Apple wiste muziek uit concurrerende muziekwinkels van iPod

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Anno 2014 krijgt Apple flink wat commentaar als het een gratis U2-album op je iPhone of iPod plaatst, maar in 2006 tot 2009 ging het er heel anders aan toe. Muziek was nog voorzien van DRM en Apple liet alleen nummers uit zijn eigen iTunes Store toe op de iPod.

Apple moet zich hiervoor nu verantwoorden in een antitrust-rechtsaak en daar komen pittige details uit voort. Zo claimt de advocaat van de aanklager dat Apple muziek die niet iTunes aangeschaft was preventief van iPods verwijderde zonder dit naar de gebruiker te communiceren.

Als iTunes detecteerde dat bestanden van een andere muziekwinkel naar de iPod gekopieerd werden, dwong de software de gebruiker om de fabrieks­instellingen te herstellen. De muziek was dan verdwenen. Dit is de slechtste gebruikerservaring die voorstelbaar is, aldus advocaat Patrick Coughlin.
itunes-ipod-sync

Apple zegt het een noodzakelijke beveiligingsmaatregel was. iTunes werd destijds door hackers aangevallen die de kopieerbeveiliging (DRM) wilden kraken. Om het voor de eindgebruiker simpel te houden, werd alleen een melding dat de fabrieksinstellingen hersteld moesten worden getoond.

Door de omstreden maatregel moet Apple mogelijk schadevergoeding aan gebruikers betalen. De gedupeerden zouden zo’n 284 miljoen euro eisen. Dat kan nog driemaal zo hoog worden, omdat de Amerikaanse wet zegt dat de concurrentie is belemmerd. De iTunes Store werd in 2009 ontdaan van DRM.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  En terecht, als al die partijen klagen en claims indienen omdat er iemand of iets illegaal download of aanbieden. Waar het niet over kleine bedragen gaan of zelfs gevangenis straf.

  Zou apple ook flinke schade moeten betalen en ook gevangenis straf moeten krijgen.
  Tenslotte is het stelen van ander.

  Maarja, er zullen wel kleine lettertjes staan in de “i agree” van 64 pagina’s droge politieke verzekerings stof wat geen consument kan lezen.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Het is heel simpel.
  De overeenkomst tussen de platenmaatschappijen en Apple eiste dat de muziek beveigd was tegen kopieren. Real had een lek in de beveiliging gevonden (en uitgebuit), dus moest Apple dat lek dichten.
  En dat deden ze dus.
  Als Real gewone MP3’s of AACs zou hebben aangeboden, in plaats van gehackte FairPlay, was er geen probleem geweest.

 • Profielfoto
  Macteach

  ‘Wiste’ Raymon? Of gewoon toch maar ‘verwijderde’…?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Snap het niet, heb nog nooit legale muziek op een iPod gehad, dus hoezo niet mogelijk? Überhaubt legaal had ik in der tijd niet, nu met die streamingsdiensten wel maar dat is een andere discussie denk.

 • Profielfoto
  nebilem

  Ik had een keer met mijn nieuwe laptop. Moest perse mijn ipod herstellen en mijn honderden liedjes waren weg zomaar.

 • Profielfoto
  SvS

  Ah vandaar…. ik dacht al waar zijn de liedjes gebleven die ik van mijn gekochte cd’s uit jaren 90 op had gezet!!