Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 30 december 2014

Dé apps van 2014 volgens OMT

2014 was weer een mooi jaar voor de iOS- en Mac-community. In de App Stores voor Mac en iOS viel veel nieuws te ontdekken, op productief gebied en maar om je vrije tijd mee te verdoen. Maar welke apps deden er nu écht toe in het afgelopen jaar?

De vaste leden van het OMT-redactieteam bespreken ieder twee apps die ze in het afgelopen jaar ontdekt hebben, één voor op ’t werk en één voor privé-gebruik. Dit zijn de apps waar wij sinds dit jaar niet meer zonder kunnen.

Jan David

Paper By 53:


Heerlijk simpel iPad-schetsblok dat je compleet kunt maken door gereedschappen in-app aan te schaffen. Werkt intuïtief met zoom en swipe bewegingen en levert met een beetje oefening prachtige resultaten op. Komt bij mij sinds kort echt tot z’n recht dankzij de bijbehorende Paper-stylus, die je met Bluetooth verbindt. Ofwel het einde van de schetsrol.

  • Download Paper By 53 in de App Store (iPad – Gratis)

Do Not Crash


Sommige mensen vinden het zenuwslopend, maar ik vind spelletjes met Angry Birds-achtige simpelheid heerlijk. Do Not Crash doet niet meer dan de titel en past dus helemaal in deze categorie. Wie breekt mijn record van van 78 punten?

  • Download Do Not Crash in de App Store (Universal iPhone/ iPad – Gratis)

Koen

Lego MINDSTORMS Commander

Goed, je moet er nog wel een doos Lego van €350 bijkopen, maar de app is gratis. MINDSTORMS is Lego’s robot-systeem. In de basisdoos zitten tast, zicht en kleur-sensors, servo’s en genoeg stukjes om zestien soorten robots te bouwen. Via WiFi en Bluetooth staan deze in verbinding met de app en kun je ze bedienen met je iPhone of iPad: van een cobra die toehapt op Wii-achtige beweging van je iPhone, een killer-robot die op commando schiet. De volgende stap is je eigen robots bouwen en ze programmeren met de MINSTORMS-app voor de Mac. Met MINDSTORMS verveel je je de komende 5 jaar niet meer tijdens de feestdagen.

  • Download MINDSTORMS Commander in de App Store (Universal iPhone/ iPad – Gratis)

Duet Display

Nog maar een paar weken oud maar nu al onmisbaar is de app Duet Display. Appjes om je iPad te gebruiken als een extra scherm op je Mac bestaan al jaren, maar hadden altijd het probleem dat de verbinding via WiFi verliep. Dat resulteerde in lage framerates, vertraging in het beeld en beperkte resoluties. Maar sinds iOS 7 is het toegestaan om data via de Lightning-naar-USB-kabel door te sturen. Een groepje ex-Apple-ontwikkelaars is aan de slag gegaan en zo ontstond Duet Display; een app die 14 euro kost maar waarmee je van je iPad wel een écht tweede (touch-)scherm voor je Mac maakt, met een respectabele 60 fps, in volledige retina-resolutie, zonder vertraging… ja echt. Nog maar net op de markt, maar nu al onmisbaar.

  • Download Duet Display in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 13,99), vereist gratis Mac-app

Lucas

Sketch


Sketch is Neerlands trots in de app wereld. Ontwikkelaar Pieter Omvlee maakte van Sketch dé standaard voor user interface design. Wie door Photoshop belemmerd wordt in z’n creativiteit, kan in Sketch de mooiste dingen maken. De OMT website is er in ontworpen, de OMT App en heel veel plaatjes bij artikelen. Kortom, een must voor iedere ontwerper (in spé).

Carcassonne


Het meest verslavende spel voor iPad en iPhone bleek afgelopen jaar niet Flappy Bird, niet Stick Hero, zelfs niet Crossy Road, maar Carcassonne. Het bordspel waarbij steden, straten en kastelen moeten worden gebouwd, is niet goedkoop maar wel perfect uitgewerkt. Je kunt in je eentje spelen op je iPhone, samen op de iPad of tegen vrienden via het internet. Kwam je de kerstdagen moeilijk door? Dan is dit het spel om oud en nieuw te overleven.

  • Download Carcasonne in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 8,99)

Raymon

F.lux


Sinds ik dit jaar een MacBook Air bezit, gaat die overal mee naartoe. Zelfs naar bed om nog even een serie te kijken of om laat door te werken. Om mijn ogen te sparen, heb ik F.lux geïnstalleerd. Een appje dat de kleuren van je scherm automatisch zachter maakt als het donker is. Ook kan het in Yosemite automatisch dark mode aanzetten.

  • Download F.lux via de website (Mac – gratis)

Swiftkey


Voordat iOS 8 uitkwam was ik van mening dat aangepaste toetsenborden nutteloos zouden zijn. Toch beveel ik nu SwiftKey aan. De reden is simpel, als je veel in het Nederlands en Engels door elkaar communiceert, is een toetsenbord dat moeiteloos tussen de twee talen schakelt essentieel. Zo kan ik in het engels met internationale vrienden chatten zonder me te ergeren aan autocorrect die nog op Nederlands staat in het standaard iOS-toetsenbord. Swipen gebruik ik eigenlijk niet, maar de woordvoorspelling van Swiftkey is zowel in het Nederlands als Engels erg goed.

  • Download Switftkey in de App Store (Universal iPhone/ iPad – gratis)

Maarten

Overcast


Nu de grens tussen digitale media en FM radio bijna verdwenen is, worden de Podcasts weer populairder. Gave tech-podcasts uit binnen en buitenland, korte documentaires van De Correspondent of waargebeurde verhalen verteld door mensen die ze zelf hebben meegemaakt, zijn allemaal te vinden in iTunes. Om al dit tofs te kunnen beluisteren is een mooie podcast-app een must-have. Hiervoor gebruik ik Overcast, in de zomer met veel enthousiasme getipt door Raymon in OMT’s Zomercafé. Een app waarmee je de afspeelsnelheid, stiltes, timers en pauzes allemaal vlot onder controle hebt. Podcasts luisteren was nog nooit zo makkelijk en leuk.

  • Download Overcast in de App Store (Universal iPhone/ ipad – gratis)

Monument Valley


Hoewel ik in 2014 heel veel games heb gespeeld, was de topper van het jaar kiezen niet moeilijk. Het spel met de kunst van M. C. Escher als inspiratiebron: Monument Valley, is naar mijn mening het beste spel van 2014. De puzzelgame vol optisch bedrog blinkt op alle vlakken uit. De verhaallijn is tof, de animaties bewonderenswaardig en de vormgeving is prachtig. Het doel om elk screenshot als kunstwerk te kunnen betitelen is meer dan gelukt. Ontdek met prinses Ida de bijzondere vallei in haar zoektocht naar vergiffenis; speel Monument Valley.

  • Download Monument Valley in de App Store (Universal iPhone/ iPad – € 3,59)
Reageer op artikel:
Dé apps van 2014 volgens OMT
Sluiten