Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 november 2014

Facebook en WhatsApp gaan data uitwisselen

Facebook heeft een nieuw gegevensbeleid gepubliceerd. Een opmerkelijke verandering daarin is dat het sociale netwerk voortaan data gaat uitwisselen met de bedrijven die eerder opgekocht zijn. De scheiding van data tussen de verschillende diensten komt ten einde.

Wat Facebook met de gegevens gaat doen is onduidelijk. Als voor­beeld wordt het resetten van wachtwoorden gebruikt. Instagram-gebruikers kunnen hun Facebook-gegevens gebruiken om hun wachtwoord te resetten. Ook stappen­teller Moves en maker van VR-brillen Oculus zijn van Facebook.

Het nieuwe gegevensbeleid betekent niet dat berichten door Facebook gelezen worden, maar uitwisseling van data is andersom wel mogelijk. WhatsApp en Instagram kunnen beschikken over gegevens die Facebook heeft opgeslagen. Zo wordt het (intern) koppelen van profielen mogelijk.

Facebook kocht WhatsApp begin dit jaar voor 16 miljard dollar.

Facebook heeft zijn best gedaan het nieuwe privacybeleid begrijpelijk te maken. Op de Privacy-pagina van het sociale netwerk wordt eenvoudige taal en voorbeelden gebruikt. Ondanks dat lijkt het erop dat Facebook nog steeds gegevenshonger heeft. Zo wil het vaker de locatie van gebruikers gebruiken om aanbiedingen te tonen of laten weten dat vrienden in de buurt zijn.

Bits of Freedom ziet een rookgordijn
De Nederlandse Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reageert tegenover NOS negatief op de veranderingen. De organisatie stelt dat Facebook te vaag is over het delen van data met WhatsApp en noemt dat misleidend. Gebruikers willen volgens Bits of Freedom precies weten wat er wordt gedeeld en hoe ze dat kunnen voorkomen.

Is de maat nu echt vol en wil je WhatsApp dumpen? Natuurlijk is er iMessage of Telegram, maar er zijn nog meer opties. Onder andere NuTech, iCulture en ComputerTotaal hebben een aantal alternatieven voor WhatsApp op een rij gezet. Maar eigenlijk zijn die maar zinloos.

Via: NOS (Research: Rachid Finge)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook en WhatsApp gaan data uitwisselen
Sluiten