Zo kan de iPhone 6 nóg beter, handzamer

14 reacties

Apple wijzigt het uiterlijk van de iPhone doorgaans om de twee jaar. Terwijl de iPhone 6 en iPhone 6 Plus nog steeds niet aan te slepen zijn, keek ontwerper Marin Hajek alvast vooruit naar 2016 en de iPhone 7. Wat kan er beter aan het ontwerp van de iPhone 6?

In deze renders ligt de nadruk op kleinere randen, of helemaal geen randen. Hajek maakte een iPhone-ontwerp met edge-to-edge display. Zo kan de volgende iPhone kleiner worden, maar toch een 4,7- of 5,5-inch scherm bevatten. Ook had de ontwerper een nog radicaler idee. Benieuwd?

iphone6-edges-1
Links; Huidige ontwerp iPhone 6. Rechts; iPhone met edge-to-edge display.

Het is onwaarschijnlijk dat Apple de homeknop ooit weg gaat laten. Deze heeft inmiddels een belangrijke functie gekregen met de introductie van Touch ID. Daarom trok Hajek niet alleen het scherm door tot de randen, maar haalde ook wat van de bovenkant af door de speaker te verplaatsen.

iphone6-edges-2
Links; Huidige ontwerp iPhone 6. Rechts; iPhone met kleinere bovenkant en verplaatste speaker.

Tenzij Apple de homeknop verplaatst of kleiner maakt, valt de onderkant van de iPhone niet veel kleiner te maken.
iphone6-edges-3

Full screen iPhone 7

Bovenstaand is natuurlijk erg voor de hand liggend. Door het scherm edge-to-edge te maken en de bovenkanten dunner, ontstaat een kleinere telefoon. Maar dan is er nog steeds veel loze ruimte. Een full screen iPhone maakt optimaal gebruik van alle fysieke ruimte.
iphone6-fullscreen-1
Aan de onderkant van de telefoon kan op dezelfde manier gebruik gemaakt worden van de loze ruimte die rondom de homeknop ontstaat. Het biedt ook ruimte voor verschillende knoppen per app. Zo kunnen controls tijdens het kijken van een video standaard buiten beeld geplaatst worden zodat meer ruimte overblijft voor de video.
iphone6-fullscreen-2
Of dit ook werkelijkheid wordt, of Apple een heel ander idee over iPhone 7 en iPhone 7 Plus heeft, weten we waarschijnlijk in september van 2016. Zie jij dit zitten?
iphone6-edges-fullscreen-trio

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  gielk

  grappig bedacht die laatste met fullscreen maar wat lijkt me het verschrikkelijk irritant en zonde van de ruimte. plus het gaat nooit passen om een scherm zo dicht om een knop/camera/luidspreker te maken. telkens druk je per ongeluk die knop in van zaklamp. nee doe dan maar dat eerste model. lekker compact toestel maar wel groot scherm ! dit had ik ook eigenlijk wel verwacht dat Apple zou doen maar ja.

 • Profielfoto
  SvS

  Doe maar wèl met zwarte onderrand, omdat je toch ergens aan vast moet houden en je dan in de knoei komt met de knopjes. Dat is waar ik me ook aan irriteer bij de Samsung apparaten. Als ik mobiel van iemand anders even pak, dan komt er weer zo’n instellingen-banner ervoor of hij gaat terug naar vorige pagina. Dus als Apple verstandig is, laat het onderzijde onbenut met alleen 1 knop. Bovenzijde maakt mij niet veel uit.

 • Profielfoto
  bartelomeos

  Ik zou een combinatie maken van model 1 en 3; compact en full screen.

 • Profielfoto
  Afroman

  Meer accu en meer stevigheid please

 • Profielfoto
  polansky

  Zien we tegen die tijd wel weer.

 • Profielfoto
  Aerea

  Jemig. Zo afschuwelijk! Dan heb ik nog liever inderdaad het ontwerp hoe het is geworden, inclusief ziek brede randen rondom het beeldscherm.:D

 • Profielfoto
  donut

  volgens mij doet LG dit al- zelfde grootte scherm, maar duidelijk kleinere telefoon…
  Dus niet ( 2 jaar) wachten – gewoon switchen!

 • Profielfoto
  Verwijderd

  Het idee vind ik leuk met de ‘full screen display’. Maar de uitvoering vind ik verschrikkelijk om eerlijk te zijn. Ik weet niet of het komt door de grote knoppen daar beneden. Voor mij toch maar m’n echte iPhone 6;)

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Maar past die ook in je broekzak en “will it bend?”:lol:

 • Profielfoto
  EvnL

  Wat vreselijk lelijk!

 • Profielfoto
  steveb

  ik vraag me al jaren af waarom die rand boven het scherm zo breed moet zijn. als daar enkel een miniscuul cameratje en een speaker in zit dan moet daar gesnoeid worden. waar zie ik de toekomst?
  1. 2015 schuif de camera en speaker omhoog
  2. 2016 home button in het scherm verwerken? zoals bij apple watch.

  => zelfde scherm in een behuizing die 1,5 tot 2cm korter is.

  + inductief opladen zoals apple watch moet naar alle toestellen komen.
  1 matje op u bureau die alles kan opladen. gsm, tablet, muis, toetsenbord, watch, laptop, koptelefoon…
  dan zullen ook niet apple toestellen volgen drones, tandenborstel, scheermachine, babyfoon,…

  er zijn nu al auto ’s en bussen met dit systeem aan het testen

 • Profielfoto
  ArMac

  Liever een telefoon waarbij de mute knop niet los zit en waarvan het scherm niet los laat.

  Wat een schande die iPhone 6. die mute knop hangt op half zeven en en mijn scherm laat los. Daar betaal je dan €700,- voor.

 • Profielfoto
  Lincee

  Ik ehm.. hou t wel bij de 6, als het deze kant op gaat;-)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Kijk eens naar de foto onder het kopje Full Screen iPhone 7, specifiek de hoek rechtsboven. Net alsof ik naar een Apple Watch kijk.