

  Is er iemand die Duet werkend heeft op een MacBook Retina in scaled mode? Het lijkt erop dat Duet alleen werkt met de native Retina resolutie.

 • Profielfoto
  plonserd

  @Biker, had dit ook al ergens gelezen in een review. Fix zou onderweg moeten zijn

 • Profielfoto
  olbo

  Carcassonne komt niet uit 2014. Ik vind, wel uit 2014, Leo’s Fortune een geweldig spel.

 • Profielfoto
  nebilem

  Er staat 2 keer ‘van’ in de laatste zijn van David. Voortaan even doornemen als je klaar bent.