Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 oktober 2014
Leestijd: 2 minuten

Vernieuwde Mac Mini krijgt Haswell, lagere prijs en een beetje 4K

De Mac Mini was het product waarvan we konden zeggen dat een vernieuwing écht way too long was. Maar na twee jaar heeft Apple weer nieuwe modellen van de kleinste Mac aangekondigd. De nieuwe mini bevat de nieuwste Intel Haswell V2-chips.

Het uiterlijk van de Mac Mini is ongewijzigd, het gaat om hardwarematige vernieuwingen aan de binnenkant. De nieuwe Mini krijgt meer grafische- en processorkracht, maar kost een beetje minder. De prijs is 100 euro verlaagd, voor 519 euro koop je nu een Mac Mini in de Online Apple Store.

De nieuwe Mac Mini heeft Haswell dualcore-processors. Het goedkoopste model bevat dualcore Intel i5 processor met HD 5000-gpu, 4GB geheugen en een 500 GB harddisk. Daarmee is het in essentie de hardware van een Macbook Air in broodtrommelformaat. De mini kan geüpgraded worden naar maximaal 3.0GHz dual-core Intel Core i7, 16GB RAM en Intel Iris Graphics. Voor het eerst is naast een fusion drive ook flashopslag beschikbaar.

Er zijn nu twee Thunderbolt 2-poorten op de Mini te vinden. Ook is de kleine Mac voorzien van Wi-Fi 802.11AC, beter bekend als Gigabit Wi-Fi. Dat maakt bij gebruik van bijvoorbeeld een Airport Extreme tot drie keer snellere verbindingen mogelijk. Verder zijn er vier usb-poorten en gigabit ethernet. Mac mini is de meest energiezuinige desktop ter wereld met een stroomverbruik van slechts 6 watt in idle modus.

Klein beetje 4K
Op de aanwezige Thunderbolt-poorten kunnen twee schermen met een resolutie van maximaal 2560×1600 pixels aangesloten worden. Er is ook een HDMI-uitgang aanwezig waarbij de resolutie zelfs naar 4K gaat. De compacte Mac kan een scherm met een resolutie van 3840×2160 op 30Hz en 4096×2160 op 24Hz aansturen. Prima voor aan een 4K-televisie, maar voor computergebruik kijkt alles onder de 60Hz eigenlijk onprettig.
Prijs en beschikbaarheid
De nieuwe Mac Mini is direct te koop in de Nederlandse Online Apple Store. Het instapmodel kost 519 euro, voorheen was dat 619 euro. Hiermee gaat Apple terug naar de prijs die de allereerste Mac Mini kreeg. Deze werd in de markt gezet voor 499 dollar, maar de prijs werd door de jaren heen verhoogd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vernieuwde Mac Mini krijgt Haswell, lagere prijs en een beetje 4K
Sluiten