Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 december 2014

Chinese fabrikant: iPhone 6 is kopie en schendt patent

Je hebt waarschijnlijk nooit van DigiOne gehoord, maar een van de nieuwste smart­phones van de Chinese fabrikant lijkt erg op de iPhone 6. Het opmerkelijkste is dat de fabrikant claimt dat Apple het design van hen gekopieerd heeft. Er zit bovendien patent op.

DigiOne stuurde Apple na de onthulling van de iPhone 6 een brief over de overeenkomsten in het ontwerp, maar kreeg geen reactie. De brief is nu op Twitter-variant Weibo gepubliceerd. Het bedrijf vroeg in januari patent aan op het ontwerp van zijn C100-smartphone en kreeg dat in juli toegewezen.

Het is een interessante zaak, omdat Chinese fabrikanten normaal beschuldigd worden van het kopiëren van de iPhone. Nu heeft een fabrikant echter een patent op een ontwerp dat sterk op de iPhone 6 lijkt. Het patent is bij het Chinese bureau voor intellectueel eigendom geregistreerd.

Onduidelijk is of het patent ook in de VS en Europa waarde heeft. Uit de brief blijkt dat Chinese fabrikant voorlopig niet uit is op een rechtszaak, maar meer op ‘het vertellen van de waarheid’ en een financiële compensatie.

Hoewel de telefoons op gebied van uiterlijk sterke overeenkomsten vertonen, zijn de verschillen onder de motorkap groot. De C100-smartphone van DigiOne bevat een 8-core MediaTek-chip en een 5.5-inch display. Het toestel draait op Android en kost omgerekend 100 euro.


 
Het is niet de eerste keer dat Apple moet schikken met een Chinese fabrikant. Zo moest in 2012 de naam ‘iPad’ voor 48 miljoen euro gekocht worden van een Chinees bedrijf dat merkrecht op de naam van Apple’s tablet in zijn thuisland had.

[Hat tip: MacWorld]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese fabrikant: iPhone 6 is kopie en schendt patent
Sluiten