Apple dubbel zoveel waard onder Tim Cook

5 reacties

Er zit een stijgende lijn in de waarde van het Apple-aandeel. Gister bereikte de beurs­waarde van het bedrijf een nieuw hoogtepunt, 700 miljard dollar. Daarmee is de iPhone-maker het waardevolste beursbedrijf. Exxon Mobil Corp volgt op afstand met $405 miljard.

Dinsdag piekte het aandeel AAPL op een waarde van 119,75 dollar. In de laatste dagen onder Steve Jobs was dat 54,80 dollar. Hoewel het aandeel in 2013 door een diep dal ging, is Apple’s beurswaarde nu groter dan die van Microsoft, Sony, Samsung, LG en HP samen.

Apple noteerde het afgelopen jaar een stijging van 60 procent op de beurs. Sinds het evenement van 16 oktober staat een plus van 24 procent in de boeken. Tijdens de feestdagen worden veel iPhones en iPads verkocht en begin 2015 zal de Apple Watch te koop zijn. Een gunstig vooruitzicht.

Analist Brian White tegen Bloomberg:

Given Apple’s significant portfolio refresh over the past three months, the lack of innovation from competitors and a constructive spending backdrop in the U.S. market, we believe Apple has opportunity to shine bright this holiday season

Apple doet zelf ook het nodige om het aandeel omhoog te stuwen. Het bedrijf koopt sinds vorig jaar op grote schaal aandelen terug. Volgens grootaandeel­houder Carl Icahn is dat echter niet genoeg. De activistische belegger ziet de waarde van het aandeel Apple het liefst rond 200 dollar.

Schermafbeelding 2014-11-26 om 10.35.00
Ontwikkeling van AAPL over het afgelopen jaar.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  McNismo

  Echt gaaf!

 • Profielfoto
  Aerea

  Belangrijk punt dat mist in het verhaal is dat het natuurlijk gaat om de beurs in Amerika. Het is niet alsof de Amerikaanse beurs de enige is in de wereld. Daardoor is de volgende bewering onjuist: “Hoewel het aandeel in 2013 door een diep dal ging, is Apple’s beurswaarde nu groter dan die van Microsoft, Sony, Samsung, LG en HP samen”. Niet elk bedrijf is Amerikaans en/of richt zich voornamelijk op de Amerikaanse markt en/of is voornamelijk groot op de Amerikaanse beurs.

  Je kunt bijvoorbeeld wel stellen dat dat Apple ($ 689,7 mld) meer waard is dan Microsoft ($ 391,3 mld) of Google ($ 367,0 mld) en Facebook samen ($ 210,8 mld). Maar dat klinkt natuurlijk minder spannend dan grote Aziatische bedrijven die relatief klein zijn op de Amerikaanse beurs weg te zetten als ‘veel minder waard dan Apple’.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik zou de houzee stemming niet te hard laten klinken.
  Wie hoog klimt, kan laag vallen.

  Er zijn maar een paar dikke vette tegenvallers nodig of producten die niet aanslaan en het aandeel Apple kan weer net zo hard dalen.

  Ja er worden veel iPads en iPhones verkocht.
  Dat is ook gelijk het gevaar. Het productaanbod van Apple is eigenlijk helemaal niet breed. De producten zijn duur en niet iedereen koopt of heeft het geld om ieder jaar opnieuw een iPhone te kopen. Zeker nu er steeds meer telecom bedrijven geen subsidies meer geven op een telefoon.

  Sony was ooit het ‘hipste’ bedrijf ter wereld. Tegenwoordig heeft hun aandeel op Wallstreet de status ‘Junk’ meegekregen. Dat kan Apple ook overkomen.

  Niet nu, maar niemand weet wat de toekomst gaat brengen.

  Wel voorzie ik dat Apple dit niet in de lengte der jaren gaat volhouden.

 • Profielfoto
  Blik

  Ongeacht op welke beurs het staat, geeft de aandelenkoers een beeld van de waarde van het bedrijf. De genoemde Aziatische aandelen zijn uitermate liquide en dus geeft de beurswaarde (en beurskoers) een goede weerspiegeling van de waarde van de Onderneming, De bewering in het artikel is derhalve wel degelijk juist.

  De beurswaarde van Apple is nu bijna gelijk aan de totale waarde van de NL economie (BNP van €726mld), bizar!

 • Profielfoto
  essiw

  Yay for tim, ben het niet met alles eens wat daar boven gebeurt, maar vind in het algemeen het beleid een stuk milieu- en mensvriendelijker. Nu nog een goede mac mini opvolger en ik ben blij:p