Koen van Tongeren
Koen van Tongeren Nieuws 7 oktober 2014

Oh iPad, I love you more than… cookies!

De jeugd van tegenwoordig is verschrikkelijk verwend, dat weet natuurlijk iedereen (die de dertig gepasseerd is). ‘Onze’ constatering dat kinderen zich het liefst volproppen met vette zoete troep terwijl ze op hun iPads YouTube afstruinen naar tekenfilmpjes blijkt nu echter ook semi-wetenschappelijk aangetoond te zijn.

Een Amerikaans onderzoeksbureau heeft kinderen gevraagd naar hun favoriete merken. In een top-10 die gedomineerd wordt door chips- chocolade- en koekjesfabrikanten staat de iPad (die voor kinderen blijkbaar als soortnaam gebruikt wordt) op de eerste plaats, gevolgd door snoep-, koek-, chocolade- en chipsmerken.

Het gezinsonderzoeksbureau Smarty Pants  (what’s in a name?) heeft meer dan 6000 Amerikaanse kinderen tussen 6 en 12 jaar gevraagd naar hun favoriete merken. Daarbij werd gekeken naar de bekendheid van het merk, de liefde die eraan toegedicht wordt en de algemene populariteit onder de jeugd. Uit de resultaten is een top-25 samengesteld die in een persbericht gepubliceerd is.

De top-25 populairste merken onder Amerikaanse kinderen (via asksmartypants.com)

Wat opvalt is dat zes van de tien populairste merken (en/of soortnamen) met eten te maken hebben. Na de iPad op de eerste plaats wordt plek twee tot en met zeven ingenomen door Hershey’s (chocolade), Oreo-koekjes, M&M’s, Doritos, Cheetos en Skittles. Wie de lijst nog verder doorgaat komt tussen fastfoodketens, speelgoedwinkels en tekenfilmplatforms nog meer goed nieuws tegen voor Apple. Zo blijkt de iPod nog een 19e plek te kunnen bemachtigen, opvallend genoeg boven de iPhone op plek 23. Het merk Apple zelf is hekkensluiter op plek 25.

Apple doet het met zijn vier posities in de top-25 van populairste kinder’merken’ niet slecht. De jeugd blijkt namelijk buiten Apple weinig geïnteresseerd te zijn in technologie. Alleen Xbox (10) en Wii (16) komen verder als hardware-product in de lijst voor. iTunes is blijkbaar niet populair onder kinderen en komt dan ook niet voor op de lijst. Enkel Disney (8), YouTube (9), Nickelodeon (13) en Netflix (22) zijn terug te vinden in de top-25 als platform voor digitale content.

Dus, kijk niet vreemd op als je kroost in een onbewaakt moment zijn liefde verklaard aan de iPad en zeg nou zelf, het kan altijd erger…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oh iPad, I love you more than… cookies!
Sluiten