Ready voor OS X Yosemite in drie stappen

45 reacties

Je hebt er al veel van mogen zien, en het misschien zelfs al mogen testen. OS X Yosemite, het nieuwe besturingssysteem voor de Mac is bijna klaar. Hoogst­waarschijnlijk lanceert Apple vanavond tijdens de Keynote de definitieve versie van OS X 10.10.

Verwacht wordt dat Yosemite direct na het event te downloaden is. Hoewel de installatie meestal vlekkeloos verloopt, raden we aan niet zomaar op de update-knop te drukken. Maak een backup en zet tijdens het wachten de juiste muziek op, zo bespaar je jezelf een hoop ellende en stress. Volg deze drie stappen en je bent ready voor OS X Yosemite!
Batterijstatus
Stap 1: Zorg voor een volle accu
Zowel voor stap 2, als de daadwerkelijke installatie van Yosemite is genoeg stroom een vereiste. Gebruikers met een iMac kunnen deze stap uiteraard overslaan, maar gebruikers met een MacBook dienen hun Magsafe er even bij te pakken. Aan de oplader leggen is het verstandigst. Als dit niet mogelijk is raden wij je aan alleen te installeren als je MacBook meer dan 75% acculading heeft. Zo kan het niet fout gaan tijdens de installatie.
TMaan
Stap 2: Maak een back-up met Time Machine
Het veiligstellen van je bestanden met Time Machine is altijd handig, maar voorafgaand aan een update van OS X is het een van de meest verstandige dingen om te doen. Als er toch iets fout gaat tijdens de update, raak je je bestanden in ieder geval niet kwijt. Time Machine schakel je in via de instellingen die je kunt vinden in de Systeemvoorkeuren. Verbind Time Machine met een Apple Time Capsule of een externe harde schijf en de software zal automatisch een back-up maken.
Hebgeduld
Stap 3: Heb geduld
Wees je ervan bewust dat jij niet de enige bent die Apple’s laatste software wilt binnenhalen. De servers van Apple zullen het erg druk hebben en downloaden kan daarom lang duren. Ook de installatie van een nieuw besturingssysteem kan enige tijd in beslag nemen.

Belangrijk is dat je niet ongeduldig wordt en met de Mac aan de slag gaat terwijl deze bezig is met updaten. Dit kan resulteren in een mislukte update of een abrupte onderbreking van je werk. Pak daarom je iDevice, zet de Spotify-playlist van het iTunes Festival 2014 nog eens op en speel wat spelletjes. In OMT’s Gameweekend worden wekelijks toffe games voor iOS besproken. Hierbij drie aanraders om de tijd te doden:

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Radio

  Als je de kans op foutmeldingen wil voorkomen + Als je een trage installatie wilt voorkomen = EEN DAG OF TWEE / DRIE WACHTEN MET INSTALLEREN.

  Vanavond wordt weer ontzettend veel geklaagd op deze site omdat iedereen tegelijkertijd héél snel Yosimite wil binnenhalen. Wordt daar persoonlijk altijd een beetje moe van… ja het lukt niet, het duurt lang, onder Steve Jobs zou dit nooit gebeurt zijn… enz enz.

 • Profielfoto
  raymon150

  Ik had een vraagje over het updaten, namelijk het enige wat ik wil overzetten van het vorige os naar het nieuwe os is de itunes bibliotheek (beoordeling/aantal keer afgespeeld en dergelijke).
  Bij de vorige overstap is dat misgegaan waardoor ik alles weer moest organiseren.
  Dus mijn vraag: Hoe doe je een clean install met behoud van de itunes bibliotheek.

 • Profielfoto
  Froggle

  Sowieso wachten denk ik. Adobe’s support moet meestal nog wel een maandje of 2 op zich laten wachten.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik mis eigenlijk een belangrijke stap.

  Maak een partitie aan op je HDD of SSD en installeer daarop OS X Yosemite.
  Als het je bevalt en je hebt geen problemen kun je snel migreren door timemachine te gebruiken en kun je de ‘oude’ partitie wegdoen wanneer je er zelf klaar voor bent.

  @Froggle – Sinds de laatste publieke beta heb ik eigenlijk geen problemen meer met de Adobe CC suite.

 • Profielfoto
  SvS

  Nog beter: wachten op 10.0x.
  Idd, ‘zakelijke’ en professionele gebruikers doen ’t goed aan om even ermee te wachten.

 • Profielfoto
  koen

  Hoe doe je een clean install met behoud van de itunes bibliotheek.

  Geen clean install doen (nergens voor nodig), dan gaat je bibliotheek automatisch mee. En anders eerst je iTunes folder op een externe schijf zetten, dan een clean install doen, en tenslotte je iTunes bieb weer terugzetten.

 • Profielfoto
  TA

  Sowieso wachten denk ik. Adobe’s support moet meestal nog wel een maandje of 2 op zich laten wachten.

  Goed dat je dit zeg, ik kan namelijk niet zonder Adobe.

 • Profielfoto
  MacRay

  Weet iemand of bootcamp partitie heel blijft?
  Hier draai ik namelijk voor mn werk windows 7 op….

  thx alvast!

 • Profielfoto
  Mona

  @Froggle, TA

  Geen zorgen, Adobe CC draait probleemloos op de Bèta.

 • Profielfoto
  Froggle

  @Froggle, TA

  Geen zorgen, Adobe CC draait probleemloos op de Bèta.

  Zit nog met een CS6 licentie, ondersteunen ze die ook al?

 • Profielfoto
  Mona

  @Froggle, TA

  Geen zorgen, Adobe CC draait probleemloos op de Bèta.
  Zit nog met een CS6 licentie, ondersteunen ze die ook al?

  Oei, dat durf ik niet te zeggen, ik ben met 10.10 overgegaan op CC.

 • Profielfoto
  Autitalent

  Ik kan haast niet wachten op OS X Yosemite.
  Ben nieuw hiero heb me net geregistreerd.
  Anders kon ik niet reageren.
  Goeie middag trouwens.

 • Profielfoto
  Mona

  @Autitalent

  Goede middag! Welkom.:lol:

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik ben pas sinds een paar weken over op Mavericks. Dus Yosemite blijft wat mij betreft nog even in de ijskast. Ik verdien mijn brood met het werken op mijn mac’s en laat het rustig even betijen voordat ik ga updaten. Ik zal niet zo lang wachten als met Mavericks, maar een maandje of twee toch zeker wel.
  Beter safe than sorry.

 • Profielfoto
  Autitalent

  Ik ben al enige tijd op Mavericks, ik ben altijd wel van het update want je systeem uptodate houden is wel belangrijk, dat er een lek in het systeem zit zoals al bekend werd is zoiezo een aandacht puntje maar, als je niet update is het risico groter op mogelijk ongewenste virtuele insluipers dan wanneer je wel update, maar goed dat is mijn mening :$ ik gebruik zoiezo de firewall die standaard in mijn apple systeem zit en ook gebruik ik mackeeper etc om mijn systeem schoon te houden.
  Tuurlijk is het zo dat men die er echt in wil komen er toch wel inkomt, maar dit met meerdere dingen zo.

  Ik hou wel van vernieuwing:D

  Gr Autitalent << Ben autistisch dus vond ik deze gebruikersnaam wel geschikt:P

 • Profielfoto
  Imade

  Weet iemand of bootcamp partitie heel blijft?
  Hier draai ik namelijk voor mn werk windows 7 op….

  thx alvast!

  Die blijft gewoon heel omdat alleen de OS X installatie (lees partitie) aangepast wordt.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Met safe bedoel ik meer dat je eventuele problemen en incompatible gedoe met bepaalde software voorkomt. Als alle software weer up to date is en ik tijd en zin heb, zet ik de boel over. Maar je hebt gelijk dat de nieuwste systeemversies meestal ook weer veiliger zijn dan de vorige, dus wat dat betreft is het ook niet verstandig al te lang te wachten.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik heb OS X Yosemite getest op een test mac en hij draait lekker. ( mac die binnenkort naar de hemel gaat :P).
  Zet daarom vanavond of morgen Yosemite erop. (afhankelijk natuurlijk wanneer hij echt gelanceerd wordt).

 • Profielfoto
  Autitalent

  Ik gebruik mijn macbook pro. voor mijn hobby als zijnde gelicentieerd radiozendamateur. Vooral voor Digi modes en Radio besturing:P
  ik draai geen muziek !! dat is uit ten boze op de amateur banden, maar ik maak wereld wijd radio verbindingen en ook op lokaal niveau.
  Als alles faalt wat betreft reguliere netwerken zijn wij nog in de lucht, wij kunnen onafhankelijk een noodnet opzetten door gebruik te maken van noodstroom voorzieningen, onze amateur zenders werken op 12 volt:P en Antennes maken we grotendeels zelf alhoewel je ook antennes ervoor kunt kopen, maar zelf maken is vele male leuker en ook nog eens leerzaam. Experimenteren is het doel van de hobby. maar tijdens rampen waarbij internet overbelast raakt CQ uitvalt zijn wij de redders in nood:P kijk maar naar watersnoodramp 1953 !!

 • Profielfoto
  sitisak

  ik gebruik al enige tijd de Yosemite Public beta op een mac die dagelijks gebruikt word en heb op enkele geluids problemen na, niks geks aangetroffen. dus voor mij is dat goed. Hoop wel dat ze deze week de officiële 10.10 download gaan uitbrengen.

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Ik doe altijd ergens nog voordat ik begin “Herstel Schijfbevoegdheden” uit je schijfhulpprogramma , dan alle apps sluiten, dan backup, dan herstart, dan update…. en dan inderdaad geduld. Als je denkt dat ie 20 minuten is vastgelopen… toch nog even langer wachten:) Nog nooit clean install gedaan, is inderdaad niet nodig… 20 jaar – no shit…

 • Profielfoto
  imar

  Heb ook al enige tijd gesnuffeld aan de Yosemite Beta. Ben heel erg benieuwd maar mijn productiemachine blijft gewoon Mavericks draaien tot ik tijd heb om rustig te controleren op compatibiliteit.

 • Profielfoto
  Autitalent

  als je systeem eigenlijk niet geschikt is volgens de vereiste die nodig zijn, dan hoef je al niet eens een poging te wagen lijkt mij. Ik controleer altijd of mijn systeem er geschiktvoor is zoja dan upgrade ik hem gewoon. maar goed als het maar werkt is het voor mij allang goed. Mijn interesse licht bij radio techniek en laptop is pure bijzaak waar ik applicaties op kan draaien tond om mijn amateur radio hobby.
  Ondanks ik apple fan ben, heb ik ook wel eens wat geprobeer met android via een emulator ging perfect overigens XD
  Maar ja bij een echte apple fan is android not done, alhoewel beide systeem zijn opgebouwd vanuit linux dus zie ik het probleem niet:P

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik ben al enige tijd op Mavericks, ik ben altijd wel van het update want je systeem uptodate houden is wel belangrijk, dat er een lek in het systeem zit zoals al bekend werd is ziezo een aandacht puntje maar, als je niet update is het risico groter op mogelijk ongewenste virtuele insluipers dan wanneer je wel update, maar goed dat is mijn mening :$

  Voor die redenen die je aangeeft hoef je natuurlijk niet direct naar een nieuw OS te upgraden. Mavericks zal nog wat jaren worden ondersteund.;-)

  ik gebruik ziezo de firewall die standaard in mijn apple systeem zit en ook gebruik ik mackeeper etc om mijn systeem schoon te houden.
  Ik hou wel van vernieuwing:D

  Dan zien we je ooit wel terug met vragen van “mijn Mac doet niet meer wat ik wil….”
  Lees maar op het forum (of google gewoon eens) waarom je MacKeeper niet moet gebruiken.

 • Profielfoto
  Autitalent

  hahaha nou ik heb totaal geen problemen met mackeeper. dus dat valt reuze mee !!
  ach ja je hebt natuurlijk altijd voorstanders en tegenstanders.
  Wie zegt mij dat wat op internet staat ook daadwerkelijk zo is, je hebt altijd mensen die niet weten wat ze doen en met dat gene is alles omzeep te helpen.
  tevens is mackeeper niet de standaard firewall !! wat standaard ingebakken zit in mijn apple systeem. maar goed ik zie de miscommunicatie al optreden:P
  Mij zul je niet zo snel terug zien komen om dat fenomeen.Tevens sla je de plank mis @hansi2124 wat jij beweert van ” je zal wel terug komen met het feit dat macbook book niet meer doet wat ik wil” hoe wil je dat voor elkaar boksen als je zegt dat hij niet meer doet wat jij wil. een computer voert alleen maar uit wat jij doet, een computer zal nooit voorzichzelf beginnen. als jij geen commando uitvoert kun je wachten tot je een ons weegt, het hoogstwaarschijnlijke is dat hij na verloop van tijd uitgaat omdat de accu reeds leeg gelopen is, mocht je hem niet aan je adapter hebben hangen. ik ben echt niet voor 1 gat te vangen !! Maar goed dat is mijn visie op het geheel , ik ga mij niet mengen in een welles en nietes discussie, die kinderachtige leeftijd ben ik al reeds voorbij !!! nog een prettige avond;-)

 • Profielfoto
  Autitalent

  laten we even weer on topic gaan want we dwalen af XD

 • Profielfoto
  Vilscon

  Eigenlijk best een domme vraag, zeker gezien mijn achtergrond (geen verdere uitleg), maar wil tóch eigenlijk even zeker weten..

  Ik zal een clean-install uitvoeren, maar wil wel m’n user files behouden. Meer dan alleen de map ~/users/ hoef ik dan toch niet naar m’n NAS te back-uppen ?
  App-/system voorkeuren interesseren me niet en apps zal ik toch selectief opnieuw installeren.

  :nerd::confused:

 • Profielfoto
  Vilscon

  @Froggle, TA

  Geen zorgen, Adobe CC draait probleemloos op de Bèta.

  Probleemloos mag je het absoluut niet noemen, maar wél voldoende voor de average user/low-end professional, welke tevens regelmatig z’n werk tussentijds opslaat.

  Ik heb zo nu en dan wel eens een vastloper- of wat UI glitches, helaas. (Mbp2012, 15″ non-retina, 8GB/SSD)

 • Profielfoto
  Optimistje

  @Autitalent MacKeeper moet je niet willen, maakt t alleen maar trager

 • Profielfoto
  Autitalent

  @optimistje thnx for je bericht, dat is een goede feedback;-)

 • Profielfoto
  The Jesus

  “het meest verstandigst”?

  -Het verstandigst of het meest verstandig is:
  Wachten en eerst even nadenken.

  En je best doen op school of daarbuiten.

 • Profielfoto
  Booden

  Als ik wil upgraden krijg ik: “Het artikel dat u hebt aangevraagd is momenteel niet beschikbaar in de Nederlandse winkel.”

 • Profielfoto
  wouter57

  Hé hé hij is begonnen met de upgrade.

 • Profielfoto
  leavestone

  Prettig hoe een goede clean instal te doen en dan handmatig je gebruikers terug zetten. Ja altijd update gedaan maar helaas zit ik met redelijk wat foto’s die broken zijn.

 • Profielfoto
  Bianco

  Update klaar, werkt als een zonnetje.

 • Profielfoto
  Riny Maas

  Server 3.2.2 werkt niet meer op Mac OS X Yosimite 10.10
  Er is een nieuwe versie Server 4.0 beschikbaar in de App Store (niet gratis!)
  Deze versie werkt wel op Yosimite MAAR kan geen servers op afstand openen die nog niet met Yosimite draaien!!

 • Profielfoto
  Rareluis

  Vannacht werd ik gelukkig wakker ;-)! Toen heb ik de download en de installatie gestart. Het ging als een speer en ‘as we speak’ zit ik te ontbijten achter mijn Macbook Pro met Yosemite. Wat mij nu het meeste opvalt naast de vernieuwde vormgeving is de ongelofelijke snelheid van Safari… en erg leuk om te kunnen bellen via je Mac.

 • Profielfoto
  Bianco

  twee dingen die opvallen: schijfhulpprogramma is niet te vinden, en vele programma’s staan niet in launchpad. (Wel de aanduiding, niet de iconen, en daardoor niet op te starten).

  En de programmamap is leeg. (Zijn wel op te starten trouwens)

 • Profielfoto
  pruus

  @Bianco: Hier staat schijfhulpprogramma er wel. Heb je spotlight geprobeerd?

 • Profielfoto
  Jeffry

  Vaak wordt bij updaten aangegeven dat ‘zakelijke gebruikers’ beter even kunnen wachten. Vorig jaar heeft Google echter uit de doeken gedaan dat zij altijd streven naar een snelle update:

  “The Googlers also noted that the company managed to update from 10.7 to 10.8 for 99.5% of its fleet in 8 weeks and it’s currently trying to accomplish the same for 10.9 Mavericks.”

  En dan heb je het dus over een update van 43.000 macs… Misschien moeten de ‘zakelijke terughoudende professionals’ eens hun licht bij Google opsteken;-)

  http://9to5mac.com/2013/11/27/how-google-manages-over-40000-macs-without-much-help-from-apple/

 • Profielfoto
  Mr Joost

  ligt het nu aan mij of lijkt het nu dat sommigen dingen onscherp zijn, zoals in de menubalk en finder

 • Profielfoto
  hatolex

  Ik heb het idee dat er een hele vage schaduw achterzit, op mijn MAC, mid 2010.

  Hoewel ik moet zeggen dat het niet hinderlijk is of zo.

  Voor het overige draait het lekker soepel. (tot zover);-)

 • Profielfoto
  basek

  Heeft iemand al ervaring met een iMac van half 2007?
  Draait Yosemite daar goed op?

 • Profielfoto
  Autitalent

  Hij draait perfect, is nog wel wat applicaties aan het bijwerken in de appstore en dat vraagt ook enige geheugen. Maar voor de rest ging het redelijk vlot de upgrade. maar wat een verbetering met de vorige versies !!
  Ik wens ieder een gelukkige tijd met YOSEMITE

  MVG Autitalent

 • Profielfoto
  iMacer

  Die upgrades van Apple gaan bijna vanzelf.

  Ik lag in bed O.M.T nog even te lezen op mijn iPhone, toen ik ‘Yosemite online’ zag langs komen.
  Met mijn iTeleport app ingelogd op mijn mac (die op kantoor staat), App Store geopend en Yosemite gaan downloaden.
  Dan nog even een hoofdstuk gelezen uit mijn boek.
  Voordat ik ging slapen nog eens gekeken via iTeleport naar mijn Macbook pro en ja Yosemite was gedownload.
  Deze in mijn bed opgestart, schijf kiezen en paar x ok drukken.

  ’s morgen niet meer aangedacht tot dat ik achter mijn pc ging zitten en inlogde,, oh kijk een ander begin scherm hoo ja klopt Yosemite zit erop.

  Als ik nog terug denk aan Windows, daar was ik een weekend zoet mee om alles weer draaiend te krijgen.