YouTube wil minder kattenfilmpjes, meer muziek en $10 per maand

16 reacties

Waar vroeger vooral schattige dieren goed scoorden op YouTube, neemt muziek tegenwoordig een steeds groter deel van de video-website in. Dat ziet YouTube zelf ook en daarom wordt het naast videosite ook een beetje een muziek-streamingdienst.

Door middel van een blogpost is YouTube Music Key officieel aangekondigd. Voor een tientje per maand kunnen gebruikers zonder advertenties van alle (muziek)video’s genieten, offline kijken en in de iOS- en Android-app muziek op de achtergrond door laten spelen.

Naast de aankondiging van de betaalde streamingdienst, heeft de YouTube-app na een update ook meer aandacht voor muziek. Zo zijn non-stop YouTube Mixen van muziekvideo’s snel te starten en er is een tabblad toegevoegd waar alleen muziekvideo’s in gevonden kunnen worden.

Meer aandacht voor muziek in de YouTube-app.
Meer aandacht voor muziek in de YouTube-app.

Naast losse clips, verschijnen de komende dagen ook volledige albums op YouTube. Artiesten kunnen makkelijk hun hele discografie aan YouTube toevoegen, welke overzichtelijk in de apps en op de website wordt weergegeven.

Betafase met invites
YouTube Music Key is een invite-only beta in de VS, UK, Spanje. Italië, Portuga, Finland en Ierland. Nederlanders moeten nog even geduld hebben. Betatesters krijgen zes maanden gratis toegang en betalen daarna 7,99 ipv 9,99. Het is nog niet bekend wanneer de dienst wereldwijd uitrolt.

De prijs voor YouTube Music Key is gelijk aan die van Apple’s Beats Music en Spotify, maar biedt de muziekvideo’s als extraatje. De streamingdienst werkt vanuit de YouTube-app, in onderstaande video is de werking kort te zien.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Zolang youtube het niet mogelijk maakt om zonder hacks je muziek in de background te laten spelen word dit niks. -edit Eerst betalen en dan werkt het lees ik net. Dat word natuurlijk helemaal niks.

 • Profielfoto
  joram

  Ik zie mezelf niet echt betalen voor muziekvideo’s eerlijk gezegd. We konden ze voorheen al gratis op Youtube zien namelijk, dus het is eerder dat het erop lijkt dat ze een bestaande feature achter een betaalmuur zetten. Zouden ze volgend jaar ook de film trailers achter een betaalmuur zetten? Daarnaast krijg ik een hoog MySpace gevoel bij deze actie… daar liepen ook een hoop mensen weg op ten duur.

  Schiet me trouwens nog iets te binnen: we betalen via de belasting allemaal voor de radio en TV, maar daar komen steeds meer betaalopties naast die geen van allen een totaalplaatje en/of totaal-aanbod bieden:
  – HBO
  – Netflix
  – Spotify
  – Youtube
  – Pathé Thuis
  – iTunes (muziek en film)

  Als je een beetje film/muziek/tv-serie liefhebber bent en je wilt hetzelfde totale aanbod als wat je vroeger bij de Free Record Shop had, dan betaal je dus:
  – HBO 10 euro
  – Netflix 8 euro
  – Spotify 10 euro
  – Youtube 10 euro
  Dan betaal je dus al snel 48 euro per maand éxtra, nog buiten de eventuele films die je vanuit Pathé Thuis en/of iTunes zou huren, aangezien de bovenstaande abonnementen geen van allen een totaal plaatje biedt.

  Ik betaal graag voor de content die ik zie, maar als één van de bovenstaande bedrijven een totaalaanbod heeft scheelt dat gewoon 75% in de kosten, en dat wordt me een beetje te gortig.

 • Profielfoto
  Usain

  @joram gelukkig kan je altijd gratis het totaalplaatje krijgen d.m.v nieuwsgroepen of torrents, maar ik zie dat er een verandering gaande is en iedereen opeens wil weer betalen voor het gene dat zij willen consumeren.

 • Profielfoto
  polansky

  Kan ik dus net zo goed spotify aanzetten, en wanneer ik video’s wil zet ik hem wel op MTV of Xite. Ik zie hier geen toegevoegde waarde in.
  Uiteindelijk gaat het om achtergrond muziek. Die video kan me gestolen worden.

 • Profielfoto
  joram

  @Usain; dat is ook mijn reactie op dit soort business-modellen. Niet goed, ik weet ‘t, maar als ik ergens voor betaal wil ik ook wel een totaalplaatje cq. -aanbod. Ik betaal ook niet voor stroom om vervolgens te horen te krijgen dat ik ’t alleen kan gebruiken voor de verlichting en niet voor het koken bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  En weer een tientje. Gaat dus niet gebeuren.
  Iedereen heeft het maar over alternatieven maar het alternatief zou een betaalbaar platform zijn met alle content.
  En YouTube, en spotify, en iTunes en voorbode ontbrekende artiesten nieuwsgroepen? Veel te veel. Helaas is de laatste nog steeds de meest complete

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Wat heeft dit nieuwsitem eigenlijk met Apple te maken?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Dat kan ik je wel uitleggen @pappapaul:

  – YouTube is een van de meest gebruikte iPhone-apps.
  – Apple zit met Beats Music en iTunes Radio in dezelfde markt.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  @raymon hmm, nou oké.

 • Profielfoto
  plonserd

  Als je een beetje film/muziek/tv-serie liefhebber bent en je wilt hetzelfde totale aanbod als wat je vroeger bij de Free Record Shop had, dan betaal je dus:
  – HBO 10 euro
  – Netflix 8 euro
  – Spotify 10 euro
  – Youtube 10 euro
  Dan betaal je dus al snel 48 euro per maand éxtra, nog buiten de eventuele films die je vanuit Pathé Thuis en/of iTunes zou huren, aangezien de bovenstaande abonnementen geen van allen een totaal plaatje biedt.

  eh, wat?

  Vroeger ging je naar Free Record Shop en betaalde je 10-20 euro voor 1 cd of 1 dvd.. 3 films kopen en je ‘maandbudget’ is al op.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Blijf wel bij iTunes Match. €2 per maand vool heel mijn bibliotheek in de cloud en streaming. Ben er vooralsnog heel tevreden over. Probeer vooral al hetgeen van Google te mijden.:-)

 • Profielfoto
  nebilem

  Ja dat snap ik ook niet. Bij aankoop van een mobiel apparaat betalen we al kopierheffing en dan komen ook die honderden betaalde diensten bij. Als ik kopierheffing moet betalen lijkt het mij dat ik gewoon illegaal content mag betalen van de overheid want ik heb de overheid op deze manier al veel geld betaald.

 • Profielfoto
  VeRCEttY

  Ik blijf bij iTunes voor de muziek. Trouwens haal de ‘You’ maar uit Youtube want inmiddels is dat wel voorbij. Het is dezelfde vevo en universal achtige mainstream meuk die we via alle andere kanalen al door onze strot geduwd krijgen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Er is nu nog genoeg content te vinden die niet van Universal/Sony Music/VeVo komt, hoor… Hoe lang dat met dit model nog gaat duren is natuurlijk de vraag… Mij krijgen ze er in ieder geval níet bij als klant… Gaat trouwens wel lastig worden voor m’n werk, maar goed — da’s weer een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Needler

  Ik heb muziekclips nooit begrepen. Toen MTV kwam was het nieuw en op zich tof om naar te kijken. Maar sinds The Box en TMF9 kijk ik geen clips meer. 9 van de 10 keer is het een afgetrainde man met dollarbiljetten in zijn hand en vier semi-naakte vrouwen om zich heen.

 • Profielfoto
  ikra

  @Needler

  9 van de 10 keer is het een afgetrainde man met dollarbiljetten in zijn hand en vier semi-naakte vrouwen om zich heen.

  Er is niets mis met dat laatste