‘A9-chip in productie bij Samsung’

Door: Raymon Mens - 3 reacties

Als het op chips voor de iPhone aankomt, valt Apple nog steeds voor de aantrekkingskracht van Samsung. Terwijl wij nog onder de indruk zijn van de snelle A8-chip in de iPhone 6 en iPad Air 2, is de productie van de A9-chip voor in de iPhone 6s en iPad Air 3 al begonnen.

Volgens Korea’s Electronic Times vindt de productie plaats in de fabrieken van Samsung. Niet in Azie, maar in een nieuwe chipfabriek in Austin, Texas, Verenigde Staten. De A8-chip werd in TMSC in Taiwan gemaakt, maar Apple heeft naar verluidt voor de A9-chip weer voor Samsung gekozen.

Het lijkt erop dat Apple simpelweg kiest voor de fabrikant met de meest passende technologie voor dat moment. De A9-chip wordt op 14 nanometer geproduceerd, terwijl de A8- en A8-chip op 20 nm geproduceerd worden. Waarschijnlijk kan TMSC nog niet in grote aantallen op 14 nm produceren.

Het aantal nanometer staat voor hoe klein de semiconductors op de chip te zijn. Hoe kleiner deze componenten, hoe zuiniger de chip, wat goed is voor de accuduur van de telefoon.

waffer
Een zogenaamde ‘Wafer’ waarop chips geconstrueerd worden.

Apple de productie van chips in het verleden proberen weg te halen bij Samsung omdat de twee bedrijven met elkaar in een juridische strijd verwikkeld waren. Er zijn nog geen verdere technische specificaties van de A9-chip bekend.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  In derde alinea staat 2x A8. Waarschijnlijk moest een daarvan A8X zijn.

  Over het switchen van fabrikant. Het kan ook zijn dat de Taiwanese fabrikant al experimenteert met nog kleinere, zuinige chips. En deze het jaar daarop voor consumenten produceren. En ondertussen dat Samsung alweer experimenteert met de chip die daarna volgt.

  Als de chips steeds zuiniger worden, heeft dat enig affect op de kracht? Ik weet alleen dat bij alle MacBook steeds zuiniger worden maar tegelijkertijd ook minder krachtig.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  Apple de productie van chips in het verleden proberen weg te halen bij Samsung omdat de twee bedrijven met elkaar in een juridische strijd verwikkeld waren.

  Ik ben absoluut geen expert in Nederlandse grammatica. Maar deze zin klopt niet helemaal;)

 • Profielfoto
  Ce

  Misschien is het een idee om in het vervolg de schrijver van het artikel even een berichtje te doen over de eventuele (schrijf)fout. Ik heb gemerkt dat, als je inderdaad gelijk hebt, de tekst heel snel wordt aangepast. Discussies verzanden dan niet langer in posts over het taalgebruik i.p.v. het feitelijke onderwerp.