Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 december 2014

Brusselse minister wil Uber-apps verbieden

Het zit Taxidienst Uber juridisch niet mee. Particuliere vervoersdienst UberPop is in Nederland in opspraak en chauffeurs worden beboet. Brussel gaat nu nog een stap verder. Verkeersminister Pascal Smet wil dat Apple en Google de Uber-app uit hun app stores halen.

Smet wil ook dat de website van Uber geblokkeerd wordt en dient een aangifte in tegen het bedrijf. De minister van het Brusselse gewest gaat daarnaast bij Apple en Google eisen dat de populaire taxi-app uit de App Store en Play Store verwijderd wordt.

Apple heeft in het verleden apps waarvan niet gegarandeerd kon worden dat deze voldoen aan de wettelijke regels in landen waar de App Store beschikbaar is verwijderd. Het is echter niet waarschijnlijk dat Apple of Google gehoor aan het verzoek van minister Smet geven.

Oorlogstaal

De zachte aanpak die Uber tot nu toe van Brussel kreeg lijkt definitef over. De verkeersminister zegt ‘mystery shoppers’ in te gaan zetten die niet alleen een boete kunnen opleggen, maar ook auto’s van chauffeurs die voor Uberpop rijden in beslag kunnen nemen. De taxidienst zou echter een database hebben met de credit cards van deze controleurs in burger en deze actief blokkeren. Smet noemt dat vergaande provocatie.

In essentie ontplooit het bedrijf illegale handelspraktijken via het internet. Er is geen reden waarom de overheid daar niet tegen zou optreden en tegen andere onwettigheden wel.

Het is een van de vele juridische tegenslagen voor UberPop, de dienst is in vele landen in opspraak. In Nederland werd eerder deze week door een rechter geoordeeld dat UberPop illegaal is. Daarnaast was er ophef over een Uber-chauffeur die in India een passagier verkracht zou hebben. De screening van de chauffeurs zou niet op orde zijn.

Uber opende vorige week een kantoor in Amsterdam waar een deel de ontwikkeling van de Uber-app plaatsvindt. Ondanks de juridische tegenslagen timmert de taxidienst aan de weg, zo werden samenwerkingen met Spotify en KLM aangekondigd.

[Hat tip: Tweakers.net]

Reageer op artikel:
Brusselse minister wil Uber-apps verbieden
Sluiten