Maandag 1 december landelijke NL-Alert test; stel je iPhone alvast in

14 reacties

Iedere eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest. Aanstaande maandag voegt de overheid daar echter nog iets aan toe. Ook het smartphone alarm van NL-Alert wordt getest. Om 12:00 uur wordt een landelijk controlebericht uitgezonden.

Aan de hand van dit controlebericht kunnen je nagaan of je telefoon goed ingesteld staat. Berichten van NL-Alert worden doorgaans alleen bij noodsituaties in de directe omgeving uitgezonden. Bij bijvoorbeeld een grote brand of problemen met het drinkwater. Zo stel je je iPhone in.

Berichten van NL Alert ontvangen met iOS 8

 • Ga naar Instellingen
 • Tap op de optie ‘Berichtgeving’ en scroll helemaal naar onder
 • Schakel de optie ‘Noodmeldingen’ in

noodmeldingen
Op dit moment werkt NL-Alert alleen op 2G en 3G. Telefoons die met een 4G-netwerk zijn verbonden, ontvangen ondanks dat noodmeldingen aanstaan niets. In de loop van 2015 worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is. De berichten kosten je niets, hooguit een beetje extra accu.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op dit moment werkt NL-Alert alleen op 2G en 3G. Telefoons die met een 4G-netwerk zijn verbonden, ontvangen ondanks dat noordelingen aanstaan niets.

  .
  Ik heb niet zoveel verstand van netwerken e.d.
  Maar ‘noordelingen’ heb ik in dit verband nog nooit gehoord.;)

  Nu zo’n beetje heel Nederland al 4G kan ontvangen, loopt NL-Alert dan wel weer heel hard achter de feiten aan.
  Belachelijk eigenlijk.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Oh, heerlijk die obsessieve autocorrect op de Mac. Noodmeldingen wordt niet als woord herkend, dus stond er noordelingen.

 • Profielfoto
  Niekw

  Het schijnt wel meer batterij te kosten om deze functie altijd aan te laten staan. Dus wees daarop bedacht.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hmz, ik heb die schakelaar helemaal niet, is dat afhankelijk van je provider? Hier Swisscom, Zwitserland.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Vandaar de naam NL-Alert, i.p.v. Swiss-Alert. Nou snap ik het.:angel:

 • Profielfoto
  Niels

  Eerste test destijds 8 keer bericht binnen, tweede test helemaal niets, ben benieuwd.

  En weer lekker achterhaald van de overheid als het niet op 4G werkt. Iedereen met een nieuw toestel en abo zit toch al op 4G, maar ja, die mogen lekker sterven als er iets gebeurd. Begrijp niet waarom ze zo ingewikkeld doen, burgernet werkt al perfect, dat is een systeem waar ze op moeten bouwen…

 • Profielfoto
  sanderman

  @MrHammond: NL-Alert is de service die gebruikt maakt van de ingebouwde mogelijkheid voor noodmeldingen. Is er geen service beschikbaar, dan is de switch voor ‘Noodmeldingen’ automatisch niet zichtbaar. Daarnaast is het ook afhankelijk van welke versie van ’t OS je gebruikt.

 • Profielfoto
  MrHammond

  OK, ja, hier in Zwitserland zijn we wat trager;-) . Alhoewel: wellicht wachten ze hier totdat het ook technisch voor 4G beschikbaar is:-P . Net als met de OV-Chipkaart: die komt hier ook pas over een paar jaar, ik hoop dat ze van het debakel in NL geleerd hebben…

  @SunKeeper: het schakelaartje heet “Noodmeldingen”, niet “NL-Alert”…

 • Profielfoto
  IsSidha

  Iedereen met een nieuw toestel en abo zit toch al op 4G

  Dit is sterk afhankelijk van je provider.. met mijn T-Mobile abbo in het hoge noorden mag ik blij zijn als ik uberhaubt gprs heb, heeeeel soms 3G.. of ik moet bij ons in het weiland gaan staan, dan gaat het iets beter.. pas voorbij Lelystad krijg ik spontaan 4G

 • Profielfoto
  Spam
 • Profielfoto
  Maikelw

  En precies daarom heb ik het standaard uit staan. Bovendien heb ik de afgelopen 24 jaar niet zo een systeem nodig gehad, nu ook niet. T zaait alleen maar paniek

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Hm. Gelukkig heb ik altijd 3 kilo rijst op voorraad.;-)

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zonder data werkt het het uberhaupt niet. Dus als data uitstaat om batterij te besparen ben je de sjors. Weer een dikke ICT-fail in mijn ogen. Netwerk overbelast, hoezo? Die data gaat daar toch ook overheen? En: If fail to deliver data > send SMS? Dat hebben we toch ook al eeuwenlang?

 • Profielfoto
  Moos69

  De G5 is er bijna tegen de tijd dat de g4 het doet is er alweer G5 waar gaat dit over