Retailers dwarsbomen Apple Pay, pushen eigen initiatief

16 reacties

Apple Pay kon vorige week op een warm onthaal rekenen. Meteen nadat iOS 8.1 uit­kwam, werkte de betaaldienst bij een aantal retailers en restaurants in de VS. Betalen was nog nooit zo leuk voor de consument. Niet alle winkeliers zitten op Apple Pay te wachten.

Dit weekend werd bekend dat een grote groep retailers, waaronder Walmart, NFC-betalingen en dus Apple Pay geblokkeerd heeft. Waarom? Omdat ze graag hun eigen (onhandige) mobiele betaalsysteem willen pushen. Met flink wat grote ketens die Apple Pay weigeren gaat dit een flinke hobbel worden.

Bij een groot aantal retailers werkt Apple Pay al ‘per ongeluk’. Dit komt omdat er al terminals met ondersteuning voor NFC-betalingen staan. Ook Google Pay werkt daarmee. Die NFC-betalingen zijn echter snel uitgeschakeld bij een aantal winkelketens. Waardoor Apple Pay niet meer werkt.

Transactiekosten zijn de boosdoener
Apple Pay werkt momenteel als vervanger van de plastic credit card. Bij betaling zijn winkeliers een paar procent transactiekosten kwijt aan de creditcardmaatschappij. Om hun winst te maximaliseren, willen retailers af van deze kosten. Daarom hebben ze hun eigen systeem ontwikkeld wat buiten creditcardmaatschappijen om werkt.

CurrentC: Onveiliger, onhandiger, weinig privacy
Om transactiekosten te ontwijken, heeft een grote groep retailers CurrentC ontwikkeld. Een mobiel betaalsysteem dat direct aan een bankrekening en niet aan een credit card gekoppeld wordt. In tegenstelling tot Apple Pay werkt CurrentC met QR-code’s en een viercijferige pincode in plaats van Touch ID.
currentc-payment
Apple heeft meerdere malen gezegd niet geïnteresseerd te zijn in persoonlijke- of betaalgegevens en deze niet op te slaan. CurrentC doet dat wel en flink ook. Aankoophistorie, financiele info, GPS-tracking en medische gegevens worden opgeslagen en in ruil voor kortingsbonnen gedeeld met derde partijen als advertentienetwerken en de overheid.
currentc-data-collected
Veel partners; hard tegen hard
CurrentC wordt pas volgend jaar uitgerold, maar heeft al een indrukwekkend lijstje aan partners. Grote ketens als Walmart, Target, Best Buy, Shell en Dunkin’ Donuts zijn aan boord bij CurrentC. Deze retailers hebben een exclusieve overeenkomst met MCX, de ontwikkelaar van CurrentC die nauwe banden met Walmart heeft. Die exclusieve overeenkomst is waarschijnlijk de reden dat NFC-betalingen geblokkeerd worden.

Bij Apple Pay zijn ook een aantal grote ketens als McDonalds, Texaco, Disney Stores, Subway en Macy’s aangesloten. Het lijkt erop dat de mobiele betaalmarkt de komende jaren gedomineerd gaat worden door CurrentC en Apple Pay. Waarbij CurrentC duidelijk gunstig is voor de winkeliers en bij Apple Pay de consument centraal staat.

Via: TechCrunch

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Dat is een begrijpelijke reactie van die retailers. Om diezelfde reden zijn winkeliers in Nederland ook niet blij met credit cards en initiatieven als Apple Pay.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  Ik als winkeleigenaar zou het niet erg vinden om Apple Pay te introduceren in mijn winkels. Meer klanten zullen het fijn, veilig en prettig vinden om te betalen met Apple Pay. Meer tevredenheid = uiteindelijk ook meer omzet.
  Om eerlijk te zijn zie ik niets in CurrentC, omdat veel consumenten het niet prettig vinden als hun gegevens met derden worden gedeeld.

 • Profielfoto
  draugminaion

  CurrentC ziet er uit als totaal prul, en dat het ontwikkeld wordt door een consortium van niet technologie bedrijven voorspelt weinig goeds voor de uitvoering. Maar de baas van Walmart heeft al geopperd dat hij niet geinteresseerd is of het werkt, hij wil alleen de credit card maatschappijen pesten.
  Hoeveel medestanders hij nog heeft als volgend jaar blijkt dat het niet werkt en klanten er geen trek in hebben is de vraag.

 • Profielfoto
  Niels

  CurrentC draait maar om een ding: zo veel mogelijk klantengegevens verzamelen. De hoofdreden dat Apple Pay geweerd is omdat de betalingen hiermee volledig anoniem zijn, en dus niet de transactiekosten zoals in artikel wordt beweerd. Immers, ook bij pinbetalingen etc worden gewoon transactiekosten gerekend (en winkeliers rekenen dit gewoon weer door aan de klant).

  Overigens vind ik wel dat Apple Pay vrijgesteld moet worden voor niet iOS-gebruikers, anders blijf je een verstrooide markt houden. Voor Apple moet dit volgens mij geen probleem zijn (ze verdienen er immers aan), denk alleen niet Google en Windows dit accepteren zonder zelf een graantje te kunnen meepikken.

 • Profielfoto
  polansky

  Wat is er mis met de pinapparaten zoals we die nu kennen.
  Die kunnen allemaal worden voorzien van NFC.

  Wat velen niet weten of beseffen is dat Nederland voorop loopt als het gaat om digitaal betalen.

  Het initiatief van de retailers was te verwachten. Zal hier ook gaan gebeuren dat er een ‘eigen’ systeem ontwikkeld wordt. Alleen dan door de banken en misschien moeten we daar ook nog maar eens blij mee zijn. Een betaalsysteem is immers alleen werkbaar als het door iedereen kan worden gebruikt en niet alleen door een selectieve groep ‘apple’ gebruikers. Je kunt niet verwachten dat een retailer 6 apparaten op zijn toonbank gaat plaatsen.

  CurrentC lijkt me overigens niet de oplossing, te omslachtig en het is ook niet wenselijk dat een bedrijf privacy gevoelige gegevens opslaat.
  Apple zegt niets te weten van welke betaling er plaats vindt. De vraag is in hoeverre dit waar is. Mogelijk dat de iPhone het hen inderdaad niet verteld, maar wat wordt er door de transactiemachine zelf verzonden naar Apple?

 • Profielfoto
  msetten

  Volgens mij zou Apple nu een stap moeten zetten door ook rechtstreeks bankrekeningen in Apple Pay te laten zetten. Dus niet alleen creditcards maar ook je bankpas. Dit omzeilt de klacht van de winkeliers over hoge creditcard kosten als iemand dan met Apple Pay betaald en zijn bankpas. Natuurlijk dan wel op dezelfde veilige wijze als ze dat met creditcards doen, zodat het echte rekeningnummer niet tijdens de betaling wordt getoond.

  Dat is denk ik ook nodig om Apple Pay in Nederland geaccepteerd te krijgen.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik als winkeleigenaar zou het niet erg vinden om Apple Pay te introduceren in mijn winkels. Meer klanten zullen het fijn, veilig en prettig vinden om te betalen met Apple Pay. Meer tevredenheid = uiteindelijk ook meer omzet.

  Maar ja, ketens zoals Wallmart betalen zo’n 2% per transactie aan Mastercard of VIsa, dat is ongeveer hun winst.

  Om eerlijk te zijn zie ik niets in CurrentC, omdat veel consumenten het niet prettig vinden als hun gegevens met derden worden gedeeld.

  En een hoop consumenten vindt dat onbelangrijk, als het maar goedkoop is ( of lijkt, omdat ze een kortingsbon hebben gekregen ).

 • Profielfoto
  Noest

  ApplePay werkt ook met debit-card, waarom promoten ze dat niet gewoon meer?

  En moet mooie boel worden wanneer Amerikanen straks niet meer met cc kunnen afrekenen bij die ketens:) veel mensen betalen hun cc-rekening met het loon dat ze binnenkrijgen, in de tussentijd hebben ze amper positief saldo op hun betaalrekening en gebruiken hun cc.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Volgens mij zou Apple nu een stap moeten zetten door ook rechtstreeks bankrekeningen in Apple Pay te laten zetten.

  Apple gaat hier niet over en kan hier niets doen zonder de banken.

  Dus niet alleen creditcards maar ook je bankpas. Dit omzeilt de klacht van de winkeliers over hoge creditcard kosten als iemand dan met Apple Pay betaald en zijn bankpas.

  Er word anders al genoeg geklaagd over de kosten van PIN betalingen.

  Natuurlijk dan wel op dezelfde veilige wijze als ze dat met creditcards doen, zodat het echte rekeningnummer niet tijdens de betaling wordt getoond.
  Dat is denk ik ook nodig om Apple Pay in Nederland geaccepteerd te krijgen.

  Dat ligt helemaal bij de banken. Die zijn lang niet zo geinteresseerd als in Amerika, chipkaart + PIN is al erg veilig vergeleken met hoe het nu werkt in Amerika. En volgens mij is de privacy van PIN ook al OK voor consumenten, de winkelier krijgt helemaal niets te horen over de klant, alleen of de transacie is gelukt of niet. Dat is ook waarom Albert Heyn de bonuskaart heeft bedacht bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Er word anders al genoeg geklaagd over de kosten van PIN betalingen.

  Er wordt overal over geklaagd, maar kosten van debitcard transacties liggen nog altijd lager dan de kosten van contact geld of creditcard transacties.

  k als winkeleigenaar zou het niet erg vinden om Apple Pay te introduceren in mijn winkels. Meer klanten zullen het fijn, veilig en prettig vinden om te betalen met Apple Pay. Meer tevredenheid = uiteindelijk ook meer omzet.

  Voor winkels met een lage omzet/hoge marge verhouding klopt dit wel. Maar als je een hoge omzet/lage marge verhouding hebt (begin maar eens bij alle supermarkten) dan gaat dit niet op.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Ik zou het hier in Nederland wel mooi vinden als Apple Pay en Ideal geïntegreerd zouden worden. Ik ga alleen niet m’n adem inhouden tot het zover is:-)

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @polanski inderdaad, samen met de rest van Europa. In de VS betaald vrijwel iedereen met een creditcard, en dan ook nog zo eentje van het oude type met een magneetstrip en zonder chip. En dan een bonnetje ondertekenen in een restaurant. En als men geen creditcard gebruikt, dan gaat het cash.

  Zaken als Apple Pay of andere soortgelijke initiatieven voegen hier niet zo vreselijk veel toe. Er wordt nog nauwelijks contant betaald en onze passen met pincode zijn vele malen veiliger dan daar in de VS en transacties net zo snel als met Apple Pay.

  Het is wel nieuw, leuk en dus interessant voor iedereen die van techniek en gadgets houdt, maar het voegt voor ons en de manier waarop wij gewend zijn te betalen helemaal niets toe.

 • Profielfoto
  draugminaion

  ….
  Het is wel nieuw, leuk en dus interessant voor iedereen die van techniek en gadgets houdt, maar het voegt voor ons en de manier waarop wij gewend zijn te betalen helemaal niets toe.

  Of je nu je telefoon of je pinpas moet pakken maakt inderdaad niet zo veel uit. Als er straks op veel plaatsen contactloos betalen kan wordt dat al ietsje anders, dan heb je (vaak) geen PIN code meer nodig, maar moet je nog wel je pas of telefoon tevoorschijn halen. Apple Watch is dan de volgende stap: je hoeft niets meer te pakken want het zit al aan je pols. Bovendien kunnen met Aplle Watch ook een hoop oudere iPhone (vanaf iPhone 4s(?)) gebruikers Apple Pay doen.

  Hoeveel jaar het duurt voordat dat ook in Nederland kan is wel de vraag.

 • Profielfoto
  mctazman

  Overigens vind ik wel dat Apple Pay vrijgesteld moet worden voor niet iOS-gebruikers, anders blijf je een verstrooide markt houden. Voor Apple moet dit volgens mij geen probleem zijn (ze verdienen er immers aan), denk alleen niet Google en Windows dit accepteren zonder zelf een graantje te kunnen meepikken.

  Dat is helemaal niet nodig. Apple Pay werkt met NFC. Een open standaard. Dezelfde standaard die Google ook gebruikt voor haar Wallet. Maw; overal waar NFC geaccepteerd wordt, kan er betaald worden met Apple Pay, Google Wallet, je ABN pas, etc.

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Noest

  Een kleine update:

  “According to Cook, the early ramp of Apple Pay “looks fantastic,” and though it’s only been available for a short time, Apple Pay accounts for more mobile wallets in the U.S, than all other mobile payment options combined.

  During the interview, Cook commented on CVS, Rite Aid, and other retailers’ decisions to opt out of Apple Pay, saying that “over the long arc of time” retailers will need to do what shoppers want. Ahead of launching Apple Pay, Cook says Apple looked at multiple other payment solutions available on the market and didn’t find any of them to be easier than using a wallet.

  Retailers, he believes, will ultimately adopt Apple Pay because it’s the more secure option, able to prevent fraud incidents like the breaches experienced by Target, Home Depot, Staples, and more, in recent months. Cook reiterated that Apple Pay is secure and that Apple is not collecting data on its customers. “We’re not big brother. We’ll leave that to others.”

  Cook also commented on Apple’s wider privacy policy, saying “Your data is yours” and reiterating that Apple is not in the business of monitoring its users. Apple does not keep iMessage data or retain search history.

  “If law enforcement wants something, they should go to the user to get it,” he said. According to Cook, it is up to users, not Apple, to choose whether or not it’s okay for the government to access their data. “We’re designing a Fort Knox kind of thing.” ”

  Bron: http://www.macrumors.com/2014/10/28/apple-pay-1-million-activations-72-hours/

  Zie ook: http://blogs.wsj.com/digits/2014/10/27/apples-next-chapter-a-qa-with-tim-cook-live-blog/?mod=e2tw

  http://blogs.wsj.com/digits/2014/10/27/apples-next-chapter-a-qa-with-tim-cook-live-blog/?mod=e2tw

  http://www.macrumors.com/2014/10/27/wells-fargo-apple-pay-credits/