Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 30 oktober 2014

OS X Yosemite: Vier ergernissen en oplossingen

OS X Yosemite heeft zijn weg al naar vele Mac’s gevonden. Apple heeft zijn best gedaan op het nieuwe uiterlijk en vele nieuwe functies. Maar niet alles pakt altijd even goed uit, zeker als je van een oudere versie van OS X komt zijn sommige dingen onhandig of ergerlijk.

In dit artikel behandelen we vier oplossingen voor veelvoorkomende ergernissen aan Yosemite. Alle tricks en instellingen zijn direct toe te passen en vereisen geen extra apps of software. Heb je zelf een ergernis én oplossing? Laat het weten en deel ‘m in de reacties.

Volledige URL in Safari weergeven


Sinds OS X Yosemite laat Safari bij surfen alleen nog de domeinnaam in de adresbalk zien. De volledige URL van de website is niet meer zichtbaar. Onhandig bij websites die geen duidelijke navigatie hebben. Gelukkig is het weergeven van de volledige URL weer snel in te schakelen:

 • Open Safari en kies linksboven in het menu Safari voor Voorkeuren.
 • Open het tabblad Geavanceerd en vink Toon volledig websiteadres aan.

Minder transparantie graag


Doorzichtige vensters, menu en een transparant dock deden in Yosemite hun intrede. Het berekenen van die transparantie kan vooral op oudere Mac’s aardig wat kracht kosten, verhoogt de leesbaarheid niet en niet iedereen vindt het mooi. Liever geen transparantie? Zo schakel je het uit:

 • Open Systeemvoorkeuren en kies voor Toegankelijkheid.
 • Vink daar Verminder doorzichtigheid aan.

Spotlight een tandje terug


Ooit was Spotlight een klein balkje in de rechter bovenhoek. Tegenwoordig is het een krachtige zoeker die op 22 plaatsen op je Mac en door middel van Bing op internet zoekt. Door de grote hoeveelheid zoekresultaten is iets vinden soms lastiger geworden. Zet onnodige resultaten als volgt uit:

 • Open Systeemvoorkeuren en kies voor Spotlight.
 • Vink in het tabblad Zoekresultaten de locaties waar Spotlight niet hoeft te zoeken uit.
 • Om meer overzicht in zoekresultaten te krijgen, kan de volgorde van weergave ook aangepast worden. Pak een categorie en versleep die in de lijst naar boven of onder.

Continuiteit: Alles behalve bellen


Het kunnen ontvangen van SMS-berichten op de Mac is fijn, maar dat zowel je iPhone als Mac overgaan bij een inkomende oproep kan teveel van het goede zijn. Dit is uit te schakelen via de FaceTime-app, maar dan is bellen via de Mac ook niet meer mogelijk. Alleen bellen en niet gebeld worden kan met een kleine omweg.

Bellen en gebeld worden via de Mac uitschakelen:

 • Open de FaceTime-app en kies linksboven in het menu FaceTime voor Voorkeuren
 • Schakel Mobiele oproepen via iPhone uit


Alleen nog bellen en niet meer gebeld worden is uit te schakelen door notificaties en geluiden van de FaceTime-app uit te zetten. Maar je krijgt dan ook geen seintje meer van reguliere FaceTime-gesprekken:

  • Open Systeemvoorkeuren en kies voor Berichtgeving.
  • Kies in de lijst voor FaceTime. Zet de meldingsstijl op Geen en vink Speel geluiden af bij meldingen uit.
  • Geen geluid maar wel een melding? Dan volstaat het uitzetten van het vinkje voor de geluiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OS X Yosemite: Vier ergernissen en oplossingen
Sluiten