Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 december 2014

BBC filmt misstanden bij Chinese Apple-leverancier

De BBC heeft geheime beelden gemaakt bij een fabriek van Pegatron in Shanghai. Dit bedrijf assembleert onder andere iPhones voor Apple. De beelden liegen er niet om. Ondanks maatregelen van Apple blijven de fabrieks­eigenaren regels aan hun laars lappen.

Ondanks dat werknemers op papier kunnen geven of ze overdag of in de avond willen werken, worden ze gedwongen zulke lange diensten te draaien dat ze hun ogen nauwelijks open kunnen houden. Ook een veiligheidsexamen dat verplicht afgelegd moet worden, blijkt weinig voor te stellen.

[Update] Kijk de hele docu terug onder dit artikel.

Papieren werkelijkheid
In 2010 kwamen de arbeidsomstandigheden bij Apple-leveranciers groots in het nieuws nadat een aantal medewerkers zelfmoord had gepleegd. Apple erkende dat er wat moest gebeuren en begon eisen te stellen aan de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders.

De reportage van BBC laat zien dat deze eisen vooral een papieren werkelijkheid zijn die de fabrieken hanteren om Apple tevreden te houden. Op de werkvloer gaat het er anders aan toe. Zo moest een van de undercover-verslaggevers 18 dagen achter elkaar werken zonder een dag vrij te hebben. Om het overwerk te camoufleren, werden overuren als ‘bonus’ uitbetaald. Het innemen van ID-kaarten is volgens de regels van Apple verboden, maar fabrieksmanagers deden het toch en vertelden de werknemers er niets over te zeggen.

Keuzevrijheid in werktijden blijkt alleen op papier te bestaan.

Apple is naar aanleiding van de beelden een onderzoek gestart. Tijd om de controle verder aan te scherpen, want de fabrieken nemen duidelijk een loopje met de regels.

Kijk de hele documentaire terug:
[jwplayer file=”http://cdn.onemorething.nl/uploads/2014/12/bbcapple-12-2014.mp4″ image=”http://cdn.onemorething.nl/uploads//2014/12/apple-bbc-still-16×9.jpg”]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BBC filmt misstanden bij Chinese Apple-leverancier
Sluiten