Opinie: Op de barricades voor de Mac?

Door: Ferry - 26 reacties

Apple heeft het afgelopen kwartaal meer verdiend aan Macs dan ooit tevoren. De Mac bracht Apple zelfs meer op dan de iPad. In een tijd waarin computerverkopen almaar dalen, is dat een enorme prestatie. Maar het lijkt wel alsof het niet uitmaakt hoezeer de Mac groeit: de buitenwereld blijft OS X zien als een niche. Als een heel klein eilandje in een zee vol Windows-computers.

Dat werd weer eens pijnlijk duidelijk toen de redactie van MacFan een brief kreeg waaruit bleek dat Macs worden ‘verbannen’ uit de zorg. Wonderlijk genoeg voel je je dan als Mac-liefhebber weer een zendeling; iemand die  de barricades moet opgaan om het voor de Mac op te nemen. Maar misschien moeten we dat helemaal niet doen. Waar we het eigenlijk voor op zouden moeten nemen, is niet de Mac of Apple, maar iets veel groters…

VECOZO schrapt de Mac
Het toch wel schrijnende voorbeeld over de Macs in de zorg arriveerde per post op de redactie van het blad MacFan. De briefschrijver – Eric van der Schraaf, zelf werkzaam in de zorg – sprong op de barricades voor de Mac. Hij schreef dat de Mac wordt verbannen in de zorg. VECOZO, een instelling opgericht door zorgverzekeraars, biedt artsen en zorginstellingen de tools om verzekeringsgegevens van patiënten te controleren en digitaal te declareren. Onmisbaar… en VECOZO is de enige aanbieder van deze diensten. Een monopolie-positie dus. En VECOZO schrapt de ondersteuning voor Macs.  Alleen Windows wordt ondersteund als besturingssysteem, en alleen Internet Explorer en de laatste versie van Firefox als browsers. MacFan liet IT-journalist Jasper Bakker uitzoeken wat er aan de hand is. In de nieuwe MacFan analyseert hij zorgvuldig wat er in de zorg speelt, en hoe het komt dat het vrijwel ondoenlijk is voor een arts of zorgverlener om een Mac te gebruiken. Het verweer van VECOZO noteerde hij ook: de instelling gaf simpelweg aan dat er te weinig klanten gebruik maken van de Mac. Ondersteuning bieden voor OS X was simpelweg niet meer rendabel.

Kip en ei discussie
Maar is dat niet een kip en ei-discussie? Inhakend op het verweer van VECOZO, schrijft Eric van der Schraaf:

Overigens heb ik nog wat meer contact gehad met Apple-gebruikers in de zorg, met name tandartsen, apothekers en huisartsen. Zij hebben voor het overgrote deel ook Windows-based software voor hun declaraties en professionele ondersteuning in gebruik, simpelweg omdat er geen OS X-alternatieven zijn. Ze gebruiken hun Apple-computers voor privézaken of draaien Microsoft-software parallel aan OS X op de iMac.

Dit geeft een heel ander beeld dan VECOZO doet voorkomen. Een redelijk aantal artsen en andere mensen in de zorg zijn in principe Mac-gebruikers, maar zijn door het systeem gedwongen om Windows-software te gebruiken. Een situatie waar VECOZO alleen maar aan bijdraagt door eveneens alleen Windows te ondersteunen. Het lage percentage waar VECOZO mee schermt, zou met andere woorden wel eens juist door instellingen als VECOZO zelf kunnen zijn veroorzaakt.

Platform-onafhankelijk
Een discussie over dit onderwerp wil nog wel eens verzanden in wat beter is: Windows of Mac, en welk systeem de voorkeur zou moeten hebben. Jasper Bakker schreef er ook over op PCM en de eerste reactie van een lezer was al meteen tekenend: heel goed dat Macs worden geweerd, want Apple is veel te duur en de zorg moet nu eenmaal bezuinigen. Discussies verzanden al snel in eindeloos geargumenteer over welk systeem goedkoper, veiliger, makkelijker of beter is. De werkelijke discussie zou natuurlijk moeten zijn waarom al deze zaken niet platform-onafhankelijk zijn. Zodat een arts of zorgverlener zélf kan kiezen welke computer hij gebruikt. De dienst die VECOZO biedt, is notabene een dienst die opereert vanuit de browser. Web-based. Is niet iedereen beter af als de dienst zo wordt ingericht dat deze kan functioneren op elk platform? In elke browser? Als huisartsen en tandartsen volgend jaar massaal besluiten om allemaal een Chrome-book te kopen, dan zou het óók moeten werken. Een web-based dienst schiet zijn doel voorbij als hij louter in één browser werkt. Misschien moeten we niet meer de barricades opgaan voor de Mac… maar voor de vrije keus om te gebruiken wat je wilt. Omdat dat in deze tijd gewoon zou moeten kunnen.

MacFan 115
MacFan 115

Reacties

26 reacties
 • Profielfoto
  macpro

  Jammer dat ze die keuze maken. Maar VECOZO heeft altijd al een sterke voorkeur voor WIndows gehad. En helaas spelen er ook andere factoren mee die bepalen waarom bijvoorbeeld een huisarts voor een bepaald HIS kiest.
  Terwijl voor de Mac bijvoorbeeld OmniHis als echte Mac applicatie beschikbaar is.
  Er valt nog veel te verbeteren in de zorg.

 • Profielfoto
  steveb

  hupla

  tijd om een paar 1000 vacatures uit te schrijven

 • Profielfoto
  THX-1138

  het duurt niet lang meer voordat het niet meer uitmaakt op welk platform je werkt. Veel bedrijven en instellingen kiezen voor een SAAS oplossing. Goedkoper, stuk makkelijker beheersbaar. Geen tijdrovende server en/of client-installaties meer. Bij mijn huidige werkgever is er voor gekozen alleen nog maar voor SAAS oplossingen te gaan. Uitzonderingen worden uiteraard gemaakt voor de kleinere softwarepakketten.

 • Profielfoto
  MacBooky

  mijn tandarts draait tot mijn grote schrik nog windows xp …. Dit soort bedrijven is de doodslag voor iedere vernieuwing, in de zorg of where ever. Ook in mijn vakgebied is er zo’n monopolist die niet vernieuwd en het het bijkans onmogelijk maakt om in de database te komen …. Droevig in deze tijd en voor appmakers

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  Ik heb gewerkt in de praktijkautomatisering voor alleen Apple systemen en VECOZO werkt gewoon goed in Firefox. Firefox kon alleen worden gebruikt omdat er client certificaten ingeladen moesten worden en dit alleen in Firefox goed werkte. En de Firefox op Apple is bijna gelijk aan de die van Windows. Dus wat is dan precies het probleem, voor het stoppen van de support?

 • Profielfoto
  Niels

  Dan is er altijd nog Bootcamp en virtualisatie-software zoals Parallels, windows op z’n Mac (maw. zonder het gezeur van een windhoos machine).

 • Profielfoto
  Thijs Simonis

  @macpro OmnHis draait ook op Windows, omdat de onderliggende software Omnis Studio er ook voor windows is.

 • Profielfoto
  polansky

  Men komt nog wel weer terug van de ‘terminal’ oplossing.
  Zo is de computer ooit begonnen, bleek uiteindelijk geen succes en zo zal het ook gaan met SAAS zodra de eerst grote lekken en beveiligingsproblemen komen.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Hmz, apart, maakt me wel benieuwd hoe het dan hier in Zwitserland werkt… De eerste zorgpraktijk die windows-machines heeft staan moet ik nl. nog tegenkomen… Tot nu toe zie ik bij de artsen en tandartsen alleen maar iMacs staan.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mijn huisarts zat eens met een zucht aan de hp praktijkcomputer iets in te vullen. Ja, thuis heb ik een  mac .. zei ze.

 • Profielfoto
  KnotNuts

  Dat het niet werkt op een Mac is nog het minst erge (of enge) van het verhaal. Als het VECOZO niet lukt om een browser-based toepassing platform onafhankelijk te maken. Wil dat niets anders zeggen dat ze incompetent zijn. En doet mij heel erg denken aan een stel pubers, die wat moduletjes aan elkaar plakken (Hallo, jaren tachtig). Vervelend voor ons, maar… wat zegt dat over beveiliging en privacy? Mij in in ieder geval genoeg.

  Dit bericht is het beste te lezen op Netscape 4.0 of lager

 • Profielfoto
  Noest

  “Een redelijk aantal artsen en andere mensen in de zorg zijn in principe Mac-gebruikers”

  Bij zo’n zin haak ik dus al af. Cijfers wil ik zien. Zonder cijfers kan ik niet inschatten of het een juist besluit is om de ondersteuning op te heffen.

  Een redelijk aantal??? Veel vager kan het niet worden.

 • Profielfoto
  LastBoyScout

  SAAS (Software as a Service) is vaak uitgevoerd als een browser-applicatie. Deze zou in de theorie browser/platform-onafhankelijk moeten zijn; maar helaas kom ik in de praktijk nog al te vaak brakke implementaties tegen. SAAS kan ook uitgevoerd zijn als een Remote Desktop Applicatie (of desktop) en daar gaat het op het Mac platform als een speer en is net zo compatible als op de PC. Dus een SAAS oplossing hoeft totaal niet het Mac platform uit te sluiten!

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Deze discussie is echt maar dan ook echt niet meer van deze tijd en getuigd alleen maar van de incompetentie van dit bedrijf.
  Juist Safari is 100% W3C compliant. Iets wat je bepaald niet kan zeggen van Ineternet Exploder. EXPLODER ja.

  De hele wereld neemt massaal afstand van deze browser met zijn ingebakken Active-X troep. Er bestaat ook werkelijk geen enkele noodzaak om uitsluitend deze browser te ondersteunen en heeft duidelijk alleen maar te maken met het feit dat ze hun applicaties weigeren te verbeteren of van verouderde technologie afstand te nemen.

  Het lijkt een beetje op de padstelling waar Adobe enkele jaren geleden voor heeft gestaan. Gelukkig hebben ze een keuze gemaakt om dan maar richting Java te gaan om zo te voorkomen dat ze erg dure ontwikkelingskosten moesten maken.

  Java is een platform onafhankelijke ontwikkel omgeving die dit soort problemen juist helpt vermijden.

  VECOZO loopt duidelijk achter de feiten aan en heeft kennelijk niet de kennis, middelen of ĂĽberhaupt de motivatie er niet voor hier iets aan te doen.

  Ik doe systeembeheer voor een tandartsen praktijk en daar hebben ze ook een applicatie die enkel op windows werkt. Gelukkig draai ik dat programma in virtualisatie en de rest niet. Zo isoleer ik het onderhoud en beveiliging gevoelige Windows van de rest en bespaar ik de gebruikers een slecht humeur ondanks dat ze van die applicatie gebruik MOETEN maken…

  Het wordt tijd dat ICT’ers echt weer een vak gingen leren …

 • Profielfoto
  RJG

  Tja, ik kreeg onderstaande reactie van Zilverenkruis, het is al een tijd zo dus storing?:roll:

  Er is een storing voor Apple gebruikers
  Als u een apple computer heeft en Safari gebruikt kan dit het probleem zijn. Als u Chrome installeert werkt Mijn Zilverenkruis wel. Hier leest u hoe u dat doet. Wij zijn hard bezig de Safari storing op te lossen. Ik kan u helaas niet vertellen wanneer het opgelost zal zijn.

 • Profielfoto
  jedege

  Op de barricades heeft geen zin, in het verleden heb ik bij de omroep gewerkt en daar sponsorde mickeysoft de NPO om Sliverlight te pluggen. De massa holde hier achteraan omdat ze Tourjournaal en EK/WK voetbal wilde kijken. Zo probeerde mickeysoft een voet aan de grond te krijgen… Inmiddels is Silverlight nog steeds niet de standaard omdat het gewoon inferieur is tov oa. HTML5, H264, enz.

  Als VECOZO op Mac wordt gebanned moeten er gewoon een paar slimerikken opstaan en HL7 gaan leren en zelf iets maken, op SAAS basis uiteraard. De reden dat de zorg zo duur is in NL komt door het gegraai van ICT Mologgen, visieloze prutspolitici en het gebrek aan technische kennis en ethiek bij beide partijen.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik kan met het goed voorstellen. Los van zorgverhaal. IT-ers willen geld verdienen en daar is een zekere nerd component voor nodig. Ik nie begrijp dus ik jou betalen….
  Apple heeft dat helemaal uit OS X gesloopt. OSX server ten tijde van Leopard was nog leuk voor de nerd. Een add-on uit de Appstore is niet meer sexy. Apple heeft liever zichzelf als systeembeheerder (icloud) dan dat je dat als bedrijf mag regelen.

  Dus blijven Windows en Linux over. Prima.

 • Profielfoto
  maconly

  De (r)overheid gooit jaarlijks 5 miljard + weg en er is niemand die ook maar verantwoordelijk wordt gehouden.

 • Profielfoto
  Maarten Otto

  Zet er ook ff advertorial bij in de titel. Dan weet ik dat ik dit verkooppraatje waar ik niet op zat te wachten ook niet hoef te lezen.

 • Profielfoto
  leavestone

  Je begint je pleidooi al goed meer winst dan ooit, ofwel ze zijn gewoon belachelijk duur waarom moet er z’n belachelijke marge op gemaakt worden.

  Daarnaast belasting aangifte kunnen we ook platform onafhankelijk doen de overheid moet afdwingen dat dit ook geld in zorg e.d.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe goed de Mac ook is…

  je kan je geld maar 1 keer uitgeven. Dus ergens snap ik de keuze wel.

  Dus een platform onafhankelijke SAAS oplossing lijkt het beste. Maar dat is volgens mij ook gelijk de duurste oplossing.

 • Profielfoto
  Razend

  Maarten Otto 3 uur geleden

  Zet er ook ff advertorial bij in de titel. Dan weet ik dat ik dit verkooppraatje waar ik niet op zat te wachten ook niet hoef te lezen.

  Volgens mij hoef jij helemaal niets te lezen op deze website.

 • Profielfoto
  peterjanp

  Hoe goed de Mac ook is…

  je kan je geld maar 1 keer uitgeven. Dus ergens snap ik de keuze wel.

  Dus een platform onafhankelijke SAAS oplossing lijkt het beste. Maar dat is volgens mij ook gelijk de duurste oplossing.

  Dat valt nog wel mee. Inderdaad om in een keer overstappen naar een SAAS oplossing kost in het begin veel geld maar daarna heb je er heel erg veel profijt bij. Je hoeft namelijk geen rekening meer te houden met wie welke versie van je systeem draait zo kan je snel en gemakkelijk nieuwe versies releasen bugs oplossen en nieuwe dingen ontwikkelen. Daarnaast werkt het overal en hoef je niet zoveel geld te investeren in het ondersteunen van meerdere platvormen. En je hoeft niemand te dwingen om iets te gebruiken wat hij/zij niet wil. Ik denk dat het verstandiger is voor een bedrijf als VECOZO om nu te investeren in een SAAS oplossing ipv. nu de Mac versie te laten vallen en op Windows door blijven ontwikkelen. Ik denk namelijk dat we in de toekomst veel meer op webapplicaties gaan werken dan op desktop applications.

 • Profielfoto
  remcojan

  Dit zijn toch echt de laatste stuiptrekkingen van IT managers en sysadmins die zijn blijven hangen in de tijd dat zij het ICT alleenrecht hadden.

 • Profielfoto
  iep

  Eerder de stuiptrekkingen van ongeĂŻnformeerde gebruikers die denken dat de IT-afdeling bepaald terwijl dit het management (vooral geen geld uitgeven aan IT en strooien met veel waardeloze buzzwords) en leveranciers (we supporten alleen Windows, iets anders is engviesbahjuk) zijn. En dan hebben we het maar niet over de gebruikers die geen flauw idee hebben waar ze het over hebben, welke dingen er allemaal spelen maar die wel voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten. Als er 1 afdeling is die voortdurend met de rug tegen de muur staat dan is het de IT-afdeling wel. Op IT vlak zijn dat helaas vaak de enigen met realiteitszin.

  Wat VECOZO hier doet is niet raar. Dit is al zo vaak gebeurd in het verleden. Als je een beetje een slechte partij hebt dan zit je ook nog eens aan een specifiek OS en webbrowser vast (dit zal ongetwijfeld een IE-only oplossing zijn; zo heb ik een leverancier ook eens horen claimen dat het op Linux zou werken want het draaide in een webbrowser…IE ja…). Gezien de vele SAAS oplossingen is dit echt een hopeloos verouderde bedrijfsvoering. Daar is goed te merken dat ze een monopoliepositie hebben. Voor IT managers, sysadmins en gebruikers gruwelijk irritant want je hebt gewoonweg geen enkele keus.

 • Profielfoto
  ckafe

  Om er zeker van te zijn dat z’n windows patiĂ«ntenprogramma probleemloos werkt heeft mijn huisarts een grote iMac op z’n bureau staan.