BBC filmt misstanden bij Chinese Apple-leverancier

46 reacties

De BBC heeft geheime beelden gemaakt bij een fabriek van Pegatron in Shanghai. Dit bedrijf assembleert onder andere iPhones voor Apple. De beelden liegen er niet om. Ondanks maatregelen van Apple blijven de fabrieks­eigenaren regels aan hun laars lappen.

Ondanks dat werknemers op papier kunnen geven of ze overdag of in de avond willen werken, worden ze gedwongen zulke lange diensten te draaien dat ze hun ogen nauwelijks open kunnen houden. Ook een veiligheidsexamen dat verplicht afgelegd moet worden, blijkt weinig voor te stellen.

[Update] Kijk de hele docu terug onder dit artikel.

Papieren werkelijkheid
In 2010 kwamen de arbeidsomstandigheden bij Apple-leveranciers groots in het nieuws nadat een aantal medewerkers zelfmoord had gepleegd. Apple erkende dat er wat moest gebeuren en begon eisen te stellen aan de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders.

De reportage van BBC laat zien dat deze eisen vooral een papieren werkelijkheid zijn die de fabrieken hanteren om Apple tevreden te houden. Op de werkvloer gaat het er anders aan toe. Zo moest een van de undercover-verslaggevers 18 dagen achter elkaar werken zonder een dag vrij te hebben. Om het overwerk te camoufleren, werden overuren als ‘bonus’ uitbetaald. Het innemen van ID-kaarten is volgens de regels van Apple verboden, maar fabrieksmanagers deden het toch en vertelden de werknemers er niets over te zeggen.

Schermafbeelding 2014-12-19 om 11.07.45
Keuzevrijheid in werktijden blijkt alleen op papier te bestaan.

Apple is naar aanleiding van de beelden een onderzoek gestart. Tijd om de controle verder aan te scherpen, want de fabrieken nemen duidelijk een loopje met de regels.

Kijk de hele documentaire terug:
[jwplayer file=”http://cdn.onemorething.nl/uploads/2014/12/bbcapple-12-2014.mp4″ image=”http://cdn.onemorething.nl/uploads//2014/12/apple-bbc-still-16×9.jpg”]

Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  Qapla

  Al ik dit zie zou ik het laten om nog ooit een Apple product te kopen of elk ander stuk technologie.
  Maar ik kan niet zonder.
  Maar ik denk dat de enige oplossing is om de productie naar de US te brengen.
  Ik geloof dat Apple inderdaad niets geeft om deze werknemers en de enige reden dat ze hier iets aan proberen te doen is omdat ze een naam hoog te houden hebben.

 • Profielfoto
  Eprom

  Maar ik denk dat de enige oplossing is om de productie naar de US te brengen.

  En dan zou jij 5 a. 6 keer meer willen betalen voor een iPhone of Mac?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  En worden de toestanden dan beter in de US ? Bedrijven zijn aan het lobbyen (vooral nu in Europa) en knagen aan onze rechten als werknemers

 • Profielfoto
  Aerea

  We moeten ons er ook niet mee bemoeien. Die mensen komen zelf naar die fabrieken toe om te werken. Zonder dat werk waren ze helemaal nergens. Net als dat ze in bepaalde landen graag corrupt zijn en oorlogen voeren. Laat ze lekker, zij zijn anders. Onze meningen zijn niet belangrijker dan die van hen, onze meningen moeten niet opgedwongen worden aan anderen. Vind ik. Tot slot is dit nog helemaal zo erg nog niet natuurlijk, kom op zeg. Mensen die moe zijn, wow. Zelfs in Europa vind je dit soort werkomstandigheden of zelfs ergere situaties.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Nou weet ik van heel nabij dat slapen achter/op je bureau in China heel normaal is. Zo breng je daar je lunchpauze door. Dus díe beelden zeggen in elk geval niet zo veel. Ik ben verder geen expert in de Chinese arnbeidsomstandigheden, dus ik wil niet oordelen over de andere beelden. Maar wellicht dat daar ook wel iets te veel vanuit ons perspectief naar is gekeken?

  Begrijp me goed hoor: ik wil dit niet goed praten, maar wel een beetje nuanceren. Kan sowieso geen kwaad dat Apple zich dit aantrekt natuurlijk. Wie weet heeft dat ‘China-breed’ een (vanuit onze normen en waarden) positief effect…

 • Profielfoto
  Aerea

  @Eprom: productiekosten zijn maar een heel klein deel van de verkoopprijs. Zeg dat je er $ 2,- per toestel extra voor moet betalen als je het in Amerika laat maken. Maar verder kom je echt niet.

  Momenteel zijn de productiekosten ongeveer $ 11,-. Vooruit, zeg dat je $ 5,- of maximaal $ 10,- extra zou betalen als het in Amerika gedaan zou worden. Dan nog betaal je niet 5 à 6 keer meer voor je toestel en waarschijnlijk geen euro meer, Apple kan dit namelijk prima inzetten als marketing. En op zo’n $ 500,- winst per toestel kan er wel een tientje af.

  http://uk.businessinsider.com/analysis-iphone-6-plus-costs-prices-and-profits-2014-9?r=US

 • Profielfoto
  bartvdv

  Al ik dit zie zou ik het laten om nog ooit een Apple product te kopen of elk ander stuk technologie.
  Maar ik kan niet zonder.

  LOL. Zeg toch gewoon dat het jou geen reet kan schelen.

 • Profielfoto
  Qapla

  @Eprom Oh ja het is een opossing.
  @bartvdv Het kan me inderdaad niet zoveel schelen, toch kijk ik naar mijn mac en voel ik toch een klein schuldgevoel, maar he dat is morgen weer voorbij.

 • Profielfoto
  edinshanghai

  Ruud z’n opmerking is terecht; slapen op je bureau is een normaal manier om je pauze te besteden in China. Ja, ook op kantoor….
  Als je denkt dat dít slechte omstandigheden zijn, denk dan bij het kopen van een €2,- USB dingetje vooral nog eens hoe dát dan eigenlijk kan. De Apple’s en Samsung’s van deze wereld proberen arbeidsomstandigheden heus (om allerlei redenen) nog zo goed mogelijk te regelen. Ga vooral eens filmen bij een merkloze ebay-troep fabrikant, BBC. Als je binnenkomt natuurlijk. Of iets met gevaarlijke stoffen, hoef je geen somber commentaar te geven met een sombere voice-over, doen de beelden het zelf. Iets met lood recycling ofzo.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Maar ik denk dat de enige oplossing is om de productie naar de US te brengen.

  En dan zou jij 5 a. 6 keer meer willen betalen voor een iPhone of Mac?

  Het probleem is volgens mij meer dat Amerikanen (en Europeanen) dit gewoon niet meer kunnen. Kleine aantalen zoals de Mac Pro en de Moto X lukt nog wel, maar als Apple de huidige aantallen iPhones of iPads in Amerika (of Europa) zou willen laten maken kunnen ze bij niemand terecht.

 • Profielfoto
  sunapple

  Klinkt meer alsof die Chinese cultuur het probleem is en dat wij met onze westerse gewoontes er geen grip op kunnen krijgen.

 • Profielfoto
  snipper

  Als ik dit zie, schaam ik me voor mijn iPhone.

  En dan de drogredenen die her en der voorbij komen! ‘Die mensen kiezen er toch zelf voor’ en dat soort dooddoeners. Bah. Zelfs als dat ‘normaal’ is in China, dan hoeven wij ons toch niet te verlagen tot dit niveau? WIJ als consumenten kunnen eisen stellen, zij niet. Het enige verschil wat het hoeft te maken, is dat Apple een paar procent minder winst maakt. Lijkt me geen moeilijke keuze.

  Want Apple’s hardware wordt er niet duurder van: Ze melken de prijs hier toch al tot het maximum uit, wees maar gerust.

 • Profielfoto
  sedikit

  @Aerea,
  Voor mensen als jij, met dit soort salon-geprietpraat, zou ik je ter lering, bijna een forse werkeloosheid willen toewensen. Zodat
  je gedwongen wordt, voor een inkomen van laten we zeggen € 100 per maand b.v camera’s van anderen schoon te maken, gebakken-lucht-(project)manager-boeken inpakken, en het vormgeven te beperken tot het maken van het kuiltje voor de jus in je stampot.
  Jouw beroepen zijn net zo onbeschermd(iedereen mag zich Project manager, fotograaf & vormgever noemen) als dat van de Chinese arbeiders. Alleen… hebben wij hier een goede sociale wetgeving, dus zou je hier mazzel hebben met het verplicht camera’s schoonmaken, boeken inpakken en kuiltjes voor de jus vormgeven. Misschien levert dat enige matiging op in jouw gratuite mening (“I’m all right Jack”).

 • Profielfoto
  Aerea

  De fabrieken daar niet meer gebruiken houdt in dat er zo een miljoen mensen daar helemaal geen werk hebben. Ik dacht dat het ging om het verzorgen van betere werkomstandigheden voor die mensen in plaats van nog slechtere? Beetje hypocriet al dat gelul dus, als je de reacties leest.

  @sedikit – ik ben geen tatta, dus bespaar me die ranzige stamppot van je. Overigens weet je nog niet eens hoe je dat woord spelt, dus ik snap dat jij je wel verbonden voelt met arbeiders in fabrieken. Maar dat wil nog niet zeggen dat je niet iets van je leven had kunnen maken natuurlijk.

  @snipped – verlagen tot het niveau van wat in China normaal is? Lekkere westerse houding, je zult wel van Amerika houden. Mensen in China werken tenminste keihard voor hun geld in die fabrieken, in plaats van dat mensen lui op hun reet gaan zitten terwijl de overheid dagelijks miljarden leent om dat te betalen. Ik vind “dat niveau” zo “laag” nog niet. Heb er eerder respect voor.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Opvallend dat iedereen zo op het slapen zit in de reacties, terwijl het grootste punt volgens mij de gecreëerde ‘Papieren werkelijkheid’ is.

 • Profielfoto
  Aerea

  Je verwacht dat niet in een gigantisch corrupt communistisch bolwerk hè?

 • Profielfoto
  sedikit

  @Aerea,
  Ik citeer maar even:
  -“Beetje hypocriet al dat gelul dus, als je de reacties leest.”
  -…”ranzige stamppot….”
  -“Lekkere westerse houding, je zult wel van Amerika houden. ”

  En dit is het bekende geluid uit de bekende hoek:
  “Mensen in China werken tenminste keihard voor hun geld in die fabrieken, in plaats van dat mensen lui op hun reet gaan zitten...”

  Dus Aerea, je mag van mij rustig met je magere lapjes doorsudderen (bij de stamppot). Ik eet niet meer mee. Heeft geen zin (jij begon over “niveau”)

 • Profielfoto
  polansky

  Nou net maar eens even het ‘werk’ bekeken van Aerea, maar met zo’n belabberd portfolio komt hij straks nog niet eens toe aan dat bord ranzige stamppot. Domweg omdat hij die niet meer kan betalen.

  Iedereen mag zich ‘Projectmanager, Fotograaf en Vormgever’ noemen in Nederland, dat wil nog niet zeggen dat je er ook je brood mee verdient. Gezien het beroerde portfolio verwacht ik dat Aerea binnenkort gebruik mag maken van de luxe van een bijstandsuitkering.

  Een uitkering die nog altijd vele malen meer bedraagt dan het inkomen van een werkende Chinees die zich 60 uur uit de naad moet werken…

 • Profielfoto
  edinshanghai

  Zo, de kerstsfeer zit er al lekker in bij de Apple-laars!

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  JohnHenry

  Hoe durven ze bij de BBC. Snap wel dat Cook offended is, de beste man doet gewoon zn werk zeg hallo alstublieft.

  Gewoon goed wat Apple doet. alles voor winst maximalizatie! alles voor de aandeelhouders! GREED=GOOD!

  Ze mogen wel wat harder werken die lui daar, nou niet dat je zegt van dat die iPhones hier snel zijn. Slapen op de werkvloer is echt not done, 14 uur werken komop he dat is gewoon normaal daar hoor. Dat is hun cultuur.

  Gewoon hoge marge pakken en zorgen dat je 0% belasting betaald, en dat doet Cook vooralsnog prima! Ik ben zeer te spreken over deze gang van zaken!

  Apple ga zo door!

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ja, hoge bomen vangen veel wind; Appel is op het ogenblik een reusachtig hoge boom.
  China een één partij dictatuur waar het communisme, uit de ambtenarij, ambitieuze bazen heeft gecreëerd. Zij die liever een heleboel geld verdienen. Ten koste van: de ooit door het communisme, zogenaamd, beschermde arbeiders. Alle producenten gebruiken deze massa fabrieken met slaven die geen keus hebben. Het zou interessant zijn eens in Taiwan naar situatie van de arbeiders te gaan kijken of het daar anders c.q. beter is. Indonesië er is nauwelijks registrerende burgerlijke stand voor de armen, ze weten meestal niet eens wie hun grootouders zijn. Een bedrijf heeft weinig mogelijkheden de hele reeks van bais-productent, groothandel, leverancier, tussenhandel tot fabricage te controleren. Hebzucht en honger … er zijn maar weinig landen in de wereld waar het allemaal zo goed is geregeld.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hele docu nu terug te kijken onder het artikel.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Heel flauw om deze misstanden op Apple’s bord te schuiven. Het is zeker een probleem, maar niet Apple’s probleem. De chinezen zullen dit zelf aan moeten pakken. Tijd voor een nieuwe revolutie?

 • Profielfoto
  apple-man

  Al ik dit zie zou ik het laten om nog ooit een Apple product te kopen of elk ander stuk technologie.
  Maar ik kan niet zonder.
  Maar ik denk dat de enige oplossing is om de productie naar de US te brengen.
  Ik geloof dat Apple inderdaad niets geeft om deze werknemers en de enige reden dat ze hier iets aan proberen te doen is omdat ze een naam hoog te houden hebben.

  IK heb een vraag?. Heb je ook een PS4 in huis. Zo ja dan hoef je in de toekomst ook geen sony producten meer te kopen. Aangezien de productie van de PS4 ook onder zeer slechte werk omstandig gepaard gaat. Apple is zeker niet het enige merk waar dit bij het geval is. Dus feitelijk kun je dus niks meer kopen als we gaan kijken naar hoe onze producten gemaakt worden. En nog een vraag draag je ook merkkleding. Die worden vaak in lage loon landen gemaakt. En daar werken vaak mensen aan die minder jarig zijn. Die ook heel vaak onder zeer slechte werkomstandigheden moeten werken. Dus dat kun je dus ook al niet meer kopen. Mijn vraag aan jou is dus wat kun je tegenwoordig nog wel kopen aangezien er op als wel wat aan te merken valt. Maar het is zoals je zelf al zegt we kunnen niet meer zonder ipad iphone of mac tv koelkast wasmachine naaimachine strijkijzer broodrooster of auto. Ik zeg welkom in de moderne maatschappij

 • Profielfoto
  JohnHenry

  Precies niet het probleem van Apple.
  Het is allemaal legaal wat Apple doet dus je kunt hun niets maken!
  Dat mensen Appple nu zwart proberen te maken kan echt niet, en ik hoop dat Cook stappen gaat nemen tegen de BBC.

  Apple besteld enkel een x aantal iPhones/iPads en laat dit doen in china, no problemo. Dan moeten die lui daar maar zorgen dat het oke gaat, Apple betaald goed geld hiervoor!

  En als die mensen daar niet chill vinden dan stoppen ze toch, het is een keuze om daar te werken ja of nee. Dus als het je niet bevalt ga er dan niet werken!

 • Profielfoto
  sedikit

  JohnHenry, ik geloof dat ik voor jou dat onderzoek van enkele jaren geleden, waarin de gemiddelde Apple-gebruiker een meer dan gemiddelde eruditie, taalvaardigheid en intelligentie werd toegedicht, maar weer eens ga opzoeken. Want er klopt iets niet….

 • Profielfoto
  Gekelderd

  Aerea

  Je bent of een trol of de meest naïeve ziel op deze website.

 • Profielfoto
  Gekelderd

  Aerea

  Oh wacht, je bent niet alleen zie ik. Oprechte excuses, schijnbaar ben ik hier in de onderbuik van de samenleving beland want iedereen is het met je eens ook nog.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heel jammer van dat vele talent wat er verloren gaat in die fabrieken. Kan wel een paar hardwerkende collegas gebruiken.. Als men het dáár al vol houdt moet het hier een eitje zijn. Hop, weg met die zeik hollanders:D

 • Profielfoto
  JohnHenry

  JohnHenry, ik geloof dat ik voor jou dat onderzoek van enkele jaren geleden, waarin de gemiddelde Apple-gebruiker een meer dan gemiddelde eruditie, taalvaardigheid en intelligentie werd toegedicht, maar weer eens ga opzoeken. Want er klopt iets niet….

  Oh wat leuk, laat me weten wat je vindt!

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Aerea
  Oh wacht, je bent niet alleen zie ik. Oprechte excuses, schijnbaar ben ik hier in de onderbuik van de samenleving beland want iedereen is het met je eens ook nog.

  En, hoe dacht Gekelderd dit probleem dan op te lossen? Want het is wel heel makkelijk om zo’n leuk gemaakt doku’tje te kijken, en verontwaardigd mee te huilen, maar morgen weer lekker over tot de orde van de dag, en vooral je mooie spulletjes gewoon gebruiken. Wees dan idd eerlijk, en erken dat de wereld zo in elkaar zit. Het is al mooi dat Apple op z’n minst zijn best doet de zaak te beïnvloeden, want verder houdt het al snel op.
  Die verontwaardigde houding van jou vind ik laffer dan de houding die jij veroordeelt.

 • Profielfoto
  puccini

  Precies niet het probleem van Apple.
  Het is allemaal legaal wat Apple doet dus je kunt hun niets maken!
  Dat mensen Appple nu zwart proberen te maken kan echt niet, en ik hoop dat Cook stappen gaat nemen tegen de BBC.

  Apple besteld enkel een x aantal iPhones/iPads en laat dit doen in china, no problemo. Dan moeten die lui daar maar zorgen dat het oke gaat, Apple betaald goed geld hiervoor!

  En als die mensen daar niet chill vinden dan stoppen ze toch, het is een keuze om daar te werken ja of nee. Dus als het je niet bevalt ga er dan niet werken!

  Ik moet zeggen dat deze gedachte van je nogal bijzonder is, en dat is dan heel netjes gezegd!

 • Profielfoto
  sedikit

  @GoeieDag,
  Wat krijgen we nou! Je slaat mij zo maar over? Daar moet ik wel even aan wennen, want dit is voor mij volkomen nieuw….. ;-)

 • Profielfoto
  Bianco

  Dit gebeurt bij elke fabrikant van computerapparatuur, of er enigszins verband mee houdend. Er is bijna geen product wat niet in Lage-lonen landen wordt gefabriceerd, al of niet onder het mom van betere levensomstandigheden voor de mensen daar te creëren. Echter was dat niet het originele uitgangspunt, want die was winstmaximalisatie. Dat gebeurt ook in Nederland, met Nederlandse bedrijven die hun productie uitbesteden aan lage-lonen landen.

  Natuurlijk zou je, moreel gezien, geen van deze producten meer moeten aanschaffen, dat staat buiten kijf, wat mij betreft dan. Aan de andere kant hebben we ons dusdanig afhankelijk gemaakt van deze technologie, dat de wereld tot stilstand komt op het moment dat we met z’n allen besluiten om deze producten niet meer te kopen of te gebruiken. Ook OneMoreThing houd dan op te bestaan, gewoonweg omdat de techniek niet meer relevant is.

  Het dilemma waar je dan mee zit, is dit tijdelijk te accepteren, en er vanuit te gaan dat die arbeidsomstandigheden (die 100 jaar geleden in dit land net zo slecht waren) in een veel rapper tempo dan toen zullen verbeteren, en er over laten we zeggen, 10 tot 15 jaar, normale arbeidsomstandigheden zullen bestaan. Of is het zo, dat deze producten, want de meeste reacties hebben het over een miniem verschil in prijs qua arbeidskosten, altijd al zwaar overpriced waren?

  Natuurlijk vangt Apple veel wind, als grote speler, maar veel van die storm zal ook over de andere fabrikanten uitwaaien.

  Of moeten we stoppen met alles maar met ons te vergelijken? De wereld kent nu eenmaal verschillende treden van Levensomstandigheden, en het is niet gezegd dat onze moraal, met de ik-cultuur, en consumptiemaatschappij waarin we leven, zaligmakend is.

  Daarnaast is het sturen van bijvoorbeeld tractors naar Roemenië, omdat de boeren daar nog met paard en wagen rijden, bedoeld om het leven voor hen makkelijker te maken, of is dat bedoeld om een nieuwe afzetmarkt voor producten te creëren? Is die boer, die onwetend is van alle techniek in de landen die hij misschien wel kent, op zoek naar een iPhone? Dacht het ook niet. Immers was ik er in 1990 ook niet naar op zoek, en ben die tijd heel goed doorgekomen met kwartjes in de Telefooncel te gooien om te bellen.

  Praat ik het daarmee goed? Misschien wel. Maar misschien is het ook gewoon een kwestie van tijd. De nieuwe arbeidersrevolutie, die zit er weer aan te komen. Behalve in Nederland dan, daar zijn we ondertussen wel gewend dat we uitgemolken worden, en stiekum vinden we het nog lekker ook.

 • Profielfoto
  apple-man

  Aerea
  Oh wacht, je bent niet alleen zie ik. Oprechte excuses, schijnbaar ben ik hier in de onderbuik van de samenleving beland want iedereen is het met je eens ook nog.

  En, hoe dacht Gekelderd dit probleem dan op te lossen? Want het is wel heel makkelijk om zo’n leuk gemaakt doku’tje te kijken, en verontwaardigd mee te huilen, maar morgen weer lekker over tot de orde van de dag, en vooral je mooie spulletjes gewoon gebruiken. Wees dan idd eerlijk, en erken dat de wereld zo in elkaar zit. Het is al mooi dat Apple op z’n minst zijn best doet de zaak te beïnvloeden, want verder houdt het al snel op.
  Die verontwaardigde houding van jou vind ik laffer dan de houding die jij veroordeelt.

  Je hebt helemaal gelijk de wereld zit nu eenmaal zo in elkaar. Als we dat niet onder ogen willen zien kunnen we net zo goed in een hutje op de hei gaan wonen. Daarbij is het zo als ik al eerder zei als mensen een probleem hebben met het uitbuiten van arbeiders kun je echt werkelijk niets meer kopen. Geen ipad iphone mac book. tv koelkast wasmachine naaimachine strijkijzer broodrooster of auto en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik zeg nogmaals welkom in de moderne maatschappij

 • Profielfoto
  sedikit

  Shit!! Ik weet bij god niet waarom, maar ik moest plotseling aan Drees denken. Dom, dom, dom!! Sorry. Weg met al die troep. Not in my backyard, I’m all right Jack. Weg ermee!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  WIJ als consumenten kunnen eisen stellen, zij niet. Het enige verschil wat het hoeft te maken, is dat Apple een paar procent minder winst maakt. Lijkt me geen moeilijke keuze.

  Nee tuurlijk is het geen moeilijke keuze om voor een ander uit te maken dat ze maar wat minder moeten verdienen.

  Maar het IS in feite niet “een paar procent” meer. Als we productie naar een Westers land halen dan halen we de productie naar een land waar het uurtarief geen 4 Euro is maar 45 Euro en waar de productiviteit gedaald is naar 36 uur per week in plaats van 60 uur. Verder heeft een bedrijf dan veel meer financiële en sociale verplichtingen/kosten, melden de werknemers zich ziek als ze de avond ervoor teveel gezopen hebben en staken ze als ze 0,5% meer loon willen en het niet krijgen.

  Het lijkt mij HEEL logisch dat Apple zijn spullen daar laat maken en niet in één of ander Westers land met al zijn wetjes en sociale toeters en bellen. Voor ons zou de keuze ook niet moeilijk zijn als we een loodgieter zoeken en kunnen kiezen tussen eentje die 5 Euro vraagt en net zo lang werkt tot het klaar is of eentje die 6 keer terug moet komen omdat zijn vrouw zwanger is, er 2x zo lang over doet en vervolgens 45 Euro per uur vraagt…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Sedikit, laat ik je een keer erbuiten, is het weer niet goed!

  Maar ik zie in jouw prullenbak een paar mooie woorden (‘idealen’ en ‘empathie’ kan ik o.a. lezen), maar hoe voer jij dat nou concreet uit? Want je boos maken is één ding, maar daarna weer met je Apple speeltje weer aan de gang is toch ook niet erg empatisch. Laat eigenlijk dan alles maar los, want er is weinig meer wat niet uit China e.d. komt. Dus, wat ga jij er aan doen? Ik hoop van jou te kunnen leren…

 • Profielfoto
  sedikit

  Kijk zo ken ik je weer! Moet ik weer uitleggen dat goede ideeën in het klein beginnen? Om mijn part noem je die, in het geval dat het niet gaat over ordinair geldelijk gewin, “idealen” o.i.d..Jouw held, jouw guru begon toch ook met “idealen” in een garage? Als iedereen zich in de geschiedenis gelaten en cynisch bij de feiten had neergelegd, was er nooit iets ten goede veranderd. Herinner de topics in DWDD, One More Thing. En dat ging goddank niet alleen over het materiële-, maar ook over het ideële (de VN, de mensenrechten, de mondiale veiligheid, de sociale wetgevingen enz.enz.).
  En nu de Apple-praktijk, reagerend op de demagogische en retorische zwart-wit vraag “wat doe jij dan met je Apple-poducten? Jij doet toch gewoon aan die misstanden mee?”:
  Nee. Zoals jij via onze aanvaringen wel weet, ben ik tevreden met alles wat ik heb op Apple-gebied (zonder uit misplaatste dankbaarheid meteen devoot op mijn knieën te zijgen). Ik hoef niet per se achter alle “klantvriendelijke” updates aan te hollen, net zomin ik steeds de nieuwste Macs en/of devices hoef te hebben. Ik werk (nog?!) met een iMac uit 2009 (“vintage” wordt er al geroepen!).
  Ik weet dat woorden als “empathie”, “idealen”, “intenties”, “solidariteit” e.d. als vies ervaren worden. Ik vind toevallig het “ikke ikke, meer meer meer” behoorlijk vies in de mond liggen. Zie ter illustratie de “ideologische” teloorgang van de meeste politieke partijen. Op rechts, op links, één en al droevenis. Alles is geld geworden, en alles wordt vertaald in geld. In dat kader wordt er hier en elders geoordeeld over de arbeiders van Apple in China.
  Volgende week weer de AOW op de rekening GoeieDag? Dank zij die idealist Drees, weet je dat nog?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het was een eerlijke vraag Sedikit. Want het is echt verdomd moeilijke materie. Je kunt er van alles van vinden, maar als je er niks mee doet, schiet het ook niet op. Dat jij nog op een iMac 2009 (draait hier ook nog als nieuw, niks vintage), helpt de mensen daar natuurlijk helemaal niet. Net zo min als dat jij niet ‘achter updates aanholt’.
  Ik heb, net als velen hier, idealen, en empathie; maar vertaal dat maar ff naar de Chinese burgers.
  Overigens, president G.W. Bush c.s. hadden ook het ideaal om een net, democratisch land van Irak te maken. Was de werkelijkheid toch wat weerbarstiger.

  Afijn, zo dooft dit draadje weer uit, en gaat het leven hier, en in China, gewoon verder…

 • Profielfoto
  sedikit

  O.a. bewust stemmen bij verkiezingen GoeieDag. Hoe maximaal de weerstand ook is, en hoe minimaal ook de invloed, het is in ieder geval een héél klein stapje.

 • Profielfoto
  apple-man

  Sedikit, laat ik je een keer erbuiten, is het weer niet goed!

  Maar ik zie in jouw prullenbak een paar mooie woorden (‘idealen’ en ‘empathie’ kan ik o.a. lezen), maar hoe voer jij dat nou concreet uit? Want je boos maken is één ding, maar daarna weer met je Apple speeltje weer aan de gang is toch ook niet erg empatisch. Laat eigenlijk dan alles maar los, want er is weinig meer wat niet uit China e.d. komt. Dus, wat ga jij er aan doen? Ik hoop van jou te kunnen leren…

  Je hebt gelijk hot grootse deel van onze elektronica word in china gemaakt. stel dat ik alleen nog maar producten zou willen kopen die op een eerlijke manier zijn geproduceerddan zal ik het verdomd moeilijk gaan krijgen om die te vinden. Ons eigen philips bijvoorbeeld maakt het grooste gedeelte van hun tv’s ook in het buitenland namelijk bij TP Vision in china de grootste producenten van monitoren en televisies ter wereld. Denk je dat de mensen die daar werken het beter hebben dan mensen die in andere vergelijkbare fabrieken werken. Mensen kom af van die rosé wolk want het heeft totaal geen zin om je hier druk over te maken.

  Hier onder foto TP vision waar onze eigen vertrouwde philips tv’s worden gemaakt.

 • Profielfoto
  streeff

  “En dan zou jij 5 a. 6 keer meer willen betalen voor een iPhone of Mac?” zegt iemand hierboven.

  Als dat nodig is voor een produkt dat duurzaam en menswaardig is geproduceerd, lang meegaat en te repareren is: ja.

 • Profielfoto
  iMad

  Alles wat er in de video gezegd of getoond wordt is al eeuwen aan de gang.

  Ditzelfde hebben onze voorouders ook meegemaakt heel vroeger en uiteindelijk overwonnen, door het oprichten van grote groepen samen te staken en de kleine rijke groep directeuren te dwingen voor betere werk omstandigheden en meer loon.

  Degene die wij moeten veroordelen zijn de rijke mensen in China en in de andere landen, waar deze problemen zich voordoen.
  Daar behoort ook Amerika en zelfs Nederland toe.

  Het hebben van veel geld, betekend meer macht.
  Zolang mensen niet leren omgaan met rijkdom en macht, zal de Wereld er niet beter op worden.

  Iemand met veel geld is in deze Wereld anders dan iemand met weinig of niets.

  Het probleem zijn wij zelf de mens en de manier waarop wij leven.

 • Profielfoto
  Ce

  @Cenobyte. Dat het naar het westen terughalen van de productie duurder is dan het in China laten is een feit maar absoluut niet om de redenen die jij aangeeft…verre van dat zelfs.

  Motorola heeft laten zien dat de productie van de Moto X maar een paar dollar per apparaat extra werkloon kost in Texas versus China (Bron: Forbes). De reden dat bijv. Apple de productie toch niet terug haalt heeft een puur fiscale achtergrond..en dan hebben we het, ook voor Apple, over serieus geld.

  Het feit dat Motorola de fabrieken in Texas heeft moeten sluiten (de Moto X werd volledig in de VS gemaakt) had helemaal niets te maken met de productie kosten maar met enerzijds het matige succes van de Moto X (alleen in de VS kon je het helemaal op maat laten maken) en anderzijds met de verkoop van Motorola aan Lenovo.