Opinie: Is dunner echt beter?

Door: StefanV - 48 reacties

Steeds meer mensen hebben een Mac en we zijn zowat vergroeid met onze iPhones. Deze producten worden elk jaar dunner. Is dit een trend waar wij als gebruiker blij van moeten worden, of zijn er ook nadelen aan de steeds dunnere ontwerpen te bedenken?

Het nieuwe ontwerp van de iPhone 6 (Plus) is fantastisch, ook het nog dunner maken van de iPad Air 2 is een prestatie op zich te noemen. Vanuit het oogpunt van de gebruiker heb ik echter twijfels over de door Apple gekozen richting. Deze worden gevoed door problemen als bendgate, accuduur en duurzaamheid.

iPhone: Geen bendgate, maar wel 30 procent minder stevig
Natuurlijk was Bendgate een opgeblazen mediaspektakel. Toch geeft het te denken, zeker na de test van consumer report. Daaruit bleek dat buigen van de iPhone 6 (Plus) in dagelijks gebruik bijna onmogelijk is, maar de iPhone 6 (Plus) toch meer dan 30% in stevigheid heeft moeten inleveren ten opzichte van de iPhone 5S. Stevigheid die nodig is voor een toestel dat gemiddeld 2 jaar lang elke dag in jouw broekzak zit en daarbij behoorlijk wat krachten te verduren krijgt.
bendgate-cs-16x9

iPad: Accuduur een acceptabel compromis?
Het dunne ontwerp heeft geen negatieve effecten op de accuduur van de nieuwe iPhone. Ik ben verbaasd over het feit dat een iPhone 6 Plus bij normaal gebruik bijna 3 dagen niet aan de lader hoeft. Dat is te danken aan de grote behuizing, daar kan meer accu in. Bij iPad Air 2 is het tegenovergestelde aan de hand, die leverde 15 procent accucapaciteit in om dunner te worden.

De vraag is of die iPad Air 2 echt dunner moest. Hadden we als consument niet liever dezelfde dikte gehouden en dankzij het nieuwe dunne en zuinige scherm ineens een batterij van 14 uur gehad?

iMac: Zelf upgraden lastiger door dun ontwerp
De grootste invloed van het dunne design is te vinden bij de iMac. Sinds 2012 heeft deze een dun ontwerp met ‘dikke buik’ achterop. Dit heeft ervoor gezorgd dat de iMac niet zomaar meer open is te maken. Bij de oude iMac’s was dit relatief simpel te doen met 2 goede zuignappen. Je zag dan ook regelmatig een post op het forum van iemand die de HDD had vervangen of een SSD had bijgeplaatst. Maar bij de nieuwe iMac is dit een stuk lastiger en misschien wel onmogelijk voor iemand zonder grote technische kennis of durf.
iMac
Een logische gedachte is dat Apple zijn gebruikers liever niet aan een iMac ziet schroeven. Dit heeft vaak invloed op de werking van het apparaat en dus ook de gebruikservaring. Maar om als iFixit te denken: Zodra je het apparaat heb gekocht, is het van jou en heb je het recht om te doen wat je wil. Niet alleen upgraden wordt door dunner wordende apparaten onmogelijk, ook reparaties zijn niet meer uit te voeren zonder hoge kosten te maken. Een slechte ontwikkeling die ervoor zorgt dat je een MacBook bijna kan ‘weggooien’ als het gesoldeerde RAM-geheugen niet meer werkt.

Ben je echt eigenaar?
Iedereen wil het liefst een zo licht en mooi mogelijk apparaat en Apple slaagt erin dat te maken. De meeste gebruikers zullen de gevolgen van het dunne ontwerp nooit merken, maar er is wel iets veranderd. We worden steeds minder ‘echt’ eigenaar van onze Apple spullen, omdat we steeds minder zelf kunnen vervangen. We worden zelfs aangemoedigd om onze MacBook iedere drie jaar te vervangen. Een paar jaar geleden was een SSD en wat extra RAM genoeg om weer een tijd door te kunnen.

Ik ben als dagelijks Apple gebruiker heel enthousiast over het uiterlijk van bijvoorbeeld de iPad en de MacBook Pro Retina. Maar er zijn voor mij ook nadelen, ik wil terug naar de tijd dat ik zelf het werkgeheugen in mijn MacBook kon vervangen. Naar de tijd dat er in de Mac Mini nog een 2e schijf paste en naar de tijd dat de iPhone niet met de hand gebogen kon worden. De tijd dat ik nog echt 100% eigenaar was van het door mij gekochte product.

Misschien verblindt Apple ons door steeds meer te focussen op de ‘amazing’ en ‘really awesome’ voordelen van het dunne design. Hoe meer Apple deze punten benadrukt, hoe meer bij mij de vraag naar boven komt: is dunner echt beter?

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  Pim Hienkens

  Hoewel het een heel genuanceerd verhaal lijkt, vind ik het ook een beetje gezeur. Ik begrijp dat het jammer is dat je niet meer zelf je geheugen kunt vervangen en dat je veel moeilijker iets met je harde schijf kan doen. Dit is echter slechts ten delen gevolg van het steeds dunner worden. Met wat technologisch vernuft zouden die zaken ondanks het dunner worden best wel vervangbaar kunnen blijven. Ik denk dat het eerder een keuze van Apple is om dat aanpassen te bepreken. Als het uitgangspunt was, dat je het allemaal zou moeten kunnen vervangen, zou je het ook kunnen vervangen. Dat dat dan er voor zou zorgen dat dat dunner worden een heel klein beetje minder snel gaat is mogelijk, maar is beslist niet de hoofdoorzaak..

 • Profielfoto
  StarDesign

  Wat ik al vaker heb gezegd, apple heeft een anorexia complex ontwikkeld. Van mij was de iphone 5, de ipad air en de macbook zonder retina display dun genoeg.

  De huidige iphone 6 die ik heb is super als toestel. Maar mijn eerste reactie was dat ik hem te dun vond, ik vond het eng om hem vast te houden en het gaf bij mij geen lekker gevoel. Als gevolg daarvan heb ik er een transparante hoesje omheengedaan en als bij klokslag voelde ie gelijk een stuk beter aan. (Om nog maar te zwijgen over de 8-megapixel camera…)

  Ditzelfde geld vind ik voor de macbook pro die best dun is in vergelijking met zijn voorganger. Tuurlijk er zijn een paar pluspunten bij de nieuwe macbook, met name het scherm en de verbeterde ventilatie. Maar vanuit mijn mening mis ik wel wat. Waar ze ruimte hebben bespaard door de cd-drive en de ethernet-poort weg te gooien, hebben ze de ruimte niet benut door b.v. extra usb/thunderbolt poortjes te plaatsen. Met de huidige model heb je hier namelijk wel de ruimte voor. Dus waarom niet? Het maakt hem niet dikker maar zeer zeker wel handiger in gebruik.

  Mijn macbook heeft ten alle tijd een usb-kabel erin zitten voor de intuous tekentablet. Dit betekent dat ik nog maar 1 poort over heb voor ander apparatuur. Natuurlijk ben ik als vormgever en illustrator een zware gebruiker voor de macbook en ik vraag er behoorlijk wat van. Maar daar had ik mac voor gekozen.

  Zo zijn er nog wel een paar punten te benoemen van verbeterpunten voor Apple. Maar voornamelijk dat ze is van hun anorexia complex af moeten. Misschien moeten ze maar eens op therapie gaan? Met het punt van je ben dun genoeg, alsjeblief eet een apple.

 • Profielfoto
  Di May

  Vanwaar toch die ‘drive’ om per se zelf aan je ‘device’ te prutsen ?
  Die dingen worden hoe langer hoe meer ‘hightech’.
  Blijf daar dan af, tenzij je zelf ‘high’ bent.

  Vergelijk het een beetje met een auto.
  Vroeger durfden handige jongens – en terecht – het
  een en het ander zelf klaren aan hun wagen.

  Dit wordt van langs om minder evident.
  Om voor de hand liggende redenen.

  Wel, een computer is net hetzelfde.

  En voor diegenen die zich echt geroepen voelen
  om aan ‘zelftherapie’ te doen : het is hun goed recht
  om op avontuur te gaan. Voor hen zelfs een gezonde reactie.

  Maar zij zullen ook wel begrijpen waarom de
  dingen geëvolueerd zijn naar wat ze nu zijn.

  Om nog een anologietje te doen :
  een auto is om mee te rijden, niet om
  er onder de motorkap van te duiken.

  Een computer is …

 • Profielfoto
  Di May

  ” … alsjeblief eet een apple … ”

  :lol:

 • Profielfoto
  mowat

  Ieder zijn smaak natuurlijk , maar ik vond mijn oud model imac (2007-2008) waarvan de rand nog zo’n 3 cm dik was mooier dan die anorexiamodellen met bolle buikjes van nu. En dat ongeacht of het om technische redenen van vervangen van onderdelen of zo gaat. Ik ben stilaan aan een model 2014 toe maar als ik de keuze had dan mocht die best 2 of 3 cm dik zijn aan de randen.

 • Profielfoto
  flappah

  Met een apparaat als een iPad bestaat er niet zoiets als “te dun”. De ideale tablet zou papierdun en zelfs oprolbaar moeten zijn. Zal een lastig ambitieniveau zijn maar idealiter zou ik zoiets willen hebben. Interactief papier dus wellicht?

  Een andere route die wellicht toch interessanter begint te lijken is niet zozeer de iPad-categorie aan apparaten maar eerder de “smart contactlens”. Informatie wordt in je blikveld geprojecteerd waar je interactie met/op kunt hebben. Dit kan op meerdere manieren, gestures, vingerclicks, klikken met je tanden (zoals Brin dat in Existence beschrijft). Daarmee vervalt de hele noodzaak tot een apparaat als de iPhone of iPad maar opent ook een heel nieuw scala aan functionaliteiten.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …een auto is om mee te rijden, niet om
  er onder de motorkap van te duiken….

  .
  Ik heb een auto van 15 jaar oud.
  Als er een lampje kapot is, heb ik deze in 2 minuten vervangen.

  Datzelfde lampje in een Volkswagen (of andere ‘moderne’ auto) vervangen gaat je onderweg niet meer lukken. Daar is vaak een garage voor nodig.

  Als alles in die auto het altijd bleef doen, dan zou je niet onder motorkap hoeven te duiken. De realiteit is helaas anders.:)

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @KarelWillem: een mooie analogie … Maar gaat deels mank …

  Het is namelijk in een auto toch nog écht mogelijk om bepaalde componenten zelf aan te passen … Autoradio is er één van …

  Het gaat niet om het aanpassen van het hele moederbord … Maar het WERKGEHEUGEN is toch geen luxe?

  En … echt duurzaam is het evenmin.

 • Profielfoto
  Koezel

  Ik heb nog steeds de Iphone 4, Vanaf het begin. Ligt zo fijn in de hand. Pas een 6 in mijn handen gehad, een eng gevoel. Groter, maar vooral dunner. Voelt aan als een stukje speelgoed. Zal wel een kwestie van wennen zijn maar toch…

 • Profielfoto
  SunKeeper

  De vraag is dan ook of we als gebruiker niet liever een even dikke iPad hadden gehad waar dankzij het nieuwe dunne en zuinige scherm ineens een batterij van 14 uur in [kon].(<zou kunnen, onvoltooide tijd)

  Dat willen gebruikers misschien wel, maar hoe hoger Apple de grens voor zichzelf legt, hoe lastiger het in de toekomst wordt om die te behouden of zelfs te verhogen.
  Er is ten slotte nog niet bepaald een uitzicht op betere batterijen in de nabije toekomst. Wat we nu hebben is het beste wat mogelijk is op dit moment.

 • Profielfoto
  sunapple

  Bendgate is ontkracht, nep. Stevigheid wordt op nieuwe manieren aangebracht ondanks dat de apparaten dunner worden.

  Batterij valt deels te wijten aan de techniek, voor de rest zou ik niet durven zeggen dat de apparaten er écht op achteruit zijn gegaan. Tien uur werd geadverteerd en wordt nog steeds geadverteerd. Het werd altijd al gehaald en het was altijd al een prima tijd wat mij betreft.

  Verder zijn dichtgetimmerde apparaten een bewuste keuze in plaats van een gevolg van dunheid. Apple spul zat altijd al goed dichtgetimmerd (sinds de eerste Mac). Het verschil tussen de iMac 21.5″ en 27″ met het RAM geeft aan dat ze heel bewust kijken naar wat er wel en niet zou mogen worden geüpgraded door de gebruiker. De Mac mini is bijvoorbeeld ook heel bewust dichtgemaakt, niet omwille van zijn omvang. Het is geen gevolg van het streven naar dunheid en als het dat wel lijkt is het niet iets waar Apple om wakker zou liggen omdat ze dat toch niet willen ondersteunen.

  Jammer, maar je weet waar je aan toe bent voor je het koopt.

 • Profielfoto
  seek

  Off-topic: Enige waar ik misselijk van wordt zijn de waanzinnig dikke prijzen die Apple nog steeds rekent voor flash geheugen. Ik vind dat gore afzetterij.

 • Profielfoto
  maconly

  Bij apple is de innovatie een beetje weg en kunnen ze alleen nog maar in dunner denken.

  even dik met een langere batterijduur is meer wenselijk.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik wilde een Mac Mini kopen, ik ga nu kijken voor het oude model. De instapper is sneller dan de huidige instapper en uitbreidbaar. Mijn Macbook mid 2011 heb ik onlangs voorzien van een SSD en deze kan weer rustig een paar jaar mee en mijn iMac mid 2010 snort nu iets soepeler met 8GB geheugen extra.

  Ik ben niet blij met het inkrimpen en beperken van de uitbreidbaarheid, maar misschien ben ik conservatief want ik wil ook een optische drive hebben (ik brand veel zelfsgeschoten films).

  Ik ben dol op Apple, op de gebruikerservaring en het probleemloze werken. De keuzes die ze hebben gemaakt op desktopgebied hebben er echter wel voor gezorgd dat mijn 27″ iMac nu op een apart tafeltje staat en mijn belangrijkste werkplek een zelfgesleutelde i5 Windows 7 bak is geworden met een aantal ips-schermen. Het is vloeken in de kerk, ik durf het bijna niet te typen, maar die Windowsbak ga ik gemakkelijk langer ‘up to speed’ houden dan me met een recente mac zou lukken, en dat vind ik erg jammer.

 • Profielfoto
  sunapple

  die Windowsbak ga ik gemakkelijk langer ‘up to speed’ houden dan me met een recente mac zou lukken

  Dan is het voor jou inderdaad een goede keuze om die Windows computer te hebben. Veel andere gebruikers zouden echter nooit “gemakkelijk een Windows up-to-speed kunnen houden”, of kopen gewoon wat eerder een nieuwe computer. Het blijft een keuze die je maakt met Apple en die is geheel afhankelijk van jezelf.

  Hier thuis staat een iMac uit 2007 die tot vorige week onaangetast zeven jaar lang zijn taak heeft gedaan en altijd alleen van software-updates is voorzien. Vorige week heb ik hem geheel leeggemaakt en alleen de belangrijke dingen overgelaten: hij kan zo weer een paar jaar mee. Vergelijk dat met de Windows PC die we hiervoor in de woonkamer hadden (7 jaar ellende, regelmatig formatteren ed) en je kunt gerust zeggen dat de iMac oneindig veel beter is.

  Het is net wat je wil van een PC.

 • Profielfoto
  mowat

  @sunapple
  Je hebt dan veel geluk met je iMac en veel pech met je Windows computer. Ik wil niet de advocaat van de duivel spelen , maar ik heb een iMac van 2007 staan en die loopt ook nog steeds perfect. Daarnaast heb ik ook een windowscomputer Medion ( van Aldi) staan uit 2002 met XP en die draait ook nog steeds perfect. Ik kan ook vrijwel alle documenten tussen beiden zonder problemen uitwisselen.Dus beide kunnen. Sommigen hebben ook ellende met een iMac .Zoals met elk technisch product kan je met alles geluk of ellende hebben en speelt ook de figuur achter( of voor?) de computer soms mee in de oorzaak van alles.

 • Profielfoto
  sunapple

  @mowat, Wij hadden een Targa van de Lidl, weer wat geleerd dus:lol:

  Natuurlijk kun je overal problemen mee hebben, maar het gaat mij er vooral om waar welk product het meest geschikt voor is. Over het algemeen genomen is de iMac dus de alles-in-één solutie voor de gewone man en is de Windows-bak iets waar je wat meer tijd in kan stoppen en waar je dan ook meer uit kan halen. Een beetje iOS vs Android dus.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Laat ik het zo zeggen, de iPhone 6 (mijn exemplaar is trouwens alweer retour naar Vodafone, scherm blijft vastlopen, maand oud) is de eerste waar ik een hoesje omheen heb zitten, ding is zelf te glad en dun om een goede grip op te krijgen.
  Verder wel een heel fijn apparaat, maar ik moet bekennen dat ik bijna was overgestapt naar een ander merk smartphone, alleen de volledige integratie van alle Apple spullen en het gemak daarvan, in combinatie met mijn luiheid, heeft me weer een iPhone doen kopen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Of dunner altijd beter is kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Er worden concessies gedaan, waar bijv. eerst nog schroefjes werden gebruikt, is nu alles gelijmd. Dit gaat zwaar ten koste van het reparatiegemak. De nieuwe iPad Air 2 krijgt een reparatiescore 2/10 van iFixit.
  Daar tegenover staat een onwijs dun apparaat, en lekker licht, wat voor veel mensen erg belangrijk is.

  Producten worden niet meer voor lange termijn gebouwd, maar eerder vervangen door nieuwe dingen. De oerdegelijke platen staal die in oude auto’s waren verwerkt hebben plaats gemaakt voor dun materiaal.
  De benzineslurpers zijn hierdoor vervangen door zuinige karretjes, omdat ze lichter, kleiner en dunner werden.
  Die lekkere dikke bumpers zijn dunne strips geworden. Maar wanneer je nu bumpt dan zie je een kras.

  Daarom is het nu belangrijk, omdat we vaker producten weggooien, dat we investeren in recycling.

  Voor sommige gebruikers is het belangrijk dat ze zelf willen sleutelen, waarbij dunne plastic lipjes en gelijmde onderdelen een nadeel zijn. Maar veel gebruikers willen een apparaat dat gewoon werkt, en dan is het dunne juist weer een voordeel, want je kunt het apparaat kleiner en lichter maken.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Ik pleit ook graag mee voor een ouderwets dikke iPad die zonder problemen een hele dag lang meegaat (en dat betekent dus niet 10 uur voorzichtig werken) maar verder van alle moderne dingetjes is voorzien. Hoe moeilijk kan dat zijn? Alvast bedankt Apple!

 • Profielfoto
  Targaryen

  Verder wel een heel fijn apparaat, maar ik moet bekennen dat ik bijna was overgestapt naar een ander merk smartphone, alleen de volledige integratie van alle Apple spullen en het gemak daarvan, in combinatie met mijn luiheid, heeft me weer een iPhone doen kopen.

  Exactly. Ik heb lang getwijfeld tussen een HTC, een Nexus of een Huawei. Allemaal prima telefoons. Ik ben echter al jaren iOS (en iPod OS daarvoor) gewend en mijn luiheid op dat vlak heeft het gewonnen van mijn nieuwsgierigheid naar Android. Verder een prima telefoon natuurlijk, die iPhone 6.

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Tja, de hele discussie doet mij denken aan mensen die klagen dat ze hun horloge niet zelf kunnen repareren en daarom liever een koekoeksklok in de gang hangen. De groep gebruikers die zelf aan z’n iMac, iPod, iPhone, macBook wil sleutelen is erg klein ten opzichte van de groep die gewoon een apparaat wil dat werkt en het naar een reparateur brengen als het niet meer werkt. Net als de meeste mensen hun horloge naar een horlogemaker brengen.

  Persoonlijk vind ik het dunne van de iPhone 6 erg prettig. Door de dunte en door de contouren is hij goed met een hand beet te houden en te bedienen. Met de dikte van een iPhone 5 zou me dat minder goed lukken.

 • Profielfoto
  macha

  precies om die reden heb ik de laatste 2012 macbook pro non retina gekocht.
  daarna een 1tb ssd er in en een 1.5 tb hd ipv de dvd player……net zo snel als de 2013 mbpro
  dat dunnere design is mooi maar voor mij niet belangrijk.
  genoeg en eigen goedkoop ingekochte upgrades van ssd en eventueel hds…. daar heb je wat aan. ik ben ready voor 2tb ssd ….

 • Profielfoto
  kpintelo

  Ik had 3 ipad in een zak gestoken en een beetje moeten proppen. Resultaat de ipad air is wat gebogen en niet waar je verwacht. Maar net zoals bij de iphone 6+, wat mij betreft is bendgate dus wel correct. Wat betreft upgraden geheugen dat is geen luxe en is goedkoper dan geheugen kopen bij apple. Bij de imac lukt dat wel nog. Ook bij de 5K en dat kan veel schelen als je er bvb. 32 gb ram geheugen zou willen insteken.

 • Profielfoto
  kpintelo

  De ipad 1 zat er ook in en deze is niets veranderd. Ben eens benieuwd of de ipad air nog onder garantie kan vervangen worden.

 • Profielfoto
  sunapple

  Ik had 3 ipad in een zak gestoken en een beetje moeten proppen.

  Wacht wat?

  Resultaat de ipad air is wat gebogen en niet waar je verwacht. Maar net zoals bij de iphone 6+, wat mij betreft is bendgate dus wel correct.

  Je gebruikt hem niet zoals het hoort en hij buigt; de bendgate zou juist zijn dat hij al buigt bij normaal gebruik. Ik denk dat je dit ook met andere tablets had kunnen doen, wat het ook is dat je precies deed:confused:

 • Profielfoto
  H.deweg

  @sunapple
  Kennelijk heb jij bij de firma Apple bepaald wat “normaal gebruik” is. Ik vind een apparaat dat bedoeld is om makkelijk mee te nemen, best wat overgedimensioneerd mag zijn wat stevigheid betreft. Ik vind in een tas proppen zeker horen bij “normaal gebruik”. Je verwacht dan niet dat zo’n ding buigt. Of ze moeten een duidelijk waarschuwing op het apparaat zetten dat dat niet kan.

 • Profielfoto
  sunapple

  @H.deweg, De iPad Air mag dun zijn, maar wie zegt dat hij daardoor zwakker is? Bij de iPhones is het getest door de Amerikaanse consumentenbond, dus daar kan je nog wat over zeggen. Het bleek bijvoorbeeld dat de HTC One het slechter deed dan de rest en dat de 6 Plus sterker was dan de 6. Een paar voorbeelden van het internet deden ons eerst heel anders geloven en daarom ben ik ook in dit geval sceptisch dat het ligt aan de dikte van de iPad Air.

  Ja, hij boog. Maar wat zegt dit? Is hij niet stevig genoeg gemaakt of kan dit bij alle tablets gebeuren? Speelt de dikte een rol of zijn er dikkere tablets die makkelijker buigen (HTC One vs iPhone 6)?

  In een tas proppen zodat hij buigt mag jij normaal gebruik vinden, maar ik denk dat we er wel meer van gehoord hadden als dit zo normaal was.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Dan is het voor jou inderdaad een goede keuze om die Windows computer te hebben. Veel andere gebruikers zouden echter nooit “gemakkelijk een Windows up-to-speed kunnen houden”, of kopen gewoon wat eerder een nieuwe computer.

  Ik zou je zo graag gelijk willen geven, maar het is helaas niet waar. Extra geheugen of een SSD is geen hele lastige stap en één die de lokale computerboer ook voor je kan doen wanneer je het echt niet kan. Een betrekkelijk kleine ingreep met een groot effect.

  Dit werkte tot kort geleden ook prima met de mac, maar nu niet meer en dat vind ik écht een gemis. Zeker om dat – technisch gezien – de machines prima 10 jaar mee kunnen mits je ze een boost kan geven.

  Over het algemeen genomen is de iMac dus de alles-in-één solutie voor de gewone man en is de Windows-bak iets waar je wat meer tijd in kan stoppen en waar je dan ook meer uit kan halen. Een beetje iOS vs Android dus.

  Nee, die vergelijking gaat mijn inziens niet meer zozeer op. Aan mijn Windows 7 machine doe ik _niks_. Er zit een SSD in en genoeg geheugen, Win 7 + security essentials en verder doe ik niks. Updates vliegen voorbij dankzij de SSD en echt onderhoud pleeg ik niet meer.

  In enkele posts wordt gedaan alsof slechts een enkeling sleutelt aan de mac, maar ik denk dat de groep gebruikers die een BTO-machine heeft of naderhand nog iets aanpast aan de machine vrij groot is. Het vervangen van geheugen en schijf kon namelijk altijd prima, was relatief eenvoudig en vrij goedkoop.

 • Profielfoto
  sunapple

  @Sjurkie, Ik ben het eigenlijk wel met je eens dat er een grote groep gebruikers is die hun Mac graag van extra’s willen voorzien. Zelf deed ik dit ook in een MacBook Pro en Mac Mini. Momenteel is het alleen weggelegd voor de high-end gebruikers: iMac 27″ en Mac Pro. En moeilijk hoeft het zeker ook niet te zijn, kijk maar naar de vorige Mac Mini met draaiklep.

  Zoals ik in mijn eerste reactie al zei denk ik dat al deze dichtgetimmerde producten een gevolg zijn van Apple’s beleid in plaats van hun streven om dunnere/kleinere producten te maken. Immers: de nieuwe Mac Mini en 21.5 iMac hadden waarschijnlijk best verwisselbaar RAM kunnen hebben in hun huidige vorm. Een klepje aan de onderkant van de MacBook Pro’s voor RAM had misschien ook gekund.

  Begrijp mij niet verkeerd, ik had het leuk gevonden als ik dingen kon veranderen. Het lijkt alleen niet de toekomst te zijn en dat is iets waar ik wel mee kan leven en waarschijnlijk een aanzienlijk deel van de gebruikers ook. De MacBook Air en Pro worden immers al erg goed verkocht sinds 2010 en 2012.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Men slaat veel te ver door met dat dunner maken. Over een paar jaar is de meeste hardware in m’n iMac nog prima, maar de nieuwe software verlangt meer RAM, betere kwaliteit foto’s/film vraagt een grotere HD etc. Wil ik straks een grotere HD, dan moet ik een nieuwe iMac kopen. Dat is toch absurd?
  Mijn iPhone 4S heeft een batterij die me ontzettend tegenvalt. Maar dunner hoeft hij niet van mij. Met de nieuwste technologie zou er in de behuizing van m’n 4S een batterij passen die een week meegaat. Maar in plaats daarvan maakt men de iPhone steeds dunner waardoor de batterijduur gelijk blijft ipv groter wordt. Wat ik wil is een telefoon met de dikte van een 4S, de grootte van een 5S en de batterij van m’n oude Siemens…

 • Profielfoto
  anoniem

  Zelf vind ik dat gebrek aan uitbreidbaarheid en (belangrijker) repareerbaarheid ook vervelend, maar het weerhoudt me er niet van om een Mac te kopen – zoveel is OSX me wel waard. De iPhone 5c is wel net ingeruild tegen een Lumia 830 (waarvan de batterij nog te verwisselen is en waar je een MicroSD-kaartje in kunt plaatsen).

  Maar het grote probleem lijkt me vooral dat die zoektocht naar steeds dunnere ontwerpen echte innovatie is gaan vervangen. Het event van deze maand toonde naar mijn idee wel heel duidelijk aan dat er weinig écht nieuws te melden viel. Nou ja, dan maar weer een paar millimeter dunner. Het voelt alsof de marketing-afdeling het nu wel heel erg voor het zeggen heeft.

 • Profielfoto
  H.deweg

  Mijn oude G5 ik denk er nog graag aan terug. Zo’n prachtige zilveren klep met een prachtige hendel en dan had je alle ruimte om er geheugen, schijven naar believen in of uit te halen je kon er zelfs een Chinese maaltijd in warm houden. Ideaal!http://http://www.teamtownend.com/wp-content/uploads/2011/10/IMG_4312.jpg

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Dunner – en dus lichter- maken van de iPad/iPhone en de Macbooks xx kan een argument zijn. Het zijn tenslotte draagbare apparaten.
  Prettiger zou zijn als de batterijduur zou zijn opgekrikt. Ook belangrijk bij draagbare apparaten.
  Apple schiet zichzelf in de voet door voor de iPad/iPhone het uitwisselen van de batterij en/of het aanbrengen van een geheugenkaart onmogelijk te maken voor de goedwillende amateur.

  Het dunner maken van desktop computers is onzin. Deze apparaten waren al mooi en hoeven niet zoveel dunner gemaakt te worden.
  Zeker niet als dat ten koste gaat van de uitwisselbaarheid van componenten.
  Dat zou nog te billeken zijn als het vergroten van het geheugen en de HD op normale prijzen gebaseerd zou zijn.
  Nu is dat geld-uit-de-zak-klopperij: schandalig verdienen aan de componenten en sneller een nieuwe computer nodig hebben.
  Maar het is natuurlijk wel weer prettig voor de reparatiefirma’s als een batterij vervangen moet worden, een HD vergroot en/of er meer geheugen geplaatst moet worden.
  Ook niet goedkoop, maar wel goedkoper dan een nieuwe computer.

 • Profielfoto
  MrHammond

  Voor mobiele apparaten is klein en dun zeker praktisch te noemen, maar stevigheid net zo goed.
  En voor een computer: een harde schijf is gewoon het onderdeel dat ook het meeste aan slijtage onderhevig is (met een SSD heb ik daar geen ervaring), die heb ik in mijn MBP 2x moeten vervangen, en het feit dat ik na een paar jaar eenvoudig het geheugen van mijn MBP heb kunnen verdubbelen, heeft gemaakt dat het ding minstens een 3x zo lange economische levensduur heeft en nu nog vlot met Yosemite overweg kan. Het is jammer dat wanneer ik nu een nieuwe Mac zou moeten kopen, ik ervan uit moet gaan dat de levensduur gewoon flink wordt ingekort, omdat eenvoudig te vervangen onderdelen dat opeens niet meer zijn. Levert ook weer meer afval op.

 • Profielfoto
  bartelomeos

  Ik heb nog in iphone 4S en ook die had van mij rustig twee keer zo dik mogen zijn als daarmee de batterijduur met een week werd verlengd. Twee keer zo dik vind ik nog steeds heel dun en … ook dan ligt hij denk ik prima in de hand.

 • Profielfoto
  Noest

  De stevigheid wordt niet alleen beïnvloed door de dikte, het kan ook aan het ontwerp zelf van de iPhone 6 liggen waardoor deze minder stevig is dan de 5S, doch niet te kwetsbaar bij normaal gebruik.

  Het nieuw leven inblazen in een computer dmv een ssd is eigenlijk een uitzonderlijk iets, volgens mij is zoiets in de ontwikkeling van de computer niet echt eerder voorgekomen, dat er zo’n grote winst te behalen viel.

  Bij producten als computers heb je duidelijk een keuze. Je wordt nergens toe verplicht, je kiest voor een product, met al z’n voor- en nadelen. Wanneer de voordelen niet opwegen tegen de nadelen, dan kan je het product beter niet kopen.

  Dat je dingen liever anders ziet is natuurlijk je goed recht, maar daar hoeft Apple zich gelukkig niets van aan te trekken. Ieder verwijt aan Apple wat dit betreft is in mijn ogen loos. Wanneer een product kapot gaat en Apple reageert/repareert niet adequaat binnen de garantieduur, dan heb je recht van spreken.

  En natuurlijk is het fijn om het leven van een computer te kunnen verlengen, maar Apple zegt “f*ck that!”. Wanneer je je computer langer wilt gebruiken, dan betaal je ons maar voor de onderdelen, niet iemand anders. Dus je kan bij aankoop zelf bepalen hoe en wat. En wanneer er nieuwe technieken uitkomen die alles weer sneller maken, dan heb je pech! Koop maar mooi een nieuwe bij ons, ipv dat je bij iemand anders een nieuw onderdeel gaat kopen en de aanschaf van een nieuwe Mac gaat uitstellen.

  Apple wil gewoon zijn groei veiligstellen, en dan moeten de Producten niet te lang meegaan.

  Dus reken bij aanschaf uit wat het geheel je gaat kosten. Vaak kan je dan beter bij aanschaf meer uitgeven, dan zijn de gemiddelde kosten per jaar vaak lager. En ondertussen kunnen veel Apple producten dan prima 6 jaar of langer meegaan. Maar dan moet je wel even wat extra betalen. Doe je dit liever niet, dan koop je een goedkopere uitvoering en moet je na een jaar of 4 vervangen.

  Apple wil een goed product leveren, en dat doen ze ook. Maar ze willen ook dat je na enkele jaren weer iets nieuws koopt. En dat doen ze door de boel dicht te timmeren. Ik vind het prima, ik weet het bij aankoop en houd daar rekening mee. En dat het vroeger anders was, dat klopt, maar vroeger is niet meer, vroeger bestaat alleen in de hoofden van mensen, in nostalgie, etc. En daar is niets mis mee, maar daarop moet je niet het heden gaan afrekenen, dan krijg je van die vreemde uitspraken:)

  En het steeds dunner, JA!!!!!!!!!!! Geweldig:) ik zie dat helemaal zitten:) Over een paar jaar een iPad (mini) van 3 mm dik, hoe cool is dat. Deels flexibel, maar je moet er wel een beetje voorzichtig mee zijn. Weet je van jezelf dat je dit niet bent, dan moet je het niet kopen. Ik heb hier een mooie vloer in huis liggen, heb kristallen glazen en draag meer kwetsbare kleding. Ik vind deze dingen mooi en koopmze in de wetenschap dat ze kwetsbaarder zijn. Maar ik weet dat ik voorzichtig ben met mijn spullen en het in het gebruik ervan geen probleem vind om rekening te houden met die kwetsbaarheid.

  Ben je gewend om alles in je tas te proppen, kan je wellicht beter iets anders kopen;)

  Nee hoor, laat maar komen dat dunnen design, en de nieuwe producten die uit deze ontwikkeling voortkomen, erdoor mogelijk worden, bijvoorbeeld op den duur een echt dun horloge, ik juich het allemaal toe:) En het volgende echt innovatie, revolutionaire product, daar zullen we geduld voor koeten hebben, maar het zal op de een of andere manier voortkomen uit al de huidige technologische ontwikkelingen, zoals ook de iPhone voortkwam uit verschillende technologische ontwikkelingen. Dus ontwikkel al die technieken maar mooi door. Straks heb je een Apple Watch met Touch ID en zit het geheel dun om je pols en reken je zo af. Etc. Uiteindelijk komt er wel weer wat. Of het ei bij Apple gelegd gaat worden, of ergens anders, dat blijft afwachten:) Maar laat ze maar lekker door ontwerpen en dun maken. En meer accuduur voor iPad of iPhone heb ik persoonlijk echt niet nodig. En kocht ik hier wel behoefte aan hebben, dan koop ik gewoon voor 25 euro een accuutje en draag dan een volledige extra lading bij me. Dan merk ik pas verschil, ipv een uur of twee meer.

  Oja, en Apple steekt dus ook een dikke middelvinger op tegen het milieu, want de producten zouden veel langer mee kunnen gaan. Maar goed, ook dit weet je bij aankoop.

  Het vervelende is dat andere producenten vaan producten maken waar je wel van alles kan vervangen, maar welke ook niet zo lang mee gaan, omdat de kwaliteit gewoon net zo goed is. Een Apple-product kan je iig nog goed verkopen na 4 jaar, aan mensen die niet zo snel bij Apple een nieuw product zouden kopen. Dus indirect bedient Apple die markt nu beter door haar beleid. En jij koopt dan weer iets nieuws. Iedereen blij:D

 • Profielfoto
  Sunshine

  Ik vind dunner geweldig – voor ipads en telefoons dan.
  en natuurlijk lever je wat in aan stevigheid, maar het zijn dure dingen. Mijn nieuwe iphone kostte €732. Daar ben ik dus zuinig op. Hij zit in een stevig hoesje en ik pas erop. Mijn iPad mini gen. 1 heeft geen krasje en wordt toch heel wat gebruikt. Mijn oude iPhone 4 (zonder S) is ook volledig als nieuw. Geen krasje, geen barstje. En dat geldt ook voor mijn nog oudere iPhone 3. Ook die is nog volledig als nieuw.
  Gewoon een beetje oppassen dus.
  En zo niet, dan geef je je geld gewoon uit aan een nieuwe. Apple ook blij.

 • Profielfoto
  sunapple

  Inderdaad @Noest, gewoon vooruitdenken en genoeg RAM e.d. nemen bij aanschaf. Het is duur, maar je hebt gewoon geen keus en met de jaren valt het mee. Mijn rMBP 2014 had overigens gewoon 16GB standaard, dus daar heb ik geen zorgen over.

  Ik denk dat je straks, net als bij de Apple Watch waar ze nu zo trots op zijn, een computer-op-een-chip krijgt. Zoveel mogelijk componenten samen op een kleine chip die ze dan custom maken voor alle producten. Alles wordt kleiner en komt dichter op elkaar tot iFixit in principe zonder werk zit.

  Nu nog een betere batterijtechniek en je kan écht compacte producten maken zonder compromissen. Nou ja, je kan er geen 2 3.5″ HDD’s meer in plaatsen..

 • Profielfoto
  Sjurkie

  En natuurlijk is het fijn om het leven van een computer te kunnen verlengen, maar Apple zegt “f*ck that!”. Wanneer je je computer langer wilt gebruiken, dan betaal je ons maar voor de onderdelen, niet iemand anders. Dus je kan bij aankoop zelf bepalen hoe en wat. En wanneer er nieuwe technieken uitkomen die alles weer sneller maken, dan heb je pech! Koop maar mooi een nieuwe bij ons, ipv dat je bij iemand anders een nieuw onderdeel gaat kopen en de aanschaf van een nieuwe Mac gaat uitstellen.

  Met het gevolg dat mensen als mijn persoontje, die dolblij zijn met een Mac en in het verleden geen moeite hadden om 3k neer te tellen voor een Powerbook of iMac, toch nog eens na gaan denken. Nadenken en zeggen “tja, ik gebruik het ding eigenlijk voornamelijk nog voor internet en mail” of “de programma’s die ik draai zijn ook onder Linux of Windows te krijgen” en vervolgens overstappen.

  Inderdaad @Noest, gewoon vooruitdenken en genoeg RAM e.d. nemen bij aanschaf. Het is duur, maar je hebt gewoon geen keus en met de jaren valt het mee. Mijn rMBP 2014 had overigens gewoon 16GB standaard, dus daar heb ik geen zorgen over.

  En toen ging je trackpad kapot buiten de garantie… Dat ding kan je alleen vervangen als de accu uit het apparaat gaat en dat… gaat niet. Naja, niet makkelijk. Jij naar de Apple store, legt wat geld op tafel en je trackpad wordt voor je vervangen.

  Jij blij naar huis, zoekt leuke muziek uit om het te vieren, stopt je koptelefoon in je rMBP en loopt het ding vervolgens – per ongeluk natuurlijk – van de tafel af. Koptelefoon blijft hangen en je plugje komt los… Die zat natuurlijk vast op het moederbord waardoor je weer terug mag naar de store voor een nieuw moederbord.

  Leve de vooruitgang.

  Het gaat niet alleen om de mate waarin je het apparaat kan upgraden, het gaat ook om reparaties. De accu van het unibody macbook van mijn ouders ging kapot (opgezwollen). Zij hebben de keuze gehad om deze te vervangen, of zonder accu door te werken want het ding staat toch alleen op tafel. Met een nieuw model heb je die keuze niet. Bij een collega ging de videokaart in zijn iMac kapot, de rekening was een slordige 300 euro. Hij betaald het, een ander koopt een desktopje voor 400 euro bij de Dixons en gaat daarmee verder. Dan is het integreren en dunner maken van apparaten een leuk idee maar op de lange termijn kost het je klanten.

 • Profielfoto
  Noest

  Juist, eenieder zal er op zijn of haar manier mee omgaan. Sommige mensen zullen anders kiezen en naar een ander merk uitzien, anderen kopen eerder een nieuwe Mac.

  Of het uiteindelijk verschil maakt in aantal klanten weet ik niet. Tot op heden zijn er alleen maar meer klanten gekomen. Waar dat aan ligt is ook niet met zekerheid te zeggen, net zoals een eventuele daling ook niet meteen aan 1 oorzaak toe te schrijven zal zijn. Soms zijn het ook gewoon conjuncturen.

  Voor nu komt Apple er goed mee weg. En idd heeft iedereen de mogelijkheid van een keuze.

  Voor eenvoudig gebruik is het ook in z’n geheel niet nodig om een dure Mac te kopen. Stap je een AppleStore binnen, dan zullen ze je een instapper Air of iMac adviseren, met wellicht wat extra ssd en RAM. Ze letten daar goed op dat ze je niet iets verkopen dat te zwaar en duur is voor jouw gebruik. Ipv 3000 geef je wellicht 1300 uit. Dat je dan wellicht een jaartje eerder vervangt of wellicht een keer een reparatie hebt van 400 euro, wat natuurlijk nooit fijn is, dan is het allemaal nog redelijk te overzien.

  Feit blijft dat Apple in het hogere segment opereert qua prijs. Dat wil niet altijd zeggen dat service dan gratis is. Vaak is juist het tegenovergestelde het geval.

 • Profielfoto
  recoiller

  ik ben het helemaal eens met dit stuk..

 • Profielfoto
  sunapple

  @Sjurkie, Zoals gezegd is het feit dat onderdelen moeilijk te vervangen zijn een bewuste keuze van Apple. Je kan misschien best een kleine machine bouwen en technieken ontwikkelen om toch makkelijk bij onderdelen te kunnen komen (of simpelweg veel schroefjes gebruiken zoals in de vorige Surface). Dit doen ze echter niet, want ze willen het niet. Als gevolg maken ze alles dun, geïntegreerd en dichtgetimmerd.

  Het is maar een theorie, maar dichttimmeren is wel iets wat Apple altijd doet. Ook het ontwikkelen van speciale manieren om bijvoorbeeld alleen bij het RAM te komen zijn niet vreemd: iMac G3 tot en met de huidige 27″, oude Mac Mini’s. Of machines waarbij je overal bij kan ondanks een klein ontwerp: Powermac G4 Cube, 2013 Mac Pro.

  Uitzonderingen zijn er vast, maar het lijkt alsof ze nu consequenter worden. En nee, dat lijkt mij geen fijn idee.

 • Profielfoto
  anoniem

  Historisch heeft Apple overigens nogal gezwalkt als het om repareerbaarheid en uitbreidbaarheid van de Mac ging. De Plus zat potdicht, bij de SE kon je weliswaar een kaart plaatsen maar één verkeerd tikje tegen de kathode en daar ging je richting eerste hulp, en de Mac II was juist nadrukkelijk bedoeld als modulaire computer. Daarna hebben de open en afgesloten Macs elkaar zo’n beetje afgewisseld. Laten we daarom hopen dat Apple ergens weer tot inkeer komt.

 • Profielfoto
  computer space

  Het is namelijk in een auto toch nog écht mogelijk om bepaalde componenten zelf aan te passen … Autoradio is er één van ….

  Autoradio, lekker relevant in 2014. Ik zou de motor willen vervangen. Lekker licht gezinsbakkie uit 1995, nieuwe 1.0 turbo erin met 1op30 verbruik. Na vervanging A-label per post, wegenbelasting omlaag, en garage om de hoek mooie bak leuk werk om te doen…. Nee we hebben liever dat human robots het aan de lopende band helemaal opnieuw doen in Wolfsburg. Dom werk EN verkwisting van energie en materiaal, en het wordt nog lelijker ook. Mooi voorbeeld avn perverse prikkels: bestuurders van de publieke schandpaal op wielen de Mitsubishi PHEV. Kijk mij eens een rondrijdende lul op wielen zijn…

  Planned obsolesence is gewoon heel pervers. Dat kun je niet ontkennen.

  @Ilja: mijn G4 toren was de goedkoopste mac die ik ooit had, en de best te modificeren. Herinner je het trekoog nog? Dat was een heel ander Apple. Minder lekker voor de aandeelhouders, dat wel.

 • Profielfoto
  TakkU

  Ik denk zelf dat het steeds dunner worden van de apparaten niet zozeer het ‘probleem’ is. Apple is druk bezig om de standaard voor veel producten steeds hoger te leggen en als ze vasthouden aan oudere formaten gaan ze simpelweg achter lopen. De Retina MacBook’s zijn geweldige laptops, die niet snel door een ander apparaat bijgehaald worden. Zelfde geldt voor de nieuwste iMacs, er zijn in mijn ogen geen andere all-in-one computers die kunnen tippen aan de iMac.

  Wat voor mij dan wel weer een issue is, is de gierigheid op het gebied van geheugen. Als je kijkt naar de Retina MacBook’s, dan is 128gb voor een dergelijk professioneel apparaat simpelweg te weinig. Dit zit binnen no-time vol en dat is gewoon erg zonde. Wil je meer opslag dan ben je honderden euro’s meer kwijt!

  Als Apple de opslaghoeveelheden standaard kan gaan verhogen en upgrades betaalbaarder maakt zal het grootste probleem van deze ‘dichttimmer trend’ verholpen zijn. De meeste reguliere MacBooks hebben meer dan genoeg werkgeheugen waardoor dit niet snel vervangen hoeft te worden, maar het is de opslagcapaciteit waar men sneller tegenaan zal lopen! Hadden ze nou maar een reguliere standaard genomen voor hun SSD’s…

 • Profielfoto
  polansky

  Hoe groen ben je als bedrijf eigenlijk wanneer je apparaat bij aankoop al een disposable (wegwerpartikel) is.

  Er zijn zelfs mooie luxe woorden voor ontwikkeld als ‘Planned Obsolescence’ en ‘Lifespan-limiting design’ waar Apple duidelijk gebruik van maakt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence