Twitter gaat bijhouden welke apps je hebt

15 reacties

De Twitter-app gaat binnenkort letterlijk meekijken op je smartphone. Het sociale netwerk heeft aangekondigd bij te gaan houden welke apps Twitteraars gebruiken. De officiële Twitter-apps voor iOS en Android gaan de data verzamelen.

Het verzamelen van de data is op opt-out basis. Dat wil zeggen dat je standaard meedoet en expliciet moet aangeven dat je geen data over je app-collectie al wil staan. Twitter wil meer van zijn gebruikers weten, zodat het getoonde advertenties meer kan personaliseren (en duurder kan verkopen).

De app kan alleen zien welke apps geïnstalleerd zijn, maar niet wat je met die apps doet en of je ze überhaupt gebruikt. Zo is het wel mogelijk om te zien dat je de YouTube-app geïnstalleerd hebt, maar niet naar welke video’s je kijkt.

twitter-ads-screenshot
Screenshot via Re/Code.

Het zien van de op een smartphone geïnstalleerde apps is mogelijk met standaard iOS-functies. Waarschijnlijk gaat Twitter regelmatig een lijst maken en verzenden, zodat nieuwe apps ook gedetecteerd worden. Het laten zien van je app-collectie is relatief onschuldig, we laten graag zien wat er op ons homescreen staat. Maar voor Twitter kan dit de opmaat naar een niet te stillen datahonger zijn.

Liever niet met Twitter delen welke apps je hebt? Alternatieve Twitter-apps als Tweetbot bevatten de dataverzameling niet en laten ook geen advertenties in je timeline zien. Twitter omschrijft zelf ook hoe je het in de standaard Twitter for iOS-app uit kunt zetten.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  belfortmac

  Het moet toch niet gekker worden!

  Dus iedereen, Twitter dumpen!!

 • Profielfoto
  farl4web

  Wat is dit voor belachelijk actie van Twitter? En sinds wanneer kan een app zien welke apps er nog meer op een iPhone zijn geïnstalleerd. Ik vind het best shocking (en de prijs van Tweetbot ook).(n)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het geldt alleen voor de officiële Twitter-app
  Het verzamelen van data kan je uitzetten in de officiële Twitter-app.

  Er zijn genoeg andere, goede, Twitter-apps die geen data betreft de gebruikte apps verzamelen.

  Niks aan de hand dus.

 • Profielfoto
  SvS

  Gelijk weggegooid, deed er toch al niets meer mee. Fijne dag nog!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De belangrijkste zin in het artikel: Twitter omschrijft zelf ook hoe je het in de standaard Twitter for iOS app uit kunt zetten.

  Daar heb je dus blijkbaar geen andere Twitter app voor nodig. Ik vind het overigens wél een onrustbarende kwestie dat steeds meer apps en browsers je persoonlijke gedrag en gegevens stelen. Want diefstal, dat is het. Spionage van de bovenste plank. Slechte zaak dat Twitter zich voegt in het rijtje Google, Facebook etc.

 • Profielfoto
  MacTS

  Mag dit wel? Je moet zelf actie ondernemen om het uit te zetten. Standaard staat het verzamelen van data door Twitter aan. Het moet niet gekker worden.

 • Profielfoto
  Niels

  How will I know this feature is turned on for my account?
  We will notify you about this feature being turned on for your account by showing a prompt letting you know that to help tailor your experience, Twitter uses the apps on your device. Until you see this prompt, this setting is turned off and we are not collecting a list of your apps.”

  Je krijgt in ieder geval een notificatie zodra de functie wordt aangezet, dus er wordt niet helemaal zomaar data verzameld. Het zou chiquer zijn als je een opt-in moet toepassen dan een opt-out.

 • Profielfoto
  WvB22

  Kennelijk is het iets dat op afstand aan of uit gezet wordt door twitter want in de settings kan ik het niet uitzetten. Daarbij stelt twitter dat je een notificatie krijgt als het aan gezet wordt. Zolang je dat bericht niet krijgt staat het uit. Vraag me ook af of in Nederland opt-out wel toegestaan is.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Ze zetten het aan, maken een lijstje van al je apps, sturen dat naar zichzelf, en daarna krijg je de optie om het af te zetten…?
  Alleen de zon komt gratis op!

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Daarom Tweetbot.

 • Profielfoto
  koen

  Ik vind het best shocking (en de prijs van Tweetbot ook).(n)

  Een paar euro vind je shocking?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Gelijk weggegooid, deed er toch al niets meer mee. Fijne dag nog!

  Dat wilde ik ook typen. Bedankt en fijne dag nog!

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Jullie hebben echt werkelijk geen idee hè? Er zijn al zo verschrikkelijk veel apps die dit al stilzwijgend doen…

  Ze weten toch al alles van je. kiezen voor een andere app dan Twitter zelf gaat daar niets aan veranderen. Het zelfde (of vergelijkbaar) gebeurt al jaren op je Mac of PC. Zowel in Apps als in websites die je bezoekt.

  Wel eens van tracking coockies gehoord? Je hele surf gedrag, inclusief al je aankopen enz. het ligt gewoon op straat – al jaren! En ineens gaan jullie zo krampachtig reageren op een App die het in tegenstelling tot vele anderen gewoon toegeeft? Joh, word eens wakker allemaal!

  Wat dacht je er van een goeie firewall te installeren en je browser voortaan in privémodus te zetten?

 • Profielfoto
  Verhulk

  Ben het eens dat voor niets de zon op gaat. Dus kies ik vaak betaald bij Apple met enige hoop op privacy, dan voor Android, waarvan ik zeker weet dat m’n gegevens commercieel gebruikt worden. Twitter gebruikte ik een aantal jaren geleden veel, maar ben er eigenlijk mee gestopt. Dus inderdaad, Twitter van mijn iPhone gezwierd. Whatsapp zal vermoedelijk de volgende zijn. Ook hier zijn zat alternatieven voor.

 • Profielfoto
  The - DDD

  Voor iedereen die zich afvraagt hoe ze dit doen…

  Er zijn twee dingen die een app mag dien. Via sysctl een low level Unix call kan op een iPhone een lijst met actieve processen opgevraagd worden. dese lijst wordt dan vergeleken met een bekende lijst.

  Een tweede optie is url schemes. Technisch verhaal. Maar iedereen kent wel inloggen via Facebook vanuit een andere app. Dezelfde onderliggende techniek wordt gebruikt.

  Details hierover: http://ihasapp.com (opensource code staat op github)