Chinese fabrikant: iPhone 6 is kopie en schendt patent

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Je hebt waarschijnlijk nooit van DigiOne gehoord, maar een van de nieuwste smart­phones van de Chinese fabrikant lijkt erg op de iPhone 6. Het opmerkelijkste is dat de fabrikant claimt dat Apple het design van hen gekopieerd heeft. Er zit bovendien patent op.

DigiOne stuurde Apple na de onthulling van de iPhone 6 een brief over de overeenkomsten in het ontwerp, maar kreeg geen reactie. De brief is nu op Twitter-variant Weibo gepubliceerd. Het bedrijf vroeg in januari patent aan op het ontwerp van zijn C100-smartphone en kreeg dat in juli toegewezen.

Het is een interessante zaak, omdat Chinese fabrikanten normaal beschuldigd worden van het kopiëren van de iPhone. Nu heeft een fabrikant echter een patent op een ontwerp dat sterk op de iPhone 6 lijkt. Het patent is bij het Chinese bureau voor intellectueel eigendom geregistreerd.
c100-looks
Onduidelijk is of het patent ook in de VS en Europa waarde heeft. Uit de brief blijkt dat Chinese fabrikant voorlopig niet uit is op een rechtszaak, maar meer op ‘het vertellen van de waarheid’ en een financiële compensatie.

Hoewel de telefoons op gebied van uiterlijk sterke overeenkomsten vertonen, zijn de verschillen onder de motorkap groot. De C100-smartphone van DigiOne bevat een 8-core MediaTek-chip en een 5.5-inch display. Het toestel draait op Android en kost omgerekend 100 euro.


 
Het is niet de eerste keer dat Apple moet schikken met een Chinese fabrikant. Zo moest in 2012 de naam ‘iPad’ voor 48 miljoen euro gekocht worden van een Chinees bedrijf dat merkrecht op de naam van Apple’s tablet in zijn thuisland had.

[Hat tip: MacWorld]

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Apple Focus

  Toch wel typisch dat Apple dan niet reageert op zo’n bericht van de fabrikant….

 • Profielfoto
  Appletosh

  ik denk dat ze zich eerst een uitgebreid plan beraden voordat apple reageert

 • Profielfoto
  essiw

  Hoe is het bedrijf aan zo’n patent gekomen dan? Want hij lijkt ook verdacht veel op vorige apple producten -.-” Ik zou als ik dat bedrijf was uitkijken dat het niet tegen hun gebruikt wordt.

 • Profielfoto
  sunapple

  En de westerse bedrijven kunnen china nergens voor aanklagen? Want het aantal bedrijven dat Apple letterlijk gekopieerd heeft daar is echt bizar. En ook de auto-industrie weet hoe het er aan toe kan gaan…

  @essiw, Inderdaad, dit ding lijkt meer op een oude iPod touch of iPhone dan de iPhone 6, maar goed.. Apple krijgt deze aanklacht ook alleen maar omdat ze zo groot zijn. Hopen die chinezen even makkelijk geld te kunnen vangen.

 • Profielfoto
  wacon

  Intussen vind ik de meeste smartphones op elkaar lijken…

 • Profielfoto
  dieterV

  In januari 2014 kregen ze dat patent. Ik ga er wel van uit dat Apple het ontwerp van de iPhone 6 al wel iets langer had dan dat.

 • Profielfoto
  sedikit

  Intussen vind ik de meeste smartphones op elkaar lijken…

  Net als auto’s!

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Kansloze claim

 • Profielfoto
  Petje

  Ik vindt de basis van deze telefoon heel erg lijken op de eerste iPhone, maar nog veel meer op de iPhone 3G Dus wat zeuren ze nou?

 • Profielfoto
  janvanes

  Het woord “patent” is hier wat misleidend; dat gaat doorgaans over uitvindingen. Wat in het Engels een “design patent” genoemd wordt, noem je in het Nederlands een “modeldepot”. Dat is veel makkelijker te krijgen dan een patent.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hij lijkt niet voldoende. De bolling is veel ronder, er zijn geen antennestrepen. Etc. Kansloos.

 • Profielfoto
  pimski

  Deze smartphone doet me juist denken aan de 3G/3GS !

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Typisch… Wist niet dat in China überhaupt enige vorm van respect voor auteurschap of merkenrecht was, laat staan een wet op basis waarvan je kon aanklagen… Blijkbaar is dat er wel, waarom zou je anders patent kunnen aanvragen, en krijgen. Weer wat geleerd. Verder zal het wel weer een shell-company voor de Chinese overheid zijn die eerder ook de media gebruikten om Apple zwart te maken. Onvoorspelbaar land dat China, net Rusland.