Blocs: Fraaie WYSIWYG-editor met de eenvoud van iWeb

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Bij het maken van een website heb je tegenwoordig de keuze uit eindeloos veel diensten en programma’s. Van WordPress tot Squarespace, het Nederlandse Jouwweb of een de professionele en prijzige pakketten in de Creative Cloud van Adobe.

De Mac-applicatie Blocs is anders dan bovenstaande diensten. Je werkt offline op je Mac, kunt net als in iWeb ‘sleuren en pleuren’ en hebt geen maandelijks abonnement. De interface van Blocs is clean en eenvoudig. De gemaakte websites voelen zich thuis in 2014, zijn responsive en Retina-proof.

Website maken is blokken vullen
De naam ‘Blocs’ is niet voor niets gekozen. De hele applicatie bestaat uit een header, footer en alles ertussen. Dit zijn allemaal blokken die gevuld kunnen worden volgens een bepaald grid. Blocs zorgt zelf voor een goede uitlijning.
blocs-001

Blocks bevatten bricks
Na het kiezen van een grid met blocks, kan er gemakkelijk content aan toegevoegd worden. Dit zijn de bricks. Een Brick kan een plaatje, video, formulier, quote, icoon of een van de andere opties zijn. Het toevoegen van een brick is even wennen, je klikt links en krijgt onderaan het scherm een klein menu waaruit je kan selecteren.
blocs-002

Exporteren: Schone code, zelf hosten
Het eindresultaat kan als html geëxporteerd worden, je dient dit zelf naar een webserver te uploaden. De gegenereerde html-code uit ons testproject zag er netjes uit. Blocs maakt op de achtergrond gebruik van moderne technieken als Bootstrap en jQuery.
blocs-003-output-clean

Downloaden en proberen
Blocs is een vooruitstrevende applicatie die je eenvoudig websites laat maken. Door zijn eenvoud is het een prima alternatief voor iWeb.

Via: OMT Community

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  eppelke

  RaidWeaver is nog beter en nog gemakkelijker.

 • Profielfoto
  iquik

  Ziet er mooi uit, maar ik vind het verre van intuïtief. Hoe zet je vervolgens zo’n “Bric” op het scherm, of kan dat niet in de trial versie?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Hiermee maak je sites waarmee je nu om de oren wordt geslagen.
  Het werken binnen een stramien maakt het eenvoudig, maar heeft direct als gevolg dat elke eigen inbreng ontbreekt. Dat zie je ook aan alle voorbeelden.

  @eppelke: Rapidweaver is natuurlijk niet ‘nog beter’.
  Maar vooral heel anders. En daarbij zit je al helemaal vast aan vooraf gestelde stramienen. Begin in Rapidweaver maar eens met een compleet leeg vel. Dat kan dus niet.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Websites maken voor dummies.

 • Profielfoto
  Usain

  Heb er even meegespeeld, mis toch wat meer opmaak features. Maar heeft zeker potentie.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @KarelWillem

  Ik weet dat jij heel erg graag een app wilt starten en dan met een blanco pagina beginnen (nieuw document) zonder enige opmaak zodat je daarna zelf het witte canvas van begin tot eind kan invullen via drag&drop maar in de echte wereld werkt het niet op die manier en hebben mensen die dit soort programma’s gebruiken juist hulp nodig bij de indeling en de verhoudingen van de pagina’s.

  Elke website kan je als het ware indelen in blokken, vakken ook wel vaker een grid genoemd en wat deze app doet is eigenlijk precies hetzelfde als wat de jongens van Designmodo als een van de eerste deden en dat is die blokken zichtbaar maken voor mensen die niet begrijpen hoe je de broncode van een website als visueel plaatje kunt zien zodat het hele proces duidelijk wordt want die blokken bestonden natuurlijk al sinds het internet bestaat en we 10 jaar geleden nog met tabellen-opmaak systemen werkten ( tabel – excel – grid ) alleen zijn die blokken niet zichtbaar in de browser zonder inspector.
  http://youtu.be/8pkpEb6rcXw?t=1m33s

  Het filmpje hierboven kan iedereen begrijpen, je neemt de onderdelen (functies) die je wilt gebruiken in een pagina plaats ze in de juiste volgorde – kijkt op de achterkant copy-/paste de code en klaar.
  Daarna ga je kleuren, animaties, afbeeldingen en teksten aanpassen binnen die broncode en op die manier heb je eenvoudig een perfecte website gebouwd.

  Wat de Blocs app eigenlijk doet is simpel:
  1) Het geeft je een tool om al die blokken (onderdelen) bij elkaar te rapen
  2) Het heeft je ook nog een WYSIWYG editor om de content in die blokken aan te passen.

  Eenvoudiger als dit kunnen ze het gewoon niet meer maken en het verschil tussen dit soort systemen en iWeb -achtige programma’s is dat dit soort systemen gebouwd worden op de frameworks die web developers ook dagelijks gebruiken en in iWeb -achtige programma’s zit nog een soort algoritme-/script dat moet gaan uitzoeken waar de lijnen lopen van dit soort blokken lopen.

  Het is allemaal vrij logisch, wanneer jij 25 mensen teksten en afbeeldingen zou leven om een complete magazine te maken + een tool als Pages dan is de kans ook extreem groot dat de meeste mensen na 5 pagina’s opmaken zullen opgeven omdat hun resultaat niet lijkt op het geen dat ze dagelijks in hun handen hebben. Mensen zonder ervaring hebben namelijk geen idee van paddings, marges, regelafstanden en weet ik veel wat nog meer van vaktermen er bij komen kijken. Geef je dit soort mensen een template dat al kant-en-klaar is opgemaakt en waar ze alleen nog maar de kleuren, afbeeldingen en teksten van hoeven aan te passen dan is de kans van slagen veel groter.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Prima toch? Ik zeg ook niet dat het niks is.
  Maar het is voor een bepaalde doelgroep, die uiteindelijk dus allemaal dezelfde soort sites gaan afleveren.

  Ik ontdek net Sparkle: http://sparkle.cx
  Cleaner dan dat ga je het niet vinden.:)
  Helaas nog iets té clean, maar er zit potentie in.

 • Profielfoto
  Marius8

  Inderdaad supergaaf programma dat Blocks maar hoe kom je aan een gebruiksaanwijzing zodat je goed kan beoordelen wat de mogelijkheden zijn.
  Kan iemand me helpen aan een tutorial?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar het is voor een bepaalde doelgroep, die uiteindelijk dus allemaal dezelfde soort sites gaan afleveren.

  Daar zit je dus mis, want zoiets bepaal jij natuurlijk uiteindelijk helemaal zelf. Als jij niet creatief genoeg bent om zelf steeds iets anders te ontwerpen dan zul je idd. veel van dezelfde websites maken maar in principe ben jij vrij (vrij genoeg) om alles aan te passen zoals jij dat wilt hebben.
  Ga op vandaag eens door een willekeurig portfolio van een designer wandelen dan zie je ook heel vaak dat hij heel erg veel in één en dezelfde stijl ontwerpt die bij deze tijd past maar omdat hij meestal al deze sites voor verschillende opdrachtgevers ontwerpt valt dit niet/minder op.

  Vergeet ook niet dat we dit ook in het begin van WordPress zeiden. “alle WordPress sites lijken op elkaar” omdat het vaak blog-websites waren en te herkennen waren aan hetzelfde standard comment-formulier onderaan de pagina.
  Nu WordPress niet meer weg te denken is uit deze wereld en er zoveel verschillende thema’s voor te vinden zijn is het voor een leek nog amper mogelijk om dit nog te herkennen zonder in de broncode te kijken.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Maar het is voor een bepaalde doelgroep, die uiteindelijk dus allemaal dezelfde soort sites gaan afleveren.

  Daar zit je dus mis, want zoiets bepaal jij natuurlijk uiteindelijk helemaal zelf. Als jij niet creatief genoeg bent om zelf steeds iets anders te ontwerpen dan zul je idd. veel van dezelfde websites maken maar in principe ben jij vrij (vrij genoeg) om alles aan te passen zoals jij dat wilt hebben.

  ummm.. nee, daar zit hij dus niet mis.
  het programma is erg eenduidig in de opmaak, net als WordPress ook nog steeds is. Zonder aanpassingen in de broncode of gebruik maken van 3rd party thema’s en dergelijke is en blijft het gewoon dezelfde eenheidsworst.

  handig om even snel iets in mekaar te flansen, dat heel misschien ook nog als basis zou kunnen dienen, maar daarna is het gewoon weer old school verder met notepad.. maar dat lijkt me nu niet de bedoeling te zijn van de mensen achter dit programma
  :x

 • Profielfoto
  Eprom

  Het verbaast me nog steeds dat Apple niet allang zoiets in iCloud heeft.
  iWeb is met stille trom vertrokken en er is nog steeds geen vervanger voor.

 • Profielfoto
  G4

  Het programma is erg traag. De mogelijkheden zijn beperkt. Misschien wel iets voor de beginner.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Geef mij maar rapidweaver. Veel aanbod, mooie, professionele stacks en simpel. Het resultaat nog eens door de W3C validator getrokken en die is nog compliant ook. De dure web development bedrijven kunnen opkrassen en de kleine rapidweaver ontwikkelaar verdient er een leuk inkomen mee.
  Komt het geld ook nog eens bij de juiste personen terecht.

 • Profielfoto
  CloseMe

  Ik heb nu drie jaar een Mac Mini, die ik oorspronkelijk juist wilde om iWeb.
  Ik heb een betaalbare vervanger gevonden in Sandvox. Eén keer ca. € 64,00 betalen en bijna maandelijks gratis updates. En er bestaat een volledig functionerende, een maand te gebruiken proefversie van het complete programma:

  http://www.karelia.com/products/sandvox/

  Ik had, even iets heel anders, Bento4 op de Mac en de iPad, die heb ik maar een half jaar kunnen gebruiken, wordt niet meer ondersteund. En er is geen alternatief voor te vinden in de iTunes AppStore.

 • Profielfoto
  Ton Haex

  @KarelWillem: Toch niet helemaal goed gekeken of ermee gewerkt in RapidWeaver. Wat dacht je van Blocks (Je schrijft het bijna hetzelfde) een plug-in in RapidWeaver waar je volledig met een schoon leeg wit vel begint en naar hartelust kunt doen wat je wilt.

  Blocks