Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 november 2014

iPhone 6 onder de loep; Zo maakte Apple het mooiste scherm ooit

Iedereen die de iPhone 6 (Plus) voor het eerst in handen heeft, ziet het meteen. Het scherm van de nieuwe iPhone heeft mooiere kleuren, een betere kijkhoek en de pixels lijken rechtstreeks tegen het glas gedrukt. Dat terwijl het aantal Pixels Per Inch gelijk is gebleven.

Apple heeft een aantal verbeteringen toegepast om de kwaliteit van het beeld te verbeteren. Niets softwarematigs, maar direct verwerkt in het scherm. Retinale neurowetenschapper Bryan Jones nam de iPhone 6 onder de loep en ontdekte welke drie trucs Apple toepast voor prachtig beeld.

1. Dunnere, gebogen glasplaat

De glasplaat die het scherm van de iPhone 6 afdekt, is sterker gebogen dan die van de iPhone 5s. Ook is deze dunner. Hierdoor liggen de pixels dichter tegen het glas aan. Volgens Jones optisch bijna tegen het glas. Het scherm lijkt daardoor van een hogere resolutie en zwart is zwarter, wit is witter.

2. V-vormige pixels voor een betere kijkhoek

Zowel de iPhone 6 als de iPhone 5s hebben een scherm met 326 pixels per inch. Maar als je onder een microscoop kijkt, wordt duidelijk dat de vorm van de individuele pixels is veranderd. Ze zijn nu meer V-vormig, dat zorgt voor ruimere kijkhoeken. Apple noemt dit zelf Dual Domain Pixels.

3. Polarisatiefilter tussen scherm en glas

Fotografen zullen een polarisatiefilter kennen als filter voor op de lens, maar ook bij smartphone-schermen heeft het nut. Het zorgt voor minder reflectie en schittering op het scherm. Ook worden kleuren intenser weergegeven. Dit filter zorgt vaak voor een te hoog contrast, maar dit kan softwarematig gecompenseerd worden.

Uitleg met veel technische details is te vinden op het blog van Bryan Jones.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 6 onder de loep; Zo maakte Apple het mooiste scherm ooit
Sluiten