Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 november 2014

Gezondheids- en fitnessdata voor het eerst gebruikt in rechtszaak

Wearables als Fitbit en later de Apple Watch slaan een grote hoeveelheid data over de fysieke gesteldheid en het leefpatroon van de gebruiker op. Zoveel dat deze data van pas komt in een rechtszaak. In Canada wordt dit voor het eerst als bewijsmateriaal gebruikt.

Het gaat om een zaak waarbij een vrouw die bij een auto-ongeluk betrokken is een forse schadevergoeding wil eisen. Ze claimt niet goed meer te kunnen functioneren in haar dagelijkse omgeving. Om de eis kracht bij te zetten, wordt data van een Fitbit gebruikt.

De vrouw was vier jaar geleden betrokken bij een ongeluk. Hoewel toen nog geen wearables bestonden, werkte ze als personal trainer. Haar advocaat stelt dat daarom aangenomen kan worden dat ze een actieve levensstijl had. Komende week zal de data van haar Fitbit gebruikt worden om aan te tonen dat haar activiteitsniveau na het ongeluk onder het gemiddelde voor iemand van haar leeftijd en beroep is.

De data wordt niet direct aan de rechter voorgelegd, maar door middel van analysetool Vivametrica vergeleken met die van andere personen. Volgens McLeod Law, het bedrijf dat de vrouw bijstaat, is dit de eerste keer dat data van een wearable als direct bewijs in een rechtszaak gebruikt wordt.

Opmars naar meer?

Gezondheids- en fitnessdata uit wearables is vooral bij rechtszaken waarbij persoonlijk letsel behandeld wordt een handige tool. Doorgaans zijn klinische interpretaties, momentopnamen en doktersverklaringen het bedwijs dat aangevoerd wordt. Nu is harde data beschikbaar.

Dit zet wel de deur open naar meer. Niet alleen bij zaken om persoonlijk letsel zal data van een wearable van pas komen. Ook bij vervolgingen kan de data een rol spelen. Daarnaast zullen verzekeraars zullen er maar wat graag gebruik van maken bij het wel of niet toewijzen van claims. Misschien wel een beetje creepy. Al zal het afstaan van data verzameld door een Apple Watch vrijwel zeker een vrijwillige keuze blijven. In recente gesprekken met de Federal Trace Commission heeft Apple duidelijk gemaakt dat data niet zonder explicite toestemming van de gebruiker gedeeld kan worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gezondheids- en fitnessdata voor het eerst gebruikt in rechtszaak
Sluiten