Recordbedrag voor eerste Apple-computer

15 reacties

Het was in de lente van 1976. De auteur van dit artikel was nog niet geboren, maar Steve Jobs en Steve Wozniak hadden in een garage in Cupertino hun eerste kindje al klaar: De Apple I. Het is één van de allereerste Apple-computers ooit gemaakt.

Vandaag ging een zeldzaam, werkend exemplaar bij Veilinghuis Bonhams onder de hamer. Verwacht werd dat de computer die bestaat uit een losse chip met monitor en toetsenbord 500.000 dollar op zou leveren. Dat pakte anders uit. Het winnende bod was 905.000 dollar, zo’n 716.000 euro.

De Apple 1 werd verkocht aan het Henry Ford-museum uit Dearborn. Daar wordt de vindingrijkheid en innovatie die de Verenigde Staten rijk is tentoon gesteld. Een van de eerste computers van Apple mag dan niet ontbreken.

apple1-chip
De Apple 1 bestaat uit een handgemaakte Chip met componenten.

Er zijn ongeveer 200 stuks van de Apple I gemaakt. Naar schatting zijn er nog 63 bewaard en van 15 is bekend dat deze nog werken. De computer werd in 1976 verkocht voor precies 666,66 dollar. Dat moest er nog wel een behuizing omheen. De computer was een volledig afgewerkte printplaat.

In de jaren ’70 waren de meeste computers complete zelfbouw-pakketten die nog gesoldeerd moesten worden De Apple I wordt dan ook als één van de eerste ‘kopen en klaar’ computers gezien. De Apple I kwam standaard met 4 kilobyte geheugen en bevat een processor met een kloksnelheid van 1 MHz.

jobs_woz_1976
‘Woz’ en ‘Jobs’ met de Apple 1

Nieuwsgierig geworden naar de historie van de Apple-computer? OMT bezocht eerder het Computer History Museum in Mountain View, California. In een reportage vertellen we je meer over de Apple I en computers uit de 70’s.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Als ik zeven ton had liggen had ik het ook zeker gedaan. Voor nu moet ik het doen met mijn Apple II.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Raymon, let een beetje op je taalgebruik! Een handgemaakte Chip? Een losse chip? Journalistiek die je in goedkope kranten tegenkomt, daar krijg ik kromme tenen van…

  Ja, leuk bedragje, als mijn oude Macjes ook nog eens zo veel waard werden:-P

 • Profielfoto
  sitisak

  Leuk voor als er bezoek is:P

 • Profielfoto
  belfortmac

  De foto vindt ik dan wel weer schitterend;-)

 • Profielfoto
  sunapple

  Als aanvulling op die laatste alinea: in Nederland hebben wij ook gewoon een Apple museum staan; echt de moeite waard! Je komt er dingen te weten die je niet op internet had gevonden en ze hebben echt veel staan.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Bereikbaarheid en openingstijden zijn beperkt.
  Maar goed, zal wel de moeite waard zijn;!

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik vond van wel, maar ik ben dan ook een beetje een nerd in Apple geschiedenis:razz:

 • Profielfoto
  applefanboy567

  zelf wil ik ook wel een paar oude mac proboor de apple twee te vinden maar is lastig op marktplaats

 • Profielfoto
  belfortmac

  @sunapple

  Mag ook! niks mis mee;-)

 • Profielfoto
  r.heijma

  Handgemaakte chip? Jaja. Je zou toch beter moeten weten.
  Hier moet noch wat journalistiek recherche werk worden verricht.

 • Profielfoto
  ob1mac

  Ik vind dat Apple qua design wel wat stapjes heeft gemaakt!

 • Profielfoto
  ¿`„

  Pfff ik zou mijn geld beter besteeds hebben. Leuk voor het museum. Niet meer dan dat. Je kan er niet eens mee het internet op

 • Profielfoto
  sunapple

  @ob1mac,:lol:

  @marco.nl, Jij bent geen verzamelaar gok ik?

 • Profielfoto
  Dagobert

  “De Apple 1 bestaat uit een handgemaakte Chip met componenten.”
  moet natuurlijk zijn:
  “De Apple 1 bestaat uit een printplaat met handgesoldeerde componenten.”

 • Profielfoto
  Marius1976

  Ook al ben ik een enthousiast apple gebruiker, ligt mijn liefde voor oude computers veel meer bij oud atari 8bit spul. Pas nog een heel coole Atari 400 (PAL) gekocht. Ook al heb ik nog wel een aantal Apple ][ computers, worden de atari’s nog dagelijks gebruikt, iets wat ik van die Apple ][ machines toch niet kan zeggen (helaas).