Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 december 2014
Leestijd: 1 minuut

Apple wiste muziek uit concurrerende muziekwinkels van iPod

Anno 2014 krijgt Apple flink wat commentaar als het een gratis U2-album op je iPhone of iPod plaatst, maar in 2006 tot 2009 ging het er heel anders aan toe. Muziek was nog voorzien van DRM en Apple liet alleen nummers uit zijn eigen iTunes Store toe op de iPod.

Apple moet zich hiervoor nu verantwoorden in een antitrust-rechtsaak en daar komen pittige details uit voort. Zo claimt de advocaat van de aanklager dat Apple muziek die niet iTunes aangeschaft was preventief van iPods verwijderde zonder dit naar de gebruiker te communiceren.

Als iTunes detecteerde dat bestanden van een andere muziekwinkel naar de iPod gekopieerd werden, dwong de software de gebruiker om de fabrieks­instellingen te herstellen. De muziek was dan verdwenen. Dit is de slechtste gebruikerservaring die voorstelbaar is, aldus advocaat Patrick Coughlin.

Apple zegt het een noodzakelijke beveiligingsmaatregel was. iTunes werd destijds door hackers aangevallen die de kopieerbeveiliging (DRM) wilden kraken. Om het voor de eindgebruiker simpel te houden, werd alleen een melding dat de fabrieksinstellingen hersteld moesten worden getoond.

Door de omstreden maatregel moet Apple mogelijk schadevergoeding aan gebruikers betalen. De gedupeerden zouden zo’n 284 miljoen euro eisen. Dat kan nog driemaal zo hoog worden, omdat de Amerikaanse wet zegt dat de concurrentie is belemmerd. De iTunes Store werd in 2009 ontdaan van DRM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple wiste muziek uit concurrerende muziekwinkels van iPod
Sluiten