Is dat Windows 98 op een iPhone 6 Plus?

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Je kunt er Netflix in Full HD op kijken en de laatste cutting edge apps gebruiken, maar er ook gewoon Windows 98 op draaien. Dat is althans wat Chinese ontwikkelaar ‘xyq058775‘ met zijn nieuwe iPhone 6 Plus probeerde, en het lukte hem ook nog.

Omdat Windows voor een ander soort processor geschreven is (x86) dan iOS, is een een tussenlaag nodig. Hiervoor wordt iDos gebruikt. Deze app emuleert DOS op iOS en laat het installeren van op DOS gebaseerde Windows-versies toe. Oude Windows-games als Duke Nukem of Doom op iOS komen zo een stuk dichterbij.

Er wordt ook aan Windows XP op de iPhone 6 Plus gewerkt, maar dat is moeilijk omdat dit niet meer op DOS gebaseerd is. Echt nuttig is het niet, maar het is wel cool om oude software op een nieuwe iPhone te zien werken.
windows-iphone6plus
Zelf aan de slag? Met Google Translate is het grooste deel van de originele Chinese forumpost te lezen. Er wordt gebruik gemaakt van iDos, dat is te downloaden in de App Store, dus een jailbreak is niet nodig. De Windows-bestanden dienen door middel van iExplorer naar de sandbox van iDos gesleept te worden.

Dit is de slecht vertaalde FAQ van het Chinese forum:

1.Q: Can I install WINDOWS XP? A: The answer is yes you can, but certainly not by idos, because idos simply simulate the DOS environment is not the true sense of the virtual machine, so the system is more difficult to run the DOS and idos simulation environment and do not have XP running basic environmental needs, so later if transplanted XP system, then I will make use of their leisure time with friends ios platform to write a plug-in to run XP virtual machine system.

2.Q: Why are you doing this? Why not use Remote Desktop. A: First, to show that this kind of thing tall Remote Desktop is currently no support on win98 systems, not to use during system installation and tool methods have sent me here.

3.Q: Why is the process I installed the explorer process wrong? A: Because idos simulator only simulates the 16’s dos environment, although win98 16/32 hybrid system but Explorer and exe process large part needed is a 32-bit environment, so when they need 32 program calls some system environment variables and support libraries when an error occurs, LZ modify some of the resource is designed to allow him to run in idos environmental good, However, this modification will change the part of the machine, which has led some device errors when using LZ modify the good image. After LZ according to everyone’s feedback slowly improve!

win95-ip6plus

Via: Gizmodo

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  klaasb

  Geinig, gewoon doen omdat het kan. Kudos voor deze Chinees.

 • Profielfoto
  Niels

  BLUE SCREEN OF DEATH>….

 • Profielfoto
  hifi

  @nielsdam, tegenwoordig is kijken moeilijk… Dat is het blauwe installatie scherm…

 • Profielfoto
  Hydræ

  Typische installatie van 195 MB, dus 99% van je iPhone opslagruimte beschikbaar!

  Ik installeerde laatst nog Win98 in Parallels, helemaal vergeten dat de cd niet bootable is. Geklooi met opstart cd.. fdisk.. format.. man man man…

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @nielsdan
  In de tijd dat 98 uit was crashte de Mac veel, veel vaker dan 98 of NT4. Zeg er dus maar niet te veel over.

  Zelfs nu crasht mijn Mac vaker dan de Windows 8 machine die ik hier heb staan (maar dat zal wel aan mij liggen).:lol:

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Nee dank je. Ben blij dat mijn huis Windhoos vrij is;!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @nielsdan
  In de tijd dat 98 uit was crashte de Mac veel, veel vaker dan 98 of NT4. Zeg er dus maar niet te veel over.

  Zelfs nu crasht mijn Mac vaker dan de Windows 8 machine die ik hier heb staan (maar dat zal wel aan mij liggen).:lol:

  Dat denk ik wel ja……
  Erg goed overigens dat je over een berg zelfkennis beschikt.;-)

 • Profielfoto
  Wauters

  Veel kuddos naar iDos en veel minder naar die Chinezen. Ik denk dat iedereen met wat dos achtergrond eender wel dos-programma kan draaien op een iphone.

  Veel spectaculairder vond ik de emulators waarmee je games kon spelen op een Palm. Bijvoorbeeld SCUMMVM, waarmee dan Monkey Island, Day of Tentacle, Indiana Jones,… kon gespeeld worden.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zo bijzonder is dit niet. Google Smartwatches kunnen dit zelfs.

  klik

 • Profielfoto
  koen

  Ach het kon jaren geleden ook al: http://techland.time.com/2011/12/02/10-awesome-iphone-apps-you-cant-get-anymore/slide/idos/

  Maar wel leuk om eens te doen natuurlijk.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @nielsdan
  In de tijd dat 98 uit was crashte de Mac veel, veel vaker dan 98 of NT4. Zeg er dus maar niet te veel over.

  Zelfs nu crasht mijn Mac vaker dan de Windows 8 machine die ik hier heb staan (maar dat zal wel aan mij liggen).:lol:

  Klopt, Mac OS 8 was instabiel zowel het bestandssysteem dat veel corrupte (Quark en font) bestanden maakten als ook dat het systeem vaak crashte. Mac OS 8.6 wel wel een hele verbetering. Mac OS 9.2.2 was ook stabiel maar ook zijn voorgangers hadden veel problemen qua systeem extensies die met elkaar conflicteerde (Apple’s eigen extensies).

  Windows 7 en hoger zijn super stabiele systemen. Zolang je de Windows machine schoon weet te houden heb ik eigenlijk sinds Windows 7 nog nooit een crash gehad. Kan ik helaas niet zeggen van Mac OS X. Al moest ik zeggen dat een volledige systeem crash erg verschillend is per systeem. In Leopard en Lion was het vrij eenvoudig een kernel panic te krijgen, Snow Leopard dat er tussen in zit was weer heel stabiel. Apple heeft geen stijgende of dalende lijn in systeem stabiliteit, alleen maar een stijgende lijn in systeem veiligheid. Het is elke keer een verassing terwijl concurrenten een stijgende lijn hebben in beide.

  Het ligt niet aan jou…

 • Profielfoto
  Nikita

  Typische installatie van 195 MB, dus 99% van je iPhone opslagruimte beschikbaar!

  Ik installeerde laatst nog Win98 in Parallels, helemaal vergeten dat de cd niet bootable is. Geklooi met opstart cd.. fdisk.. format.. man man man…

  Uh… De officiële Win 98 installatie CD was gewoon bootable hoor.

 • Profielfoto
  Lincee

  melancholie doet rare dingen met mensen, denk ik dan:)