‘iPad mini volgend jaar uitgefaseerd’

14 reacties

De iPad mini 3 is dit jaar een magere update. Behalve een Touch ID-vingerafdruklezer werd niets vernieuwd of toegevoegd aan de 7,9-inch tablet. Volgens twijfelachtige geruchten is het de eerste stap in de uitfasering van de iPad mini ten gunste van de grotere ‘iPad Plus‘.

Bronnen hebben het Taiwanese Economic Daily News (EDN) ingefluisterd dat de iPad mini 3 de laatste kleine iPad zou zijn. De verkoopcijfers van de mini zouden tegenvallen en de fabrikant zou zich gaan focussen op de een 12,2 of 12,9-inch iPad Plus die naar verluidt volgend jaar uitkomt.

De onverwachte populariteit van de 5,5-inch iPhone 6 Plus zou ook bij kunnen dragen aan het besluit om de iPad mini uit te faseren. Steeds meer apps hebben een voor de iPhone 6 Plus geoptimaliseerde interface die de grote iPhone net zo productief maakt als de kleine iPad.
ipad-air-2-16x9
Het net niet helemaal uitfaseren van producten die minder verkopen is een bekende tactiek van Apple. Zo werd de iPod Classic lang aan zijn lot overgelaten en is de iPod Touch ook al jaren niet meer geüpdatet. Of de iPad mini hetzelfde lot gaat ondergaan is onduidelijk. De reputatie van EDN is twijfelachtig te noemen. De publicatie zat er in het verleden vaak naast.

Er gaan al een tijdje geruchten over een iPad Plus van 12-inch. Volgens recente info krijgt deze een 12,2-inch scherm, stereospeakers en zou lijken op de Surface Pro 3. Apple is al bezig met het voorbereiden van split screen apps in iOS. Daarnaast verschijnen de eerste echte desktop-klasse apps als Pixelmator for iPad. Allemaal features die beter tot hun recht komen op een grotere iPad. Zou jij de iPad mini missen?

Bekijk ook OMT’s hands-on met de iPad Air 2 en iPad mini 3:

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  SvS

  Zou jammer zijn, het werkt zo fijn! (ik heb beide formaten) voor elk wat wils, dus als Apple slim is, biedt het 3 formaten aan.

 • Profielfoto
  Buzz

  Lijkt me onzin.

 • Profielfoto
  louis1993

  Als Apple een iPod Touch 6 Plus gaat doen zie ik de vervanger van de iPad mini al

 • Profielfoto
  mytecmaster

  Heb de eerste mini prima formaat juist past overal met gemak in, weegt niks en is erg handig. Een grotere ipad lijkt me leuk voor op de bank maar niet om mee te nemen.

 • Profielfoto
  exilim

  Ik zie zo niet de meerwaarde van een 12-inch iPad. Wat moet dat ding wel niet gaan kosten. Dan zou ik toch eerder voor een MB Air gaan o.i.d.

  Idd jammer als de iPad Mini zou komen te vervallen.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ik had een iPad 4 en nu een iPad mini 2 die mij juist beter bevalt.

 • Profielfoto
  Mac to Go

  Als het waar is; ontzettend zonde!!

  9,7 inch is best een lekker formaat, een 12-inch lijkt me voor bepaalde taken ook heel goed maar niets is zo licht en handzaam als de mini van 7,9 inch!

  Ik zal altijd een mini (erbij) blijven houden denk ik. Met of zonder Apple-logo.

 • Profielfoto
  Noest

  Ik kan me dit haast niet voorstellen.

  Binnen de organisatie waar ik werk zijn minimaal de helft van de iPads mini’s. Vier mini’s in mijn directe prive-omgeving, en nog eens 6 daarbuiten.

  En kinderen vinden het vaak ook een prettiger formaat merk ik, mede doordat ie minder zwaar is. Ik heb het gevoel dat de mini echt een groot succes is. Ik ben er ook niet van overtuigd dat alle mensen die nu een mini hebben een grotere iPad zouden kopen om de mini te vervangen tzt. Ik zou dit iig niet doen. Doe ik het wel op mijn iPhone, beetje behelpen soms, maar een grotere iPad meenemen is mij te veel van het goede.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik kocht de eerste iPad toen hij net uit was, en heb ‘m na een paar maand weer verkocht. Te groot, te lomp, te zwaar,.. om dagelijks te gebruiken en gemakkelijk mee te nemen. Toen de iPad mini uitkwam was ik hélemaal verkocht, echt het perfecte formaat. Ondertussen is de 1ste mini al weer vervangen door de iPad mini retina, en hoewel ik ook een iPhone en een Macbook Pro heb gaat er geen énkele dag voorbij zonder dat ik m’n iPad mini gebruik.

  Van alle Apple producten die ik ooit heb gehad ben ik het meest tevreden over de iPad mini. Zowel om wat te surfen en mailen, gamen, notities te nemen tijdens meetings,.. maar ook als synth- of pianomodule als ik kleinschalige optredens of radiosessies speel (icm met een simpel midikeyboard en een camera connection kit). Elke keer ik een ‘gewone’ iPad gebruik ben ik weer zo blij dat ik een mini heb. Zelfs de iPad Air vind ik gewoon veel te groot, te zwaar, en onhandig.

 • Profielfoto
  ob1mac

  Zou ongelooflijk jammer zijn. Ben erg verknocht aan de mini. Handzaam en zeer functioneel. Dus, Apple, pleasepleaseplease, don’t drop the mini!!!

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ik baalde er al van dat de mini niet werd geüpdatet want anders had ik een nieuwe gekocht. Ik vind hem reuze handig want hij past in mijn binnenzak.
  Ik was van plan een macbook air te gaan kopen, maar ik wacht nog wel even- wellicht worst het een grote ipad met draadloos toetsenbord.
  Ik begrijp niet waarom producten toch maar zo traag geupdated worden. ik wacht ook al op een nieuwe cinema display. komt ook maar niet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik geloof dat bericht van EDN niet zo en in elk geval zou ik het helemaal niet verstandig vinden als Apple zou stoppen met de iPad Mini. Ik heb pas een iPad gekocht toen de Mini op de markt kwam. De eerste iPads vond ik te groot om makkelijk mee te nemen. De iPad Mini is ideaal, past in je binnenzak en is lekker licht. Natuurlijk is het zo dat de iPhone 6 Plus door het grote formaat scherm de verkoop van de iPad Mini wat zal kannibaliseren, maar het is toch een andere markt en een heel andere prijs. Ik vind zelfs dat de originele iPad Mini ook nog in het assortiment zou moeten blijven. Door het lage instapprijsje van €249 concurreert Apple daar goed met andere merken. iPad Mini moet blijven!

 • Profielfoto
  Martin55

  Ik geloof hier niets van, vorig jaar werd juist het tegenovergestelde gemeld, n.l. Dat de verkoop van de mini alle verwachtingen overtrof. Zie linkje
  Ik zit juist niet te wachten op een 12 inch iPad.
  Met de ervaringen van laatste iPhone 6 modellen en iPad Air 2 verwacht ik dan een nieuwe FLOPPYGATE:roll:

 • Profielfoto
  Vilscon

  Hell no dat de iPad mini eruit gaat.

  Ja, sinds ik mijn 6+ heb gebruik ik mijn iPad mini minder, deels vanwege het compenserende scherm, maar ook omdat ik hiervoor een Android had waardoor alle iOS-only toepassingen op mijn iPad moesten worden verricht. Hier heb ik tegenwoordig mijn iPhone voor, welke ik altijd bij me draag.

  However! Ik stond gisteren in de Apple Store in Den Haag (relatief klein, maar wel mooi; first time:) ) en had daar de iPad Air 2 beet. Ik hou wel van wat groters, dan kleiners (liever een 15″ macbook dan een 13″, liever een 6+ dan een 6 (ondanks de 6 fijner in de hand ligt)), maar voor wat betreft de iPad heb ik toch echt een andere mening.

  Ik blijf dan ook nog altijd zeggen dat de iPad mini aanvoelt alsof het de oorspronkelijke maat is en de iPad 10″ de ‘plus-size’ is. De mini is eenvoudig te bedienen, maar de 10″ voelt écht te groot en onhandig (alhoewel ie wel móói is!). Ik heb dan ook zeker mijn twijfels over een iPad+.

  Kort gezegd: Behoud de mini!