Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 oktober 2014

Way too long; 5 Apple-producten die schreeuwen om een update

It’s been too long, kopt de uitnodiging voor het Apple-evenement van 16 oktober. Hoewel het een grappige verwijzing kan zijn naar het vorige Apple-event dat een maand geleden plaatsvond, kan het ook een hint naar lang­verwachte vernieuwde producten zijn.

Er zijn nogal wat producten die al jaren niet meer geüpdatet zijn en om vernieuwing schreeuwen. Apple zou ze zo naast de nieuwe iPads aan kunnen kondigen. Wat verwachten we en wat hopen we? Een overzicht:

Apple Thunderbolt Display

Laatste vernieuwing: 3 jaar en twee maanden geleden (1180 dagen)

Wat we hebben: Het Thunderbolt Display zoals we dat nu kennen stamt uit 2011. Het is 27-inch en telt 2560 bij 1440 pixels, anno 2014 is dat weinig. Wat nog erger is, is dat het scherm USB 2.0 en een oude Magsafe-aansluiting bevat. Waardoor het alleen met een bijgeleverd tussenstukje aan moderne MacBooks te koppelen is.

Wat we verwachten: Hoewel er geen geruchten over nieuwe schermen zijn, zou een Thunderbolt Display dat voorzien is van USB 3.0, Magsafe 2 en Thuderbolt 2 mogelijk zijn. Thunderbolt 2 kan een resolutie van 4K aan, dat zou een prima match bij de nieuwe Mac Pro vormen.

Wat we hopen: 4k zou een aardig begin zijn, maar we hopen op een super dun scherm met een Retina-resolutie van minimaal 5120 bij 2880 pixels. Een mogelijkheid tot directe AirPlay met ingebouwde Apple TV, Bluetooth en Wi-Fi.

Mac Mini

Laatste vernieuwing: 1 jaar en 11 maanden (719 dagen)

Wat we hebben: De Mac Mini stamt uit 2012 en bevat Ivy Bridge-processors die ook uit dat jaar komen. De kleinste telg uit de Mac-familie werkt standaard met een oude ratelende harde schijf en Thunderbolt 2 ontbreekt. Het ontwerp is nog steeds tijdloos.

Wat we verwachten: Er zijn al behoorlijk wat geruchten over een nieuwe Mac Mini. Apple heeft het bestaan ervan zelf mogelijk al verklapt. Het wordt waarschijnlijk nieuwe hardware in dezelfde verpakking. Intel heeft al een tijdje prima Haswell v2-processors op de markt die zo in de Mac Mini kunnen. De Mini is de goedkoopste Mac, daarom wordt flashopslag vermoedelijk niet standaard.

Wat we hopen: De Mac Mini ziet er al jaren hetzelfde uit. Het is hopen op een nieuw ontwerp, gebaseerd op de Mac Pro. Daarbij mogen twee Thunderbolt-aanslutingen voor een Retina Display niet ontbreken. Flashopslag is in MacBooks al standaard, daarom mag het in de ideale situatie ook in een nieuwe Mac Mini.

Apple TV

Laatste vernieuwing: 2 jaar en 5 maanden geleden (891 dagen)

Wat we hebben: De derde generatie Apple TV kwam in 2012 op de markt, in 2013 werden de ingewanden stilletjes vernieuwd. Softwarematig is de Apple TV volop in beweging, naast AirPlay is de hele interface recent op de schop gegaan en gaat het kleine apparaatje ook een onderdeel worden van Homekit. Hardwarematig zit een oude A5-chip in de settopbox.

Wat we verwachten: De vierde generatie Apple TV wordt waarschijnlijk een hardwarematige upgrade. Apple kan gemakkelijk een A7-chip in de settopbox stoppen en daarmee de performance verbeteren. Deze chip zet ook de deur open naar een App Store voor de Apple TV met games en apps. Een recente prijsverlaging wijst erop dat Apple van de voorraad Apple TV 3 af wil.

Wat we hopen: De Apple TV moet de killer van traditionele TV worden. Met een eigen Apple-variant op Netflix en iCloud Recorder, dat neemt alle traditionele tv-programma’s in de cloud op. Netflix experimenteert al volop met 4K, dan kan de Apple TV niet achterblijven.

iPod

Laatste vernieuwing: 1 jaar en 11 maanden geleden (719 dagen)

Wat we hebben: Zowel de iPod Touch als de iPod Nano werden voor het laatst in 2012 vernieuwd. De iPod Touch lijkt op de iPhone, maar dan zonder mobiele ontvanger. De vijfde generatie iPod Touch heeft een oude A5-chip en camera die vergelijkbaar is met die uit de iPhone 4. Het scherm is wel Retina.

Wat we verwachten: Veel dunner kan de iPod Touch niet, maar een hardwarematige refresh is noodzakelijk om vloeiend iOS 8 te draaien. De iPod Touch kan weer in lijn gebracht worden met de iPhone. Om fitness- en health-apps te gaan ondersteunen is een A7-chip nodig. Het scherm­formaat blijft naar verwachting 4-inch.

Wat we hopen: De iPod Touch heeft altijd al een ontwerp met afgeronde hoeken gehad, daar kan gemakkelijk een 4,7-inch scherm in. Om het schrappen van de iPod Classic te compenseren, kan de maximale opslagcapaciteit uitgebreid worden naar 128 GB.

AirPort Express

Laatste vernieuwing: 2 jaar en 3 maanden geleden (851 dagen)

Wat we hebben: De Airport Express is Apple’s kleinste draadloze router, deze werd voor het laatst in juni 2012 vernieuwd. De compacte router heeft een audio-uitgang voor AirPlay aan boord en ondersteunt Wi-Fi 802.11n op 2.4 en 5 GHz.

Wat we verwachten: Tijdens WWDC 2013 werd de AirPort Extreme vernieuwd. Deze kreeg ondersteuning voor Wi-Fi 802.11ac, ook bekend als Gigabit Wi-Fi. Tegenwoordig ondersteunen veel Apple-apparaten dit. Verwacht wordt dat een nieuwe AirPort Express ook Gigabit Wi-Fi kan gaan uitzenden.

Wat we hopen: De AirPort Express en Apple TV zien er al grotendeels hetzelfde uit, wat houdt Apple tegen om deze twee apparaten te combineren? Een AirPort met HDMI-uitgang of een Apple TV die ook een Wi-Fi netwerk kan maken. Dat scheelt weer een extra apparaat in de kast.

Of Apple al deze apparaat ook allemaal gaat vernieuwen, weten we aanstaande donderdag. Op woensdag lees je op OMT de meest actuele verwachtingen van het Apple-evenement. Samen met andere Apple-fans de Keynote beleven? Kom dan naar de OMT Keynote Party in onze Studio Hofplein te Rotterdam.


 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Way too long; 5 Apple-producten die schreeuwen om een update
Sluiten