Geen iMac maar toch Retina? Dit zijn de opties voor het scherpste beeld

16 reacties

Een van de meest gestelde vragen over de Retina 5K iMac is of deze ook als externe monitor gebruikt kan worden. Het is geen kwestie van niet willen, maar vooral niet kunnen. Thunderbolt en DisplayPort 1.2 kunnen nog geen 5K resolutie aan.

Uiteindelijk gaan Thunderbolt 3 en Displayport 1.3 hier verandering in brengen, maar dat is op zijn vroegst over twee jaar. Intern kan Apple om deze beperkingen heen werken. Als je nu al van Retina-beeld wil genieten, zijn er een aantal opties die werken met de Mac Pro, MacBook Pro en Mac Mini.

Onderstaande oplossingen werken met de volgende Mac-modellen:

 • MacBook Pro (Retina, Late 2013 and later)
 • Mac Pro (Late 2013)
 • Mac mini (Late 2014)

Zo goed als Retina; Dell UP2414Q

Het 5K Retina Display van de iMac heeft 218 pixels per inch. Geen enkele verkrijgbare monitor kan dat evenaren, maar een scherm van Dell komt in de buurt. De Dell UP2414Q is 24-inch en heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels (4K). Dat maakt 185 pixels per inch. Het is een kleiner scherm maar wel bijna net zo scherp als een Retina iMac.
DELL UP2414Q-16x9
Om dit scherm aan te kunnen sturen is een Mac met 4K-ondersteuninig nodig. De MacBook Pro Retina 15-inch (Late 2013) en Mac Pro (Late 2013) doen dat het best, namelijk op 60Hz. Maar ook de Mac mini (Late 2014) en 13-inch MacBook Pro Retina (Late 2013) kunnen 4K op 30Hz uitsturen.

Echt Retina met een omweg

De meeste nieuwe Mac’s kunnen twee schermen van 2560 x 1440 pixels aansturen. Door deze samen te voegen ontstaat alsnog een echte Retina-resolutie. Apple gebruikt intern een soortgelijke constructie in de 5k iMac. Het is ook mogelijk om twee DisplayPort-aansluitingen op één monitor te maken en de pixels te combineren. Hoe betrouwbaar deze omweg is, is nog onduidelijk.
UP2715K-16x9
Voorlopig is Dell de enige fabrikant die een 27-inch 5K monitor met twee DisplayPort-aansluitingen heeft aangekondigd. Deze wordt in december verwacht en werkt met alle Mac-computers die eerder in dit artikel werden genoemd. Zelfs met de 2014 Mac mini. Of je voor de adviesprijs van 2500 dollar niet beter meteen een Retina iMac kunt kopen, laten we in het midden.

Verwachting 5K Thunderbolt Display

De echte Apple-fan wil natuurlijk niets anders dan een Apple Thunderbolt Display met 5K Retina. Het is onwaarschijnlijk dat Apple voor een scherm met twee Thunderbolt 2-aanslutingen gaat kiezen. Daarom is het wachten op Thunderbolt 3 en DisplayPort 1.3.
retina-5k-thunderbolt
Intel zal hierbij waarschijnlijk de meest vertragende factor zijn. Intel Skylake-chips krijgen ondersteuning voor Thunderbolt 3. Skylake komt uiteindelijk na het flink vertraagde Broadwell in 2016 uit. Voordat dit in Mac’s geïntegreerd is zijn we waarschijnlijk in 2017.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  floris4970

  Met een beetje pielen kreeg ik [email protected] uit mijn mini 2011 Intel HD3000:)

 • Profielfoto
  Niels

  Ik wacht wel op een 4K/5K thunderbolt display, blijft qua functionaliteit natuurlijk het mooist met ingebouwd dock.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik denk niet dat OS X de 2 display ports van het Dell 5K scherm op één Mac aangesloten automatisch als 1 scherm ziet. Zonder support in OS X hoef je dat natuurlijk ook niet te proberen.

 • Profielfoto
  taxandria

  LG 34UC97 34″ 3440 x 144- PPI 138
  Samsung U28D590D 28″ 3840 x 2160 PPI 157
  LG 31M497 31″ 4096 x 2160 PPI 149

  Bovenstaande zijn voor mij nu ook erg interessante opties .. Goede post Raymon, ik hoop dat we in de reacties wat meer informatie kunnen verzamelen over goede monitoren. Vraag mij zelf af op mijn macbook pro 2010 de LG kan aansturen..? De rest zal niet kunnen zoals Raymon in het artikel al aangeeft

 • Profielfoto
  Bento

  ◾Dell UP2414Q is te koop bij onder andere CoolBlue en Bol.com

  Fors prijsverschil.

 • Profielfoto
  msetten

  Ik heb de Dell UP2414Q sinds een paar dagen bij mijn MacBook pro retina late 2013. Echt een prachtig scherm. Haarscherp beeld. Via afuture gekocht. Helaas duurde de levering anderhalve week ipv de beloofde 2-3 dagen. Maar het was het wachten waard.

  Worstel alleen nog met welk kleurprofiel in het schermmenu ik het beste kan gebruiken. Blijf kleurprofielen een lastig onderwerp vinden.

 • Profielfoto
  renebod

  Funny, vorige week hier helemaal ingedoken. Voor bij mijn 2014 Macbook Air heb ik nu de Samsung 28D590D scherm! Met wat zoeken en drie tooltjes verder heeft deze nu ook hoge HiDPI settings . . . erg blij mee:-)

 • Profielfoto
  Vilscon

  Bijzonder.. Hoe kan het toepassen van twee Displayport aansluitingen zorgen voor een hogere beeldresolutie..? Dat is volledig afhankelijk van het display panel in het scherm zelf. Als ik met een of twee slangen mijn zwembad vul, het zal wellicht sneller gaan, maar hij raakt niet voller met twee toestromen..

  Tenzij het wél een 4K scherm is, maar een displayport niet voldoende toestroom is, maar dat zou nogal onlogisch zijn als je ’t mij vraagt..

 • Profielfoto
  sciletto

  Na de lancering van de MacPro keek ik ernaar uit om hem te halen maar sinds de komst van 4K schermen heb ik nog even gewacht wat Apple doet met de huidige display’s en de iMacs. 5K is toch wel heel erg prettig en als ik kijk naar de specs is dit zeker niet verkeerd, vooral de opties.

  Echter twijfel ik of de iMac mij niet teleur gaat stellen in de Adobe Suite en de Final Cut Pro X programma’s. Zo een 5K scherm vraagt toch veel rekenwerk? helemaal met OS X Yosemite. Iemand een uitleg of ervaring hiermee?

 • Profielfoto
  renebod

  Schermen upscalen het beeld vaak goed bij de diverse resoluties, zo kun je dit soort schermen ook met willekeurige resoluties aansturen, breedbeeld op 4×3 enzo. het is aan het paneel om hier een mooi beeld bij te maken . . . Meer info naar het scherm pompen, door bijvoorbeeld twee signalen (links en rechts) op het paneel binnen te laten gaan, scheelt wel performance . . .

 • Profielfoto
  donut

  Met de 5K iMac kan je zelfs een 2e 4K scherm aansturen…
  Zeer bijzonder:)
  Het gamut van de 5K iMac is niet groot, maar kan op deze manier worden gekoppeld aan een 2e scherm met een adobe1998 Gamut.
  Natuurlijk wordt dit niet aangeraden voor games, maar voor normaal office-achtig gebruik of photoshop werkt het goed genoeg.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als ik met een of twee slangen mijn zwembad vul, het zal wellicht sneller gaan, maar hij raakt niet voller met twee toestromen..

  Om op je voorbeeld door te gaan: één kraan kan niet voldoende leveren om het bad snel genoeg te vullen. De slang is ruim breed genoeg. Daarom kun je pas met twee kranen wel meer water doorvoeren.

  De Macs+support in OS X zijn het zwakke punt, die kunnen de hoge resoluties niet goed aan over één interface.
  Waarom het dan over twee interfaces wel makkelijker gaat zal wel een developer-dingetje zijn, ik ontwikkel OS X niet dus vanaf daar weet ik het ook verder niet.

 • Profielfoto
  Triumph

  Toch de LG 31 MU 97 lijkt mij op dit moment de beste optie.
  Echt 4K 10 bit kleur 99.5 % van Adobe RGB, en zlefs in de specs staat dat hij zeer geschikt is voor de Mac. En in Nederland denk ik een prijs van rond de 1100 euro

  http://www.lg.com/us/monitors/lg-31MU97-B-4k-led-monitor

 • Profielfoto
  Joske007

  Toch de LG 31 MU 97 lijkt mij op dit moment de beste optie.
  Echt 4K 10 bit kleur 99.5 % van Adobe RGB, en zlefs in de specs staat dat hij zeer geschikt is voor de Mac.

  Het Adobe RGB verhaal wordt toch wel sterk gepromoot, alsof iedereen dit kleurprofiel echt wel nodig zou hebben.
  Denk dat de meeste al blij mogen zijn dat het scherm gewoon 100% sRGB gekalibreerd uit de doos kan weergeven, zonder dat we de hulp van een Spyder moeten inschakelen.

  Ik vraag me sterk af of de iMac (late 2013) en de retina iMac, wel netjes sRGB kan weergeven?

 • Profielfoto
  computer space

  Allemaal leuk en aardig, maar welke werkt op 23,976 Hz?

 • Profielfoto
  MrHammond

  Bijzonder.. Hoe kan het toepassen van twee Displayport aansluitingen zorgen voor een hogere beeldresolutie..? Dat is volledig afhankelijk van het display panel in het scherm zelf. Als ik met een of twee slangen mijn zwembad vul, het zal wellicht sneller gaan, maar hij raakt niet voller met twee toestromen..

  Tenzij het wél een 4K scherm is, maar een displayport niet voldoende toestroom is, maar dat zou nogal onlogisch zijn als je ’t mij vraagt..

  Je vergeet één ding in je vergelijking: het water loopt onderin door het afvoerputje ook weer weg. Om het zwembad vol te houden, breng je met één slang niet voldoende water in je 5K zwembad, maar met twee slangen wél;-)

  In de praktijk denk ik dat de software het grote beeldscherm dan gewoon in tweeën opdeelt, en ieder deel door een afzonderlijke kabel aanstuurt. Het is dan aan de software om dat goed te implementeren, zowel in de computer als in het scherm.