Way too long; 5 Apple-producten die schreeuwen om een update

Door: Raymon Mens - 25 reacties

It’s been too long, kopt de uitnodiging voor het Apple-evenement van 16 oktober. Hoewel het een grappige verwijzing kan zijn naar het vorige Apple-event dat een maand geleden plaatsvond, kan het ook een hint naar lang­verwachte vernieuwde producten zijn.

Er zijn nogal wat producten die al jaren niet meer ge√ľpdatet zijn en om vernieuwing schreeuwen. Apple zou ze zo naast de nieuwe iPads aan kunnen kondigen. Wat verwachten we en wat hopen we? Een overzicht:

Apple Thunderbolt Display

Laatste vernieuwing: 3 jaar en twee maanden geleden (1180 dagen)

thunderbolt-display-wide
Wat we hebben: Het Thunderbolt Display zoals we dat nu kennen stamt uit 2011. Het is 27-inch en telt 2560 bij 1440 pixels, anno 2014 is dat weinig. Wat nog erger is, is dat het scherm USB 2.0 en een oude Magsafe-aansluiting bevat. Waardoor het alleen met een bijgeleverd tussenstukje aan moderne MacBooks te koppelen is.

Wat we verwachten: Hoewel er geen geruchten over nieuwe schermen zijn, zou een Thunderbolt Display dat voorzien is van USB 3.0, Magsafe 2 en Thuderbolt 2 mogelijk zijn. Thunderbolt 2 kan een resolutie van 4K aan, dat zou een prima match bij de nieuwe Mac Pro vormen.

Wat we hopen: 4k zou een aardig begin zijn, maar we hopen op een super dun scherm met een Retina-resolutie van minimaal 5120 bij 2880 pixels. Een mogelijkheid tot directe AirPlay met ingebouwde Apple TV, Bluetooth en Wi-Fi.

Mac Mini

Laatste vernieuwing: 1 jaar en 11 maanden (719 dagen)

mac mini wide
Wat we hebben: De Mac Mini stamt uit 2012 en bevat Ivy Bridge-processors die ook uit dat jaar komen. De kleinste telg uit de Mac-familie werkt standaard met een oude ratelende harde schijf en Thunderbolt 2 ontbreekt. Het ontwerp is nog steeds tijdloos.

Wat we verwachten: Er zijn al behoorlijk wat geruchten over een nieuwe Mac Mini. Apple heeft het bestaan ervan zelf mogelijk al verklapt. Het wordt waarschijnlijk nieuwe hardware in dezelfde verpakking. Intel heeft al een tijdje prima Haswell v2-processors op de markt die zo in de Mac Mini kunnen. De Mini is de goedkoopste Mac, daarom wordt flashopslag vermoedelijk niet standaard.

Wat we hopen: De Mac Mini ziet er al jaren hetzelfde uit. Het is hopen op een nieuw ontwerp, gebaseerd op de Mac Pro. Daarbij mogen twee Thunderbolt-aanslutingen voor een Retina Display niet ontbreken. Flashopslag is in MacBooks al standaard, daarom mag het in de ideale situatie ook in een nieuwe Mac Mini.

Apple TV

Laatste vernieuwing: 2 jaar en 5 maanden geleden (891 dagen)

apple tv wide
Wat we hebben: De derde generatie Apple TV kwam in 2012 op de markt, in 2013 werden de ingewanden stilletjes vernieuwd. Softwarematig is de Apple TV volop in beweging, naast AirPlay is de hele interface recent op de schop gegaan en gaat het kleine apparaatje ook een onderdeel worden van Homekit. Hardwarematig zit een oude A5-chip in de settopbox.

Wat we verwachten: De vierde generatie Apple TV wordt waarschijnlijk een hardwarematige upgrade. Apple kan gemakkelijk een A7-chip in de settopbox stoppen en daarmee de performance verbeteren. Deze chip zet ook de deur open naar een App Store voor de Apple TV met games en apps. Een recente prijsverlaging wijst erop dat Apple van de voorraad Apple TV 3 af wil.

Wat we hopen: De Apple TV moet de killer van traditionele TV worden. Met een eigen Apple-variant op Netflix en iCloud Recorder, dat neemt alle traditionele tv-programma’s in de cloud op. Netflix experimenteert al volop met 4K, dan kan de Apple TV niet achterblijven.

iPod

Laatste vernieuwing: 1 jaar en 11 maanden geleden (719 dagen)

ipod nano touch wide
Wat we hebben: Zowel de iPod Touch als de iPod Nano werden voor het laatst in 2012 vernieuwd. De iPod Touch lijkt op de iPhone, maar dan zonder mobiele ontvanger. De vijfde generatie iPod Touch heeft een oude A5-chip en camera die vergelijkbaar is met die uit de iPhone 4. Het scherm is wel Retina.

Wat we verwachten: Veel dunner kan de iPod Touch niet, maar een hardwarematige refresh is noodzakelijk om vloeiend iOS 8 te draaien. De iPod Touch kan weer in lijn gebracht worden met de iPhone. Om fitness- en health-apps te gaan ondersteunen is een A7-chip nodig. Het scherm­formaat blijft naar verwachting 4-inch.

Wat we hopen: De iPod Touch heeft altijd al een ontwerp met afgeronde hoeken gehad, daar kan gemakkelijk een 4,7-inch scherm in. Om het schrappen van de iPod Classic te compenseren, kan de maximale opslagcapaciteit uitgebreid worden naar 128 GB.

AirPort Express

Laatste vernieuwing: 2 jaar en 3 maanden geleden (851 dagen)

airport express wide
Wat we hebben: De Airport Express is Apple’s kleinste draadloze router, deze werd voor het laatst in juni 2012 vernieuwd. De compacte router heeft een audio-uitgang voor AirPlay aan boord en ondersteunt Wi-Fi 802.11n op 2.4 en 5 GHz.

Wat we verwachten: Tijdens WWDC 2013 werd de AirPort Extreme vernieuwd. Deze kreeg ondersteuning voor Wi-Fi 802.11ac, ook bekend als Gigabit Wi-Fi. Tegenwoordig ondersteunen veel Apple-apparaten dit. Verwacht wordt dat een nieuwe AirPort Express ook Gigabit Wi-Fi kan gaan uitzenden.

Wat we hopen: De AirPort Express en Apple TV zien er al grotendeels hetzelfde uit, wat houdt Apple tegen om deze twee apparaten te combineren? Een AirPort met HDMI-uitgang of een Apple TV die ook een Wi-Fi netwerk kan maken. Dat scheelt weer een extra apparaat in de kast.

Of Apple al deze apparaat ook allemaal gaat vernieuwen, weten we aanstaande donderdag. Op woensdag lees je op OMT de meest actuele verwachtingen van het Apple-evenement. Samen met andere Apple-fans de Keynote beleven? Kom dan naar de OMT Keynote Party in onze Studio Hofplein te Rotterdam.

keynoteparty2-2014
 

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  McJohn

  Mac Mini bevat weldegelijk USB 3.0 althans het “late 2012” model.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Mooi overzichtelijk artikel raymon.

  Snap alleen niet waarom de apple tv en AirPort Express gecombineerd worden.
  kosten allebei ongeveer even veel.

 • Profielfoto
  Afroman

  Chromecast is lekker goedkoop.

 • Profielfoto
  polansky

  Als Apple het niet update schijnt het een ‘hobby’ te zijn.

  Alhoewel ik de Mac Mini niet onder die noemer zou willen scharen, vind ik het erg jammer dat Apple hier niet wat meer werk van wil maken.

  Airport Extreme en Airport Express, zijn eigenlijk nooit goede producten geweest waar je als gebruiker veel zelf mee kunt. Veel te gesloten netwerksysteem wat daardoor te vaak voor problemen zorgt. Zeker in combinatie met andere netwerkapparatuur.

  Een spiegelend scherm zou je als gebruiker zelf moeten willen ontwijken. Zeker wanneer je zo’n scherm professioneel wil gebruiken. Maar goed ieder zijn ding.

  AppleTV is gewoon toe aan een zware vernieuwing. Gebruik er zelf een om op locatie presentaties te kunnen geven en daar is hij uitstekend voor. Zelf zou ik graag zien dat de ATV of beter gezegd Airplay eenvoudiger benaderbaar wordt, bijvoorbeeld rechtstreeks via een Bluetooth verbinding en dan niet alleen tussen iOS en de ATV, maar ook tussen Mac OSX en de ATV.

  Nu is dat draadloos enigszins behelpen, maar met een externe router ertussen (desnoods een Airport Express (heb ze beiden op elkaar geplakt)) is het alsnog goed te doen.

 • Profielfoto
  Aerea

  Zou mooi zijn als het allemaal gewoon even wordt voorzien van update. In het verleden ging de Apple Online Store wel eens offline om vervolgens terug online te komen met verrassende kleine updates.:D

 • Profielfoto
  MichaelDeBoey

  En de iMac?
  Die kleine update noem ik geen update hoor! :O

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond
  waarom verwachten jullie een a7 processor in de apple tv4 en geen a8?
  zelfde vraag voor ipod touch

  ipod touch en iphone zouden op dit moment alle 3 nummer 6 krijgen. zou handig zijn.
  ipod touch 256gb zou de clasic kunnen vervangen.

  waarom zou apple tv en airport extpress appart bestaan als ze alle 2 de zelfde hardware krijgen?
  ik verwacht eerder een fusie. weg met airport express. en apple tv met router functies. => airport extreem wordt kleiner en in prijs verlaagd

  time capsule
  software update brengt in icloud. (personal datacenter)
  + mogelijkheden tot hdd upgrade naar ssd?

  raar dat in u lijstje geen macbook air retina staat?

 • Profielfoto
  Noest

  Ja, het MB Air model is volgens mij geheel niet veranderd qua ontwerp sinds de introductie, of zie ik dat verkeerd? Een nieuw ontwerp zou geen overbodige luxe zijn, toch?

 • Profielfoto
  teijee

  Word het niet iets met TV? Tim Cook zei in dat laatste interview dat TV kijken al zolang het zelfde is..

 • Profielfoto
  Akoni

  Ik hoop op een iPod touch met betere camera:)
  (de huidige camera is ook al vrij aardig, maar het kan beter)

 • Profielfoto
  wensink

  Ja, het MB Air model is volgens mij geheel niet veranderd qua ontwerp sinds de introductie, of zie ik dat verkeerd? Een nieuw ontwerp zou geen overbodige luxe zijn, toch?

  Dat zie je verkeerd, de laatste verandering aan het design was in 2010 en de originele kwam uit in 2008 dacht ik.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Waarom goede designs veranderen? Dat is meestal geen verbetering helaas.

  Of een Thunderbolt Display met ingebouwde AirPort Express (ruimte voor wijde antenneplaatsing, dus goed bereik!) en AppleTV er ook in.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Een kleine update voor het thunderbolt display zou al fijn zijn..
  USB3 en MagSafe2 bijv..

 • Profielfoto
  ozzie X

  ik hoop zeker NIET dat de Mac Mini een Mac Pro design krijgt. Het is ook niet logisch, de Mac Pro heeft dat model gekregen om een reden: het effici√ęnt afvoeren van de hete lucht uit de Xeons. Daar is bij de mac Mini geen sprake van dus is er ook helemaal geen noodzaak om het ontwerp te veranderen.

  Thunderbolt en USB3 zitten er al sinds 2012 in, maar misschien dat het nu Thunderbolt 2 gaat worden? Een snellere processor erbij en hij kan weer jaren mee.

 • Profielfoto
  jochems

  Als ze voor ogen hebben om 2 retina schermen op zo’n mac mini aan te sluiten mogen ze er wel een wat dikkere videokaart in stoppen. Met een eenvoudige HD5000 vraag ik me af of ie dat gaat trekken.

  Ondanks dat de mac mini erg achter loopt kwa specs ben ik nog super tevreden over mijn 2012 (server) model. Gebruik dit als werkpaard voor webdesign/develop doeleinden.

  Voor de liefhebber, ik heb een 2011 server versie te koop staan;)

 • Profielfoto
  Niels

  @raymond Mooi artikel! En leuke linkjes om de aankondigingen nog eens terug te kijken.:)

 • Profielfoto
  SvS

  @ozzie X; als dat zo zou zijn, is het een asbak-design!
  ik vind mac mini erg strak nu (heb hier een van late 2013),
  ik hoop eerlijk gezegd dat het zo blijft.

 • Profielfoto
  wimbers

  ik mis een imac update,
  apple zal waarschijnlijk producten die als cash cow kunnen fungeren updaten wanneer deze minder omzet gaan maken, de imac begint achterop te raken met de specs en kan als cash cow fungeren.

  ik verwacht dat die ge√ľpdatet wordt, evt samen met de ipads, en de schermen.

  de apple tv mischief achter de schermen, en als het echt opzienbarend is maken ze er een event van met een thema.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Naar mijn mening heeft de iMac nog het meest een update nodig. Beter en intussen ook groter scherm. En veel andere verbeteringen. Apple stijgt al op de lijst van computerverkopers en is al bijna groter dan Asus op dit gebied. Misschien dat Apple met mooie retina schermen weer een stap hoger op de ladder kan.

 • Profielfoto
  mexmen2

  Het is misschien ook wel interessant om aan te geven dat bij de apple tv in de laatste beta versie HomeKit is toegevoegd. Homekit moet via een ketting gaan werken over bluetooth en volgens mij ook wifi, daarom is het helemaal niet gek om te denken dat de airport express en de apple TV samen gaan!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dan liever de echte Apple Super Smart Televisie…!! Waar alles in zit en alle Apple apparaten draadloos op aansluiten.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Als de AppleTV alle bestandsformaten gaat ondersteunen, desnoods in een ‘Expert’-modus, dan koop ik er meteen een, maar die kans lijkt me klein.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  MacAanZee 6 uur geleden
  Dan liever de echte Apple Super Smart Televisie…!! Waar alles in zit en alle Apple apparaten draadloos op aansluiten.

  Mijn volgende televisie wordt geen smarttelevisie. Zelfs niet als die van Apple is.

 • Profielfoto
  sjoerd_visscher

  “nog steeds tijdloos”, dat is wel het idee van tijdloos he, dat het niet opeens niet meer tijdloos is.;-)

 • Profielfoto
  ernst.

  Ik wil gewoon dat Apple die idiote glasplaat die alle Mac’s tegenwoordig hebben eraf gooit want het is vervelend en vertekend de kleuren wanneer jij je bezig houdt met photoshop bewerkingen. Daarnaast moet de 17 inch MBP gewoon terugkomen en die idioterie van 13 inch hier,13 inch daar gewoon afgelopen zijn. Gewoon 1 13 inch voor een Air en eventueel een MBP en geen mini dit en mini dat meer gedoe.