Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 oktober 2014

Faillissement voor saffierpartner Apple

Toen de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zonder saffieren scherm aangekondigd werden, zakte het aandeel van GT Advanced Technologies binnen no time flink in waarde. De problemen stapelen zich nu op, waardoor de fabrikant faillissement heeft moeten aanvragen.

Het gaat om een artikel 11 faillissement, waarbij het bedrijf zijn werk­zaamheden voort kan zetten terwijl naar een oplossing om schuldeiseres te betalen gezocht wordt. Eind 2013 sloot Apple een deal met het bedrijf waardoor de iPhone-maker mede-eigenaar werd van een grote saffierfabriek in Mesa, Arizona. Daarmee was 578 miljoen dollar gemoeid.

Het bedrijf laat weten snel te gaan reorganiseren en een doorstart te willen, er staat nog 85 miljoen dollar op de bank en er wordt gezocht naar nieuw krediet om aan verplichtingen jegens klanten en personeel te kunnen voldoen. De CEO van het bedrijf zegt in een persbericht het volgende:

Today’s filing does not mean we are going out of business; rather, it provides us with the opportunity to continue to execute our business plan on a stronger footing, maintain operations of our diversified business, and improve our balance sheet.

De combinatie van de deal met Apple en geruchten over een scherm van saffierglas in de iPhone 6 zorgden voor hoge verwachtingen van GT Advanced Technologies. Investeerders zagen een bedrijf dat binnen korte tijd booming zou kunnen zijn, de prijs per aandeel verdubbelde bijna. Na de aankondiging van de iPhone 6 met gorilla glass, was het echter over met de verwachtingen.

 

Gevolgen voor Apple
Wat voor gevolgen het faillissement en de waarschijnlijke doorstart voor Apple heeft is nog onduidelijk. In zowel de iPhone als aankomende Apple Watch wordt saffier gebruikt. De cameralens en homeknop van de iPhone is van het materiaal, de Apple Watch krijgt een scherm van saffier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Faillissement voor saffierpartner Apple
Sluiten