Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 november 2014
Leestijd: 4 minuten

10 Apple Watch-geheimen onthuld door WatchKit

De Apple Watch is nog door onduidelijkheid omhuld. We weten alleen dat het horloge ongeveer een dag op accu mee zal gaan, in twee formaten uitgebracht wordt en dat de Watch ergens in het begin van 2015, waarschijnlijk maart of april, te koop zal zijn.

Gisteravond bracht Apple WatchKit uit, de SDK waar ontwikkelaars apps voor het horloge mee kunnen ontwikkelen. Daarbij komt een grote hoeveelheid documentatie en een video en die onthullen een boel nieuwe details. OMT zet er 10 op een rij.

Een iPhone is altijd nodig

Apple Watch-apps zijn uitbreidingen op iPhone-apps. De Watch en iPhone wisselen data uit, het zware rekenwerk wordt altijd door de telefoon gedaan.

Apps op het horloge moeten volgens Apple niet gezien worden als vervanging voor een iPhone-app. Watch-apps worden kort gebruikt voor snelle acties. De agenda, klok en timer zijn de enige functies die standalone kunnen werken.

Standalone apps later wel mogelijk

In de documentatie is te lezen dat standalone apps ‘later volgend jaar’ wel mogelijk zijn. Het wordt niet duidelijk of dat op een mogelijke Apple Watch 2 is, of nog op de eerste generatie Apple Watch. De eisen aan standalone apps zijn ook nog niet bekend.

Twee Retina Displays met beeldverhouding van 4 bij 5

Er zijn twee formaten Apple Watch. Vaak wordt gezegd dat er een groot formaat (42mm) voor hem en een klein formaat (38 mm) voor haar is. Beide formaten hebben een Retina Display met 312 x 390 en 272 x 340 pixels. Het scherm is net niet vierkant, de aspect ratio is 4:5.

Groter of kleiner horloge in de toekomst mogelijk

Apple Watch-apps zijn responsive. Er wordt niet met pixels, maar met coördinaten gewerkt. Zie het als een responsive website. Apple kan hierdoor later makkelijk grotere of kleinere schermformaten toevoegen. Dit stelt Apple ook in staat de randen rondom het scherm later te verkleinen, waardoor meer schermruimte beschikbaar komt.

Plaatjes en hooguit gifjes, geen video

Op een klein scherm wil je geen video kijken, dus heeft Apple dat ook niet mogelijk gemaakt. Apps kunnen maximaal 20mb aan assets (plaatjes) opslaan op de Watch. Animaties zijn mogelijk door meerdere plaatjes achter elkaar te zetten en deze te loopen. Net als animated gifjes.

Een nieuw en eigen lettertype

Om de leesbaarheid te verbeteren, heeft Apple een eigen lettertype voor de Apple Watch gemaakt. Het heet ‘San Francisco’ en ex Apple designer Sebastiaan de With biedt het lettertype aan op zijn website. We zetten hier alle varianten van ‘San Francisco Display’ op een rij. Van Ultralight tot Black.

15 mogelijkheden tot interactie

De eerste iPod was een uiterst simpel apparaat. De mogelijkheden tot interactie waren beperkt tot het scrollwiel. De Apple Watch heeft echter een stuk meer mogelijkheden tot interactie.

 • Short Look
 • Long Look
 • Glances
 • Notification actions
 • Vertical swipes
 • Horizontal swipes
 • Edge swipes
 • Taps
 • “Taptic Engine” haptic feedback
 • Siri
 • Force Touch
 • Digital Crown scrolling
 • Digital Crown button
 • Single-click the side button to open Friends app
 • Double-click the side button to use Apple Pay at NFC reader

Geen interactieve navigatie

Een kaart die met je meebeweegt tijdens het rijden op lopen zit er niet in. Ook door een kaart scrollen of swipen is niet mogelijk. Kaarten worden schermvullend en statisch weergegeven. Er kunnen wel spelden en andere annotaties in de vorm van plaatjes over de kaarten geplaatst worden.

Ondersteuning voor AirPlay aanwezig

Je foto’s vanaf je horloge via AirPlay op een Apple TV tonen behoort tot de mogelijkheden. De iPhone heeft ondersteuning voor AirPlay en doet in principe al het werk voor de Apple Watch.

Twee soorten magische notificaties

Het tonen van notificaties wordt een belangrijke functie van de Apple Watch. Er kunnen twee soorten notificaties weergegeven worden. De eerste is de Short Look, deze komt in beeld als je kort naar het horloge kijkt en weergeeft alleen een app-icoon en enkele woorden zoals “Je vlucht vertrekt nu”.

Blijf je lang naar je horloge kijken? Dan komt de Long Look in beeld. Deze weergeeft meer informatie zoals vertrektijd en locatie. Er kan ook door de informatie gescrold worden en er zijn acties mogelijk. Bij een Tweet zou dat reageren of opslaan als favoriet kunnen zijn.

Via: Business Insider, The Verge

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
10 Apple Watch-geheimen onthuld door WatchKit
Sluiten