Uitrol Apple Pay begonnen, nieuwe screenshots en details gelekt

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Een slimme ontwikkelaar maakte het vorige week al mogelijk om een eerste blik op Apple Pay te werpen, de dienst bleek al deels aanwezig in een betaversie van iOS 8.1. Nu lijkt het erop dat we niet heel veel langer hoeven te wachten op de echte uitrol.

Apple is al begonnen met de uitrol van zijn eigen betaaldienst in Apple Stores, ook in het de personeelskantine in Cupertino zou het inmiddels mogelijk zijn met Apple Pay te betalen. Medewerkers hebben nieuweĀ details met 9to5Mac gedeeld, er zijn ook nieuwe screenshots van de dienst gepubliceerd.

Verwacht wordt dat Apple tijdens het iPad-evenement aanstaande donderdag gaat aankondigen dat de betaaldienst vanaf zaterdag 18 oktober in de VS gebruikt kan worden. Nederland moet nog even wachten.
applepay-screens-1
Diepe integratie met banksystemen
Screenshots van trainingsmateriaal voor Apple Store-medewerkers onthullen dat Apple Pay maximaal 8 credit cards kan opslaan. Geen overbodige luxe, gezien de gemiddelde Amerikaanse consument 4 credit cards op zak heeft. Zoals op bovenstaande screenshots te zien is, zijn de meest recente transacties per credit card te bekijken.

Een noemenswaardige feature is dat de verloopdatum van de credit card automatisch aangepast wordt, zo is een nieuwe pas invoeren niet meer nodig. De gebruiker krijgt een pushnotificatie als de verkoopdatum bijgewerktĀ is. Dit laat zien dat Apple Pay meer dan een doorgeefluik voor betalingen is, het is diep geĆÆntegreerd in systemen van banken.
apple-easypay-iphone5s-01
Werk gemaakt van privacy
Medewerkers van de Apple Store krijgen na de lancering van Apple Pay nieuwe EasyPay-handhelds. Voorheen zat hier een iPod Touch in, nu is deze vervangen door een iPhone 5s en draagbare terminal met NFC-chip.

Eerder benadrukte Apple al dat het geen interesse heeft in de persoonlijke of financiĆ«le gegevens van zijn gebruiker, dezeĀ worden niet opgeslagen. Ook op de papieren kassabon staan bij betaling met Apple Pay bij een Apple Store niet langer persoonlijke gegevens. Het adres is weg, alsmede de laatste vier cijfers van de credit card. In plaats daarvan worden de laatste 4 cijfers van het ID van de iPhone waarmee betaald is weergegeven.
applepay-invoice
Apple onthulde Apple Pay tijdens het iPhone/Apple Watch-evenement op 9 september. De betaaldienst werkt op de iPhone, deze voor een betaalterminal houden terwijl de vinger op de homenkop ligt is genoeg om te betalen. Voorlopig kunnen alleen Amerikanen hun credit- en debitcards met Apple Pay gebruiken. Lees meer over de beveiliging en werking van Apple Pay in ons eerdere artikel over de betaaldienst.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Ready to fail. Niet denhele wereld gebruikt n iPhone. Zo een betaalsysteeem moet universeel zijn ov t gaat niet werken.

 • Profielfoto
  Chrissser

  Ik zou het toch wel een uitkomst vinden als op de een of anderen manier Apple of OV Nederland zelf een app lanceert waarmee je met NFC kan in en uitchecken en zoals de OV Chipkaart app alles makkelijk bij de hand hebt =)

 • Profielfoto
  hokkie

  Ready to fail. Niet denhele wereld gebruikt n iPhone. Zo een betaalsysteeem moet universeel zijn ov t gaat niet werken.

  Blijkbaar gebruikt ook niet de hele wereld spellingscontrole;)

 • Profielfoto
  mctazman

  Ready to fail. Niet denhele wereld gebruikt n iPhone. Zo een betaalsysteeem moet universeel zijn ov t gaat niet werken.

  Het systeem is universeel. Apple maakt namelijk gebruik van NFC, wat een algemeen geaccepteerde standaard is. Deze is ook geĆÆmplementeerd in vele Android apparaten.

  Het verschil tussen Apple en Google/Android is dat Apple wel contracten heeft liggen voor praktische implementatie. Wat de acceptatie door de gebruikers veel waarschijnlijker maakt.

  Daarnaast zullen NFC betalingen ook mogelijk worden met Android apparaten, dankzij Apple.

 • Profielfoto
  Xenophon

  En vanaf nu weten ‘de grote bedrijven’ of de overheid nog beter wat je wil kopen of gekocht hebt.

  Ik ga hier dus heel zeker niet aan mee doen. Cash is de enige optie om nog deftig anoniem te betalen.

  Na de onthullingen van Snowden weten inmiddels hoe hard we mogen vertrouwen op verklaringen van Google, Apple of Facebook over privacy. Dit gaat echt veel te ver.

 • Profielfoto
  hatolex

  Je hebt mobiele telefoon, ov kaart, klantenkaart, DigiD, internet, enz., het enige wat ze niet mogen weten is dat je af en toe een PC koopt of een KTV.

  Nou, nou.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De meeste Nederlanders hebben geen credit cards.Hoe dat in andere Europese landen is, weet ik niet. Waarschijnlijk niet veel anders. Het gaat hier pas lukken als er bankpassen bij ingeschakeld kunnen worden.
  En dan nog een OV Chipkaart in de iPhone. Lijkt me ook een stuk handiger

 • Profielfoto
  hatolex

  Er zijn naar schatting 7 miljoen credit cards in omloop in Nederland, dus dat is bijna de helft van Nederland die een CC heeft.

  En je kan aannemen dat dat hoofdzakelijk volwassene zijn, dus laten we zeggen 18 jaar en ouder, conclusie kun je zelf trekken.

 • Profielfoto
  Noest

  Debit cards werken ook gewoon hoor;)

  Een groter struikelblok is dat veel grote ketens nog niet meedoen

  http://www.macrumors.com/2014/10/10/retailers-hesitant-about-apple-pay/

 • Profielfoto
  diotav

  @MacAanZee

 • Profielfoto
  zepkleiker

  De meeste Nederlanders hebben geen credit cards.Hoe dat in andere Europese landen is, weet ik niet. Waarschijnlijk niet veel anders. Het gaat hier pas lukken als er bankpassen bij ingeschakeld kunnen worden.
  En dan nog een OV Chipkaart in de iPhone. Lijkt me ook een stuk handiger

  Voor zover ik weet zijn het met name Nederlanders en ook Duitsers die heel bang zijn voor credit cards. In de rest van Europa valt het bij mijn weten wel mee. Zeker in de UK zijn credit cards veel normaler.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Hatolex: ik weet niet waar je het cijfer van 7 miljoen credit cards in Nederland vandaan hebt, maar dat lijkt me erg veel. EDIT: intussen op Wikipedia gekeken, maar het komt inderdaad in de buurt. De Visa Cards worden nogal ’s makkelijk uitgedeeld als je iets op afbetaling koopt. Ik heb zelf ook wel ’s drie of vier credit cards tegelijk gehad. Maar later allemaal weer de deur uit gedaan, omdat je het vaak alleen bij online aankopen in het buitenland en de kosten enorm hoog kunnen oplopen. Veel hogere kosten dan bij een bankpas. De credit card schulden lopen alleen in Nederland al boven anderhalf miljard. De rente is veel hoger dan bij een doorlopend krediet bij een bank. Inclusief rente, extra kosten en allerlei stiekeme vormen van “kredietbescherming” komt het soms wel tot meer dan 25% rente.

  Voor gewone betalingen kan Apple Pay daarom beter aansluiten bij “gewone” bankpassen van banken, omdat je daar betaalt van je saldo, terwijl je bij een credit card (het woord zegt het al) rood staat Ć©n hoge rente betaalt totdat je het vanaf je bank weer aangevuld hebt. Niet handig!

  @Diotav: zoiets bedoel ik ja. En de directeur van de NS ziet het wel zitten, want die zei kort geleden nota bene dat hij de OV Chipkaart een ouderwets omslachtig ding vond dat beter vervangen zou kunnen worden door een handige App op een smartphone. iPhonegebruiker waarschijnlijk die man. Goede ontwikkeling.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Hatolex: ik weet niet waar je het cijfer van 7 miljoen credit cards in Nederland vandaan hebt, maar dat lijkt me erg veel. EDIT: intussen op Wikipedia gekeken, maar het komt inderdaad in de buurt. De Visa Cards worden nogal ’s makkelijk uitgedeeld als je iets op afbetaling koopt. Ik heb zelf ook wel ’s drie of vier credit cards tegelijk gehad. Maar later allemaal weer de deur uit gedaan, omdat je het vaak alleen bij online aankopen in het buitenland en de kosten enorm hoog kunnen oplopen. Veel hogere kosten dan bij een bankpas. De credit card schulden lopen alleen in Nederland al boven anderhalf miljard. De rente is veel hoger dan bij een doorlopend krediet bij een bank. Inclusief rente, extra kosten en allerlei stiekeme vormen van “kredietbescherming” komt het soms wel tot meer dan 25% rente.

  Voor gewone betalingen kan Apple Pay daarom beter aansluiten bij “gewone” bankpassen van banken, omdat je daar betaalt van je saldo, terwijl je bij een credit card (het woord zegt het al) rood staat Ć©n hoge rente betaalt totdat je het vanaf je bank weer aangevuld hebt. Niet handig!

  @Diotav: zoiets bedoel ik ja. En de directeur van de NS ziet het wel zitten, want die zei kort geleden nota bene dat hij de OV Chipkaart een ouderwets omslachtig ding vond dat beter vervangen zou kunnen worden door een handige App op een smartphone. iPhonegebruiker waarschijnlijk die man. Goede ontwikkeling.

  Waarom gebruik je dan geen debit card ipv een credit card?

  Overigens betaal ik 0% rente over mijn uitgaven via mijn credit card. Ik betaal ongeveer 15 euro per jaar voor de kaart zelf. Meer niet.

 • Profielfoto
  hatolex

  MacAanZee,

  Zoals franklinvv zegt, de CC kost ook mij ongeveer 15 euri, verder niets.

  De overige nadelen die je opsomt zijn persoonsgebonden uiteraard, hebben als zodanig niets met het onderwerp van doen.

  Zeker in het buitenland, en bij hotelboekingen/huurauto’s is een CC haast onontbeerlijk, en voor het overige vind ik het ook makkelijk.

 • Profielfoto
  steveb

  vanaf 18 oktober
  zou dat toevallig de release datum kunnen zijn van nieuwe dure cinema display, apple tv en ipad?

 • Profielfoto
  markiij

  Alleen als je je kaarten niet afbetaalt betaal je rente. Je leent dan dus eigenlijk gewoon. Niet zo gek dat dat geld kost…

  Verder zal 7 miljoen vast kloppen maar meerdere kaarten kunnen natuurlijk ook aan een enkel persoon toebehoren en wellicht zijn pre paid kaarten ook wel meegeteld.

  In Nederland zijn voor zover ik weet trouwens alleen Amex, MasterCard en Visa actief dus aan de limiet van 8 kaarten zullen de meeste mensen wel genoeg hebben, tenzij ze ook nog buitenlandse kaarten hebben (Discover e.d.) of meerdere van eenzelfde maatschappij (kan soms wel handig zijn).