Faillissement voor saffierpartner Apple

13 reacties

Toen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zonder saffieren scherm aangekondigd werden, zakte het aandeel van GT Advanced Technologies binnen no time flink in waarde. De problemen stapelen zich nu op, waardoor de fabrikant faillissement heeft moeten aanvragen.

Het gaat om een artikel 11 faillissement, waarbij het bedrijf zijn werk­zaamheden voort kan zetten terwijl naar een oplossing om schuldeiseres te betalen gezocht wordt. Eind 2013 sloot Apple een deal met het bedrijf waardoor de iPhone-maker mede-eigenaar werd van een grote saffierfabriek in Mesa, Arizona. Daarmee was 578 miljoen dollar gemoeid.

Het bedrijf laat weten snel te gaan reorganiseren en een doorstart te willen, er staat nog 85 miljoen dollar op de bank en er wordt gezocht naar nieuw krediet om aan verplichtingen jegens klanten en personeel te kunnen voldoen. De CEO van het bedrijf zegt in een persbericht het volgende:

Today’s filing does not mean we are going out of business; rather, it provides us with the opportunity to continue to execute our business plan on a stronger footing, maintain operations of our diversified business, and improve our balance sheet.

De combinatie van de deal met Apple en geruchten over een scherm van saffierglas in de iPhone 6 zorgden voor hoge verwachtingen van GT Advanced Technologies. Investeerders zagen een bedrijf dat binnen korte tijd booming zou kunnen zijn, de prijs per aandeel verdubbelde bijna. Na de aankondiging van de iPhone 6 met gorilla glass, was het echter over met de verwachtingen.

gta-aandeel

 

Gevolgen voor Apple
Wat voor gevolgen het faillissement en de waarschijnlijke doorstart voor Apple heeft is nog onduidelijk. In zowel de iPhone als aankomende Apple Watch wordt saffier gebruikt. De cameralens en homeknop van de iPhone is van het materiaal, de Apple Watch krijgt een scherm van saffier.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Is dit nou het bedrijf waarvan Apple mede-eigenaar is en waarvan een tijdje geleden werd gemeld dat Apple alle productie claimde? En zo ja: hoe kunnen ze dan failliet gaan? Neemt Apple niks af? Van die kleine rondjes saffier voor op de cameralens kunnen ze natuurlijk ook niet leven …:shock:

 • Profielfoto
  DitisQuinten.

  Als het echt een belangrijke partner is zal Apple daar wel een stokje voor steken!

 • Profielfoto
  nebilem

  Als het echt een belangrijke partner is zal Apple daar wel een stokje voor steken!

  Denk het niet. Apple zal ze wel uitgemolken hebben en de rest laten zitten.

 • Profielfoto
  essiw

  En de iWatch dan?

 • Profielfoto
  Niels

  Zal wel een bedrijfstechnische truc zijn om van bestaande schulden af te komen en straks met een schone lei een doorstart te maken. Is het ook weer een stuk voordeliger voor Apple om de boel over te nemen.

  En misschien was het toch de bedoeling dat de iPhone 6 een saffieren scherm zou krijgen (waar kwamen toen anders die leaks vandaan?) en kon het bedrijf de afspraken/eisen van Apple niet waar maken. Dan zou ik als Apple zijnde ook het bedrijf even naar de knoppen helpen, zo gepiept zou ik zeggen…

 • Profielfoto
  Mela

  Zal wel een bedrijfstechnische truc zijn om van bestaande schulden af te komen en straks met een schone lei een doorstart te maken. Is het ook weer een stuk voordeliger voor Apple om de boel over te nemen.

  En misschien was het toch de bedoeling dat de iPhone 6 een saffieren scherm zou krijgen (waar kwamen toen anders die leaks vandaan?) en kon het bedrijf de afspraken/eisen van Apple niet waar maken. Dan zou ik als Apple zijnde ook het bedrijf even naar de knoppen helpen, zo gepiept zou ik zeggen…

  De verklaring staat toch echt in onderstaand stukje;

  De combinatie van de deal met Apple en geruchten over een scherm van saffierglas in de iPhone 6 zorgden voor hoge verwachtingen van GT Advanced Technologies. Investeerders zagen een bedrijf dat binnen korte tijd booming zou kunnen zijn, de prijs per aandeel verdubbelde bijna. Na de aankondiging van de iPhone 6 met gorilla glass, was het echter over met de verwachtingen.

  Mede hierdoor is de waarde gezakt naar een waarde ver onder de gemiddelde waarde van voor de aankondiging.
  Er zijn niet veel bedrijven die zo’n waarde daling kunnen verwerken.

 • Profielfoto
  Zakske

  Is dit nou het bedrijf waarvan Apple mede-eigenaar is en waarvan een tijdje geleden werd gemeld dat Apple alle productie claimde? En zo ja: hoe kunnen ze dan failliet gaan?

  Apple was niet mede-eigenaar van GT Advanced, maar verstrekte enkel een rentevrije lening ter waarde van $578 miljoen aan het bedrijf. Het gerucht gaat dat Apple vandaag dat bedrag per direct terug heeft geëist, waardoor er geen andere optie was dan voor chapter 11 te kiezen. Waarschijnlijk voldoet het saffierglas niet aan de eisen die Apple stelde, vandaar de afwezigheid in de displays van de iPhone 6 en 6+.

 • Profielfoto
  maconly

  Zal wel een bedrijfstechnische truc zijn om van bestaande schulden af te komen en straks met een schone lei een doorstart te maken. Is het ook weer een stuk voordeliger voor Apple om de boel over te nemen.

  En misschien was het toch de bedoeling dat de iPhone 6 een saffieren scherm zou krijgen (waar kwamen toen anders die leaks vandaan?) en kon het bedrijf de afspraken/eisen van Apple niet waar maken. Dan zou ik als Apple zijnde ook het bedrijf even naar de knoppen helpen, zo gepiept zou ik zeggen…

  Lees je laatste regel nog eens terug , je bedoelt 500 mensen werkloos omdat het kan ????

  en je regel over bestaande schulden , dus laat de schuldeisers maar dood vallen.

  zieke mentaliteit zonder eer en geweten.

 • Profielfoto
  oblomov

  En misschien was het toch de bedoeling dat de iPhone 6 een saffieren scherm zou krijgen (waar kwamen toen anders die leaks vandaan?) en kon het bedrijf de afspraken/eisen van Apple niet waar maken. Dan zou ik als Apple zijnde ook het bedrijf even naar de knoppen helpen, zo gepiept zou ik zeggen…

  Bah, wat een akelig ventje ben jij. Ik hoop dat jij nooit een functie krijgt met macht.

 • Profielfoto
  throttlemeister

  Even voor de goede orde: Chapter 11 is geen faillissement. En er is dus ook geen sprake van een doorstart. Chapter 11 is een constructie die wij in NL niet kennen, waarbij feitelijk schuldeisers on-hold worden gezet voor een bepaalde periode (schulden zijn gedurende die tijd dus niet opeisbaar) om het bedrijf de tijd te geven om het bedrijf te herstructureren of te herfinancieren zodat een faillissement voorkomen kan worden. De schulden komen ook niet te vervallen, al kan dit wel een resultaat zijn van onderhandelingen tijdens chapter 11 met de schuldeisers als onderdeel van de herfinanciering en herstructurering.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Eigenlijk kennen wij die constructie toch ook als onder curatele stellen?

  Ik vermoed inderdaad ook dat GT Advanced Technologies hun product iets te rooskleurig heeft voorgesteld bij Apple en dat het uiteindelijk niet aan de eisen voor de iPhone kon voldoen, waarna Apple de deal introk en hiermee ook hun lening. Als dan je aandelen kelderen dan is niet Apple maar de aandeelhouder de reden van Chapter 11;-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Als de geruchten niet juist waren geweest, had het bedrijf via een persverklaring de verwachtingen kunnen temperen. Als de geruchten wel juist waren, maar de kwaliteit was niet in orde, dan heeft het bedrijf dus te hoge verwachtingen geschept naar de afnemer (Apple) toe. De voorwaarden voor betaling door Apple staan uiteraard al lang van te voren vast in een contract. Suggesties in deze reacties dat Apple hier medeschuldig zou zijn aan de situatie zijn volgens mij dus op weinig gebaseerd. Wat de gevolgen voor Apple zijn is volgens mij een belangrijkere vraag, die terecht in het artikel wordt gesteld.

 • Profielfoto
  Wauters

  En de CEO van GT Advanced heeft met zijn bijna failliet bedrijf toch nog massa’s winst voor eigen pocket kunnen maken….
  http://www.macrumors.com/2014/10/07/gt-advanced-ceo-sold-stock/