Apple in de prijzen met hypermodern glas

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Wereldwijd zijn er veel bouwkundige hoog­standjes tussen Apple Stores te vinden. De glazen kubus op Fifth Avenue in New York bijvoorbeeld, of de klassieke ‘Opéra’ Store in Parijs. De Glass Lantern Apple Store in Istanbul mag zich nu aansluiten bij dit rijtje.

De winkel in het de Turkse stad heeft twee prestigieuze Structural Awards in de wacht gesleept. Deze awards worden uitgereikt aan gebouwen met een mooi, innovatiefste of bijzonder ontwerp. De Apple Store in Istanbul valt in de prijzen door de manier waarop glas toegepast wordt.

Apple is niet onbekend met glas, denk aan de glazen trappen in Apple Stores. Ook de winkel aan Fifth Avenue in New York bestaat grotendeels uit glas. Met de dit jaar geopende winkel in Turkije brengt Apple het toepassen van glas naar een nieuw niveau. Er worden niet langer kleine glasplaten gebruikt, maar grote stukken glas die zonder onderbrekingen de hele constructie vormen.
apple store istanbul
De winkel won zowel de award voor Structural Engineering Excellence als voor Best Commercial or Retail Structures. De jury noemt de glazen constructie het beste voorbeeld van uitmuntende bouwkunde en architectuur. Daarbij wordt het pure ontwerp en de aandacht voor detail extra geprezen.

De afgelopen maand regent het prijzen voor Apple. Zo werd Tim Cook verkozen tot men of the year en won het bedrijf uit Cupertino ook in Nederland een award voor beste merk van 2014.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Die mannen in Turkije hebben het wel pak makkelijker…
  Je moet eens hetzelfde proberen met dubbel of driedubbel glas… wat zeker nodig zou zijn met de EPB wetgeving in België (bestaat dit eigenlijk ook in Nederland: energieprestatieregelgeving?) Deden ze 100 jaar geleden al… (Mies van den Rohe enzo) Met een gelamineerde glasplaat is dit eigenlijk poepsimpel. Persoonlijk meer onder de indruk van het dak. Dat is ongelooflijk strak. En volledig in 1 element geproduceerd… !

  Het is vooral een presentatie om dit vandaag zo te mogen realiseren.

 • Profielfoto
  wensink

  @Melle Waarschijnlijk zijn ze daar zo soepel omdat het daar gewoon een stuk warmer is dan hier. Er is vrij weinig verwarming nodig om de store op temperatuur te houden…

 • Profielfoto
  A_A

  @Wensink, Istanbul is niet perse warm hoor. Sneeuw kennen ze daar ook.

 • Profielfoto
  Buzz

  Melle: zo simpel is het ook weer niet. Er zijn maar heel weinig fabrieken in de wereld waar überhaupt zulke grote stukken glas geproduceerd kunnen worden. En ja, in Nederland heb je een vergelijkbare regelgeving wat betreft energieprestaties.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  He, een grote glazen mac mini.

 • Profielfoto
  Melle

  @Buzz > dit is zo, meestal moet je hiervoor in Duitsland gaan zoeken, en uiteraard is het niet zo simpel. Maar wij willen onlangs iets dergelijks doen en het was mogelijk, maar we werden tegengehouden door de strenge eisen voor de U-waarden van het glas…