Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 november 2014

Geen iMac maar toch Retina? Dit zijn de opties voor het scherpste beeld

Een van de meest gestelde vragen over de Retina 5K iMac is of deze ook als externe monitor gebruikt kan worden. Het is geen kwestie van niet willen, maar vooral niet kunnen. Thunderbolt en DisplayPort 1.2 kunnen nog geen 5K resolutie aan.

Uiteindelijk gaan Thunderbolt 3 en Displayport 1.3 hier verandering in brengen, maar dat is op zijn vroegst over twee jaar. Intern kan Apple om deze beperkingen heen werken. Als je nu al van Retina-beeld wil genieten, zijn er een aantal opties die werken met de Mac Pro, MacBook Pro en Mac Mini.

Onderstaande oplossingen werken met de volgende Mac-modellen:

  • MacBook Pro (Retina, Late 2013 and later)
  • Mac Pro (Late 2013)
  • Mac mini (Late 2014)

Zo goed als Retina; Dell UP2414Q

Het 5K Retina Display van de iMac heeft 218 pixels per inch. Geen enkele verkrijgbare monitor kan dat evenaren, maar een scherm van Dell komt in de buurt. De Dell UP2414Q is 24-inch en heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels (4K). Dat maakt 185 pixels per inch. Het is een kleiner scherm maar wel bijna net zo scherp als een Retina iMac.

Om dit scherm aan te kunnen sturen is een Mac met 4K-ondersteuninig nodig. De MacBook Pro Retina 15-inch (Late 2013) en Mac Pro (Late 2013) doen dat het best, namelijk op 60Hz. Maar ook de Mac mini (Late 2014) en 13-inch MacBook Pro Retina (Late 2013) kunnen 4K op 30Hz uitsturen.

Echt Retina met een omweg

De meeste nieuwe Mac’s kunnen twee schermen van 2560 x 1440 pixels aansturen. Door deze samen te voegen ontstaat alsnog een echte Retina-resolutie. Apple gebruikt intern een soortgelijke constructie in de 5k iMac. Het is ook mogelijk om twee DisplayPort-aansluitingen op één monitor te maken en de pixels te combineren. Hoe betrouwbaar deze omweg is, is nog onduidelijk.

Voorlopig is Dell de enige fabrikant die een 27-inch 5K monitor met twee DisplayPort-aansluitingen heeft aangekondigd. Deze wordt in december verwacht en werkt met alle Mac-computers die eerder in dit artikel werden genoemd. Zelfs met de 2014 Mac mini. Of je voor de adviesprijs van 2500 dollar niet beter meteen een Retina iMac kunt kopen, laten we in het midden.

Verwachting 5K Thunderbolt Display

De echte Apple-fan wil natuurlijk niets anders dan een Apple Thunderbolt Display met 5K Retina. Het is onwaarschijnlijk dat Apple voor een scherm met twee Thunderbolt 2-aanslutingen gaat kiezen. Daarom is het wachten op Thunderbolt 3 en DisplayPort 1.3.

Intel zal hierbij waarschijnlijk de meest vertragende factor zijn. Intel Skylake-chips krijgen ondersteuning voor Thunderbolt 3. Skylake komt uiteindelijk na het flink vertraagde Broadwell in 2016 uit. Voordat dit in Mac’s geïntegreerd is zijn we waarschijnlijk in 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen iMac maar toch Retina? Dit zijn de opties voor het scherpste beeld
Sluiten