Groei iOS 8 zet door naar bijna 60 procent

22 reacties

Nadat de adoptie van iOS 8 enkele weken geleden leek te stagneren, is nu een geleidelijke en stabiele groei merkbaar. Volgens de laatste cijfers van Apple draait 56 procent van alle iOS-apparaten nu iOS 8. Twee weken gelden was dat nog 52 procent.

Iedere dag groeit de adoptie van iOS 8 met gemiddeld 0,25 procent, voorheen was dit 0,20 procent. De boost komt waarschijnlijk door de release van iOS 8.1 met Apple Pay, iCloud Photo Library en veel bugfixes. Nu iOS 8.1.1 binnenkort uitkomt, zal de stijging in gebruik alleen maar accelereren.

iOS 8.1.1 bevindt zich momenteel in betafase en is vooral gericht op het verbeteren van de performance van de iPhone 4S en iPad 2. Gebruikers van deze apparaten hebben waarschijnlijk gewacht met updaten naar iOS 8. Vorig jaar verbeterde de snelheid van de iPhone 4 ook aanzienlijk door een update naar iOS 7.1.
ios8-adoptie-10nov
De release van iOS 8 ging niet zonder problemen. Allereerst moesten gebruikers om te updaten ruim 4GB vrije ruimte op hun iOS-apparaat hebben. Daarna waren er veel klachten over bugs. Apple moedigt gebruikers nu actief aan om naar iOS 8 te updaten. Wie nog iOS 7 gebruikt, kan een e-mail verwachten met daarin instructies hoe te updaten.
appleios8upgradeemail

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er moeten nog steeds veel bugs worden gefixt. Wifi connecties zijn nog steeds niet altijd goed. Snelheid van Safari via Wifi is beter geworden. Verschillende apps crashen bij mij nog, maar dat kan ook liggen aan het ontbreken van updates van de firmware van de apps. In het artikel wordt gesproken over ruim 4GB vrije ruimte. Mijn iPhone 5S gaf aan dat een vrije ruimte van zelfs 5,6GB noodzakelijk was. Gelukkig was bij updaten via iTunes veel minder vrije ruimte nodig, omdat het downloaden dan via iTunes gaat. Ik hoop dat de overige bugs echt verholpen worden.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Zou het nu kunnen zijn dat er gewoon nog heel veel iPhone 4 toestellen in omloop zijn die gewoon niet kunnen updaten? Dat verschijnsel gaan we waarschijnlijk steeds vaker zien.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Marc Enschede; Daar zat ik zelf ook aan te denken, maar dat probleem zouden we dan ieder jaar moeten hebben.. Er is ieder jaar een serie iPhones die niet meer mee gaat. Vorig jaar was dat de 3GS, nu de 4. Weet niet of de 3GS net zolang verkocht werd als de 4. Bij MediaMarkt liggen nu bijvoorbeeld bakken pre-owned iPhone 4-toestellen voor 199 euro.

 • Profielfoto
  Woutermesker

  @Raymon Leuk marktonderzoekje! Hoeveel Iphone 4 telefoons zijn er nog in omloop in verhouding tot het aantal telefoon dat IO8 kan draaien. Wat is de verhouding van ouderen toestellen in omloop tov. vorige jaren.

 • Profielfoto
  Woutermesker

  iPhone en IOS8 Natuurlijk

 • Profielfoto
  roger767

  haha grappig, Nu.nl heeft ook een artikel over de adoptie van iOS 8, maar zij zijn erg pessimistisch.

  http://www.nu.nl/gadgets/3926528/ios-8-blijft-fors-achter-bij-populariteit-ios-7-en-6.html

 • Profielfoto
  polansky

  Heeft volgens mij alles te maken met het gegeven dat er nog heel veel iPhone 4 modellen in omloop zijn. Tot voor een paar maanden geleden was er zelfs nog een abonnement bij een aantal providers waarbij je de iPhone dan ‘gratis’ kreeg.

 • Profielfoto
  roger767

  Ik heb nu een iPhone 4, ik zou graag de iphone 5c kopen. Maar die zijn nog gewoon erg duur. iPhone 5c 16gb is 462 euro.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Goed nieuws dat er wordt gewerkt aan betere performance van oudere apparaten, zoals de iPhone 4S. Zodra 8.1.1 uitkomt wacht ik even de reviews af, want er is geen weg meer terug wanneer je update.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het maakt niet uit wat de statistieken zijn.
  Over tijdje worden we toch wel gedwongen om ios te updaten naar 8.1 want op geven moment kan je geen apps meer downloaden.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  haha grappig, Nu.nl heeft ook een artikel over de adoptie van iOS 8, maar zij zijn erg pessimistisch.

  http://www.nu.nl/gadgets/3926528/ios-8-blijft-fors-achter-bij-populariteit-ios-7-en-6.html

  Dat viel me ook op ja …:)

 • Profielfoto
  Noest

  Werd iOS6 nog door de 3GS ondersteund? Was het niet zo dat alle apparaten die iOS6 konden draaien ook iOS7 kunnen draaien! Dan zit daar wellicht de kink.

  Verder heeft het er natuurlijk mee te maken dat er niet een nieuw ontwerp is, dus veel mensen het wel best vinden zoals het nu is. De overgang van iOS 6 naar 7 was echt een overgang, dat zie ik nu bij iOS8 niet en voel dan ook veel minder een noodzaak te upgraden.

 • Profielfoto
  wensink

  Werd iOS6 nog door de 3GS ondersteund? Was het niet zo dat alle apparaten die iOS6 konden draaien ook iOS7 kunnen draaien! Dan zit daar wellicht de kink.

  Nee, de 3Gs kon nog iOS 6 draaien, maar ik neem aan dat er gewoon heel veel meer iPhone 4’s zijn verkocht dan 3Gs’en. Ieder jaar werden er immers meer iPhones verkocht in het eerste weekend en ieder model is weer populairder.
  Het zou veel representatiever zijn als ze alleen de percentages van modellen die het wel kunnen draaien zouden pakken…

 • Profielfoto
  Needler

  Een Apple fansite moet de statistieken natuurlijk positief benaderen. Maar hoe je dit ook ‘spin doctort’ dit zijn voor Apple’s doen hele slechte cijfers. De 8GB en 16GB modellen bijten Apple in de kont. En dat voor een paar dollar per apparaat.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  16GB is inderdaad voor de meeste mensen al te weinig, omdat iOS ook al een paar GB in beslag neemt. En met 8GB kan je daardoor helemaal niet veel. Apple had absoluut de iPhone 6 minimaal met 32GB moeten leveren en alleen de vorige modellen met 16GB. Ik denk dat de redelijk lage update-graad te maken heeft met drie dingen:

  1. direct veel grote bugs in iOS 8 en veel publiciteit daarover
  2. niet directe updates op iPads
  3. veel iPhone 4 in omloop.

  Vooral jongeren die eerst een Blackberry of samsung G3 hadden, zijn massaal overgestapt op (vooral) iPhone 4 en 4S, waarbij de iPhone 4 tot voor kort door alle providers bij abonnementen werd aangeboden. Hij is nu 4 jaar oud qua techniek, maar ‘je hebt toch een iPhone’ redeneren veel jongeren. Ook nu nog word iPhone 4 aangeboden door sommige providers en telefoonwinkels.

 • Profielfoto
  Different_Thinker

  Ik vind dat de batterij van mijn iPhone 5 minder lang meegaat met iOS8. Zijn er nog mensen die dit ervaren? En in 8.1 zitten ook nog wel teveel bugs.

 • Profielfoto
  koen

  iPhone en IOS8 Natuurlijk

  iOS 8 natuurlijk:evil:

 • Profielfoto
  pruus

  En ik zie links en rechts nog veel iPads, versie 1, gebruikt worden. Het draait allemaal nog goed, maar wel oude versie waar nooit een nieuwe meer op kan komen. Wel meer klachten over apps die niet meer geïnstalleerd kunnen worden. En naarmate je betere machines maakt worden ze langer gebruikt en neemt de verzadegingsgraad ook toe.

 • Profielfoto
  ozzie X

  In vergelijking met de eerste versies van 7 vind ik 8 een stuk minder stabiel. En ook mijn accu loopt sneller leeg. Als ik de telefoon reboot, loopt hij vast, dat is me nooit eerder overkomen. Pas na een paar keer eem harde restart (home en power) wil hij weer tot leven komen. Voor mij een nieuw probleem sinds 8.

  En inderdaad grappig om te zien: hier wordt het zeer positief gebracht: bijna 60% (56 is nog geen 60 hoor) en op Nu en enkele andere sites ligt de nadruk veel meer op de trage adoptie. Wat mij betreft is de trage adoptie inderdaad terecht nieuwswaardig. Zal Apple zelf ook wel enige zorgen baren. Versnippering is wel het laatste waar ze mee voor de dag kunnen komen. Maar goed het groeit iig.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  haha grappig, Nu.nl heeft ook een artikel over de adoptie van iOS 8, maar zij zijn erg pessimistisch.

  http://www.nu.nl/gadgets/3926528/ios-8-blijft-fors-achter-bij-populariteit-ios-7-en-6.html

  Pessimistisch? Ik denk eerder realistisch… niet dat er iets mis is met de trage overgang, het is gewoon zo.

  Ook hebben we dit al eens eerder gezien met Mac OS X. Snow Leopard was technisch gezien het beste OS tot nu toe, vooral voor bedrijfsleven. Wanneer iets goed en stabiel is en nieuwere systemen geven niet echt voordeel en zijn instabieler dan zijn voorganger blijven veel mensen op het oude vertrouwde systeem werken. Lion was onstabiel en slechte support voor oudere software als ook Mavericks daar een schepje bij boven op doet. Daarom is in het bedrijfsleven nog steeds 1 op de 4 Macs is nog steeds Snow Leopard. Ook hebben we dit eerder gezien bij andere platformen zoals bijvoorbeeld Windows Vista.

 • Profielfoto
  Jerry.w

  natuurlijk komt die groei in adoptie niet door de release van iOS 8.1, maar door de beta release van iOS 8.1.1 waarop de jailbreak niet meer zal werken. Daarom updaten mensen met een iOS 7 jailbreak nu nog snel naar iOS 8.1 nu het nog kan.