Jan David Hanrath
Jan David Hanrath Nieuws 26 oktober 2014

Welk iPhone-abonnement past mij?

Twee jaar geleden switchte ik van T-Mobile naar Vodafone. De reden? 10GB extra data gratis per maand op een beter netwerk. Dat netwerk viel totdat 4G uitgerold werd vies tegen, maar nu sta ik opnieuw voor een keuze: welk iPhone abonnement past mij?

De iPhone-abonnementenvergelijker is inmiddels een jaarlijkse traditie op OMT en ook dit jaar duiken we de abonnementen-jungle in om de verschillen tussen de aanbieders boven water te krijgen. Niet alleen voor jullie, maar ook zodat ik de juiste keuze maak voor een nieuw abonnement.

We pakken het dit jaar wel iets anders aan. Geen PDF’s met maandbedragen per bundel. Voor die informatie maken we dankbaar gebruik van twee interactieve tools van Daisycon: Eén voor abonnementen mét iPhone en één voor Sim Only-abonnementen.

Maar met zo’n vergelijking ben je er niet. Er zijn meer zaken die invloed hebben op je maandelijkse kosten. Daarom duiken we in de kleine lettertjes, voorwaarden en eigenschappen die mede bepalen wat je werkelijk elke maand betaalt. Krijg je Visual Voicemail? Wat betaal je in het buitenland? Wordt er afgerekend per minuut of per seconde en kun je nog internetten nadat je bundel uitgeput is? OMT zet de verschillen voor je uiteen!

Netwerk
Drie providers hebben een eigen mobiel netwerk in Nederland: KPN, T-Mobile en Vodafone. KPN heeft traditioneel de beste landelijke dekking, heeft 4G uitgerold én werkt door de lage frequentie het beste binnenshuis. Je betaalt er wel iets meer voor. Woon je niet te landelijk, dan zijn de verschillen tussen de netwerken tegenwoordig niet meer zo groot. Alle drie bieden tegenwoordig 4G en T-Mobile en Vodafone zijn hun 3G-capaciteitsproblemen ontgroeid. De uitrol van 4G is bij de laatste twee echter nog niet voltooid. Vodafone is landelijk dekkend met een aantal gaten. T-Mobile 4G zit in de randstad en strekt uit tot Eindhoven en Lelystad. Tele2 heeft ook een 4G-licentie verworven, maar is nog niet begonnen met de uitrol van een eigen netwerk. Om te weten welk 4G-netwerk bij jou het beste werkt, is het verstandig om bij vrienden die al T-Mobile of Vodafone hebben, te kijken hoe de ontvangst uitpakt op de plekken waar jij vaak bent. Om het te illustreren: Vodafone 4G komt bij mij thuis in Rotterdam bijna niet door, terwijl de ontvangst van KPN en T-Mobile prima is.

Het actuele verschil in 4G-dekking over Nederland

Alle andere providers maken gebruik van de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile. Hi, Telfort en Simyo zitten op het netwerk van KPN. Hollandsnieuwe bij Vodafone en Ben en Tele2 zitten bij T-Mobile. De downloadsnelheden op de netwerken zijn verschillend per aanbieder en abonnement.

Visual Voicemail
Heb je genoeg van vervelende voicemail-menu’s die je extra lang aan de lijn houden? Dan is de keuze voor een provider snel gemaakt: T-Mobile. Omdat T-Mobile de eerste iPhone-aanbieder in Nederland was, moesten zij van Apple Visual Voicemail invoeren. Visual Voicemail download de berichten naar je iPhone in een overzichtelijk lijstje, dat je in willekeurige volgorde kunt afluisteren. Je betaalt er € 1,99 per maand voor. Hi heeft een alternatief: een gratis voicemail app, maar de recensies in de App Store beloven niet veel goeds.

HD voice
In geluidskwaliteit van telefoongesprekken blinken sinds kort alle drie de netwerkproviders uit. Zij ondersteunen HD voice, dat telefoongesprekken een veel betere geluidskwaliteit geeft. Het vereist ten minste een 3G-verbinding en werkt vooralsnog alleen wanneer je belt naar toestellen die aangesloten zijn bij dezelfde provider. Providers die huren op de netwerken van KPN, Vodafone en T-Mobile bieden geen HD voice.

HD voice frequentiebereik

Minuten afronden
Belminuten, een onderwerp dat, naarmate het afrekenmodel van mobiel verder verschuift naar data, steeds minder relevant wordt. Duurdere abonnementen bieden vaak onbeperkt bellen en sms’en, maar voor de goedkopere abonnementen is afronding nog wel een issue. Bij KPN en Hi worden alle gesprekken per seconde verrekend. Bij Vodafone en T-Mobile begin je met een minuut en wordt daarna per seconde afgerekend. Bij prijsvechters als Ben, Tele2, Hollandsnieuwe en Telfort wordt altijd naar boven afgerond naar hele minuten.

Bellen buiten je bundel
Bestudeer je facturen om te ontdekken hoeveel belminuten je daadwerkelijk per maand gebruikt. Kom je boven je bundel, dan ga je per minuut betalen en bij een paar providers kun je een extra belbundel kopen. Komt het vaak voor, dan kun je het beste je abonnement naar boven aanpassen. Dat kan bij alle providers. Bij een aantal kun je ook tussentijds omlaag, maar nooit lager dan het niveau waarop je bent ingestapt. Belminuten buiten de bundel variëren van 25 tot 31 cent.

Mobiel internetten buiten je bundel
T-Mobile, Hi, Vodafone, KPN en Tele2 bieden ook lekkere grote databundels aan van respectievelijk 10GB, 8GB, 6GB, 5GB en 4GB per maand. Maar het heeft natuurlijk geen zin om te betalen voor iets wat je niet gebruikt. Om te zien hoeveel data je daadwerkelijk gebruikt, kijk je op je iPhone bij Instellingen > Mobiel netwerk. Hier zie je het mobiele dataverbruik sinds het moment dat de teller opnieuw is ingesteld. De insteldatum van de teller vind je helemaal onderaan dezelfde pagina. Kijk hoeveel maanden er zit tussen de insteldatum en nu en deel het totale mobiele dataverbruik door het aantal maanden.

Wat doe je wanneer je bundel eerder op is dan de maand? Bij alle providers kun je data bijkopen. De prijzen lopen sterk uiteen: € 2,50 levert bij KPN en Hi 250MB op, bij T-Mobile slechts 100MB. Voor 1GB extra betaal je van € 7,50 tot € 15,00. Daarnaast moet je je realiseren dat data die je aan het eind van de kalendermaand overhoudt, komt te vervallen. Alleen bij Simyo neem je data en belminuten maximaal drie maanden mee. Bij Vodafone, KPN en Tele2 blijf je nadat je bundel is uitgeput online met een snelheid van 64kbps. Hierdoor kun je nog wel e-mail ontvangen, Whatsappen en een incidentele internetpagina opvragen. Bij T-Mobile kan dat ook, maar daar kost het 5 euro per maand.

Mobiel internetten in het buitenland
Wat de beste keuze in het buitenland is, hangt erg af van het buitenland waar je naar toe gaat, hoe lang en hoe vaak. Vodafone heeft wereldwijd het grootste netwerk en biedt daardoor in 42 landen voordeelbundels aan: 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden, 20 sms’jes en 35MB internet voor € 2 per dag. Voor heavy users is er ook een XL-bundel: 100 minuten bellen en gebeld worden, 100 sms’jes en 100MB data voor € 4 per dag. De bundel start automatisch wanneer je je telefoon in het buitenland gebruikt en je krijgt een waarschuwings-sms’je wanneer de bundel is uitgeput. Gebruik je meer dan in je bundel zit, dan betaal je het hoge buitenlandtarief. Buiten de 42 voordeellanden kun je een Internet op Reis Dagbundel Wereld activeren, wat 30MB oplevert voor 5 euro.

KPN en Hi doen het minder in het buitenland. Voor EU-landen gaat het nog wel goed met de InternetDagbundel EU, die 50MB data geeft voor € 2,50. Elke dag dat je in het buitenland data verbruikt wordt automatisch een dagbundel gestart. Ben je door de 50MB heen, dan betaal je net als bij Vodafone het hoge buitenlandtarief. Buiten de EU wordt het minder leuk. Daar betaal je € 5 voor een schamele 4MB. Wat je niet hebt gebruikt verdwijnt bij dagbundels om 12 uur ‘s nachts Nederlandse tijd. Wil je langer doen met je MB’s dan kun je kiezen voor maandbundels: 200MB voor 10 euro in de EU en 25MB voor 30 euro daarbuiten.

Travel & Surf van T-Mobile geeft meer ease of mind. Met de Large-bundel (500MB in 14 dagen) blijf je zelfs wanneer je bundel is uitgeput met 64kbps online zonder dat je extra betaalt. De kleinere bundels van T-Mobile lopen van 20MB in 24 uur tot 250MB in 7 dagen en hebben niet die 64kbps-‘ventweg’. Je kunt deze bundels wel meerdere keren per periode aanschaffen, waardoor je nooit het dure buitenlandtarief betaalt. T-Mobile hanteert weer een andere landenindeling. EU + Noorwegen, IJsland en Zwitserland zitten in Zone 1 en zijn het voordeligst. De rest van Europa, Aruba, Australië, Canada, Nederlandse Antillen, Suriname, Marokko, Turkije en de VS zitten in zone 2, waar je € 15 betaalt voor 100MB in 7 dagen. Zit je op een andere plek in de wereld, dan wordt internet 4x duurder dan in zone 2.

De tariefzones van Vodafone, T-Mobile en KPN

De buitenlandbundels van Tele2 zijn vergelijkbaar met T-Mobile, maar de kosten verschillen per land. Zo is de VS goedkoop, maar ontbreken er een bundels voor Suriname en Aruba. Telfort heeft alleen een EU-bundel van 100 MB voor € 5 die zeven dagen geldig is. Als de bundel op is, stopt internet en krijg je de mogelijkheid om opnieuw een bundel aan te schaffen.

Gebruik je Simyo, Hollandsnieuwe of Ben, dan kun je het beste dataroaming uitzetten, want deze aanbieders hebben geen buitenlandbundels, maar rekenen de reguliere tarieven per MB, wat binnen de EU neerkomt op 24 cent per MB en erbuiten op meerdere euro’s per MB.

In alle gevallen geldt dat je moet oppassen met dataroaming in het buitenland. Om te voorkomen dat je ongemerkt door je MB’s gaat, is het verstandig om per app aan te geven of er gebruik mag worden gemaakt van mobiele data. Dit kan sinds iOS 7 op je iPhone via de Instellingen app. Zit je langer op één plek, dan kun je het beste data-roaming uitzetten en kiezen voor een prepaid lokale data-sim. Voor dat laatste is een iPad met 3G of 4G/LTE ideaal, omdat je dankzij de hotspot-functie op de iPad bereikbaar blijft op je mobiele telefoon.

Meer verschillen
Kijk goed bij de verschillende aanbieders, want we kunnen niet alle verschillen opnemen in dit artikel. Zo bieden Hi, KPN en T-Mobile gratis toegang tot Wi-Fi hotspots, krijg je bij Ben 3 maanden de digitale Telegraaf erbij, kun je bij KPN kiezen voor 3 maanden Spotify Premium voor half geld en bij T-Mobile voor 40% korting op Deezer.

Conclusie
Met name door de verschillen in het buitenland, is het niet mogelijk om één winnaar aan te wijzen. De variatie in gebieden, bundels en prijzen is simpelweg te groot. Analyseer daarom goed je eigen gedrag en kijk met welk speciaal aanbod je huidige provider je wilt behouden. Ben je een zakelijk beller? Kijk dan ook naar de speciale zakelijke pakketten.

Wat ga ik zelf doen? Ik verbruik gemiddeld 4GB data per maand, bel 300 minuten en SMS bijna nooit meer sinds iMessage bestaat. Het toestel heb ik al, dus voor mij is Sim Only the way to go. De bundels van Simyo, Hollandsnieuwe, Telfort en Ben zijn niet groot genoeg voor mij, dus die vallen af. Maar blijf ik bij Vodafone, ga ik terug naar T-Mobile of kies ik voor KPN of Hi?

Bij T-Mobile betaal ik voor 300 minuten en 5GB 27,50 per maand bij een tweejarig contract. Vodafone en KPN bieden dergelijk grote bundels alleen in combinatie met onbeperkt bellen. Vodafone geeft 6GB voor € 39 en KPN 5GB voor € 37,50 per maand. Hi geeft 6GB en 300 minuten voor € 33 en Tele2 4GB en 300 minuten voor € 32 per maand.

Mede dankzij Visual Voicemail, het gemak van Travel & Surf én een goeie 4G-dekking bij mij in de buurt, is de keuze voor mij heel eenvoudig. Ik kies dit keer voor de goedkoopste: T-Mobile!

Wil jij een weloverwogen keuze maken? Analyseer dan eerst je bel- en internetgedrag en vul daarna de tool in voor abonnementen mét iPhone of Sim Only-abonnementen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welk iPhone-abonnement past mij?
Sluiten