De iPhone 6 is te groot, leve de 6 Plus! (review/opinie)

Door: Koen van Tongeren - 34 reacties

De afgelopen twee weken waren intens voor mij. Het waren weken waarin ik een goede relatie verbrak en een spannende affaire aanging, om uiteindelijk in een monogaam verstandshuwelijk te belanden… met een iPhone welteverstaan.

Gedurende deze relatie-rollercoaster heb ik ervaren dat Apple’s hoofdontwerper Jony Ive en zijn team met de iPhone 6 en 6 Plus twee meesterwerken hebben geconcipieerd die, zoals Apple het zelf zegt, ‘Bigger than Bigger’ zijn. Toch ben ik tot de conclusie gekomen dat één van de twee een maatje te groot voor mij is en nee, het is niet de iPhone 6 Plus.

iPhone 6

Het begon op 19 september. Via connecties in den vreemde lukt het me om een iPhone 6 te bemachtigen, ook al zou het toestel pas een week later in Nederland te koop zijn. Het compleet witte doosje met enkel een preeg in het formaat van het toestel maakte direct duidelijk dat Apple’s Bigger than Bigger-belofte in ieder geval voor de helft al ingelost was.

Een iPhone 6 voor het eerst vasthouden is een lust voor het oog en de tast. Apple’s keuze om weer terug te gaan naar een model met afgeronde hoeken kan ik alleen maar toejuichen. Het ligt prettiger in de hand dan een toestel met harde randen. Wie een 1e generatie iPhone of een 3G(S) vast heeft gehad weet wat ik bedoel. Toen kon Apple de rondingen nog niet helemaal doortrekken tot aan het scherm maar bij de iPhone 6 is dit gelukt en het resultaat is prachtig. Als bijkomend voordeel kunnen dwangneurotici als ik nu weer net als in het prille begin van het iPhone-tijdperk hun toestel eindeloos ronddraaien in hun handpalm.

De afgeronde hoeken van de nieuwe iPhones lopen door in het scherm.
De afgeronde hoeken van de nieuwe iPhones lopen door in het scherm.

‘Uitstekend’ ontwerp

In dat prachtige ontwerp komt echter één element naar voren, letterlijk. De cameralens komt ongeveer een millimeter naar buiten. Hoe je het ook wendt of keert; dit is een compromisoplossing, voortgekomen uit een afweging tussen een betere camera en een dunnere iPhone. Fabrikanten als Nokia, Samsung en HTC zien zich al jaren genoodzaakt hun cameralenzen uit de behuizing te laten steken en nu dus ook Apple.

Praktisch zal de meerderheid van de iPhone-bezitters er weinig van merken. Zelfs de dunste bescherm-case is dikker dan de lens. Nu ben ik zelf iemand die hoesjes verafschuwt, immers, je trekt ook geen regenponcho over je Burberry-jas. Zelfs zonder hoesje en wetend dat Ive het anders gedaan had als dat mogelijk was, heb ik geen last ervaren van de uitstekende lens. Sterker nog, als je een nieuwe iPhone op tafel legt raakt alleen de metalen rand van de lens het oppervlak. Daarmee is de camera beter beschermd dan bij de voorgaande iPhones.

De 'uitstekende' camera.
De ‘uitstekende’ camera.

Match made in heaven?

Het leek dus zo goed te gaan, de prille relatie tussen mij en mijn iPhone 6. Ze was een genot voor het oog en de tast en daar bleef het niet bij. Ook het scherm bleek duidelijk (nog) beter dan dat van haar voorganger, de 5s. Kleuren komen nog realistischer over en ook onder een schuine hoek is het scherm goed leesbaar. Tel daarbij op dat de 6 een merkbaar snellere processor heeft met een co-processor die nu niet alleen beweging kan registreren maar ook hoogte meet. Dit is mogelijk door een nieuwe ingebouwde barometer. Traplopers als ik die hun voortgang bijhouden in de nieuwe Gezondheidsapp weten hoe belangrijk dat kan zijn.

Kortom, de iPhone 6 en ik, als design-waarderende, traplopende dwangneuroot, leken elkaar direct te begrijpen. Maar ja, wie wel eens vurig verliefd weet dat de initiële aantrekkingskracht lang niet altijd de tand des tijds doorstaat.

Size matters

Tijdens de introductie van de iPhone 5 legde Apple’s Phil Schiller uit dat de overgang van een 3,5 naar een 4 inch scherm gemaakt was om meer ruimte te genereren voor apps, zonder dat het ten koste zou gaan van de iPhone-ervaring. Je kon het toestel nog steeds in één hand vasthouden en met je duim bedienen. Stiekem hoopte ik dat dit mantra nog steeds in Cupertino rondging tijdens bij de ontwikkeling van de iPhone 6, maar nee.

De iPhone 6 is prima in één hand vast te houden en iemand als ik met handen van een gemiddeld formaat kan het toestel met één hand gebruiken… zolang de interactie niet vereist dat de bovenste 25 procent van het scherm gebruikt wordt. Veruit de meeste apps, inclusief die van Apple, hebben hun functionaliteit echter gedeeltelijk in een balk bovenin weggestopt. Praktisch zit er bij bezitters van een iPhone 6 maar één ding op: neem afscheid van de iPhone-as-you-knew-it.

Vingeryoga

In eerste instantie leek het er op dat de rondingen van mijn iPhone 6 een flexibele manier van vasthouden mogelijk te maken om zo het formaatprobleem tegen te gaan. Door het toestel in mijn handpalm te bewegen terwijl ik het rechts vasthield (voor de duidelijkheid; ik ben links, rechtshandigen moet de beschrijving in spiegelbeeld visualiseren) kon ik met mijn duim nog de uiterst-rechtse hoek raken.

Was dit een acceptabele oplossing? Nee. Praktisch bleken de onbedoelde en niet-vrijwillige yoga-oefeningen voor mijn vingers een aanslag op mijn humeur en balanceerde de iPhone elke keer zo gevaarlijk in mijn hand dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat het prachtig afgeronde glas en aluminium een onbedoelde valtest moesten doorstaan.

Het bereik van een gemiddelde duim op 4, 4,7 en 5,5 inch-schermen (via scotthurff.com)
Het bereik van een gemiddelde duim op 4, 4,7 en 5,5 inch-schermen (via scotthurff.com)

Reachability

Nu heeft Apple een oplossing bedacht voor het probleem dat Jony en de zijnen zelf gecreëerd hebben. Het heet Reachability en het manifesteert zich alsvolgt. Door twee keer de homeknop aan te raken (niet in te drukken) schuift de volledige iPhone-interface 50% naar beneden waardoor de voorheen onbereikbare bovenkant van het scherm opeens binnen bereik van elke duim ligt.

Inclusief het verplaatsen van m’n duim naar de homeknop, het twee keer tappen en de animatie van het naar beneden schuiven van de interface, neemt het gebruik van Reachability ongeveer anderhalve seconde in beslag. Dat klinkt niet veel, maar dat is het wel als je merkt hoevaak je de bovenkant van je scherm nodig hebt. Zo blijft Reachability een oplossing voor een probleem (in plaats van een toegevoegde nieuwe functie).

Twee handen op één iPhone

Het heeft een dag of twee geduurd voordat ik besefte, of misschien accepteerde, dat de iPhone 6 de eerste iPhone was waar twee handen voor nodig waren. Dat is best even slikken voor iemand die zijn telefoon continue gebruikt en gewend was dit ook te kunnen doen terwijl hij een kop koffie, een boek of zelfs (ik geef het maar toe) het stuur van zijn fiets vast heeft.

Mijn iPhone 6 leek mijn hart gestolen te hebben met haar uitdagende vorm en bijkomende kwaliteiten maar bleek ondertussen steeds veeleisender te worden en inmiddels zelfs van mij te eisen dat ik mijn dagelijks gebruik zou aanpassen op haar. Ze paste net als haar voorganger nog prima in mijn broekzak, ging net zo lang (of zelfs iets langer) mee op één acculading, maar twee dingen tegelijk doen was er niet meer bij; twee handen op één iPhone.

Nu hoeft dit voor lang niet iedereen een probleem te zijn, helemaal als je bedenkt dat het grotere formaat ook betekent dat er meer op het scherm van de iPhone 6 past. Dat merk je in het dagelijks gebruik als het tot nu toe voornamelijk beperkt tot Safari. Er passen ongeveer 10 regels extra tekst in de lengte van het scherm, in vergelijking met het 4 inch-scherm van de iPhone 5, 5s en 5c. In de komende maanden zullen steeds meer apps geüpdatet worden om optimaal gebruik te maken van het scherm, maar in mijn hoofd bleef vanaf dag één rondspoken: weegt dit op tegen de bedieningsongemakken van een grotere iPhone?

Breakin’ up is hard to do

Zoals dat vaker gaat in stormachtige relaties voelde ik het onvermijdelijke al lang aankomen voordat ik het durfde toe te geven. Mijn iPhone 6 was een prachtig exemplaar waar ik maar met moeite aan zou kunnen wennen en dan nog; gewenning is geen basis voor een relatie die je uit verliefdheid begonnen bent.

Mijn affaire bleek niet duurzaam dus werd het tijd om er een punt achter te zetten, voordat ik niet meer terug kon. Mijn iPhone 6 ging de deur uit en ik werd weer in genade aangenomen door mijn oude liefde, de iPhone 5s. Die voelde na een week opeens ongelofelijk klein aan, maar op een goede manier. Ik moest mezelf er aan herinneren dat dit geen nieuwe mini-innovatie was van Apple, maar een formaat telefoon dat al twee jaar verkocht werd.

Ben ik mijn 5s trouw gebleven? Nee want ondanks dat ze nog alles in huis had dat er écht toe doet (Touch ID, snelle processor met energiezuinige co-chip, goede camera) had mijn korte stormachtige relatie met de iPhone 6 me hongerig gemaakt naar iets nieuws. De 6 bleek te groot… dus werd het de 6 plus.

De (i)Phablet

Waar de iPhone 6 mij bij de eerste oogopslag hebberig maakte, gebeurde dat niet bij de iPhone 6 Plus, iets dat veel andere long-time iPhone-gebruikers misschien herkennen. Immers, keken wij tot aan 12 september niet meewarig naar Android-gebruikers die met hun enorme Phablets aan hun oor door de stad liepen ‘alsof het de normaalste zaak van de wereld was’?

Argumenten tegen grote telefoons zijn er genoeg. Waar we sectorbreed gewend waren om elke opvolger van een elektronische gadget kleiner, dunner en lichter te maken, lijken fabrikanten van smartphones elkaar te willen aftroeven met de allergrootste. Daarbij; een apparaat dat groter is dan een telefoon en kleiner dan een tablet lijkt eerder het slechtste dan het beste van twee werelden te combineren.

De iPhone 6 is te groot, leve de 6 Plus

Het was voor mij niet logisch voor om de iPhone 6 Plus ook maar een flirt te gunnen. En toch heb ik het gedaan. Dat klinkt vreemd als ik de 6 net de rug toe heb gekeerd om haar grootte, maar ja, in het spel van de liefde speelt logica geen hoofdrol.

De iPhone 6 is klein genoeg om altijd en overal bij je te hebben, zoals dat bij elke iPhone voor haar het geval was. Ze is echter te groot om met één hand vastgehouden en bediend te worden. Daar tegenover staat dat het scherm een beetje groter is. Dat is handig maar niet schokkend.

6-6plus

Van flirt naar monogamie

De iPhone 6 Plus bleek ik over het algemeen op dezelfde manier te bedienen als de 6. Daarentegen is het toestel zoveel groter dan vorige iPhone-generaties dat ik mij na een paar dagen ging afvragen of ik niet genoeg had aan haar. Kon ik mijn tweede iOS-apparaat (een iPad mini) niet de deur uit doen en een monogame relatie met mijn Plus aangaan? De 6 had dit soort gevoelens nooit in mij losgemaakt, hoe heftig onze vrijage ook was.

De iPhone 6 Plus is zo groot dat in landscape-modus apps als Mail en Berichten in twee kolommen getoond kunnen worden. Het Full HD-beeldscherm is ideaal om films op te kijken. Sterker nog, het verslaat hier zelfs de retina iPad. Je kunt het scherm immers vlakbij je houden (bijvoorbeeld in bed) en hebt geen last van zwarte balken onder en boven je (breedbeeld)film.

Horizontale interface van de iPhone 6 Plus
Horizontale interface van de iPhone 6 Plus

Is that an iPhone in your pocket?

Nu brengt het verschil in schermgrootte natuurlijk ook een verschil in omvang van het toestel met zich mee. Niet alleen in de hand, maar ook in mijn broekzak was en is het verschil voelbaar. Na meer dan een week mijn iPhone 6 Plus continue in en uit mijn (skinny) jeans gehaald te hebben moet ik echter concluderen dat het te doen en daarmee acceptabel is. De iPhone 6 Plus past, is zelfs zittend uit m’n broek te halen én is na een week nog geen millimeter verbogen.

Natuurlijk moet elke (mannelijke) 6 Plus-bezitter de grappen in het café aanhoren over de al-dan-niet zichtbare staat van opwinding in zijn broek en terecht, want een fraai gezicht is het niet. Vrouwen hebben het in dit geval makkelijker (en hebben bovendien handtassen om hun iPhablet in te vervoeren).

Kortom, een leven met de iPhone 6 en de 6 Plus bleek dezelfde nadelen te hebben in handzaamheid en gebruik. Beide zijn te groot om in één hand te houden en te bedienen. Daar krijg je een groter scherm voor terug dat bij de iPhone 6 geen noemenswaardig verschil leek te maken terwijl het me bij de 6 Plus deed overwegen om van twee naar één iOS-apparaat te gaan.

Getrouwd met meer, hunkerend naar minder

Zoals dat wel vaker schijnt te gebeuren in relaties die niet uit verliefdheid ontstaan zijn heb ik gedurende de week meer kwaliteiten gevonden in een verbintenis die ik om pragmatische redeneren aangegaan ben. Zo blijkt haar batterij dankzij het grotere formaat merkbaar langer mee te gaan. Waar mijn 5s met moeite een dag kon volmaken zonder opgeladen te willen worden, houdt mijn 6 Plus het soms wel anderhalve dag uit bij normaal gebruik. Ook zijn foto’s in donkere omgevingen merkbaar scherper omdat haar omvang ruimte laat voor een optisch-gestabiliseerde lens.

Mijn affaire met de iPhone 6 was kort maar heftig. Ik viel voor haar looks maar die bleken in het dagelijks gebruik meer na- dan voordelen op te leveren. De iPhone 6 bleek mij te willen veranderen (althans, de manier waarop ik haar gebruik). We waren geen match dus was een breakup de enige uitweg.

Nu ben ik een verstandshuwelijk aangegaan met de iPhone 6 Plus en dat gaat boven verwachting goed. Ook zij heeft haar nukken en eist van me dat ik verander. Ik heb mijn iPhone nu meestal met twee handen vast in plaats van één. Daar geeft ze me echter meer voor terug dan de 6 ooit kon doen; een groter scherm met bijhorende ervaring die me serieus doet twijfelen aan het nut van mijn iPad mini.

Of ik mijn 6 Plus eeuwig trouw zal blijven? In alle eerlijkheid twijfel ik daar aan. Hoe goed ze ook voor me is, ze is niet ideaal. Daar kwam mijn oude liefde, de iPhone 5s, dichter bij in de buurt. Als er volgend jaar september een frisse nieuwe 4 inch iPhone ‘mini’ langs komt huppelen acht ik daarom de kans groot dat ik er vol overgave achteraan ren.

Size matters, in a big way… or a small one.

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  De 6 Plus maakt van mijn 6 een 5S, als je begrijpt wat ik bedoel. De 6 past in al mijn broekzakken, maar groter had het niet moeten zijn. Vingeryoga is geen probleem, reachability blijkt best handig. Al met al heb ik echt geen spijt van mijn keuze en de 6 Plus in de Mediamarkt bevestigde dat vandaag maar weer.

 • Profielfoto
  Bman

  Ben benieuwd of ze een nieuwe iPad Mini gaan aankondigen 16 september. Denk persoonlijk van niet.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Mooie review. Kleine voetnoot: aankondiging was 9 september, niet 12 september. Indien het bewust is gedaan, never mind.

 • Profielfoto
  madcat

  Grappig onderbouwd, maar de laatst alinea bevestigd mijn vermoedens.
  Laten we hopen dat volgend jaar de iPhone 6s mini wordt uitgebracht.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Herkenbare situatie. De gok nemen en een jaar wachten op een iPhone 6S-mini, toch voor de iPhone 5S gaan of gewoon modern doen en de iPhone 6 halen…
  Maar houd mijn 4S het nog wel een jaar uit?
  Problemen, problemen…

 • Profielfoto
  Steve Brooklyn

  Wat een heerlijk verhaal!

 • Profielfoto
  Bizon

  Ik zat erg te twijfelen tussen de 5s en de 6. ‘Hij is toch wel groot hoor.’ dacht ik. Toch voor de 6 gegaan. Het was even 2 dagen wennen aan het nieuwe formaat van iPhone 6. Maar toen ik dit weekend de 5c van mijn vriendin in de handen had dacht ik van wat is die klein. Ik heb grote handen en kan hem daardoor nog goed met 1 hand bedienen. Ik ben blij dat ik niet voor de 5s ben gegaan.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Zelf ben ik ondertussen redelijk gewend aan de 6, en al zou ook ik best blij worden van een kleinere iPhone 6, daar reken ik niet serieus op.
  Het echte nadeel vind ik persoonlijk de gladheid in combinatie met de dikte, het maakt dat dit de eerste iPhone ( of welke telefoon dan ook, besef ik nu ik dit schrijf) is waar ik vorige week tijdens mijn vakantie bij de officiele Apple reseller in Ibiza stad een hoesje voor heb gekocht, ik had niet het idee dat het apparaat anders het einde van mijn vakantie ging halen zonder uit mijn hand te glippen…….. Ik blijf erbij, een iPhone 6 met de behuizing van een 3G, dat zou mijn ideale iPhone zijn.

 • Profielfoto
  bram91

  Leuk geschreven! En herkenbaar van die iPad mini.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Onwijs leuk geschreven en grotendeels mijn mening. Ik twijfelde nog, maar nu in gisteren mijn iPad mini verkocht heb, wordt het de Plus. Mede door de betere accu, het HD-scherm en heel stom: de extra ruimte tussen de iconen die het OS wat rustiger maken. Maar ook de betere camera zorgt voor deze keuze.

  Punt van nadeel is dan weer het broekzakidee en het in bed nog even appen. Ik ben benieuwd. Overigens was mijn voorkeur jarenlang wit, de witte 6 vind ik een achteruitgang, we gaan dus weer naar saai zwart.

 • Profielfoto
  eitjuhmartijn

  Complimenten voor je verhaal, leest lekker makkelijk weg. Heb zelf de 128gb 6 Plus. Wat een fantastisch toestel..!

 • Profielfoto
  BerryS

  Goed verhaal en dit leest lekker zo op de late avond. Ook ik heb een 6 plus met 128 GB en ben super tevreden met de vorm, design, snelheid en toch het gemak van een groot scherm. Wel hadden de bezels smaller gemogen….zeker de boven en onderrand. Dit maakt het toestel zo op het oog onnodig groot en lang. Verder gebruik ik de leren Apple case en heb daarmee voldoende grip bij het vasthouden….ook met 1 hand. Kortom….een geweldig toestel en ik verwacht er zeker tot de iPhone 7 helemaal blij mee te blijven.

 • Profielfoto
  Aerea

  Mooi en goed geschreven. Gelukkig weer eens een leuk stuk hier! De volgende iPhone Plus mag van mij een 5,7 inch scherm hebben in de behuizing van de huidige Plus. Of nog iets kleiner als het kan natuurlijk!

 • Profielfoto
  bennie

  de telefoon zelfst.naamw. (m.)
  Dat dacht ik tenminste…

 • Profielfoto
  Romper

  …de 6+ kan in the near future een serieuze kanshebber worden wat mij persoonlijk betreft. Zal er toch eerst een dramatische verandering moeten komen in het design mbt de idioot grote bezels en wel rondom. Maakt het apparaat optisch en fysiek volstrekt onnodig groot. De 6 is dan nog enigzins verteerbaar.
  Dat kan heel anders gegeven de fraaie exemplaren die bijvoorbeeld LG het levensecht laat aanschouwen…..De 6+ is wat mij betreft een replica van de iPhone 4 maar dan de 6.0 versie. Jammer, er valt nog veel werk te verzetten voor de afdeling design en functionaliteit….

 • Profielfoto
  arturo

  Over een paar dagen kan ik het jullie vertellen, dan komt mijn bestelde iphone 6 ( 64 GB, zilver ) binnen. Ik heb lang getwijfeld tussen de 6 en de 6 plus, tot in de winkel aan toe. Vooral het idee dat je met de 6 plus mijn inziens twee devices in één hebt ( iPhone en een iPad mini ) stond mij wel aan. Maar toen ik het toestel eenmaal in mijn handen had in de winkel vond ik m toch wel erg groot, en aangezien ik met mijn iPhone regelmatig bel, lijkt mij de 6 toch praktischer. Ik hoop dat ik de goede keuze gemaakt hebt. Ik heb nu overigens een iPhone 5.

 • Profielfoto
  Radio

  Ik heb nu nog een IPhone 5. Ik wacht waarschijnlijk totdat het S-model uit is. Maar ik zal dan waarschijnlijk voor de IPhone 6 plus kiezen. Ik heb vorige week in een Apple-store de nieuwe IPhones getest, erover nagedacht hoe ik mijn IPhone gebruik.

  En net als veel andere mensen gebruik ik mijn Iphone met één hand. Mijn linkerhand, terwijl ik rechtshandig ben. Ik heb mij een keer laten uitleggen dat als je rechtshandig bent, maar veel dingen met de linkerhand doet je waarschijnlijk een dominant linker oog hebt. Maar ik weet niet of dat klopt?

  Anyway, het lukte mij niet goed om foutloos een website in safari te openen met één hand en vervolgens te gaan browsen. Ik moest mijn hand stretchen, of de grip veranderen hetgeen niet natuurlijk aanvoelt. Ik begrijp het punt van Koen dan ook heel goed.

  Als je dan toch een IPhone 6 koopt die je met twee handen gaat bedienen, waarom dan geen grotere IPhone. Overigens viel mij in de Apple-store op dat veel mensen hun keuze voor een 6 of een 6 plus al gemaakt hadden, alvorens ze beide toestellen serieus getest hadden. Ik vind dat opmerkelijk, zeker als mensen besluiten om van een Iphone 4(s) of 5(s) naar een Iphone 6 plus overstappen.

  Maar goed, ik weet het zeker. Voor mij wordt het een Iphone 6S plus. Nog een jaartje wachten, omdat ik vind dat je met een telefoon minstens drie jaar moet doen. Hoeft niet, maar ieder jaar een nieuwe IPhone vind ik persoonlijk kapitaalsvernietiging. Want ook al heb je een abonnement waarbij het toestel misschien weinig lijkt te kosten, je betaalt wel degelijk 700 euro of meer voor het nieuwste model dat ieder jaar uit komt.

 • Profielfoto
  Blackie

  ja joh… want met 1 hand bedienen is natuurlijk zo handig als je op de fiets zit of in de auto…..

 • Profielfoto
  jeroengroter

  Ben er doodziek van. De 6 is gewoon te groot, maar ik wil wel de nieuwe hardware en nooit zal ik overstappen op Android.
  Denk niet dat onder Steve het normale formaat verdwenen zou zijn. Ik sta nu voor een rot keuze. Mn heerlijke 5 inleveren voor een Android aanvoelende iPhone 6, of heel stilletjes hopen op een 6S in het formaat van een 4/5. Zou dat enige kans hebben dat ze ooit weer terug gaan naar het normale formaat???

 • Profielfoto
  ro_me

  Jammer dat Apple hierin achterloopt op Android toestellen. Die zijn al een tijdje bezig de bezels smaller te krijgen. Zo heeft LG de volume knoppen op de achterkant geplaatst en Samsung de scanner. Apple zal hopelijk ook tot dit besef gaan komen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een heerlijk artikel..! Met vooral veel beleving..! En in prachtig proza beschreven wat elke Apple/iPhone liefhebber in deze dagen meemaakt. De onzekerheid, de innerlijke strijd, het gereken, het moment van bestellen en dan de beleving..het uitpakken en het gebruik. Ik had Koen’s verhaal deels al gehoord in OMT Café, maar het is nog veel leuker en completer om het hier te lezen.
  Zelf heb ik ook tot het laatste moment getwijfeld of ik de iPhone 6 of 6 plus zou kiezen. Een heel moeilijke beslissing, vooral omdat je het formaat in het gebruik helemaal niet kent.

  In de T-Mobile winkel – de dichtstbijzijnde winkel en enige die de iPhone op de eerste dag al had – heb ik ze allebei in mijn broekzak geprobeerd, jawel: mét dat lelijke alarmsnoer eraan vastgelijmd. Ik was verbaasd dat de iPhone 6 plus zelfs met die dikke op de achterkant gelijmde alarmstekker nog makkelijk in mijn broekzak ging, een toch vrij strakke ‘straight’ spijkerbroek.

  Ik ben overstag gegaan voor de 6 plus. Moet hem nog krijgen. Het gaat via het bedrijf waar ik werk en wachttijd was twee weken. Mijn zoons verklaren me voor gek. De ene heeft al de iPhone 6, de ander bestelt hem nog, de derde moet nog een jaartje met de 4S. “Jij noemde altijd die Androids Tokkies met hun enorme smartphones en nou bestel je zelf zo’n grote”. Ja, ja ja. Helemaal waar.
  Maar zoals een man met een hele dikke vrouw ooit tegen iedereen zei: “waar je van houdt, daar haal je veel van in huis”. En zo is het ook met de iPhone 6 plus.

  Tóch het grootste scherm, waardoor je telefoon en kleine tablet ineen hebt. Straks meer apps met extra functies. Een hogere resolutie, grotere batterij en betere scherpstelling bij slecht licht. En vooral veel, heel veel ruimte op het scherm. En van binnen, want ik heb nu maar ook meteen 64 GB besteld. Want met dit grote ding kan ik eindelijk Pages, Numbers etc ook op de iPhone behoorlijk gebruiken. En lekker veel muziek erop zetten. Of de hele serie “Under The Dome” om ergens ver weg nog eens lekker te bekijken.

  Qua handzaamheid en meenemen moet ik het nog gaan ervaren. Wordt het lastig in m’n broekzak of valt het mee. Ik heb ook bedacht dat ik 95% van de dagen van het jaar met een zomerjackje of leren jack loop – allebei met binnenzak, waar de iPhone 6 plus prima inpast. En bedienen met twee handen, dat doe ik al sinds mijn allereerste iPhone 3G. Alleen simpele kliks doe ik wel eens met één hand, maar schrijven altijd met twee. En internetten en veel apps bedienen ook. Ik hou ‘m rechts vast en type heel snel met mijn linkerwijsvinger. Want ja, ook ik ben linkshandig. Ik kan niet wachten tot ik ‘m heb! …waar je van houdt, daar haal je veel van in huis !!

 • Profielfoto
  Niels

  Prachtig geschreven artikel!:)

 • Profielfoto
  plonserd

  Hoezo de 6 plus als vervanger voor een iPad Mini? Zolang de iPhone geen iPad apps kan draaien blijft m’n iPad Mini mooi hier liggen hoor. Ik gebruik ‘m wel redelijk intensief voor muziekproductie en live optredens.. De basisfuncties (e-mail, safari,..) gebruik ik amper.. Daar heb ik een laptop en een iPhone voor:D

  Hier hard aan het twijfelen om de 6 te kopen als vervanger van m’n 4S, komt goedkoper uit voor meer GB. Ben ook niet bepaald een poweruser als het op iPhones aankomt. Heb ook nog geen enkele keer het gevoel gehad dat m’n scherm te klein zou zijn..

 • Profielfoto
  Chytin

  Erg veel woorden gebruikt om aan te geven dat je toch gewoon lekker een groter scherm wilt en eigenlijk gewoon de beste iPhone van het moment wilt hebben Koen:) Er zijn zoveel reviews van Apple minded mensen die zich bijna verontschuldigen dat ze de grote iPhones toch wel erg lekker vinden. Dag door ons opgehemelde one-handed-use!

  Ikzelf heb alle Android phablets belachelijk gemaakt ten tijde van iPhone 4s en 5, maar ik ben er inmiddels ook achter dat een groter scherm ook beter is.
  Tekst, foto’s en video’s zien er gewoon veel beter uit op een groter scherm.
  Ik heb wel met volle overtuiging voor de 6 Plus gegaan en na een aantal dagen wennen wil ik niks anders. Ooit teruggaan naar 4 of iets groter naar 4,7 inch zal echt niet lukken. Ook bij jouw niet Koen, mark my words. Daar zijn wij geeks voor.

  Van 55 inch TV ga je ook niet snel naar 37 of 40 inch. Van Full HD ga je ook niet terug naar HD Ready of SD. Ik ben wel van mening dat er een 4 inch iPhone moet blijven bestaan voor de mensen die nu de iPhone 6/Plus niet aanschaffen omdat hij gewoon te groot is voor hun. Ik ken 2 mensen die net de 5s hebben gehaald wegens de formaat. Ze zijn niet bepaald geeks, hoeven niet perse de nieuwste A processor, de betere camera etc. maar houden wel van de design van een Apple product en de gebruikerservaring van iOS en van het fijne 4 inch formaat.

  Ik verwacht dat Apple de 5,5 inch aan zal blijven houden en hier en daar aan de bezel (boven en beneden) zal gaan schaven. Wie weet is de technologie over 2 jaar zo ver dat je Touch ID in het scherm kan integreren of misschien kan verplaatsten naar de zijkant of achterkant. Dat zal lastig gaan met de Home knop zoals wij die nu kennen, maar misschien kunnen ze dat later slimmer en kleiner maken of zij hebben een ander oplossing gevonden en nemen afscheid van de Home knop. De iPhone 7 Plus zal ongetwijfeld een stuk kleiner zijn dan de 6 Plus. Er zijn Android phablets op de markt met soortgelijke grote scherm maar qua behuizing iets kleiner (wegens ontbreken van Home knop) dan de 6 Plus.

  Anyway, erg leuk artikel om te lezen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ging bij mij precies zoals in het artikel.
  Eerst dacht ik zeker te weten dat de iPhone 6 de opvolger zou worden voor mijn 4S. Totdat ik in de Apple Store beide toestellen gezien en geprobeerd had. Toen begon ik te twijfelen. De grootte van de Plus viel me eigenlijk wel mee. Hij paste nog steeds in mijn zak. Over het gebruik met 1 hand is mijn conclusie dat ik hem nu gewoon met twee handen ga gebruiken en wel in landscape mode. Met een hand bedienen was ik toch al niet goed in. Teveel typefouten.
  In de auto is het ook een stuk handiger om een navigatie app te gebruiken.
  De grotere accu is voor mij ook wel een ding omdat mijn 4S nu max een halve dag meegaat. Erg onhandig als je een commerciele functie hebt.
  Dus het wordt een 6 Plus met hoesje en Apple Care (incl. 2 “ongelukjes”)….

 • Profielfoto
  RJG

  Mooi geschreven! Ik mij er wel in vinden…

 • Profielfoto
  NapO

  leuk geschreven!:) nice:)

 • Profielfoto
  Hermanko

  De iPhone 6 64 Gb wordt door mij met twee handen bediend. De duimvlugheid van sommigen, die heb ik niet.

 • Profielfoto
  iBaar

  Ik dacht dat ik het wist….de 4S wordt vervangen door een 6, maar zeker geen 6+, want: veel te groot.

  Nu ga ik toch een beetje twijfelen.
  Zal toch eens een keer langs een winkel moeten om te voelen en te kijken.
  Bij de 4S heb ik tegenwoordig vrijwel altijd een leesbril nodig….of langere armen.
  Misschien dat dat bij een 6+ makkelijker te lezen is?

 • Profielfoto
  dikkedik

  Misschien was dit plaatje dat bij de iphone 5 al uitkwam niet eens zo slecht bedacht.

 • Profielfoto
  Qapla

  Gisteren toch even Switch in Gent binnengestapt beide iPhone’s eens vast gepakt en met gespeeld, ik ben toch tot de conclusie gekomen dat ik de iPhone 6 Plus way to big vind. Dus nu toch maar sparen voor een 6 en niet de 6 plus, komt goed uit want hij is toch een €100 goedkoper en het scherm vind ik ook echt wel scherp ook al is die van de Plus scherper.
  Jammer dat het scherm van de iPhone nog steeds niet zo scherp is als die van mijn veel goedkopere nexus 5 445 ppi in vergelijking met die van de 6 plus 401 ppi en de 6 326 ppi

 • Profielfoto
  jeroenbunte

  Erg leuk artikel Koen!

 • Profielfoto
  fzelders

  Gewoon een jaartje doorgenieten met de 5s en dan in najaar 2015 inwisselen voor de iPhone 6s (s van ‘small’) met een nog weer betere camera dan de camera in de 6 /6 plus.:-)

 • Profielfoto
  hu3ssen

  Vandaag iPhone 6 plus gekocht door dit artikel. En ik ben blij met deze keus grote is perfect.