‘OS X 10.10 Yosemite komt 14 oktober’

51 reacties

Na de release van de Golden Master op dinsdagavond, is het wel duidelijk dat OS X 10.10 Yosemite bijna af is en in de lucht hangt. Alleen een concrete releasedatum ontbreekt nog. Maar misschien heeft Apple die zonder het zelf te weten al verklapt.

Op het scherm met Trackpad-instellingen in Yosemite is meermaals de datum 14 oktober te zien. Hoewel het toeval kan zijn, is het volledig in lijn met verwachtingen rondom een Apple-evenement deze maand. Heeft het nieuwe OS X zijn eigen releasedatum verraden?

Schermafbeelding 2014-10-01 om 13.28.08

Apple brengt nieuwe software doorgaans op dinsdag uit, 14 oktober valt op dinsdag. OMT-volger @koenvanh ontdekte dat datum sinds de Golden Master van OS X 10.10 Yosemite zichtbaar is op diverse schermen onder de Trackpad-instellingen. Zo laat het berichten­centrum de datum zien en is het op de kalender in het dock en in exposé 14 oktober.

Inmiddels dringt Apple bij ontwikkelaars aan om apps voor Yosemite alvast in te dienen, nog een teken dat de release van de nieuwste OS X-versie erg dichtbij is. OS X Yosemite wordt een gratis upgrade voor Mac-gebruikers.

Apple-evenement op 14 oktober?
Nieuwe versies van OS X worden vaak uitgebreid aangekondigd op een Apple-evenement. Eerder gingen er geruchten over een evenement op 21 oktober, maar dit werd al snel ontkracht. 14 oktober is een week eerder, mogelijk zien we dan niet alleen Yosemite, maar ook nieuwe iPads met Touch ID, een vernieuwde Mac Mini en misschien een Retina iMac.

Benieuwd naar Yosemite? Bekijk de eerste veranderingen in onderstaande OMT LABS video:

Reacties

51 reacties
 • Profielfoto
  bca303

  14 oktober is een week eerder. Niet een dag;-)

 • Profielfoto
  Verwijderd

  Ook zijn de nieuwe iWork icons daar te zien!
  (voor men wie het nog niet het ergens anders heeft gelezen)

 • Profielfoto
  Targaryen

  Allemaal goed en wel, maar ik hoop dat ze een afgewerkt product afleveren. Anders wachten ze nog maar een maand. Als je ziet hoe slecht iOS8 het doet bij de meeste mensen, dan hadden ze iOS8 ook beter uitgesteld tot 14 oktober. Ik ging er in elk geval niet wakker van hebben gelegen.

 • Profielfoto
  bvdabjorn

  Ik vraag me af wanneer ze de iPods en meer specifiek de iPod touch gaan vernieuwen? Ik vind dat het toch wel tijd wordt voor een opknap beurt!

 • Profielfoto
  Drome

  OS X 10.10

  10-10 is een veel betere releasedatum toch!

 • Profielfoto
  Buzz

  Targaryen: Wat bedoel je? iOS 8 doet het toch juist uitstekend bij de meeste mensen? De bugs waarover ik hier heb gelezen werden binnen enkele dagen opgelost en troffen slechts een kleine minderheid van de gebruikers.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Tip naar aanleiding van iOS 8: wacht met upgraden tot de tweede of derde bugrelease.

  @Buzz_D: ik heb al aardig wat mensen (de helft van de iPhone-gebruikers die ik ken) horen klagen over problemen met iOS 8.

 • Profielfoto
  Gadget73

  Zo te zien zijn jullie bij de redactie alleen even jullie bron vergeten te vermelden. Dit nieuws stond eerst hier:

  http://www.iculture.nl/yosemite-verschijnt-14-oktober/

 • Profielfoto
  MrHammond

  Van mij mag-ie komen, ik ondervind inmiddels geen problemen meer met de PB4, dus…

 • Profielfoto
  Buzz

  Ostinato: Zoals?

 • Profielfoto
  Unlock32

  @Buzz_D: ik heb al aardig wat mensen (de helft van de iPhone-gebruikers die ik ken) horen klagen over problemen met iOS 8.

  Ik ken er 4 die klagen over problemen met iOS 8…..4 mensen die absoluut geen iTunes gebruiken en die hun apparaat zelfs nog nooit aan een pc gekoppeld hebben….tja.

 • Profielfoto
  linda_185

  @unlock: telefoon die blijft hangen, apps die traag opstarten, dat heeft toch niks te maken met Itunes gebruiken?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Voordat de azijnpissers hier blijven blaten dat er ‘veel’ mensen zijn met iOS 8 problemen, noem even de problemen op die er daadwerkelijk zijn en waar jij ook last van hebt. Een lijst van internet kopiëren kunnen we natuurlijk allemaal.

  iOS 8 werkt perfect. Op m’n ipad mini iets trager dan iOS 7. Maar geen bugs, alles werkt gewoon. Hetzelfde geldt voor iedere developer update.

  Geen enkel systeem werkt feilloos, maar wees redelijk: Dat iets soms hapert of net even niet werkt zoals je wilt, dat kan gebeuren. Klaag er niet over, tenslotte kan je gewoon doorwerken.

  Conclusie, tl;dr: iOS werkt gewoon. Niet zeuren.:)

 • Profielfoto
  kpintelo

  @Blackvibes @Unlock32: Ios8 heeft serieuze problemen:
  Dubbele applicaties op het scherm, waarbij er eentje er uitziet als een update die niet geinstalleerd is. Op te lossen door opnieuw op te starten
  Wifi die uitvalt, op te lossen door wifi aan en uit te zetten.
  Dat is allemaal erg vervelend.
  Trouwens volgens apple zouden beide problemen sinds ios8.0.2 moeten opgelost worden, maar niet dus. Ze zijn beiden nog steeds aanwezig.
  Ah ja, probeer maar eens je settings te resetten, hopelijk heb je dan geen bestanden in icloud opgeslagen …

  Bij ios7 had ik minder problemen.
  Dit is wat mij betreft de meest buggy release ooit: Ik heb een iphone 5s en twee ipad airs. Op allemaal problemen.
  Denk maar eens terug aan de overstap van mac os 9 naar os X. Dat was veel beter geregeld dan nu. Nu moet de software te snel gereleased worden en is ze niet af.

 • Profielfoto
  Buzz

  Problemen met half geïnstalleerde applicaties die niet weg te krijgen zijn heb ik in eerdere versies van iOS wel eens gezien. In iOS 8 heb ik het (nog) niet gezien. Uitvallende WiFi kan natuurlijk net zo goed aan de WiFi router liggen. Beide problemen zie ik trouwens niet vermeld in de 8.0.2 release notes. Heb jij dat ergens anders gezien dan?

 • Profielfoto
  pruus

  ho ho…jongens. ik dacht dat dit ging over OS X 10.10 Yosemite? Zal wel een butje zijn of een glitch…

 • Profielfoto
  kpintelo

  @Buzz_D: Met uitvallende WiFi bedoel ik dus dat het signaal maximaal is, maar safari niets meer vindt. Het signaal lijkt met andere wooren weg en gebeurt niet met andere apparaten. Ligt dus niet aan de router. Is echt een probleem en het wordt veelal genoemd als een probleem.

 • Profielfoto
  jackybe67

  kpintelo,

  en heb je al eens geprobeerd de iPhone te herstellen via iTunes?

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ik heb maar 1 bug bij 8.02 kunnen ontdekken en dat was dat ik in berichten geen zoekresultaat kreeg op naam. Dit is in 8.1 opgelost. Voor de rest ben ik heel tevreden met iOS8.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ga morgen de GM van Yosemite eens testen. De snelheid was bij de laatste beta toch al een stuk beter.

 • Profielfoto
  Ostinato

  Herstellen via iTunes zou helemaal niet nodig moeten zijn. Waarom kan je anders upgraden “over the air”? Heel veel iPhone-bezitters gebruiken iTunes überhaupt niet. En dat hoeft ook niet volgens Apple.

  Vergeet niet dat de meeste mensen geen ‘power user’ zijn – en dat is ook precies wat Apple roept: je hoeft niks van techniek te weten om onze apparaten te gebruiken.

  De iOS8 update is naar mijn mening de slechtste die Apple tot nu uit heeft gebracht. Niet omdat de nieuwe functionaliteiten niet deugen, maar omdat er nog veel te veel onopgeloste probleempjes inzitten.

  Ontopic: ik hou daarom m’n hart vast voor Yosemite. Het lijkt er echt op dat Apple op dit moment problemen heeft met de kwaliteitscontrole van haar software. Ik ga pas over op het moment dat ik zeker weet dat alles gewoon naar behoren werkt.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @Ostinato,

  als dat het probleem oplost, waarom zou je dat dan niet doen? Dus volgens jou kunnen we met zen allen beter blijven roepen dat Apple op dit moment het noorden kwijt is, dan een oplossing die eventueel kan helpen te gebruiken?

  Gelukkig schijnt de zon hier, heb voor het moment een beetje genoeg van jullie zwartkijkers……..

 • Profielfoto
  Ostinato

  Zwartkijker? 8.0.1 werd dezelfde dag nog teruggetrokken. Maar ook 8.0.2 is nog niet koosjer. Er is een bug waarbij je alle iCloud-documenten kwijtraakt na “Reset all settings”.

  Tuurlijk, ik ben een zwartkijker.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het glas is half vol of het glas is half leeg. Ik vind zowel iOS 8 als Yosemite prima werken, en heb geen last van de bugs. Ik kan me voorstellen dat als je er wel last van hebt dat je daar anders over denkt. Uiteraard zullen er in de toekomstige updates meer bugs verholpen worden, ook bugs die nu nog niet ontdekt zijn. Zo is het altijd al geweest. Dat er mensen zijn die zeggen dat Apple de weg kwijt is is ook altijd al zo geweest.

 • Profielfoto
  jackybe67

  Ostinato,

  de vraag blijft nog steeds, heb jij last van deze bugs of ben je maar wat aan roepen omdat je dit gelezen hebt?

  En als je last hebt, blijft nog steeds de vraag waarom je een herstel via iTunes niet ziet zitten?

 • Profielfoto
  rebdeg

  Volgens mij staat die datum gewoon in het berichtencentrum bij de tab “vandaag”.
  Mijn Yosemite verschijnt 1 oktober. Zie plaatje.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik wacht nog even met upgraden naar Yosemite.

  Photoshop kent nogal veel problemen.

  Van trage en vastlopende, spinnende lollies tot aan maskers die bij het weggooien ineens een cutout maken van een overliggende laag.

  Mij niet gezien dat ik dagenlang zit te puzzelen naar een oplossing.
  Laat Apple en Adobe eerst samen deze problemen maar eens oplossen.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Mooi op mijn verjaardag:D , Laat maar komen dus!

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  @polansky Daarom is het ook BETA-Software, niet alles werkt nog.
  Zodra je bij de official release van Yosemite nog problemen hebt, dan heb je redenen om niet te upgraden.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Linda _185

  @unlock: telefoon die blijft hangen, apps die traag opstarten, dat heeft toch niks te maken met Itunes gebruiken?

  Het zijn mensen die alleen maar hun iPhone gebruiken. Alles staat daar op, hebben geen back-up en hebben geen zin in een “frisse start” omdat ze bang zijn dat ze alles kwijt raken. Ik ken er ook één die al jaaaaren dezelfde back-up terug zet en die het dus vertikt om eens “schoon” te beginnen. Dat laatste kan veel oplossen……

 • Profielfoto
  Ostinato

  @jackybe67 Ik heb geen last van bugs, want ik ben nog niet over op iOS 8. Mensen die in mijn directe omgeving wel over zijn, hebben last van:
  – whatsapp dat niet werkt
  – zoekfunctie die niet werkt
  – veel tragere telefoon (iPhone 5)
  – veel lagere batterijduur

  Dat, gecombineerd met het feit dat Apple ook nog eens een brakke update uitbrengt (8.0.1), maakt dat ik denk dat iOS 8 niet zo goed is getest als eerdere updates. En daarom ga ik (nog) niet over.

  En “herstel via iTunes niet zien zitten”: als de update goed zou zijn, zou je helemaal niet hoeven herstellen. Nogmaals, de meeste gebruikers zijn geen power user. Er zijn velen die iTunes helemaal niet gebruiken – en dat zou moeten kunnen volgens Apple. Wat mezelf betreft: als ik problemen met m’n iPhone zou hebben, zou ik uiteraard herstellen via iTunes. Zoals ik ook altijd iOS-upgrades via iTunes doe.

  Leg me geen woorden in de mond. Ik gebruik al Apple hard- en software sinds 1990 en de kwaliteit loopt de laatste jaren gewoon achteruit – met name van de software.

  Edit: het verbaast me echt dat mensen gewoon glashard ontkennen dat er problemen zijn met iOS 8. Alsof je aan godslastering doet, of zo. Als ik constateer dat een update niet zo goed is, dan zeg ik toch niet dat ik Apple slecht vind? Of de Apple producten? Dan zeg ik alleen dat ze steekjes laten vallen. En dat ben ik niet van ze gewend. Wat mij betreft zou het allemaal wel iets minder emotioneel mogen.

 • Profielfoto
  koen

  Waarom heeft iedereen het over iOS8 in een artikel over OS X? :confused:

 • Profielfoto
  Ostinato

  Ik heb het over de trubbels rond iOS 8 als reden om even te wachten met upgraden naar Yosemite.

  On topic nog maar even dan: Ik denk dat Yosemite er goed uitziet en ik ga het zeker zo snel mogelijk installeren, dat wil zeggen zodra ik het vertrouw (geldt ook voor iOS 8 trouwens). Hand-off, het nieuwe notificatiecentrum, Mail onderhanden genomen, betere Spotlight, het lijken aantrekkelijke verbeteringen.

 • Profielfoto
  Chorro

  Voordat de azijnpissers hier blijven blaten dat er ‘veel’ mensen zijn met iOS 8 problemen, noem even de problemen op die er daadwerkelijk zijn en waar jij ook last van hebt. Een lijst van internet kopiëren kunnen we natuurlijk allemaal.

  iOS 8 werkt perfect. Op m’n ipad mini iets trager dan iOS 7. Maar geen bugs, alles werkt gewoon. Hetzelfde geldt voor iedere developer update.

  Geen enkel systeem werkt feilloos, maar wees redelijk: Dat iets soms hapert of net even niet werkt zoals je wilt, dat kan gebeuren. Klaag er niet over, tenslotte kan je gewoon doorwerken.

  Conclusie, tl;dr: iOS werkt gewoon. Niet zeuren.:)

  Ook het feit dat apps, ook na updates vaker crashen dan gewoonlijk opstarten? Dat layout van menu’s door elkaar loopt en vaak niet reageert? Dat in safari na het invoeren van een zoekwoord in Google, je kunt klikken op de links die tevoorschijn komen totdat je een ons weegt maar het niet reageert zolang je niet hebt gescrollt? Dat graphics zeer schokkerig verlopen? Dit alles op een iPad mini retina en iPhone 5. Veel van de problemen kan ik bij de 5 begrijpen, het is tenslotte een oud toestel maar de iPad mag dit gewoon niet hebben.

 • Profielfoto
  Merman

  Ik ben van plan deze week een nieuwe Mac te kopen. Is upgrade naar Yosemite dan gratis en hoe werkt dit?

 • Profielfoto
  Ostinato

  Het is gratis.

 • Profielfoto
  Buzz

  Yosemite is sowieso voor iedereen gratis, nieuwe Mac of oude Mac. Je kan de installer dan gratis downloaden via de App Store. Als die is opgestart gaat de rest eigenlijk vanzelf.

  Ik heb tijdens de hele public beta periode maar één bug kunnen rapporteren.

  Ik vind de verhalen van Ostinato en Chorro over (vrienden met) problemen met iOS 8 zeer vreemd. Ik heb van dit alles in mijn kennissenkring, en via de Apple websites die ik volg nog helemaal niks gehoord. Ik vraag me af of het niet om jailbreaks en illegale downloads of anderszins gammele apparaten gaat.

  En wat betreft Photoshop en Yosemite: Creative Cloud gebruikers moeten wanneer Yosemite uitkomt deze pagina in de gaten houden: http://helpx.adobe.com/x-productkb/global/creative-cloud-apps-yosemite.html

  Ik heb zelf nog geen compatibiliteitsproblemen gemerkt, maar ik ben geen power user van de Creative Cloud apps. Als ze er zijn, en als de fout bij Adobe zit, dan is de kans groot dat Adobe er vrijwel tegelijkertijd met de release van Yosemite een update voor uitbrengt. Apple pakt natuurlijk hun deel van de bugs al aan in de betas, maar als er een probleem in de Adobe code zit dan gaan ze de nieuwe versie van de CC apps pas uitbrengen als ze zeker weten dat de code van Apple niet meer gaat veranderen, dat is dus pas op het moment dat Yosemite officieel uitkomt.

 • Profielfoto
  Chorro

  @Buzz_D Bij beiden gaat het om m’n eigen devices. Een iPad mini retina 16GB met normale versie van 8.0.2 evenals m’n iPhone 5. De crashes gebeuren zeer regelmatig op m’n iPhone, iPad wat minder maar de overige klachten komen grotendeels van de iPad.

 • Profielfoto
  polansky

  @Abel, ik volg het op de voet.

  In deze laatste beta zijn 2 van de 3 grote problemen opgelost.
  Gaat dus de goede kant op.

  Ben blij dat ik Yosemite op een andere partitie draai, dat voorkomt al heel veel problemen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Chorro: Om welke apps gaat het bij de crashes en lay-out problemen? Ook Apple’s eigen apps? Dat zou ik wel heel vreemd vinden. Ik heb ook een iPhone 5, en met iOS 8 draait hij bij mij net zo vloeiend als de eerste dag dat ik dit toestel had. Zo oud is hij nu ook weer niet dat je zou denken dat hij niet meer mee zou kunnen komen. Ik kan me eigenlijk geen enkele crash of probleem met de layout van een app ooit herinneren met dit toestel, en ik gebruik hem dagelijks zeer intensief. Ik kan je aanraden om dit grondig uit te (laten) zoeken, en je er niet bij neer te leggen door te denken dat dit door bugs in iOS 8 zou komen, want dat lijkt mij eerlijk gezegd sterk.

 • Profielfoto
  Chorro

  In het geval van crashes is er geen vinger op te leggen. Dat gebeurt vrij geregeld bij elke willekeurige app, ook apps als Safari of Mail. Layout problemen komen enkel bij 3rd party voor zoals 9292.

  Grondig onderzoeken kan ik in principe zelf, heb daar de nodige trainingen al voor gehad maar aangezien ik het op beide (waarvan 1 splinternieuw) devices heb én er veel klachten over het algemeen zijn zie ik het als een faal van iOS 8.

  EDIT: Komt direct met een voorbeeld. Maak net een screenshot van die 9292 app, wil hem in Foto’s uitsnijden. Druk in de fotoapp op wijzig, foto verandert in 1 wit vlak, druk onderin op bijsnijden, foto wordt zwart. Druk op annuleer, doe het nog eens: zelfde resultaat. Wederom op annuleer: Fotoapp crasht.

  Con-ti-nu dit soort grappen.

 • Profielfoto
  wimbers

  ik heb nu de beta van yosemite draaien, en het geheel draait bij mij zeer stabiel.
  Photoshop ook, ik heb de problemen met maskers nog niet kunnen ontdekken,

  Ik heb op mijn iOS devices ook ios 8 draaien, dat lijkt allemaal goed te gaan.
  de wifi problemen waar ik veel over heb gelezen lijken bij mij afwezig.

 • Profielfoto
  Chorro

  Ik heb op mijn iOS devices ook ios 8 draaien, dat lijkt allemaal goed te gaan.
  de wifi problemen waar ik veel over heb gelezen lijken bij mij afwezig.

  Ohhja, daar heeft m’n iPad sinds iOS 8 ook wel eens last van. iPhone gelukkig niet.

 • Profielfoto
  Nino ten Voorde

  Problemen met half geïnstalleerde applicaties die niet weg te krijgen zijn heb ik in eerdere versies van iOS wel eens gezien. In iOS 8 heb ik het (nog) niet gezien. Uitvallende WiFi kan natuurlijk net zo goed aan de WiFi router liggen. Beide problemen zie ik trouwens niet vermeld in de 8.0.2 release notes. Heb jij dat ergens anders gezien dan?

  Ik heb zelf ook last van wegvallende WiFi sinds iOS 8.0.2 op mijn iPhone 5S. Dit gebeurt op zowel de Cisco Hotspot als de Apple Airport Express op zowel 2,4- als 5GHz.

  Verder heb ik problemen met de camera-app in iOS8.0.2, beetje lastig bij het maken van een video als alles duister is.Topic hierover…

  Als laatste maar zeker niet het minst ergerlijk is de instabiliteit op mijn iPhone 5S.
  Expres heb ik gekozen voor een clean-install op mijn iPhone, net als altijd, maar zo’n drama als dit ben ik niet eerder in de iOS-wereld tegen gekomen.

 • Profielfoto
  queenfan

  Heb Yosemite vanaf beta 1 op een aparte HDD geïnstalleerd, maar vanaf beta 1 werkt mijn Adobe CS5 pakket niet. Ik kan ook nergens een oplossing vinden, en aangezien ik het pakket zelf gekocht heb (via surfspot.nl) baal ik hiervan.

  Ik ga nu niet weer een duur pakket kopen als mijn “oude” pakket op Mavericks gewoon werkt. Maar zijn er meer die dit probleem hebben???

  Ik heb het inmiddels geüpdatet naar de GM en ja heb een eigen dev account.

 • Profielfoto
  Ostinato

  De Adobe-medewerker in deze draad zegt dat ze pas iets over compatibiliteit gaan roepen als Yosemite definitief uit is.:P

  Again, all bets are off until Yosemite is officially released. Once it’s officially released we will give guidance on compatibility.

  http://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/incompatibility_with_mac_osx_10_10_yosemite

 • Profielfoto
  queenfan

  Lekker dan ik wacht af.

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik heb tot nu toe weinig problemen met Yosemite, BEHALVE dat geen enkele van mijn MIDI interfaces of keyboards meer herkent worden door OSX.

  Zolang dat niet is opgelost zal ik Mavericks moeten blijven gebruiken.

 • Profielfoto
  Buzz

  In Yosemite kan ik mijn USB-MIDI apparaten (Roland A-88 keyboard en Korg nanokontrol) gewoon gebruiken. In de eerste publieke beta had ik wel wat problemen met de audio en midi interfaces na een upgrade, maar op dit moment werkt alles gewoon.

  Blijkbaar heb ik geluk met iOS 8 en Yosemite of jullie hebben door een of ander raar toeval pech. Als ik jullie was dan zou ik zeker hierover contact opnemen met Apple, en niet geduldig de volgende update afwachten in de hoop dat het beter wordt. Want de problemen gelden dus zeker niet voor iedereen, en het is dus de vraag of Apple er al voldoende van af weet.

 • Profielfoto
  ilja.nieuwland

  @queenfan: da’s raar, want ik heb geen enkel probleem met het gebruik van CS5 onder Yosemite (ik gebruik vooral Photoshop & InDesign) – wat suggereert dat het probleem specifiek voor jouw installatie is.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  iTunes is vanmorgen ook in het Nederlands opgeleverd. Meeste dingen werken goed. Ik heb nog eens door mijn feedback heen gekeken, maar hou vooral nice-to-haves en feature requests over.
  Alle apps die ik gebruik zijn intussen al geüpdatet zodat ik ook daar (bijna) niets meer overhoud (de mapneerklaplijst in Open/Bewaar dialogen is nog altijd stuk, vermoedelijk vanwege DefaultFolder of TotalFinder)
  Op mijn lijstje staat al vele OSX releases dat Kalender vergaderverzoeken beantwoordt vanaf het account waarop het verzoek binnenkwam en niet altijd vanaf iCloud. Daar hebben mijn collega’s en zakenrelaties niks mee te schaften. Bovendien blijkt de ontvanger het antwoord sowieso niet kunnen verwerken waardoor ik de eeuwige onbekende op alle vergaderingen blijf. Het werkt alleen goed als je bedrijf Exchange-server heeft. Dat is te mager.