UPDATE: Spotify en Pioneer starten met CarPlay, ook in Nederland

20 reacties

Hoewel het in maart al aangekondigd werd heeft het tot nu geduurd voordat Apple’s CarPlay daadwerkelijk beschikbaar was. Vandaag zijn de eerste systemen en diensten voor Apple’s iPhone-integratie voor de auto-industrie vandaag op de markt. Van zowel streaming-muziekdienst Spotify als fabrikant Pioneer is nieuws.

Spotify heeft een update voor zijn iOS-app uitgerold waarmee het ook op het CarPlay-scherm werkt. Handig voor iedereen die geen iTunes-bibliotheek, maar wel Spotify Playlists heeft. Ook Pioneer lost vandaag zijn belofte in om een CarPlay-systeem uit te brengen als update voor een bestaande autoradio van het merk.  

In versie 1.8.0 van de Spotify-app die vandaag uitgebracht is, werkt CarPlay direct. Het aansluiten van een geschikte iPhone (iPhone 5 of nieuwer) is genoeg om het Spotify-icoon op het dashboard te krijgen.

spotify-carplay-640
Spotify op het dashboard met CarPlay.

Ook Pioneer laat van zich horen. De fabrikant kondigde eerder dit jaar al aan een aantal inbouwsystemen te gaan maken waarmee auto’s van CarPlay voorzien kunnen worden, zonder dat de fabrikant het hoeft te ondersteunen. De eerste modellen waren al te koop en door middel van een firmware-update kunnen ze van CarPlay voorzien worden.

Pioneer zegt op zijn website dat de AVIC-F60DABAVIC-F960DABAVIC-F960BTAVIC-F860BTAVIC-F960BT-CAVIC-F960DAB-C en de AVIC-F860BT-C CarPlay-compatible zijn. Een OMT-er heeft bevestigd dat benodigde de Firmware-update voor zijn AVIC-F960DAB inmiddels binnen en geïnstalleerd is. CarPlay werkt volledig én in het Nederlands.

Nederlandse CarPlay-interface op Pioneer-radio's
Nederlandse CarPlay-interface op Pioneer-radio’s

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ben ik heel dom als ik in dat CarPlay toch voornamelijk het verplaatsen van de icoontjes van scherm A naar scherm B zie?

  Doet mijn iPhone midden op dashboard niet ruwweg hetzelfde?

 • Profielfoto
  JoostH

  Is CarPlay ook daadwerkelijk niet beschikbaar in Nederland, of zijn er alleen geen CarPlay apparaten te koop in Nederland?

  Ik ben benieuwd of CarPlay werkt als ik zo’n Pioneer radio koop op Amazon.

 • Profielfoto
  Niels

  @KarelWillem: globaal gezien nog wel, alleen voorzien van een andere, versimpelde interface zodat bediening in de auto makkelijker en ‘veiliger’ wordt. Aangezien er nog nauwelijks ondersteunende hardware beschikbaar was, ligt de ontwikkeling hiervan natuurlijk op een laag pitje. Ik denk dat dit wel gaat veranderen komend jaar, als ook de conventionele automerken Carplay aan hun systemen gaat toevoegen.

 • Profielfoto
  Spam

  wordt dit ook niet gewoon in NL verkocht? http://www.pioneer-store.nl/pioneer-sph-da120

  Pioneer AppRadio SPH-DA120
  Een selectie apps op een groot touch screen
  pps direct te bedienen via de autoradio
  Geïntegreerde handsfree carkit
  Afspeelfunctie voor muziek/video voor de iPhone/iPod
  iPhone 5, Android, Windows, Carplay

 • Profielfoto
  KarelWillem

  @KarelWillem: globaal gezien nog wel, alleen voorzien van een andere, versimpelde interface zodat bediening in de auto makkelijker en ‘veiliger’ wordt…

  .
  Vooralsnog heb ik gewoon een Car Music app (tik en veeg), en Apple Maps blijft ook gewoon Apple maps.

  Voordeel is dan het grotere scherm (die in de meeste auto’s onbruikbaar is, omdat er geen 2-DIN voorhanden is).

  Dus… iPhone 5, 6 of 6 plus met een aangepaste interface (laat nu eens op alle systemen dat homescreen kantelen Apple) is veel eenvoudiger en wat mij betreft beter.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  ’t sowieso lastig omdat veel middenklassers tegenwoordig een volledig geïntegreerde radio/boordcomputer/navigatie hebben. Daar zet je niet makkelijk een scherm voor.

 • Profielfoto
  bugboy

  Ben ik heel dom als ik in dat CarPlay toch voornamelijk het verplaatsen van de icoontjes van scherm A naar scherm B zie?

  Doet mijn iPhone midden op dashboard niet ruwweg hetzelfde?

  Ruwweg doet je iPhone inderdaad hetzelfde, maar CarPlay heeft een aantal voordelen:

  1. Je mag je iPhone niet vasthouden in de auto en CarPlay mag je wel bedienen.
  2. Interface toegespitst op autorijden, dus een stuk makkelijker te gebruiken.
 • Profielfoto
  GForce85

  Dat is toch iTunes Radio in die eerste foto?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1. Je mag je iPhone niet vasthouden in de auto en CarPlay mag je wel bedienen.
  2. Interface toegespitst op autorijden, dus een stuk makkelijker te gebruiken.

  .
  Je houdt je iPhone toch ook niet vast tijdens het rijden?!

  Zo staat hij bij mij in de auto:

  Navigatie, muziek en telefoon vooral. En het is best verstandig om niet meer te gebruiken als je rondrijdt. En ik heb Siri toch ook nog?

 • Profielfoto
  paalpizzle

  EINDELIJK, die pioneer zal al maanden klaar in mijn auto. Net getest, werkt goed alleen was Siri maar in het NL. Zou het leven een stuk makkelijker maken:) wellicht OOOIT. Paul ps jammer dat die appradio 4 geen DAB+ heeft, anders was ik geswitcht…

 • Profielfoto
  Serge.Nulens

  Waar en hoe kan ik updaten? Ik heb een compatibele pioneer AVIC-F960BT:)

 • Profielfoto
  KarelWillem
 • Profielfoto
  Brainy

  Net geïnstalleerd in de auto van mijn collega.

  Het werkt mooi maar je moet wel de iPhone via een kabel aansluiten. Ook blijft de display van je iPhone constant hetzelfde weergeven als wat er op de autoradio te zien is. Je kan ook de navigatie van je iPhone gebruiken.

  Berichten gaat via Siri maar enkel in het Engels. Wel lekkere grote knopen om op te duwen.

  Wat Karel zegt is wel een beetje waar op deze wijze…je kan net zo goed je iPhone in een houder plaatsen (maar dan mis je wel die grote knopen).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Koop je toch gewoon een iPhone 6 Plus?
  Worden die knoppen vanzelf lekker groot.:)

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Maar dat zou betekenen dat Siri ook de Nederlandse taal machtig is…..dat lijkt me nog niet het geval. Of moet je dan Engels praten in de auto?
  Wordt nu toch wel tijd dat Siri NL kan. Google Search werkt al jaren perfect in het NL, waarom Apple niet?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ja inderdaad, ik heb een iPhone 6 besteld. Doet precies hetzelfde als Carplay. Zelfs de navigatie gaat via bluetooth op de auto speakers. Probleem opgelost !

 • Profielfoto
  Spam

  Wat gebeurd er eigenlijk als je de TomTom app opstart? dat zou echt DE killer app zijn. Weet iemand hoe hierachter te komen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Voorlopig is TomTom nog niet eens iOS 8 compatible.
  Dus: er gebeurt weinig denk ik.

 • Profielfoto
  technophobia

  Ook net mijn AVH-X8600BT geüpdate. Works like a charm! De foto van dit artikel is idd van iTunes, Spotify ziet er iets anders uit. Wel worden albumcovers getoond bij afspelen van Spotify tracks. Verder is het ideaal dat je en iTunes en Spotify en Podcasts kan kiezen vanuit 1 interface.

  Wat irritant is (oftewel, waar je aan moet wennen), is dat als je berichten of telefoon selecteert, Siri gelijk gestart wordt en vervolgens niet verstaat wat je zegt. Er is geen optie om dat uit te schakelen, tenminste niet gevonden op iPhone en niet op de Pioneer radio. Al met al ben je dus nog veel aan het wegdrukken op het scherm, wat de veiligheid tijdens het rijden natuurlijk niet verhoogd.

  Siri spreekt inkomende Nederlandstalige sms berichten behoorlijk beroerd uit, niet te verstaan dus. Je krijgt na het uitgesproken bericht de mogelijkheid om met een gesproken bericht weer te antwoorden. Dat gaat hem dus voorlopig niet niet worden. Ook weer op het scherm aan het drukken en je ogen van de weg..

  Maps moet ik nog echt uitproberen, maar ziet er in eerste instantie allemaal netjes uit. Aanwijzingen zijn dan wel weer in Nederlands.

  Het is overigens zo dat na het koppelen je het scherm van je iPhone kunt vergrendelen, het CarPlay logo is dan niet meer zichtbaar op je scherm, maar je kunt wel alles op je radio bedienen.

  Al met al denk ik dat al snel niet meer zonder kan. Een aanrader voor iedereen die aan een nieuwe radio toe is. Speciaal een radio kopen voor alleen CarPlay lijkt me wat overdreven, de meeste radio’s ondersteunen al BT audio en navigeren op je iPhone in een houder gaat net zo goed (zeker nu de schermen van de iPhone steeds groter worden).

  Wat ik gelijk op het wensenlijstje zet is Nederlandstalige stembediening, maar dat is niet alleen voor CarPlay. De mogelijkheid om mijn (betaalde) Navigon app te dupliceren op het grote scherm zou ook een mooie aanvulling zijn, rijaanwijzingen en bewegwijzering worden in deze app heel strak weergegeven, beter als kaarten in ieder geval.

 • Profielfoto
  Jojo890

  1000 euro kost zo’n systeem?

  Kun je beter een iPad mini kopen…