Apple opent de aanval op Micro-USB

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Apple-gebruikers zullen het ongetwijfeld herkennen. Koop je een mooi dock, hoofd­telefoon of accupack voor je iPhone, moet je die alsnog via een lelijke en onhandige Micro-USB kabel verbinden en opladen. Als het aan Apple ligt is dat binnenkort voorbij.

De iPhone-maker gaat het gebruik van de Lightning-poort (vrouwtje) door andere fabrikanten en accessoiremakers toestaan. Voorheen mocht alleen de Lightning-connector (mannetje) door derde partijen gebruikt worden. Dit is voor zowel fabrikanten als consumenten een gunstige ontwikkeling.

Accu-hoesjes moeten momenteel uitgerust worden met een Lightning-connector voor de iPhone, maar opladen gaat via Micro-USB. De fabrikant moet een aparte kabel meeleveren en convertor inbouwen. Bij gebruik van de Lightning-poort komt die extra kabel en omvormer te vervallen en kan de gebruiker gewoon zijn bestaande Lightning-kabel gebruiken.
mopie air
Ook in hoofdtelefoons kan Lightning gebruikt worden. Zo wordt de nieuwste draadloze hoofdtelefoon van Beats opgeladen met Micro-USB. Dit zal in de toekomst waarschijnlijk Lightning worden. Philips bracht heeft al een hoofdtelefoon op de markt die door middel van Lightning aangesloten wordt. Door die ook van een Lightning-ingang te voorzien, kan een iPhone tijdens het luisteren van muziek opgeladen worden.

Apple kondigde het openstellen van de Lightning-poort aan tijdens een conferentie in China. Fabrikanten kunnen vanaf begin 2015 gebruik maken van de Lightning-poort.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Zal tijd worden ook.

  Misschien dat het zo ooit nog wat wordt met ‘lightning’, alhoewel die kabel niet meer dan usb 2 ondersteunt….:(

 • Profielfoto
  Niels

  Binnenkort wordt lightning ook weer afgedaan door Apple, als straks USB type C uitgebracht wordt. Deze heeft itt lightning wel USB3.1 ondersteuning en ziet er zo goed als hetzelfde uit.

 • Profielfoto
  Afroman

  Goed van Apple, maar jammer dat het 2 jaar heeft moeten duren. Had gelijk bij uitrol gekund.

 • Profielfoto
  koen

  USB betekent al jaren geen USB meer…

 • Profielfoto
  Ethiron

  Het ontgaat mij even wat er lelijk en onhandig aan een micro usb kabel is?

  Oké, hij kan niet op twee manieren ingeplugged worden, maar in deze context lijkt dit me gewoon een staaltje bashwerk. Jammer.

 • Profielfoto
  computer space

  Zoals niels zegt, usb 3.1 is de fysiek van lightning gecombineerd met usb 3. Omarm dat gewoon apple en doe niet zo moeilijk. Of push de andere standaard: POE. Ook prima. kan meteen dat tweede draadje van de iphone af (wifi).

 • Profielfoto
  Buzz

  TomvdK: Je hebt zeker nog nooit zelf een directe vergelijking kunnen maken tussen Lightning en micro-USB? Want dan is “lelijk en onhandig” toch wel een redelijke beschrijving van micro-USB, zou ik zeggen.

 • Profielfoto
  Saaihead

  Leuk van Apple, maar ze zijn hier echt veel en veel te laat mee. Lightning is een mooie connector, en technisch misschien superieur aan USB, maar het grote probleem is dat geen fabrikant zijn vingers gaat branden aan een standaard die klauwen met geld kost. Zie ook Thunderbolt en (in mindere mate) Firewire. Ik geloof ook niet, zoals in dit artikel beweerd wordt, dat Apple de aanval inzet op micro-USB. Zo naïef zijn ze niet, want dat gaan ze natuurlijk nooit winnen.

 • Profielfoto
  seek

  Wordt tijd dat Apple eens goeie kwaliteit Lightning kabels gaat maken. Ik heb al 4 kabels teruggebracht bij de Apple Store met allemaal zelfde probleem: breuken en kapot rubber net onder die connector.

  Ze waren dan wel zo aardig om ze gratis te vervangen na me wel verteld te hebben dat het mijn eigen schuld was.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Grappig Raymon, hoe jij in een artikel de indruk weet te wekken dat het weer eens aan anderen ligt en niet aan Apple. Ik vind jouw berichtgeving eigenlijk bijna altijd subjectief. Maar goed, vandaar dat ik je dan ook niet serieus neem.

  Even OT:

  Apple moet eens ophouden te denken dat zij in haar eentje een standaard kan afdwingen. De standaard is USB. inclusief varianten. Het wordt tijd dat Apple zich daaraan conformeert. En ze moeten straks wel anders geen iPhone meer in de EU.

 • Profielfoto
  Pjotr

  Fijn. Joepie…….
  Had beter eerder gekund. Signalen waren er al. Veel omzet aan iPhone 5 misgelopen. Transitiie naar iPhone 5 verliep trager dan verwacht. Hoezo? Mensen hadden liever iPhone 4. Die conrector wilde maar niet geaccepteerd worden. Hele ecosysteem op 32 pins gebouwd. Gevolgd door die lightning. Voor fabrikanten te duur en risicovol. Geen dock te vinden met lightning.

  Aanval op USB? Meteen vrijgeven en geen licentie meer heffen, noch op vrouwtje nog op mannetje noch op andere aspecten van de lightningconnector. Lightning2 ook vrijgeven. Met Intel afspraken maken over de USB 4 mini connector. Samen ontwikkelen en presenteren.

  (oh ja, geeft die thunderbolt connector ook maar vrij)

 • Profielfoto
  Jer.War

  vreselijk die lightning connectors, leuk idee hoor. Maar zodra ie kapot gaat, wat redelijk vaak gebeurd ben je gelijk 20 euro verder voor zo’n kabeltje, anders weigert je iphone die kabel gewoon:o (bizar). Terwijl je voor zo’n micro usb dingetje hooguit een paar euro betaald.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Beter kijken naar een usb 3.1 oplossing voor iPhones

 • Profielfoto
  NTG

  Hopelijk bied USB3.1 met de type-C connector de verlossing voor al onze oplader problemen. Universele opladers voor iedereen! Al vrees ik dat Apple opnieuw erg stijf gaat doen als type-C geïntroduceerd wordt.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Die lightningconnector kan mij ook gestolen worden. Daar zit ik dan met mijn iphone6, ipad2, iPod nano en mijn universal Dock die alleen 30 pins doet. Apple levert geen oplossingen en de markt levert ze niet. Gewoon matig dus. USB 3.1 zal wel prachtig zijn maar daar heb ik met mijn 900 euro kostende iphone6 dus helemaal niks aan. Ik wil een universal Dock met een 30pins connector én een lightningconnector. Apple die switcht naar USB in zo’n korte tijd waardoor ik een universal Dock met 30pins/lightningconnector/USB nodig heb binnenkort? Nee bedankt. De komende 10 jaar blijft het maar mooi lightning.