Terugkijken: Bill Gates in College Tour

46 reacties

Vrijdagavond was Bill Gates te gast in het NPO 3-programma College Tour. De Microsoft-oprichter praatte uitgebreid over zijn stichting en goede doelen, maar ook over Apple, zijn haat-liefde verhouding met Steve Jobs, Tim Cook en het floppen van Windows 8. Kijk de uitzending hier terug:


Reacties

46 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Steve Jobs vs Bill Gates wat een wereld van verschil.

  Bill Gates de beste dief uit de geschiedenis vs de Visionair Steve Jobs.

  Apple moet wel alle zeilen bijzetten om niet net zo’n kuitbedrijf te worden als Micro Soft.

 • Profielfoto
  polansky

  Inderdaad wat een leugen van Bill Gates door te zeggen dat hij de bedenker is van de software voor de Macintosh.

  Hij heeft een blauwe maandag samengewerkt met Steve Jobs en is er vervolgens met de broncode vandoor gegaan om daarna aan de slag te gaan met Windows. Geen wonder dat je dan van vrienden, vijanden wordt.

  Overigens sta ik dan wel weer achter zijn Bill Gates foundation. Er zouden meer miljardairs aan filantropie mogen doen. De meesten zitten toch als Dagobert Duck hun kluis te bewaken.

 • Profielfoto
  Needler

  Bill Gates heeft zelfs broncode gejat? Hahahaha. Dat is nieuw. Kom eens met een bron.

  De man is briljant. Een volledig ander type dan Steve Jobs. Maar minstens net zoveel betekend voor deze wereld.

 • Profielfoto
  hatolex

  @Polansky,

  je bent op diverse fronten onjuist geïnformeerd, of je beweerd maar wat.

  bv “De meesten zitten toch als Dagobert Duck hun kluis te bewaken.”

  dat is slechts een veronderstelling, omdat rijken het niet aan de grote klok hangen wil nog niet zeggen dat ze niets goeds doen.

 • Profielfoto
  IsSidha

  Bill Gates heeft zelfs broncode gejat? Hahahaha. Dat is nieuw. Kom eens met een bron.

  Onder een steen geleefd of zo?? Dat is toch echt het meest bekende verhaal.. gejat is echter wel genuanceerd, Bill heeft de source code gekocht voor een paar dollar en daardoor de bedenker van DOS eigenlijk bestolen.

  De man is briljant. Een volledig ander type dan Steve Jobs. Maar minstens net zoveel betekend voor deze wereld.

  Bill en Steve hebben beide mega veel invloed op de wereld gehad, beide met een totaal andere visie en bedrijfsvoering.. gelukkig maar, zo blijft er nog wat te kiezen

  :x

 • Profielfoto
  StefanV

  Ik denk dat wij Apple fanboys (want volgens mij zijn er hier genoeg) deze man te weinig credit geven. Tuurlijk is Microsoft een hele grote concurrent van Apple en tuurlijk zijn er vuile spelletjes gespeeld in het verleden tussen deze 2 bedrijven.

  Maar ik denk dat we op technologisch gebied nooit zo ver waren gekomen als vandaag zonder Microsoft en zonder Bill Gates. Net zo min als dat we dat niet konden zijn zonder Apple en Steve Jobs.

  Ik vindt persoonlijk zelfs dat Bill nu (lees de laatste ±15 jaar) veel meer voor de wereld heeft betekend dan dat Steve heeft gedaan. Maar dat komt omdat Bill al veel langer met zijn stichting hele mooie en goede dingen doet die vrijwel helemaal los staan van de technologische industrie.

  Daarom denk ik dat deze man echt wel iets meer credit verdient dan dat wij hem geven. Omdat er naast Microsoft zoveel meer is dat Bill Gates doet, maar wij zien enkel die ene concurrent van Apple en daar associëren wij hem alleen maar mee.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Geld hebben is fijn, maar wanneer je over een bepaald punt komt, heeft het weinig meerwaarde meer. En dan zou het naar een filantropisch doel moeten gaan.

  Zeker, een goede instelling vind ik.

  Een pakkende uitspraak over die twee: “Bill Gates is je betere vriend, maar met Steve Jobs is het veel leuker.”

  PS. mokkel alert op 11:30;-)

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Bill heeft de source code gekocht voor een paar dollar en daardoor de bedenker van DOS eigenlijk bestolen.

  Het wordt steeds leuker. Dus tegenwoordig als je een visie hebt, en om die visie te realiseren koop je iets van een ander bedrijf voor de prijs die dat bedrijf wil hebben en jouw visie wordt een success en je verdient er een hoop geld mee, dan ben je een dief.

  Okay….

  Mag ik even een emmer?

  Je hoeft van echt mij geen fan te zijn van Microsoft producten, maar dit soort onzin redenaties is werkelijk tenenkrommend en te achterlijk voor woorden. Sommige mensen lijken zo diep met hun hoofd in het achterwerk van Apple te zitten dat hun grijze cellen afsterven. Zet alsjeblieft je roze Apple bril af en je verstand aan.

 • Profielfoto
  hatolex

  @throttlemeister,

  Je moet de bijdrage van maconly (what’s in a name) en polansky eens lezen, dat is pas tenenkrommend.;-)

 • Profielfoto
  Hermanko

  Toine Huys schijnt Micro$oft liefhebber te zijn, Steve Monkey was al eens bij hem in de stoel. Ben benieuwd of Tim Cook daartoe bereid is. Microsoft Windows 95 dreigde een monopolie positie te krijgen en heeft, om een proces te voorkomen,  vele miljoenen $$ (schade vergoeding) gegeven om dat te voorkomen en zo de herstart van  1997 met de terugkeer van Steve Jobs mede mogelijk gemaakt. Steve Jobs bleef hard tegen Bill Gates beweren dat Windows 95 een kopie van Mac OS was… Later waren Bill en Steve op vriendschappelijke voet met elkaar.
  Zonder die twee was “computerland” niet zo ver gekomen. Vandaag heeft Microsoft eerder  nodig dan , Microsoft en dat is een prestatie ! Nu IBM de zakelijke markt van  gaat leiden, kan die verhouding verder verschuiven.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Throttlemeister, je kunt wel gaan schelden, en laten blijken dat je denkt het beter te weten, maar overtuigend is het allerminst.
  De grootste gave van Bill Gates is dat ie toevallig op het juiste moment op de juiste plaats was; de rest is geschiedenis. Maar het allemaal bijzonder weinig met visie te maken.

  En ja, in de VS is het heel gewoon dat rijke mensen en families aan -uitgebreide- filantropie doen. Voorbeelden te over. Maar niet iedereen doet het op de ‘Bill’ manier.

 • Profielfoto
  KR1275

  Zonder Bill was er nu helemaal geen Apple meer geweest. Dankzij zijn injectie (antitrust-wetgeving) kwam Apple met de eerste iMacs. Apple was toen op sterven na dood.
  Voor de rest kan ik wel enige waardering voor die man opbrengen. Het lukt hem om velen bijeen te brengen en te investeren in noodzakelijke projecten. Steve kwam er openlijk vooruit geen cent aan goede doelen uit te geven. Ik vraag me af bij wie je beter af was als werknemer, Bill of Steve?

 • Profielfoto
  MouseMighty

  Ook Steve Jobs schonk veel geld aan goede doelen maar hing dat nooit aan de grote klok. Ja ook Bill Gates is/was een visionair, hij zag mogelijkheden om zijn besturingssysteem (of dat nou een kopie was of niet) in licentie te verkopen. Vergis je niet, Microsoft was een software bedrijf. Dat men later zowel geslaagde hardware (Xbox) als geflopte hardware (Zune) zijn gaan maken is ook een logisch gevolg.

  Grappig dat vaak het “falen” van Microsoft software eigenlijk te herleiden is naar de gebruikers die niet met echte veranderingen kunnen omgaan. 1 vd “top features” van het nieuwe OS van Microsoft is de “backward compability”. Met andere woorden, de noodzaak voor Microsoft om nog steeds ouwe, trage, verrote code in je nieuwe OS te stoppen omdat je gebruikers zonodig nog een applicatie uit de Windows 95 tijd kunnen draaien. Daar is Apple (soms misschien) een stuk “harder” in. Het dwingt de ontwikkelaars wel om nieuwere (betere) software te maken.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Inderdaad wat een leugen van Bill Gates door te zeggen dat hij de bedenker is van de software voor de Macintosh.

  Zucht. Get your facts right. In dit interview wordt niet gesproken over het operating system. Wel degelijk heeft Microsoft een aantal producten al vanaf de tijd van de Apple II en de Mac op de markt gehad die deels samen met Apple ontwikkeld zijn.

  Geen leugen dus…

  En nog steeds zijn die producten er nog zoals Office.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Steve Jobs vs Bill Gates wat een wereld van verschil.

  Bill Gates de beste dief uit de geschiedenis vs de Visionair Steve Jobs.

  Apple moet wel alle zeilen bijzetten om niet net zo’n kuitbedrijf te worden als Micro Soft.

  Kuitbedrijf? Enfin; ik denk te weten wat je bedoelt.

  Natuurlijk; het halve internet draait op Windows (en wat was ook weer Apple’s server product op dit moment?), > 90% van de desktop clients draait windows, > 95% van die clients draait Office. SQL Server, Exchange… alle meer marktaandeel dan de concurrenten bij elkaar. Tienduizenden medewerkers, miljarden winst.

  En jij noemt het een kuitbedrijf. Tja.

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Bill Gates heeft zelfs broncode gejat? Hahahaha. Dat is nieuw. Kom eens met een bron.

  Onder een steen geleefd of zo?? Dat is toch echt het meest bekende verhaal.. gejat is echter wel genuanceerd, Bill heeft de source code gekocht voor een paar dollar en daardoor de bedenker van DOS eigenlijk bestolen.

  Tim Patterson – maker van een zeer rudimentair OS (QDOS meen ik dat het heette) heeft dat voor $ 15.000 aan Microsoft verkocht. En heeft meerdere malen uitgesproken daar nog steeds achter te staan. Hoezo is dat dan stelen? Is gewoon een business deal.

  Dan kan ik ook wel zeggen dat jij bestolen bent omdat je twee keer zoveel betaalt voor Apple producten dan dat ze eigenlijk waard zijn. Apple steelt dus ook. Of is dat een business deal met jou?

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Grappig dat vaak het “falen” van Microsoft software eigenlijk te herleiden is naar de gebruikers die niet met echte veranderingen kunnen omgaan.

  Nonsens. Je moet alleen niet net iets te ver voorop lopen denk. Of domme dingen doen zoals twee UI’s in 1 omgeving stoppen zoals Windows 8.

  Maar W95 was radicaal anders dan W3.1, WXP was radicaal anders dan W98/NT en Windows 7 weer sterk anders dan WXP. Office verandert ook sterk, met name sinds 2007. Al die producten zijn succesvol.

  En zoals hier op OMT altijd gaat; de mensen hier kijken alleen naar het client OS. De server sofware, Exchange, Office en Office 365 zijn ongekend succesvol. In die wereld heeft Apple vrijwel niets en Google te weinig.

  Dat wil niet zeggen dat Apple en Google niet prachtige bedrijven zijn, maar laat toch echt uitgesproken zijn dat Microsoft niet bezig is te “falen”.

 • Profielfoto
  polansky

  Vooruit jullie Microsoft fans hebben allemaal gelijk!
  Ik zat er helemaal naast. Bill Gates is geen dief, heeft nooit vuile spelletjes gespeeld en is de beste visionair. Immers, 640KB should be enough for everyone….

 • Profielfoto
  sedikit

  Wat zijn sommige reacties weer ontzettend tenenkrommend voorspelbaar….Natúúrlijk! Bill Gates is een prutser een jatter enz.enz. Het is de Duivel! Afbranden die man! Er is maar één Heiland, één Zaligmaker. Ik zal zijn naam maar niet noemen, uit mijn mond zou dat als blasfemie opgevat kunnen worden door de F-side.

 • Profielfoto
  Zakske

  Immers, 640KB should be enough for everyone….

  Ik hoopte dat je intelligent genoeg was om te weten dat bovenstaande uitspraak een broodjeaapverhaal is, maar helaas…

 • Profielfoto
  GrannySmith

  Vooruit jullie Microsoft fans hebben allemaal gelijk!

  Microsoft fans?

  Wellicht; maar beter: gewoon nuchtere ICT gebruiker. Fanboys leven met oogkleppen op. Niet zo verstandig. Er is meer dan Apple als je die oogkleppen af doet. Dat heeft niets met fan zijn te maken. Ik gebruik Linux, MacOSX, iOS, Windows XP (ja ja!), Windows 7, Windows 8, Windows 10 Technical Preview, Android KitKat en dan zit er nog firmware (naar ik gehoord heb zitten er 72 CPU’s in) in mijn Peugeot 508, in mijn ATAG keramische kookplaat, mijn Denon hi-fi set etc. etc., allemaal geweldige producten.

  Ik wil maar zeggen; er is meer op aarde dan idolaat zijn van je telefoon, notebook of desktop. En per slot van rekening is het allemaal rotzooi; het kost een vermogen en is na een paar jaar waardeloos. Een beetje nuchter naar die dingen kijken helpt enorm om een lekker leven te leiden.

 • Profielfoto
  computer space

  Interessante college tour. Boeiende vent. Grappig dat zowel steve als bill in de vroege jaren goed konden drammen en beide visionair waren. Vreemd dat ge-emmer over dat windows 8 een misstap is. Win 8 is net als Apple Newton. Zijn tijd te ver vooruit. We snappen nog niet dat onze telefoon straks ook onze desktop is. Binnenkort gaat iedereen lekker aan de slappehapversie Windows X. Surface Pro 3 + Win 8.1 is het beste wat computerland op dit moment de bieden heeft: beste OS op beste hardware waar zelfs Ive respect voor moet hebben. En daar is niks Apple’s aan. Dat steekt mij als Apple fan van het eerste uur.

 • Profielfoto
  wensink

  onder Bill was er nu helemaal geen Apple meer geweest.

  Misschien juist wel? Alles was dan natuurlijk wel anders gelopen..
  Zonder Gates was er eigenlijk nauwelijks concurrentie, dus had Apple misschien wel monopoly op de computermarkt gehad..

 • Profielfoto
  wouters97

  En concurrentie is juist goed voor de innovatie en kwaliteit van producten en service! Dus zo negatief hoeft het helemaal niet te zijn! Het heeft juist bijgedragen aan hoe Apple als bedrijf nu is!

 • Profielfoto
  maconly

  @throttlemeister,

  Je moet de bijdrage van maconly (what’s in a name) en polansky eens lezen, dat is pas tenenkrommend.;-)

  Ik loop al wat langer mee ben nog van voor de dos periode dat brengt kennis mee en dat schept een mening die geuit is op ervaring.

  Ik heb al genoeg kritiek geuit op Apple, Bill Gates is stinkend rijk , dat is voor mij niet genoeg om een heldenstatus te verdienen, wat heeft Microsoft nou echt bijgedragen, ik denk dat ze met de overheersing die ze gehad hebben eerder een rem zijn geweest op de ontwikkelingen van de it ?

  Geef daar nou eens antwoord op inplaats van weer een oneliner.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Ik ben het maconly eens; ik ken mensen die nu toch alweer een paar jaar geleden van een Windows PC naar een een of andere  Mac zijn overgestapt. Sommigen hebben nu nog een soort ingebakken computer angst, ze kunnen zich vaak niet voorstellen dat het gewoon werkt en niet crashed. En dat zonder gedoe van dit of dat formatteren enz. enz. Als ik door de A’damse Leidscheplein  Store loop hoor ik regelmatig: “Oh, maar het werkt anders..” als ze aan een Mac bezig zijn, die angst hoor je ! “Ja, maar dat went snel.” zegt de medewerker dan geruststellend. Dat is na jaren PC toch niet altijd zo. Wat mij opvalt is de voortdurende drukte in die winkel..

 • Profielfoto
  Zakske

  wat heeft Microsoft nou echt bijgedragen…

  Ik denk dat je de belangrijkste bijdrage van Microsoft niet moet onderschatten; hun versie van BASIC zorgde voor de home computing boom van de jaren ’80 en draaide niet enkel op de IBM PC, maar ook op de Apple II. Zonder Microsoft was de Apple II Plus nooit zo’n succes geworden, en de kans is groot dat Apple vandaag de dag dan ook niet meer zou bestaan.

 • Profielfoto
  hatolex

  @maconly,

  Over langer meelopen, kijk even naar mijn profiel dan zie je mijn leeftijd.

  Ben sinds 1982 werkzaam (geweest) in de IT, die term bestond toen overigens nog niet, maar dat terzijde.

  En ik verwijs alleen naar je beweringen, over dieven, visionairs, en werelden van verschil, op al die beweringen is wel het eea af te dingen.

 • Profielfoto
  sedikit

  Ik ben het maconly eens; ik ken mensen die nu toch alweer een paar jaar geleden van een Windows PC naar een een of andere  Mac zijn overgestapt. Sommigen hebben nu nog een soort ingebakken computer angst, ze kunnen zich vaak niet voorstellen dat het gewoon werkt en niet crashed. En dat zonder gedoe van dit of dat formatteren enz. enz. Als ik door de A’damse Leidscheplein  Store loop hoor ik regelmatig: “Oh, maar het werkt anders..” als ze aan een Mac bezig zijn, die angst hoor je ! “Ja, maar dat went snel.” zegt de medewerker dan geruststellend. Dat is na jaren PC toch niet altijd zo. Wat mij opvalt is de voortdurende drukte in die winkel..

  Merkwaardige argumentatie op basis van een “waarneming”. Ik zal dat nooit als argument willen hanteren om iemands (on)belang te bewijzen. Ok, voor één keer dan om op dezelfde manier het tegendeel van je argumenten aan te tonen. Net zo onzinnig dus :) :

  -Ik ken mensen die zeer tevreden zijn met hun Windows
  -Sommigen hebben nu nog steeds geen soort ingebakken computer angst
  -De computer werkt bij hun normaal, en crasht zelden of nooit
  -Kennen geen gedoe van formatteren enz. enz.
  -Als ik door De Apple Store Amsterdam loop is het daar altijd druk.
  -Bij Mycom op de Ceintuurbaan is het ook altijd druk
  -Daar hoor ik mezelf ook zeggen (zonder angst!) “Oh, maar het werkt anders”, en zegt de medewerker ook (geruststellend?) “Ja, maar dat went snel”

 • Profielfoto
  throttlemeister

  wat heeft Microsoft nou echt bijgedragen

  Nou, laten we eens beginnen met de visie van Steve Jobs (op elke desktop een computer) realiteit maken?

  – De Apple II kostte in 1977, omgerekend naar huidige prijzen $5000
  – De Apple Mac kostte in 1984, omgerekend naar huidige prijzen $5500
  – De IBM PCjr kostte in 1985, omgerekend naar huidige prijzen minder dan $1400

  Zonder DOS en Windows, waren die PC’s er op dat moment nooit geweest en zeker niet voor die prijs. Hierdoor is ook de hardware ontwikkeling dramatisch versneld. Ik durf te stellen dat zonder Microsoft de computer revolutie zeker 10-15 jaar vertraging had opgelopen en we waarschijnlijk nu dan waarschijnlijk geen open markt hadden gehad waar je op elke hoek van de straat voor 299 een computer kan kopen, maar dat we voornamelijk dure, proprietary systemen hadden gehad. En aangezien proprietary systemen de prijzen kunstmatig hoog houden, had dan niet iedereen zo’n ding thuis staan, laat staan meerdere.

  Daarnaast heeft Microsoft in die vroege jaren heel wat software geschreven voor Apple. Een van de redenen waarom de eerste Macintoshes überhaupt verkocht werden, was vanwege Microsoft Excel, wat alleen beschikbaar was voor de Mac. Zonder de software van Microsoft, had Apple 1997 (toen ze bijna failliet gingen) niet eens gehaald, was Steve Jobs niet teruggekomen, had Microsoft geen 150 miljoen in Apple geïnvesteerd, hadden we nu geen iphone of ipad en zaten we niet hier te discussiëren op een site over mac computers, op mac computers.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan. De conclusie lijkt me echter duidelijk: zonder de bijdrage van Microsoft over de laatste 30 jaar had de computer wereld er heel anders uitgezien, en ik durf te stellen dat dit geen positief anders was geweest voor ons allemaal.

 • Profielfoto
  maconly

  Steve Jobs vs Bill Gates wat een wereld van verschil.

  Bill Gates de beste dief uit de geschiedenis vs de Visionair Steve Jobs.

  Apple moet wel alle zeilen bijzetten om niet net zo’n kuitbedrijf te worden als Micro Soft.

  Kuitbedrijf? Enfin; ik denk te weten wat je bedoelt.

  Natuurlijk; het halve internet draait op Windows (en wat was ook weer Apple’s server product op dit moment?), > 90% van de desktop clients draait windows, > 95% van die clients draait Office. SQL Server, Exchange… alle meer marktaandeel dan de concurrenten bij elkaar. Tienduizenden medewerkers, miljarden winst.

  En jij noemt het een kuitbedrijf. Tja.

  Triest dat je niet verder komt dan het aantonen dat mijn spellingscontrole aanstaat.

  Omdat ze de grootste zijn wil niet zeggen dat het geen kutbedrijf is, veel verder dan hun dos emulator komen ze niet bij ms, en ja ze zijn de grootste maar dat zegt nogmaals niets over of ze goed zijn of niet.

  Google vind ik ook een kutbedrijf.

  Ebay en Paypal ook .

  Dat die bedrijven groot zijn geworden heeft meer met zakelijk inzicht te maken dan met hun producten.

  Jobs heeft met Pixar, met de wedergeboorte van Apple met de Imac de Ipod, Itunes , de Iphone , De Ipad en met de Appstore aangetoond wat een genie hij was zowel innovatief als zakelijk.

  Laat Bill Gates nou nooit niet gaan denken dat hij enigszins in de buurt kwam van het Genie Jobs

 • Profielfoto
  sedikit

  @maconly, Je bent ècht een gelovige hè?! Grappig.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Gates is een dief omdat hij DOS gekocht heeft voor een prikkie? Dan was Jobs veel erger, die heeft het idee (van de Mac en zijn GUI) van Xerox gebruikt zònder er voor te betalen!

  Maar zonder dollen. Gates vind ik als persoon een stuk sympathieker dan Jobs. Natuurlijk, Gates was veel minder een visionair dan Jobs. En persoonlijk vind ik de producten van Apple veel fijner werken (en ik ben al 15 jaar een Windows engineer). Jobs was wel een visionair, maar hij was gigantisch egocentrisch en met vlagen emotioneel labiel. Als hij zijn zin niet kreeg werd het gewoon een klein kind, inclusief janken en schreeuwen. Lees zijn bio maar eens, niet fraai. En Gates had veel meer zakelijk inzicht. Ik bedoel, Steve Jobs is niet arm gestorven, maar Bill Gates is nog zo’n beetje de rijkste man op de wereld.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  wat heeft Microsoft nou echt bijgedragen

  Zonder DOS en Windows, waren die PC’s er op dat moment nooit geweest en zeker niet voor die prijs. Hierdoor is ook de hardware ontwikkeling dramatisch versneld. Ik durf te stellen dat zonder Microsoft de computer revolutie zeker 10-15 jaar vertraging had opgelopen en we waarschijnlijk nu dan waarschijnlijk geen open markt hadden gehad waar je op elke hoek van de straat voor 299 een computer kan kopen, maar dat we voornamelijk dure, proprietary systemen hadden gehad. En aangezien proprietary systemen de prijzen kunstmatig hoog houden, had dan niet iedereen zo’n ding thuis staan, laat staan meerdere.

  Onzin! Een stuk door gebrek aan fantasie. Want er waren meer DOS-en dan MS-DOS, en er waren meer parallelle OS ontwikkelingen. We hadden dus gewoon een ander systeem gehad. Hoe e.e.a. zou zijn gelopen, zullen we nooit kunnen weten, want het is nou eenmaal niet gebeurd. Maar MS met z’n software, en later met z’n absolute monopoly heeft veel ontwikkelingen in de kiem gesmoord.
  En daardoor zit de hele wereld opgescheept met een matig werkend OS, helaas. Nog steeds is het gemeengoed -ik spreek uit eigen ervaring- dat er veel tijd wordt verloren aan het vastlopen/crashen van applicaties dan wel het hele OS. Nog steeds veel computer-ellende, in mijn ogen dankzij -en dus niet: ondanks- Bill Gates c.s.

  Sedikit: discussieer inhoudelijk mee, en als je het allemaal onzin vindt wat mensen hier te berde brengen, houd dan eens een keer je grote waffel. Altijd die zeer voorspelbare emotionele reacties van jou over de ‘religie, gelovigen en heiland’. Laat ook die mensen in hun waarde. Ga beter werken aan kennis over Ghostery of zo…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Maar zonder dollen. Gates vind ik als persoon een stuk sympathieker dan Jobs. Natuurlijk, Gates was veel minder een visionair dan Jobs. En persoonlijk vind ik de …
  En Gates had veel meer zakelijk inzicht. Ik bedoel, Steve Jobs is niet arm gestorven, maar Bill Gates is nog zo’n beetje de rijkste man op de wereld.

  Over wie sympathieker was kun je denk ik veel lullen, en lijkt me een vrij persoonlijke (subjectieve) zaak.
  Bijzonder was Bill Gates niet, en bijzonder zakelijk ook niet. Het was enkel precies de juiste man op de juiste plaats in de juiste tijd -althans de man met het juiste product. Puur toeval, en daar heeft die relatief weinig voor hoeven doen. Daarna is het vanzelf gegaan, en daar is ie de rijkste man door geworden.

  Jobs zorgde ervoor dat hij de ‘juiste man op de juiste plaats’ was, althans daar deed ie erg zijn best voor. Juist omdat het een man met een visie en een missie was (inderdaad zijn dat soort mensen vaak niet de sympathiekste).

  Nu zijn Windows 7 en 8 inderdaad prima producten, maar aan het begin basis van de pc-ontwikkeling heeft middelmatigheid het gewonnen van kracht en kwaliteit (en hiermee bedoel ik zeker niet sec Apple).

  Bill Gates is een goede man, maar geen man van importantie.

 • Profielfoto
  hatolex

  Je kunt GoeieDag overal van beschuldigen maar niet dat hij objectief is.

  Je kunt fan zijn en fan zijn en daarnaast heb je nog goeiedag.

  Maar een ietsiepietsie vooringenomenn is hij wel natuurlijk..

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ik begrijp niet precies wat je hiermee wilt zeggen, Hatolex.
  Het is mijn perceptie van e.e.a., en zie in dat het niet persé de ‘enige & allesomvattende waarheid’ hoeft te zijn. Jouw menig is wel “objectief”?

  Maar ik was er ook vanaf het begin bij. En deze mening had ik al voordat het woord ‘fanboy’ überhaupt bestond. Heeft er ook niks mee te maken, maar dat is voor sommigen weer niet voor te stellen. Jij kunt vast beter, Hatolex.

 • Profielfoto
  Blackie

  Is het misschien nog even handig te melden dat Bill Gates middels zijn stichting ongelooflijk veel van zijn verdiende geld aan goede doelen geeft?

  En dat Steve Jobs een ongelooflijke grote boot liet bouwen van zijn geld?

  Gates is gewoon een ontzettende held op dat vlak. Ben nog steeds op zoek naar de goede doelen die Apple steunt… behalve dan de belasting van Ierland… oh nee… wacht…

 • Profielfoto
  sedikit

  Goeiedag, ben je gekwetst? Want de woorden “religie, gelovigen en heiland” moeten er wel erg ingehakt zijn. Of is het stellen van deze vraag een voorspelbare emotionele reactie? Oh ja, en ook nog uit een “grote waffel“. Goeiedag, je hebt nog gelijk ook(mooi hè!): ik vind het, per definitie, verspilling van woorden om met ge…eh..gelo…eh..gelovig..eh… met fanboys inhoudelijk in discussie te gaan. Verder dan mijn puntsgewijze “waarnemingen”(zie mijn tweede reactie boven) wil ik eigenlijk niet (meer) gaan. Het zich maar steeds herhalende zwartmaken van anderen zoals Microsoft, Bill Gates, Samsung enz. ten faveure van Apple (ik vermoed ter verhoging van de eigen status), is niet alleen saai en voorspelbaar, maar begint nu zelfs grappig te worden. En dat laat ik ter relativering (ken je dat?) af&toe (je kunt wel aan de gang blijven) blijken. Daarbij neem ik deze voorspelbaarheid dan ook maar even voor lief:

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Je plaatst enkel jezelf op een voetstuk, maar dat zie je niet.

  Wel een heel lelijk plaatje; zelf geschilderd?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Is het misschien nog even handig te melden dat Bill Gates middels zijn stichting ongelooflijk veel van zijn verdiende geld aan goede doelen geeft?

  En dat Steve Jobs een ongelooflijke grote boot liet bouwen van zijn geld?

  Tja, en dan lijkt het alsof ik SJ (waar het verder helemaal niet over gaat) wil verdedigen ten koste van Bill Gates.
  Maar gewoon even wat feiten op een rij:
  http://www.superyachtfan.com/bill_gates.html
  Ieder zijn ding, want SJ leefde weer in een uiterst sober huis. Had wel ook weer een vliegtuig (maar deze gekregen van de Apple board).

 • Profielfoto
  sedikit

  “Je plaatst enkel jezelf op een voetstuk, maar dat zie je niet.
  Wel een heel lelijk plaatje; zelf geschilderd?”

  @Goeiedag,
  Je “constatering”: symptomatisch (lijkt alles vanuit een dal gezien niet altijd hoger?). Overigens: ik verplaats me bij voorkeur horizontaal, niet verticaal.
  Je (onderschattende) vraag: nee

 • Profielfoto
  Zakske

  Maar gewoon even wat feiten op een rij:
  http://www.superyachtfan.com/bill_gates.html
  Ieder zijn ding, want SJ leefde weer in een uiterst sober huis. Had wel ook weer een vliegtuig (maar deze gekregen van de Apple board).

  Beetje rare link; het adres lijkt te suggereren dat Bill Gates minstens één superjacht bezit, maar er staat duidelijk dat hij er geen enkel heeft. Zo te zien bezit hij dus twee reusachtige huizen, waarbij het huis in Florida voor z’n dochter is. Die doet immers iets met paarden. Verder één privéjet en een abonnement op Netjets. Dat vind ik eigenlijk best meevallen voor de rijkste man op aarde.

  Dat Steve Jobs een vliegtuig van de Apple board heeft “gekregen” is natuurlijk onzin, dat heeft hij simpelweg bedongen. Was wel een fijne regeling; Apple betaalt het vliegtuig, de piloten, brandstof, stalling en onderhoud en hij maakt er exclusief gebruik van. Na z’n dood heeft z’n vrouw het ding trouwens verkocht aan Jony Ive.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Over wie sympathieker was kun je denk ik veel lullen, en lijkt me een vrij persoonlijke (subjectieve) zaak.
  Bijzonder was Bill Gates niet, en bijzonder zakelijk ook niet. Het was enkel precies de juiste man op de juiste plaats in de juiste tijd -althans de man met het juiste product. Puur toeval, en daar heeft die relatief weinig voor hoeven doen. Daarna is het vanzelf gegaan, en daar is ie de rijkste man door geworden

  Dat ben ik niet met je eens. Ten eerste was het geen kwestie van een OS kopen, compileren voor de 8086 soc en doorverkopen. Het hele systeem moest compatible gemaakt worden en er moesten diverse tools voor geschreven worden. Aangezien MS in die tijd uit een klein team bestond heeft dit niet “relatief weinig” moeite gekost, laat staan dat het vanzelf is gegaan.

  Jobs zorgde ervoor dat hij de ‘juiste man op de juiste plaats’ was, althans daar deed ie erg zijn best voor. Juist omdat het een man met een visie en een missie was (inderdaad zijn dat soort mensen vaak niet de sympathiekste).

  Jobs was ook toevallig op de juiste plek, op de juiste tijd. Dit heeft hij zelf ook gezegd in zijn bio. Dus je argument tegen Gates gaat net zo goed op voor Jobs. En alleen een visie en een missie is leuk, maar Steve Wozniac is degene geweest die de eerste Apple computer gebouwd heeft. Zonder hem was Jobs helemaal nergens.

  Nu zijn Windows 7 en 8 inderdaad prima producten, maar aan het begin basis van de pc-ontwikkeling heeft middelmatigheid het gewonnen van kracht en kwaliteit (en hiermee bedoel ik zeker niet sec Apple).

  Misschien wel, maar dit heeft er wel voor gezorgd dat de gewone man ook een home computer kon kopen. En dit kwam niet eens omdat DOS zo geniaal was, maar voornamelijk door het feit dat MS zijn OS niet exclusief aan IBM heeft verkocht. Daardoor kon PC DOS ook op x86 clones draaien en daardoor is DOS zo´n succes geworden. Dit getuigd wel degelijk van zakelijk inzicht. En als je ziet hoe Gates zich bij IBM binnen heeft weten te lullen, getuigd dit ook van lef. Ik vind dat je die man veel te weinig credits geeft.

  Bill Gates is een goede man, maar geen man van importantie.

  En daar ben ik het dus, nogmaals, niet mee eens. Hij heeft er wel voor gezorgd dat de x86 PC gemeengoed werd doordat het betaalbaar werd. En daarbij heeft MS zich ook marktleider gemaakt in de zakelijke wereld met zijn server OS. Daarmee hebben ze mooi Novell van de troon gestoten. Er is niets vanzelf gegaan. Apple maakt prachtige systemen voor consumenten, maar perfect zijn ze zeker niet en op de zakelijke markt zijn ze er niet ver mee gekomen. De visie van Jobs ging blijkbaar niet verder dan hier.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Prima (tegen-)argumenten, waarvoor dank.

  Van mij mag Apple/S. Jobs weg blijven uit deze discussie, want het ging niet om een vergelijk, en voor de ontwikkeling en verspreiding van de pc is Apple redelijk irrelevant geweest (als je even de invloed ervan op Win 95, etc, wegdenkt).
  Wat wel een duidelijk verschil is tussen het wel hebben van een visie en geen visie is dat veel van wat MS bracht enkel voortborduurde op de userbase die MS inmiddels had, en nauwelijks vernieuwend was. Apple daarintegen heeft met de iPod, iPhone en iPad wel zeer vernieuwende zaken gebracht, waarvoor zeker een visie en focus nodig was.

  Zakske, de link is inderdaad wat ongelukkig, maar het wordt daar direct duidelijk genoemd dat BG géén jacht had, en wel twee superhuizen en een vliegtuig. Dus de daarmee wilde ik het ‘cherry picking’ in feiten van Blackie nuanceren.
  (Zonder er een -negatieve- mening over te hebben, want waarom zou je dit niet mogen doen als je het kunt betalen, zoals BG en SJ?)

 • Profielfoto
  maconly

  @maconly, Je bent ècht een gelovige hè?! Grappig.

  Weer zo’n oneliner figuur :

  Gates

  Dos

  Jobs

  Mac
  Pixar
  Ipod
  Iphone
  Ipad
  Itunes
  Apstore

  Objectiever kan ik het niet weergeven .

  Met je domme gelul over fanboys als er een iemand kritiek heeft op Apple dan ben ik dat wel.