Microsoft pronkt met Skype… op 11 Macs

13 reacties

Dat Microsoft flirt met Apple, is iets wat we wel vaker zien. Zo is Office voor iOS tegenwoordig gratis en werkt Microsofts nieuwe wearable binnenkort samen met de iPhone. Vandaag gaat Microsoft echter nog een stapje verder. Vol enthousiasme blogt het bedrijf over een ‘orkest’ wat samenspeelt via Skype. Leuk, maar het lijken toch de elf Macs en hetzelfde aantal iPhones met straatmuzikanten die de show te stelen in dit bijzondere project.

In de ondergrondse gangen en stations van The Big Apple is heel wat muziektalent te vinden. Zoek maar eens op Youtube naar ‘NYC subway musicians‘ en je vindt een scala aan muziekstijlen en artiesten. Gefascineerd door al dit verspreidde talent bedachten Chris Shimojima en Anita Anthonj het experiment “Signal Strength”. Via openbare WiFi-netwerken op de stations, iPhones, Macs en Skype brachten ze elf artiesten naar een gezamenlijk optreden in Bryant Park.  

De verbinding ging via openbare WiFi netwerken

Voor het project werd een speciaal stuk gecomponeerd door Ljova Zhurbin. Hij is tevens de dirigent die met grote gebaren via de elf MacBooks zijn orkest laat samenspelen. Het resultaat mag er wezen en er kan dan ook gesproken worden van een geslaagd experiment. Ons rest alleen de vraag: volgende keer via FaceTime?

Dirigeren voor 11 Macs
Dirigeren voor 11 Macs

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Leuk, maar ik kan me ergens toch niet aan de indruk onttrekken dat wat je hoort een studio opname is.

  Maakt verder niet uit, het is een leuk filmpje en grappig idee.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De Surfaces waren waarschijnlijk uitverkocht. Gezien de enorme verkoopaantallen. Oh wacht…

 • Profielfoto
  MrHammond

  Volgens mij is de latency van Skype te lang en te onvoorspelbaar om zoiets te maken…

 • Profielfoto
  Marius1976

  Sommige partijen zijn heel timingsgevoelig (zoals bijv. die partij op de Cello) … ik kan me bijna niet voorstellen dat dit zo live opgenomen is; hoewel aan het begin de timing van diezelfde Cello wel iets uit de pas loopt. Ook gezien de akoestiek van de verschillende ruimtes. En in de opname hoor je dat eigenlijk niet echt terug (met name bij de percussie; op die cabassa zou veel meer reverb zitten als dit live was opgenomen).

  Dus twijfels alom.

  Wel een gaaf stuk.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ondanks alle twijfels over de wijze van opnemen (hierboven), is het wel een mooi muziekstuk. En het zal me worst zijn of het nou met windows of met macs gedaan wordt.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het is een leuk concept en goed uitgevoerd, maar ik zou zeggen, als je toch allemaal in dezelfde stad woont, kom dan gewoon gezellig bij elkaar om muziek te maken. Wedden dat het dan nog mooier wordt?

 • Profielfoto
  Dakterras

  No offense, maar je moet wel een enorme tunnelvisie hebben als je de Macs de show vindt stelen.

  Erg leuk filmpje!

 • Profielfoto
  ro_me

  De Surfaces waren waarschijnlijk uitverkocht. Gezien de enorme verkoopaantallen. Oh wacht…

  Hoe oud ben jij eigenlijk?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De Surfaces waren waarschijnlijk uitverkocht. Gezien de enorme verkoopaantallen. Oh wacht…

  Hoe oud ben jij eigenlijk?

  Ik zal je een geheimpje vertellen.. in mn vrije tijd help ik een paar stichtingen/organisaties met ICT/netwerkbeheer, vooral Windows-netwerken. Een beetje geinen in de comments moet kunnen. No hard feelings richting Microsoft;-)

 • Profielfoto
  H.deweg

  voor alle mensen die twijfelen of dat wel kan met latency: ja dat kan, dat heet latency compensation. Je gooit over het hele stuk zeg maar 3 sec latency en binnen die 3 seconden corrigeer je iedereen. Werkt feilloos.

 • Profielfoto
  tuxzone

  ahum: … een orkest dat samenspeelt … (maar je bent tegenwoordig niet de enige die deze fout maakt – vooral de omroepers van de NS zijn er berucht om – dus beschouw me gerust als een zure pietlut:-)

 • Profielfoto
  Sjakelien

  Nee, dit kan niet. En dat is ook wel een beetje treurig. Want alle betrokken hebben gemerkt dat het niet kan, en spelen dus allemaal toneel.
  Nu wordt er in elk reclamefilmpje toneel gespeeld, maar de crux van dit filmpje is nou juist dat je zonder merkbare vertraging met elkaar kan samenwerken. Dat maakt dit een vorm van oplichterij.
  Test: ga met iemand Skypen (of Facetimen, maakt niet uit), en zorg ervoor dat geen van beiden een koptelefoon opheeft. Klap dan eenmaal hard in je handen. Afhankelijk van de netwerksnelheid (en die zal bijvoorbeeld bij jou thuis of op kantoor echt een stuk beter zijn dan op de wifi in de metro) zul je een echo van jouw handklap horen. Het tijdsverschil is tweemaal de vertraging, namelijk heen en weer. Zelfs al is het maar een kwart seconde, dan is dat al genoeg om een orkestje volledig te laten ontsporen. (@H.deweg: als jij dit feilloos werkend krijgt, word je heel rijk).
  Wel een leuk muziekstuk inderdaad.

 • Profielfoto
  knekkie

  maar het lijken toch de elf Macs en hetzelfde aantal iPhones met straatmuzikanten die de show te stelen in dit bijzondere project.

  5 jaar geleden misschien toen het design van deze apparaten nog nieuw en verfrissend was… maar nu..? Apple is saai geworden op design vlak. Jaar in jaar uit het zelfde maar dan iets dunner.