Nieuwe beta maakt Apple TV centrale hub voor HomeKit

18 reacties

Naast de tweede Golden Master van OS X 10.10 Yosemite, bracht Apple dinsdagavond ook een nieuwe bèta van iOS 8.1 en bèta software voor de Apple TV uit. In laatst­genoemde is ondersteuning voor HomeKit via iCloud toegevoegd.

Hierdoor kan de Apple TV dienst doen als centrale hub voor bediening van huisautomatisering via HomeKit. Apparaten die ondersteuning voor HomeKit hebben, kunnen vervolgens commando’s met de settopbox uitwisselen. Omdat de Apple TV in verbinding staat met iCloud, wordt het mogelijk om op afstand sloten en lampen te bedienen, ook als je niet thuis bent.

HomeKit is Apple’s platform voor de bediening voor huisautomatisering. Fabrikanten van bijvoorbeeld slimme lampen of thermostaten kunnen het door middel van API’s in hun apparaten integeren. In plaats van het gebruiken van losse apps voor ieder apparaat, voegt HomeKit ze samen. Het is ook mogelijk om groepjes apparaten te maken, zodat de actie ‘naar bed’ automatisch de lampen dimt, de deuren op slot doet en de verwarming terugschakelt.
homekit-appletv
Er is momenteel nog weinig apparatuur op de markt die ondersteuning voor HomeKit biedt, maar Apple is zich duidelijk voor aan het bereiden op een brede uitrol. De Apple TV als centrale hub voor toegang op afstand is daarbij een logische keuze. De settopbox is goedkoop, klein, bij veel Apple-gebruikers aanwezig en heeft alle connectiviteit die nodig is aan boord.

Via: AppleInsider

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Er is momenteel nog weinig apparatuur op de markt die ondersteuning voor HomeKit biedt

  Misschien omdat de rest via de industriestandaard X10 werkt?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Waar is de Homekit app eigenlijk? Die heb ik nog niet gevonden in iOS 8..!

 • Profielfoto
  koen

  HomeKit is geen app maar een library die ontwikkelaars kunnen gebruiken in hun apps.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Ik snap het doel van die hele HomeKit nog steeds niet. Leuk hoor, automatisch de gordijnen dicht doen, de temperatuur regelen of lampen aan en uit zetten….

  Als ik handmatig de gordijnen dichtschuif of de lichtschakelaar aan/uit zet, ben ik toch minstens 30 x eerder klaar?

  Zie het al voor me:
  ‘Schat, doe jij de lichten even uit?’
  -‘Oke, momentje lieverd! Even mijn iPhone zoeken, ontgrendelen, de bedieningsapp zoeken, wachten tot deze is opgestart, drie keer klikken tot ik bij het juiste menu ben en dan…. ja! De lampen zijn uit, honnepon!

  Not….

 • Profielfoto
  Cenobyte

  RobertBV: dat komt misschien omdat jij 1 lichtschakelaar hebt om je hele huis mee te bedienen en inderdaad: domotica is vrij nutteloos voor een 2-kamer appartement of simpele woning. Er zijn echter ook mensen die verschillende schemerlampen hebben staan die uit moeten, rolluiken die dicht moeten, buitenverlichting die aan moet en een poort of hekwerk dat gesloten moet worden. Je kunt zelfs de tv e.d. mee uit laten gaan of de thermostaat lager zetten. Dit kun je dan in 1 script zetten bij “naar bed” en alles gebeurt automatisch.

 • Profielfoto
  macpro

  Bij goede domotica ben je ook niet afhankelijk van je iPhone om alles te bedienen. Het is gewoon één van de interfaces die je kunt gebruiken.
  Ik kan verlichting bedienen via de lichtschakelaars, via de browser, via een app op iOS apparaten, via de TV, via e-mail.
  Eén druk op een fysieke knop in de hal is voldoende om ’s avonds het licht beneden uit te schakelen, de TV uit te zetten, iPad scherm te dimmen en ventilatie uit te schakelen.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  X10 de industriestandaard???? 5 jaar geleden wellicht. Totaal achterhaald protocol, veel te foutgevoelig.

  Ondertussen is de standaard toch echt Z-Wave, Zigbee etc. Helaas nog allemaal los van elkaar, niet geïntegreerd.

  Overigens is me nog volkomen onduidelijk hoe Apple nou een interface gaat bieden om alles te besturen. Tot nu toe komen we niet verder dan een vrij summiere API.

 • Profielfoto
  macpro

  En daar komt HomeKit om de hoek. Apple biedt hiermee een platform om al die losse producten wel te kunnen integreren. Zodat iemand een client kan maken waarmee je alle apparaten die HomeKit ondersteunen kunt aansturen.
  Alleen moet je dat naar mijn mening niet op een mobiel apparaat regelen.
  Je hebt ergens in het huis 1 centrale nodig die de heleboel regelt en bestuurt.
  En daar geef je alle commando’s aan op een of andere manier.
  Bij mij is dat Indigo dat al meer dan 10 jaar succesvol op de Mac draait en het hele huis bestuurt.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Persoonlijke voorkeur denk ik. Ik vind de mobiele telefoon veel makkelijker. Anders moet ik dus altijd naar die centrale plek in huis lopen. Gaat ook lastig vanaf buiten enzo.
  Ik heb hier alles Z-Wave en dat werkt prima op de iPhone.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  Ik geloof ook wel in domotica. Ik ben benieuwd of Apple open genoeg is zodat het gaat werken. Ik zie ook nog steeds geen derden aansluiten op iMessage. Terwijl ze dat wel wilden volgens de keynote bij de introductie.

  Dit ziet er allemaal wel stoer uit:
  https://www.youtube.com/watch?v=K35uFXoa5c0

  Ben benieuwd of Apple zulke systeem-brede integratie kan bereiken.

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Dat filmpje van Fibaro is zeker leuk, maar ze hebben wel erg veel custom getweakt om dat zo te krijgen hoor… niet bepaald right out of the box zo mooi.

 • Profielfoto
  macpro

  @Zaphod_B: die centrale plek bestuurt de boel alleen maar. De commando’s die je wilt geven kunnen overal vandaan komen: schakelaars, TV, iPhone, browser. Maakt niet uit. Maar wil je de boel goed integreren en knopen, dan moet je niet een iOS apparaat als basis gebruiken.

 • Profielfoto
  RobertBV

  Cenobyte: niet dat ik in een appartement woon, maar oké:-) Ik zie nog steeds het nut er niet van in. Voordat je ’s avonds naar bed gaat wil je toch zeker alles nog wel even checken. Homekit of niet, je loopt dan echt nog wel even alle deuren, gordijnen, lampen en ramen na…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik snap het doel van die hele HomeKit nog steeds niet. Leuk hoor, automatisch de gordijnen dicht doen, de temperatuur regelen of lampen aan en uit zetten….

  Als ik handmatig de gordijnen dichtschuif of de lichtschakelaar aan/uit zet, ben ik toch minstens 30 x eerder klaar?

  Zie het al voor me:
  ‘Schat, doe jij de lichten even uit?’
  -‘Oke, momentje lieverd! Even mijn iPhone zoeken, ontgrendelen, de bedieningsapp zoeken, wachten tot deze is opgestart, drie keer klikken tot ik bij het juiste menu ben en dan…. ja! De lampen zijn uit, honnepon!

  Not….

  Gordijnen zal ik niet zo snel laten automatiseren. Ik heb wel zelf mijn lichten geautomatiseerd met zelf in elkaar geknutselde en geprogrammeerde elektronica. Daarmee kan ik op afstand de lampen schakelen en ook programma’s instellen voor als ik zelf een paar dagen niet thuis ben maar de katten wel. Met een Pebble om de pols is het al helemaal makkelijk om dan de lampen te schakelen.

  Daarnaast heb ik ook gewoon 2 gewone afstandsbedieningen (met radiosignalen) waarmee ik de lampen kan schakelen. Met Android-telefoons kan ik ook een NFC-tag scannen achter een schilderij bij de bank, waarmee ik ook de lampen kan schakelen zonder dat ik überhaupt iets hoef te doen op de telefoon. Gewoon tegen het schilderij houden. Ik hoop dat Apple de NFC-functionaliteit van de iPhone ook open gooit zodat ik die ook kan ondersteunen.

 • Profielfoto
  SvS

  RobertBV Wel eens gedacht aan lichamelijk gehandicapten die geheel zelfstandig kunnen wonen en leven? Zoiets is wel een uitkomst voor ze, wel es docu over gezien. Het bestaat al en persoon in kwestie gebruikte een iPhone. En ze zegt; het is erg fijn wonen zo.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En je hoeft het niet te gebruiken, als je het zinloos vindt.

 • Profielfoto
  Didier

  @RobertBV, Cenobyte schreef toch ook ‘een 2-kamer appartement of simpele woning.’ Hij had het dus niet alleen over een appartement. Je moet wel goed lezen RobertBV!

 • Profielfoto
  hnijveen

  Dit is goed nieuws. 2015 wordt leuk wat domotica betreft. Als controller Homey (http://athom.nl) of Apple TV. Scenes inrichten en via voice aansturen. Ben benieuwd welke communicatie protocollen worden ondersteund (Wifi, BT, Zwave, Zigbee ed.)