iPhone 6 onder de loep; Zo maakte Apple het mooiste scherm ooit

21 reacties

Iedereen die de iPhone 6 (Plus) voor het eerst in handen heeft, ziet het meteen. Het scherm van de nieuwe iPhone heeft mooiere kleuren, een betere kijkhoek en de pixels lijken rechtstreeks tegen het glas gedrukt. Dat terwijl het aantal Pixels Per Inch gelijk is gebleven.

Apple heeft een aantal verbeteringen toegepast om de kwaliteit van het beeld te verbeteren. Niets softwarematigs, maar direct verwerkt in het scherm. Retinale neurowetenschapper Bryan Jones nam de iPhone 6 onder de loep en ontdekte welke drie trucs Apple toepast voor prachtig beeld.

1. Dunnere, gebogen glasplaat

De glasplaat die het scherm van de iPhone 6 afdekt, is sterker gebogen dan die van de iPhone 5s. Ook is deze dunner. Hierdoor liggen de pixels dichter tegen het glas aan. Volgens Jones optisch bijna tegen het glas. Het scherm lijkt daardoor van een hogere resolutie en zwart is zwarter, wit is witter.
iphone6-edge

2. V-vormige pixels voor een betere kijkhoek

Zowel de iPhone 6 als de iPhone 5s hebben een scherm met 326 pixels per inch. Maar als je onder een microscoop kijkt, wordt duidelijk dat de vorm van de individuele pixels is veranderd. Ze zijn nu meer V-vormig, dat zorgt voor ruimere kijkhoeken. Apple noemt dit zelf Dual Domain Pixels.
iphone-screen-pixels

3. Polarisatiefilter tussen scherm en glas

Fotografen zullen een polarisatiefilter kennen als filter voor op de lens, maar ook bij smartphone-schermen heeft het nut. Het zorgt voor minder reflectie en schittering op het scherm. Ook worden kleuren intenser weergegeven. Dit filter zorgt vaak voor een te hoog contrast, maar dit kan softwarematig gecompenseerd worden.
polarizer-iphone6-crop
Uitleg met veel technische details is te vinden op het blog van Bryan Jones.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  MvdM

  Sorry, maar het beste scherm ooit vind ik wat overdreven. Neem maar eens de calendar app, daar zit veel wit in. Als je het scherm een beetje draait zie je op sommige plekken het wit minder wit worden, alsof de kijkhoek op sommige plekken minder goed is. Google ook eens op ‘iphone 6 screen banding’ en je ziet dat er meer mensen zijn die het scherm van de 6 niet geweldig vinden.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  @ MvdM: Het is geschreven door iemand die zichzelf “redactieninja” noemt. Hoe kan je zo iemand serieus nemen?

 • Profielfoto
  Broer T.

  Sjongejonge… Als je op OMT kijkt weet je dat je tegenwoordig 8 van de 10 keer een vers bericht van de redactieninja te zien krijgt. Behoorlijk productieve jongen namelijk. Dus als dat je niet bevalt, kijk dan niet.

  Hoe dan ook, ik vind het een prachtig scherm. En wat me ook opvalt is dat het scherm heel veel makkelijker schoon te maken is dan dat van mijn oude 4S. Of zou dat komen door slijtage van het 4S-scherm? Ik ben er in ieder geval heul blij mee.

 • Profielfoto
  Bman

  Ok, deze ninja moet nog trainen, maar ik doe het ‘m niet na…

 • Profielfoto
  Kees123

  @MvdM

  Het scherm kan op sommige exemplaren inderdaad niet helemaal in orde zijn, maar over het algemeen gezien is het een van de betere schermen van de markt op het moment. Het komt weliswaar niet in de buurt van OLED, maar als we het vergelijken met andere IPS-schermen is het wel degelijk een van de besten!

  Bovendien vind ik het treurig om jouw frustratie af te geven op deze redacteur die zich een slag in de rondte werkt zodat wij nog wat te consumeren hebben gedurende de dag. Maar goed het is helemaal aan jezelf hoe je met anderen omgaat natuurlijk.

 • Profielfoto
  Kees123

  Bovenstaande bericht is natuurlijk ook bedoeld voor Dutch_Muscle.

 • Profielfoto
  donut

  OMT in de overtreffende Apple trap… OOIT !

  ooit
  bijwoord
  op een moment in het verleden of in de toekomst:~ was deze oude man hardloopkampioen | ~ zal ik naar Australië gaan
  de snelste tijd, de beste acteur, voetballer e.d. ~die er in welke tijd dan ook geweest is

 • Profielfoto
  MvdM

  @MvdM

  Het scherm kan op sommige exemplaren inderdaad niet helemaal in orde zijn, maar over het algemeen gezien is het een van de betere schermen van de markt op het moment. Het komt weliswaar niet in de buurt van OLED, maar als we het vergelijken met andere IPS-schermen is het wel degelijk een van de besten!

  Bovendien vind ik het treurig om jouw frustratie af te geven op deze redacteur die zich een slag in de rondte werkt zodat wij nog wat te consumeren hebben gedurende de dag. Maar goed het is helemaal aan jezelf hoe je met anderen omgaat natuurlijk.

  Kees, ik geef alleen aan dat ik het niet met de stelling eens ben betreffende het beste scherm aangezien ik schermen heb gezien, wat jij bevestigt, die niet helemaal in orde zijn.
  Verder is er bij mij ab-so-luut geen sprake van frustratie en waardeer ik ook zeker de artikelen die OMT schrijft. Als je even in mijn posthistorie kijkt kun je ook zien dat ik het soms juist opneem voor de artikelschrijvers wanneer er weer eens iemand over een spelfout valt.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Mijn scherm is deze week ook los komen te zitten. Ben meteen naar de APR geweest in de buurt. Bleek dat ze bij de fabriek het glas niet goed hadden gemonteerd. Ik hoorde een ‘klikgeluid’ wanneer ik duwde op het glas rechtsmidden. Ze hebben het glas verwijderd en opnieuw bevestigd. Probleem opgelost.

 • Profielfoto
  MacRay

  Goed artikel. Het is inderdaad een super mooi scherm.

  Enkele reacties tonen jammer genoeg weer respectloos vertoon.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Sorry, maar het beste scherm ooit vind ik wat overdreven….

  .
  Apple maakte haar beste scherm ooit.

  Daar is geen woord van gelogen. Er wordt toch nergens in overtreffende trap vergeleken met schermen van andere fabrikanten?

  Het is kortom het beste scherm dat Apple ooit in een smartphone stopte.

 • Profielfoto
  Delars

  @Broer T: mee eens! En inderdaad een prachtig scherm.

 • Profielfoto
  essiw

  @KarelWillem, behalve dat het woord “haar” niet in de tekst staat;)

  Maarja waarom zoveel discussie over zoiets onzinnigs…

 • Profielfoto
  H.deweg
 • Profielfoto
  H.deweg
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Interessant artikel. Mag van mij vaker en uitgebreider. Ik vind het ook het beste iPhone scherm ooit. En daaronder zit de beste iPhone ooit. Wat niet wil zeggen dat er niet exemplaren kunnen zijn waar iets aan mankeert, maar daar is de garantie voor.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  te fragiel , 6S moet gorilla glass 4 krijgen !

 • Profielfoto
  farl4web

  Waarom is er altijd zoveel gezeur over de redactie? Blijf aub ontopic of zoek een andere Apple-nieuws site!!:x

 • Profielfoto
  RemSon

  man man man.. wat een muggenziften dit zeg.. wel haar.. niet haar.. haar haar..

  Apple’s beste scherm ooit.. dat haal je toch wel uit het artikel…

 • Profielfoto
  RemSon

  btw… staat niet beste.. maar mooiste…

 • Profielfoto
  MvdM

  Sorry, maar het beste scherm ooit vind ik wat overdreven….

  .
  Apple maakte haar beste scherm ooit.

  Daar is geen woord van gelogen. Er wordt toch nergens in overtreffende trap vergeleken met schermen van andere fabrikanten?

  Het is kortom het beste scherm dat Apple ooit in een smartphone stopte.

  Ik heb schermen gezien die niet zo goed waren qua kijkhoek (had ik al aangegeven), wat me bij oudere schermen niet was opgevallen. Daarom vond ik deze schermen niet de beste die Apple ooit gemaakt had. Als dat exemplarische uitzonderingen zijn heb ik net even de verkeerde gezien:P