Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 november 2014

‘Saffierfabriek Apple was een zooitje’

Het prestigieuze project om de iPhone 6 van een saffieren scherm te gaan voorzien, liep al in vroeg stadium helemaal verkeerd. GT Advanced Technologies zou samen met Apple een saffierfabriek in Arizona gaan beheren. Maar het bedrijf ging begin oktober failliet.

Door juridisch getrouwtrek tussen Apple en GT Advanced, komen de nodige documenten naar buiten. Wall Street Journal heeft deze verzameld en dat geeft een interessant kijkje op het reilen en zeilen van de fabriek. Het bleek een zooitje met productie die de helft van de tijd mislukte en medewerkers die niet wisten wat ze moesten doen.

Contract getekend maar nog niet echt klaar

Vlak voordat Apple en GTAT besloten samen een miljard dollar in een saffier­fabriek te gaan investeren, had het bedrijf zijn eerste cylinder met 200 kilo saffier gemaakt. Die bleek beschadigd en onbruikbaar. Toch ging de deal door en zou GTAT de kwaliteit snel op orde hebben en een enorme hoeveelheid saffier gaan produceren.

Mislukte productie, cilinders met saffier onbruikbaar

Het produceren van één cilinder met saffier duurde ongeveer een maand en koste ruim 20.000 dollar. De helft van de geproduceerde cilinders vertoonde echter mankementen. Achter de fabriek ontstond een ‘Boule Graveyard’ met bergen mislukte cilinders van 200 kilo saffier.

Met de geproduceerde cilinders was van alles mis.

Chaos op de werkvloer, verwarde managers

Om de productiedeadlines toch te halen, werden meer werknemers aangenomen. Er werkte op het toppunt ongeveer 700 man in de fabriek, maar het ontbrak aan aansturing. Er waren niet genoeg saffierovens beschikbaar, dus waren veel werknemers de vloer eindeloos aan het moppen of kwamen simpelweg niet opdagen terwijl ze wel doorbetaald, maar niet gemist werden.

‘We just kept sweeping the floors over and over. I just saw money flying out the door’ – Een ex-medewerker van GTAT.

Een manager had verder een grote hoeveelheid saffier die wel gelukt was, per ongeluk afgekeurd. Achteraf kon het materiaal nog gered worden.

Een grote hoeveelheid perfect saffier werd onterecht afgekeurd.

Laatste poging van Apple mocht niet baten

Omdat de productie niet goed liep, stelde Apple een betaling van 139 miljoen dollar uit. Toen de saffierfabriek daardoor in de problemen kwam, stelde Apple voor om 100 van de 139 miljoen te betalen. Het was toen al duidelijk dat de iPhone 6 (Plus) geen saffieren scherm zouden krijgen.

Apple wilde echter niet opgeven en op 7 oktober nieuwe afspraken voor 2015 maken. GT Advanced Technologies zag geen uitweg en vroeg op 6 oktober faillissement aan. Het bedrijf had op dat punt al 900 miljoen dollar uitgegeven en slechts 10 procent van de beloofde hoeveelheid saffier kunnen leveren. Of de iPhone 7 een saffieren scherm krijgt? Niemand weet het. Apple wil de fabriek in Arizona in ieder geval nog niet opgeven.

(Illustratie: Wall Street Journal)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Saffierfabriek Apple was een zooitje’
Sluiten