Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 oktober 2014
Leestijd: 1 minuut

Recordbedrag voor eerste Apple-computer

Het was in de lente van 1976. De auteur van dit artikel was nog niet geboren, maar Steve Jobs en Steve Wozniak hadden in een garage in Cupertino hun eerste kindje al klaar: De Apple I. Het is één van de allereerste Apple-computers ooit gemaakt.

Vandaag ging een zeldzaam, werkend exemplaar bij Veilinghuis Bonhams onder de hamer. Verwacht werd dat de computer die bestaat uit een losse chip met monitor en toetsenbord 500.000 dollar op zou leveren. Dat pakte anders uit. Het winnende bod was 905.000 dollar, zo’n 716.000 euro.

De Apple 1 werd verkocht aan het Henry Ford-museum uit Dearborn. Daar wordt de vindingrijkheid en innovatie die de Verenigde Staten rijk is tentoon gesteld. Een van de eerste computers van Apple mag dan niet ontbreken.

De Apple 1 bestaat uit een handgemaakte Chip met componenten.

Er zijn ongeveer 200 stuks van de Apple I gemaakt. Naar schatting zijn er nog 63 bewaard en van 15 is bekend dat deze nog werken. De computer werd in 1976 verkocht voor precies 666,66 dollar. Dat moest er nog wel een behuizing omheen. De computer was een volledig afgewerkte printplaat.

In de jaren ’70 waren de meeste computers complete zelfbouw-pakketten die nog gesoldeerd moesten worden De Apple I wordt dan ook als één van de eerste ‘kopen en klaar’ computers gezien. De Apple I kwam standaard met 4 kilobyte geheugen en bevat een processor met een kloksnelheid van 1 MHz.

‘Woz’ en ‘Jobs’ met de Apple 1

Nieuwsgierig geworden naar de historie van de Apple-computer? OMT bezocht eerder het Computer History Museum in Mountain View, California. In een reportage vertellen we je meer over de Apple I en computers uit de 70’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Recordbedrag voor eerste Apple-computer
Sluiten