Facebook en WhatsApp gaan data uitwisselen

18 reacties

Facebook heeft een nieuw gegevensbeleid gepubliceerd. Een opmerkelijke verandering daarin is dat het sociale netwerk voortaan data gaat uitwisselen met de bedrijven die eerder opgekocht zijn. De scheiding van data tussen de verschillende diensten komt ten einde.

Wat Facebook met de gegevens gaat doen is onduidelijk. Als voor­beeld wordt het resetten van wachtwoorden gebruikt. Instagram-gebruikers kunnen hun Facebook-gegevens gebruiken om hun wachtwoord te resetten. Ook stappen­teller Moves en maker van VR-brillen Oculus zijn van Facebook.

Het nieuwe gegevensbeleid betekent niet dat berichten door Facebook gelezen worden, maar uitwisseling van data is andersom wel mogelijk. WhatsApp en Instagram kunnen beschikken over gegevens die Facebook heeft opgeslagen. Zo wordt het (intern) koppelen van profielen mogelijk.

whatsapp-Mark-Zuckerberg-590x335
Facebook kocht WhatsApp begin dit jaar voor 16 miljard dollar.

Facebook heeft zijn best gedaan het nieuwe privacybeleid begrijpelijk te maken. Op de Privacy-pagina van het sociale netwerk wordt eenvoudige taal en voorbeelden gebruikt. Ondanks dat lijkt het erop dat Facebook nog steeds gegevenshonger heeft. Zo wil het vaker de locatie van gebruikers gebruiken om aanbiedingen te tonen of laten weten dat vrienden in de buurt zijn.

Bits of Freedom ziet een rookgordijn
De Nederlandse Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom reageert tegenover NOS negatief op de veranderingen. De organisatie stelt dat Facebook te vaag is over het delen van data met WhatsApp en noemt dat misleidend. Gebruikers willen volgens Bits of Freedom precies weten wat er wordt gedeeld en hoe ze dat kunnen voorkomen.

Is de maat nu echt vol en wil je WhatsApp dumpen? Natuurlijk is er iMessage of Telegram, maar er zijn nog meer opties. Onder andere NuTech, iCulture en ComputerTotaal hebben een aantal alternatieven voor WhatsApp op een rij gezet. Maar eigenlijk zijn die maar zinloos.

Via: NOS (Research: Rachid Finge)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Dit is echt klote. Ik gebruik Instagram en WhatsApp. Die eerste kan ik wel missen. Maar letterlijk al mijn vrienden, collega’s, familie gebruikt WhatsApp.

 • Profielfoto
  tarun

  Tijd voor Telegram!

 • Profielfoto
  Usain

  Doei whatsapp.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Onbeperkt sms aan
  what’s app uit.

  dan maar wat beperkter

 • Profielfoto
  wimbo

  Gebruikers willen volgens Bits of Freedom precies weten wat er wordt gedeeld en hoe ze dat kunnen voorkomen.

  Da’s niet moeilijk… gewoon geen FB of WA gebruiken, dan wordt er niets gebruikt en niets gedeeld :).

 • Profielfoto
  iMachia

  Zo voorspelbaar allemaal.
  Ik gebruik iMessage en/of Telegram. Wie mij bereiken wil weet dat dit niet (meer) via WhatsApp gaat.

  Er is echt wel een leven zonder Facebook, Instagram en WhatsApp…

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik gebruik zowel Facebook als Whatsapp; het zijn nu eenmaal de meeste gebruikte services op het moment. Ik gebruikte ze al voordat WhatsApp van Facebook werd, ik gebruik ze nu Facebook WhatsApp heeft gekocht en ik zal ze waarschijnlijk ook gewoon blijven gebruik nu ze gegevens gaan uitwisselen. Big deal..

 • Profielfoto
  THX-1138

  Het gebruikelijke ritueel.

  Even melden dat je nu weg gaat bij Whatsapp of Facebook en een andere dienst gaat gebruiken. Een week later gewoon nog gebruik maken van die diensten omdat al je vrienden/kennissen er nu eenmaal opzitten.

 • Profielfoto
  koen

  Doei whatsapp.

  WA is al heel lang doei bij mij.:cool:

 • Profielfoto
  SvS

  “Doei”… Wil ik ook wel, maar het is gewoon niet handig dat de grote groep naïevelingen op WA blijft.
  FB app heb ik allang niet meer op idevices staan, maar tot hoe verre kan FB mij volgen zolang ik het op Safari gebruik?
  Ja, helemaal los komen van FB kan ik niet, nieuwsgierigheid, he?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat Facebook met de gegevens gaat doen is onduidelijk.

  Ze weten het wel, maar zeggen het niet.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @SvS als je FB via [browser] gebruikt, kun je net zo goed gewoon de FB-app installeren. Via de browser hebben ze namelijk net zo veel, of misschien zelfs nog wel meer, mogelijkheden om je te volgen. Bij de FB-app kun je op iOS tenminste nog beperken of en zo ja wanneer je de locatie wilt delen. Voorts is het mogelijk de tracking goed te beperken door de App niet op de achtergrond open te houden. Als je echter de (mobiele) website gebruikt, kan FB ook je gedrag volgen. Denk dan aan tracking cookies, welke ook gebruikt worden als je op andere websites actief bent. Ook alle SocialConnect features van andere websites, zorgen dat FB min of meer kan ‘weten’ wat je op het internet uithaalt. Dus dat schrappen van de app ten faveure van de website heeft in mijn optiek geen tot zeer weinig zin.

  Voorts vind ik sowieso dat online privacy een grote farce is. Als je geen lekken van gegevens wenst, kun je maar beter onder een steen gaan leven. ALLES wat je online doet, laat sporen na. Wil je een online identiteit behouden, spring er dan voorzichtig mee om (ga bijvoorbeeld niet lopen verkondigen wanneer je niet thuis bent).
  Maar als je echt bang bent vanwege wat bedrijven al dan niet met de ‘big data’ kunnen, die ze omtrent jouw gebruik van [vul dienst hier in] hebben verzameld, dan kun je maar beter je internetabonnement opzeggen. Zeker zolang je gebruik blijft maken van main stream services, omdat absoluut niemand in deze business schone handen heeft. Het is onzin om te denken dat als je Facebook via een site gebruikt, ze minder van je te weten komen dan wanneer je de app gebruikt. En eenzelfde verhaal geldt voor werkelijk álle andere diensten. Al was het maar doordat verzamelde data geaggregeerd kan worden.
  Doet de exploitant van een dienst dat niet zelf, dan doen anderen dat wel voor deze exploitant. In deze laatste context valt bijvoorbeeld te denken aan Google AdSense, Google Analytics en Doubleclick.net. Voor al deze bedrijven draait het om het grote plaatje. En hoe ze dat opbouwen zal ze verder redelijk weinig interesseren.

  Tot slot: als ik het echt zou willen zou ik WhatsApp achter me kunnen laten, maar dan gaat mijn werk er een stuk moeilijker op worden. De planning ervan lijkt ten dode opgeschreven als het zonder de WhatsApp-groep moet gebeuren. Uiteraard weet ik wel dat deze ook middels andere diensten plaats kan vinden, en er zullen ongetwijfeld nog collega’s rondlopen voor wie dat ook geldt; dat wil echter nog niet zeggen dat de overstap naar een van die diensten ook daadwerkelijk zal plaatsvinden. ‘Helaas’ is de keuze daarvoor niet aan mij.

 • Profielfoto
  IsSidha

  “Doei”… Wil ik ook wel, maar het is gewoon niet handig dat de grote groep naïevelingen op WA blijft.

  dus omdat de naïevelingen “het” nog steeds gebruiken doe jij “het” dan ook maar..

  snap sowieso niet waar al die heisa eigenlijk over gaat, whats app is nog steeds een waterig aftreksel van alle andere messengers die er al jaren en jaren zijn.. dan liever telegram die doet het tenminste op al mijn devices, o wacht, berichten ook.. dus dan heb ik ook niks anders meer nodig.

  en voor die paar honderd andere vrienden.. jammer.. als ze me zo graag willen spreken schrijven ze maar een brief

  :x

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik snap de ophef niet. En mensen die hier melden dat ze whatsapp gaan verlaten, snap ik al helemaal niet. Ten eerste is het uitwisselen van gegevens juist handig. En het helpt Facebook om de juiste advertenties op het juiste moment te plaatsen. Dus, ipv dat je een willekeurige advertentie ziet, zie je een advertentie waar je wellicht nog wat aan hebt.
  En mensen die denken dat een bedrijf je iets levert waar ze uiteindelijk niet aan kunnen verdienen, die leven in een sprookje. Alle alternatieven die er voor whatsapp zijn die gaan uiteindelijk ook een verdienmodel op je loslaten.
  Persoonlijk heb ik de voorkeur aan Facebook, ipv een een of andere Russische eigenaar…. maar ja, dat moet iedereen zelf weten.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Tot slot: als ik het echt zou willen zou ik WhatsApp achter me kunnen laten, maar dan gaat mijn werk er een stuk moeilijker op worden. De planning ervan lijkt ten dode opgeschreven als het zonder de WhatsApp-groep moet gebeuren. Uiteraard weet ik wel dat deze ook middels andere diensten plaats kan vinden, en er zullen ongetwijfeld nog collega’s rondlopen voor wie dat ook geldt; dat wil echter nog niet zeggen dat de overstap naar een van die diensten ook daadwerkelijk zal plaatsvinden. ‘Helaas’ is de keuze daarvoor niet aan mij.

  Want gewoon ouderwetse SMS werkt tegenwoordig niet meer? Wat een onzin verhaal.

  En online privacy is geen farce, maar het is wel iets waar je bewust mee moet omgaan. Natuurlijk word je getrackt op vrijwel elke site. Maar dat is nog eens wat anders als je zelf vrijwillig registreren op een site als Facebook en daar al je gegevens achter laten.

  Bedrijven als Facebook danken mensen als jij op hun blote knietjes. Ze weten namelijk donders goed dat de enigste manier waarop wij, als gewone internet gebruikers, veranderingen kunnen afdwingen is wanneer we weigeren diensten te gebruiken die niet met onze data omgaan op de manier die wij willen. En helaas zijn er nog steeds te veel mensen die volkomen onterecht denken dat het toch niets uitmaakt.

  Toen aangekondigd werd dat Facebook WhatsApp over ging nemen, heb ik direct mijn accounts verwijderd. Er werd toen met stelligheid beweert dat WhatsApp separaat zou blijven. Dat Facebook geen toegang zou krijgen tot de data van WhatsApp. Ik heb toen gelijk gezegd dat dit een leugen was. Nu is de commotie van bij de overname weggeebt, en wat gebeurt er? Juist.

  Ik gebruik gewoon lekker SMS. Makkelijk, snel en het komt altijd aan, ook als je zo’n slechte dekking hebt dat telefoneren nauwelijks mogelijk is. En de meeste abonnementen vandaag de dag hebben onbeperkt SMS inclusief, dus het kost ook nog eens meestal geen geld.

  Ik zeg, wees bewust van je privacy en boycot bedrijven met policies die je niet aanstaan. Blijf niet hangen in de drogreden dat iedereen het gebruikt, dus dat jij het daarom ook moet gebruiken. Dat is pure nonsense. Het leven stopt niet zonder Facebook (of andere diensten) en er zijn prima alternatieve methoden waarmee je met anderen kunt communiceren.

  En als je werk afhankelijk is van een communicatie middel van een enkele derde partij die gratis is, geen support contracten heeft, geen beschikbaarheid kan garanderen enzovoort, dan zou je misschien eens even moeten afvragen of je wel zo intelligent bezig bent en of er geen verstandiger manieren zijn om te communiceren.

 • Profielfoto
  KR1275

  Weet iemand wat Apple met de iMessage berichten doen? En Telegram? Wie het weet, mag het zeggen. Vraag me af of die betrouwbaarder zijn dan FB…

  Gebruik trouwens al jaren ‘Line”.

 • Profielfoto
  maconly

  Telegram werkt veel beter , wij gebruiken het op ons werk we sturen de buitendienst aan via de imac werkt prima.

  ik moet helemaal niks van die sukkelberg hebben, eng glad kereltje dat feestboek van hem daar heb ik wel eens naar gekeken daar heb ik het nut nooit van ingezien.

 • Profielfoto
  Koezel

  Toen WA overgenomen werd door FB riep ook iedereen dat ze weggingen en over zouden stappen naar alternatieven. In de praktijk is daar niets van terecht gekomen en dat zal nu weer zo zijn. Wat ik niet begrijp is altijd dat geroep over privacy. Op het moment dat je online gaat is je privacy weg. Je mobiele telefoon geeft constant aan waar je bent. Alles kan onderschept worden, bekeken worden, gelezen worden. Je bonuskaarten van de winkel toont je aankoop gedrag, waar je winkelt enz. Hoeveel mensen vullen te pas en te onpas van alles in op internet om bijvoorbeeld een prijs te winnen. Online privacy bestaat niet!!