Maarten
Maarten Nieuws 16 oktober 2014

Start your updates: OS X Yosemite nu beschikbaar

Zo’n twintig weken na de aankondiging van OS X 10.10 Yosemite tijdens de WWDC is het zover! De nieuwe versie van het besturings­systeem voor de Mac is vanaf nu beschikbaar, gratis en voor niets. Lees OMT’s stappenplan nog even door en start your updates!

De update verschijnt nog niet onder het tabblad update in de Mac App Store, maar is als losse download. Het is druk op de Apple-servers dus down­loaden lukt nog niet altijd. Yosemite geeft de Mac een zelfde design als iOS. Platter, met nieuwe iconen en volop transparantie. Daarnaast brengt Yosemite ook nieuwe functies. Handoff en Continuity zorgen ervoor dat je Mac en iDevice dichter bij elkaar komen, je bestanden zijn door iCloud Drive altijd en overal beschikbaar.

Het nieuwe design
Het meest opvallende aan het ontwerp van OS X Yosemite is het grotendeels ontbreken van schaduwen en glimmende randjes. Net als bij iOS 7 heeft Apple het design plat gemaakt. De iconen van Apple’s eigen apps hebben bijvoorbeeld allemaal een nieuw en strakker ontwerp gekregen. Ook de half doorzichtige ‘matglazen’ vensters die je kunt kennen van iOS 8 zijn terug te vinden in de nieuwe versie van OS X.

Makkelijker mailen
Apple heeft in Yosemite een flink aantal handigheidjes toegevoegd aan de Mail-app. Bijvoorbeeld de nieuwe tool Markup. Met Markup kun je in Mail een foto of afbeelding snel en makkelijk annoteren. Teken een pijl, plaats een vergrootglas en omcirkel wat je wilt uitlichten. Zo blijft je mailtje kort en bondig, maar de opmerkingen bij de afbeeldingen is veel duidelijker.

Orde in de chaos van notificaties
Wie een tijdje achter z’n Mac aan het werk is, wordt continu op de hoogte gehouden met notificaties. Van voetbaluitslagen tot agenda-meldingen, het komt allemaal binnen in het berichtencentrum. In Yosemite is deze handig feature uitgebreid met een paar nieuwe functionaliteiten. Voeg bijvoorbeeld widgets toe om makkelijk het weer te kunnen checken of de beurs in de gaten te houden.

Je bestanden overal en altijd met iCloud Drive
Het was even schrikken toen met iOS 8 de dropbox-equivalent van Apple al wel beschikbaar was, maar daarmee al je bestanden in iCloud onbereikbaar maakte op de Mac. Dit is met OS X Yosemite verleden tijd en dus kun je naar hartenlust al je bestand in iCloud Drive stoppen. Deze zijn vervolgens op al je Apple apparaten met iOS 8 of OS X Yosemite beschikbaar evenals via icloud.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Start your updates: OS X Yosemite nu beschikbaar
Sluiten