Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 november 2014

‘WiFi-problemen iOS 8 en Yosemite door AirDrop en AirPlay’ [+ oplossing]

De grootste ergernis van OS X 10.10 Yosemite en iOS 8 bleek de wispelturigheid van Wi-Fi. Apple heeft zijn best gedaan om dit in OS X 10.10.1 en iOS 8.1.1 op te lossen, maar een derde van de gebruikers, heeft nog steeds last van slechte draadloze verbindingen.

Ontwikkelaar Mario Ciabarra heeft de problemen geanalyseerd en komt tot de conclusie dat de oorzaak niet in DNS of IP-instellingen gezocht moet worden, maar dat peer-to-peer services als AirDrop en AirPlay zorgen voor instabiele verbindingen. Gelukkig omschrijft hij ook een oplossing.

Volgens Ciabarra is Apple’s Wireless Direct Link (AWDL) de boosdoener. Dit is draadloze variant van Bonjour. Hiermee kunnen apparaten elkaar direct vinden en worden AirDrop, AirPlay maar ook Handoff en Continuity mogelijk. De WiFi-chips in Apple-apparaten zouden soms moeite hebben met het snel en stabiel in de lucht houden van al die kanalen.

In bovenstaande video is duidelijk te zien welke impact AWDL op de prestaties van WiFi heeft. De linkse speedtest is gedaan terwijl AirDrop zoekt naar apparaten in de buurt. De rechtse zonder. Zelf testen? Download de Speedtest-app en trek tijdens het testen het controlecenter omhoog. Apple’s Wireless Direct Link komt dan in actie om AirDrop-contacten te zoekeen.

Oplossing voor OS X en iOS

Handmatig van AirDrop, AirPlay en Handoff is niet voldoende. Het extra kanaal op de WiFi-adapter blijft nog steeds actief. Door in de terminal het volgende commando in te voeren, wordt de Wireless Direct Link uitgezet.
sudo ifconfig awdl0 down
Om de oude staat te herstellen, kan dit commando gebruikt worden:
sudo ifconfig awdl0 up
Een oplossing van iOS is alleen beschikbaar voor apparaten met jailbreak. De ontwikkelaar heeft in de Cydia App Store een app genaamd WiFried gezet. Deze zet het achterliggende kanaal voor AirDrop, AirPlay en Handoff uit. Let wel; met je Mac bellen via je iPhone en andere functies van handoff werken dan niet meer.

[hat tip: TUAW]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘WiFi-problemen iOS 8 en Yosemite door AirDrop en AirPlay’ [+ oplossing]
Sluiten