Leer van de meester: 5 design-wijsheden van Jonathan Ive

20 reacties

Apple’s sterontwerper Jonathan “Jony” Ive sprak gister in het Design Museum in Londen, de stad waar de ontwerper geboren is. Met een zaal vol designers ging de conver­satie tussen museumdirecteur Deyan Sudjic en Ive al snel de diepte in.

Natuurlijk ging het over zijn werk bij Apple, de toekomst van design en nog meer. Maar het meest interessant zijn de inzichten die Ive in zijn manier van werken gaf. Daar kunnen andere ontwerpers ongetwijfeld wat van opsteken. OMT zet de vijf interessantste inzichten op een rij.

Goede ideeën beginnen met dialoog

Een idee is aan het begin slechts bij een iemand bekend, maar als het product eenmaal vorm krijgt, zijn veel meer mensen erbij betrokken. Een kleine verandering aan het begin van een ontwerpproces van een compleet ander product tot gevolg hebben. Het is volgens Ive daarom ook belangrijk om de dialoog met collega’s en geïnteresseerden open te houden.

Niet alleen renderen, maar ook maken

Veel ontwerpers die bij Apple aan de slag willen, kunnen niets materialiseren. Dat komt volgens Ive omdat scholen geen budget aangeven aan workshops en studenten alleen dingen later renderen. CAD-software geeft slechts een klein idee van het uiteindelijke product. Pas als je iets tastbaars in handen hebt, komen tekortkomingen in je ontwerp duidelijk aan het licht.

Dit kan ook op websites en apps van toepassing zijn. Alleen een Photoshop- of Sketch-bestand geeft je nog geen idee hoe het werkt. Bouw een beta of prototype en ga er het gebruiken.

Een 3D-printer is een eenvoudige manier om ontwerpen te materialiseren.

Vooruitgang komt met vele missers

Als je nooit een misser maakt, boek je volgens Ive ook geen vooruitgang. Volgens de ontwerper mislukt 80 procent dat uit de studio komt sowieso. Dat is niet erg, want als iets niet goed genoeg is moet je het gewoon weggooien en aan iets compleet anders beginnen.

Kleine teams werken beter

Het Industrial Design team van Apple bestaat uit slechts 18 medewerkers en er komen geen nieuwe ontwerpers bij. Dat komt omdat niemand ooit is opgestapt om ergens anders te gaan werken. Hoewel hij niet verder op de reden in ging, heeft Ive de voorkeur voor een klein team.

Apple's Industrial Design team tijdens de onthulling van de Apple Watch [Photo: Leander Kahney/Cult of Mac]
Apple’s Industrial Design team tijdens de onthulling van de Apple Watch [Foto: Leander Kahney]

Alleen veranderen bij grote vernieuwing

Iets veranderen is volgens Ive makkelijk. Maak het roze en pluizig. Iets beter maken is veel moeilijker. De ontwerper is van mening dat iets veranderen om het veranderen vaak op verzoek van de marketingafdeling gebeurt, maar echte verandering alleen bij vernieuwing nodig is. Bijvoorbeeld wanneer een scherm door spraakbesturing vervangen wordt.

Meer? Ontwerper Joseph Shaffery was aanwezig bij de sessie met Ive en heeft een verslag op zijn op zijn persoonlijke blog geplaatst.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Het gaat niet goed met apple, ze bezuinigen op alles. Ze hebben allemaal hun jas aan op de foto…

 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Het Industrial Design team van Apple bestaat uit slechts 18 medewerkers en er komen geen nieuwe ontwerpers bij.

  Op de foto tel ik er nochtans 22

 • Profielfoto
  SvS

  Meeuw, het slaat nergens op wat je zegt.

 • Profielfoto
  Niels

  Het gaat niet goed met apple, ze bezuinigen op alles. Ze hebben allemaal hun jas aan op de foto…

  Het gaat niet goed met MEEUW:p , hij zeurt over alles. Hij heeft allemaal rare opmerkingen op foto’s.:nerd::nerd::nerd:

 • Profielfoto
  Needler

  Het gaat niet goed met apple, ze bezuinigen op alles. Ze hebben allemaal hun jas aan op de foto…

  Wat een homofobe reactie!!

 • Profielfoto
  Maikelw

  Het Industrial Design team van Apple bestaat uit slechts 18 medewerkers en er komen geen nieuwe ontwerpers bij.

  If you do what you always had you will end up doing the same every day.

  Ben het met veel standpunten van die gast eens altijd, maar naar mijn mening is een frisse blik in een team af en toe niet verkeerd. Kijk naar die watch, hij lijkt uit 1960 te komen. Persoonlijk vindt ik dat mooi, maar goed… t is niet heel vernieuwend.

 • Profielfoto
  McNismo

  MEEUW is echt irritant!

 • Profielfoto
  Indomarco

  Het Industrial Design team van Apple bestaat uit slechts 18 medewerkers en er komen geen nieuwe ontwerpers bij.

  Op de foto tel ik er nochtans 22

  Kostelijk

 • Profielfoto
  polansky

  Wat een bijzonder rommelige foto. Onderbelicht en op de achtergrond allerlei tassen en een fles. In het midden staat iemand duidelijk zijn plas op te houden, of wat hij ook staat te doen. John Ive heet te grote kleren aan, en dan links op het hoekje van die groepsfoto. Staan die 2 vrouwen daar op de achtergrond nu echt uitgebreid te zoenen?

 • Profielfoto
  Rickje

  @polansky
  Beter dit dan dat ze allemaal als gare ballen in paarse broeken daar staan. Keep it cool!

 • Profielfoto
  Youri135

  Waar ik zelf denk dat dit artikel de mist in gaat is door een link te leggen met de 3D-printer. De essentie van het maken van een model is om de ontwerper in direct contact te brengen met het object, zo dicht bij als het maar kan. Door met de hand een model te vervaardigen heeft de ontwerper maximale controle en doorloopt hij de gehele ontwikkeling van het ontwerp. Dit is een ervaring en essentieel onderdeel van de hier bedoelde materialisatie die niet mogelijk is met een 3D printer.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Bijdehante opmerking van MEEUW.
  Maar niet scherp gezien: een paar hebben hun jas nog aan. Anderen niet.
  Ergo: het gaat maar zo-zo met Apple. Anders gezegd: ze doen maar wat.
  :nerd:
  :roll:
  :cool:

 • Profielfoto
  farl4web

  Wat een enorm coole foto. Dat stel designers is dus verantwoordelijk voor al het spul dat bij Apple van de band afkomt? Hoe cool is dat! Wat een TOP baan!
  :smile:

 • Profielfoto
  polansky

  Ja een gouden baantje is het wel…

  De MBP’s, iMacs, Mac mini, AppleTV en iPads zijn al jaren niet verandert. De Mac Pro gaat in deze vorm nog jaren mee en dus zitten ze met 18 man te werken aan de iPhone 6s en 7…. Wat een enorm opwindende baan als je eigenlijk van zo weinig producten een design moet bedenken terwijl je met zoveel man bent.:(

 • Profielfoto
  knekkie

  @Polansky. Gelukkig gaat design verder dan alleen de buitenkant.

  Maar ik ben het met je eens dat ze wel erg lang vast houden aan één en de zelfde basis vorm. Al dan niet dunner en lichter elk jaar.

 • Profielfoto
  CharlesND

  Jony Ive wordt irritant. Sinds ik zijn ‘wonderfull en amazing’ iOS 8 op mijn iPad Air van 700 euro heb gezet is de wifi een ramp. Niet meer even aanzetten en mail checken maar nu iPad Air aanzetten, wifi uitzetten, wifi weer aanzetten, wachten, nog een keer wifi aan- en uitzetten en met een beetje geluk functioneert het dan tijdelijk.

  Dus meestal pak ik mijn iPad 1 met iOS 5 die het wel gewoon direct doet.
  Klasse, Ive!!

  Ive moet zich maar eens omringen met mensen die elkaar wat minder kushandjes en schouderklopjes geven over de waanzinnig mooie ongelofelijke verbazingwekkende en hoe ze elkaar nog meer kietelen vormgeving maar gewoon kijken of het -detail hoor- ook nog werkt.

  Voor iOS 8 dat mijn iPad Air veranderde van prettig tabletje in iets dat voor mij inferieur is aan de allereerste iPad heb ik maar 1 oordeel: bagger. Waarom het met 7 wel perfect werkte en met 8 niet ontgaat mij ook volkomen.

  Misschien een tip voor Design wijsheid nummer 6: Goh, werkt het ook???

 • Profielfoto
  Macnido

  Eindelijk een foto van de uber elite.

 • Profielfoto
  recoiller

  De standaard van de Apple vormgeving is behoorlijk aan het inkakken..

 • Profielfoto
  MouseMighty

  @CharlesND Ive was alleen verantwoordelijk voorde vormgeving van het iOS. Niet over de werking van het iOS zelf. Welke versie van 8 draai je? Misschien een idee om je iPad terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Ik heb zelf totaal geen last met iOS 8 op 2 iPad’s en 2 iPhones. Tip 6 is dus niet voor Design maar voor Development;-)

  Standaard vormgeving? Kijk eens om je heen en zie hoe andere fabrikanten de vormgeving van Apple (Ive) al jaren kopiëren. Inclusief de verpakkingen. Ja als je geen echt nieuw product hebt dan blijf je de huidige lijn verbeteren. Logisch.

 • Profielfoto
  ckafe

  Sorry hoor, maar dit keer vond ik Meeuw wel leuk.