Nieuw Belkin Thunderbolt Dock gaat 4K

11 reacties

Belkin is een van de weinige fabrikanten die echt nuttige accessoires voor de Thunderbolt-aansluiting, die op iedere moderne Mac aanwezig is, maakt. Met één kabel en dock al je apparaten aansluiten, is wat het Thunderbolt Dock sinds vorig jaar mogelijk maakt.

Nu heeft fabrikant zijn Thunderbolt 2 Express Dock HD aangekondigd. Het dock krijgt daarmee ondersteuning voor Thunderbolt 2, met een doorvoer­snelheid van 20 Gbit/s is dat twee keer zo snel. Ook is er de mogelijkheid om twee schermen aan te sluiten. Een van die schermen kan 4K zijn.

Het ontwerp is licht gewijzigd, maar nog steeds van geborsteld aluminium. De Firewire-poort die nog op de vorige generatie van het Dock te vinden was, heeft plaatsgemaakt voor een HDMI-poort. Verder zijn twee Thunderbolt 2-poorten, drie USB 3.0-poorten, analoge audio en gigabit ethernet aanwezig.
belkin-thunderboltdock2
Een dock is praktisch voor wie bijvoorbeeld een MacBook veel onderweg, maar ook thuis met randapparatuur op zijn bureau gebruikt. Door middel van het dock sluit je al deze apparatuur met één Thunderbolt-kabel aan.

Het Thunderbolt 2 Express Dock HD is nu te reserveren via de website van de fabrikant. Later deze maand is het apparaat ook in Apple Stores verkrijgbaar. De prijs is 280 euro, de vorige generatie Thunderbolt Dock is afgeprijsd naar 199 euro.

Thunderbolt-Express-Dock-HD-Office-Mac-PC

 

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Een dock is praktisch voor wie bijvoorbeeld een MacBook veel onderweg, maar ook thuis met randapparatuur gebruikt.

  Ja, want naast me dock neem ik ook een 4k TV, 3 externe schijven, toetsenbord, muis & versterker mee.

  Nee, maar even serieus, neemt iemand hier zijn of haar dock mee onderweg?

 • Profielfoto
  Heijtink

  Pff, en ze kunnen er nog steeds niet voor zorgen dat ik twee non-thunderbolt schermen erop aan kan sluiten. Wat een tegenvaller zeg. We zitten nu in 2014 met een thunderbolt verbinding van 20 Gbit/s (parallel). En nog krijgen ze het niet voor elkaar. Dat is bij mij echt de enige reden om een docking station te kopen.

 • Profielfoto
  Rickje

  @ Heijtink, ik heb de versie 1.0 en ik kan daar zonder problemen een DVI monitor op aansluiten. Dus 2x een DVI monitor lijkt moet toch wel mogelijk zijn?

  Op deze Thunderbolt 2 dock: 2x Thunderbolt en 1x HDMI. Dus 2x dvi scherm, 1x dvi scherm en 1x hdmi scherm?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Een dock is praktisch voor wie bijvoorbeeld een MacBook veel onderweg, maar ook thuis met randapparatuur gebruikt.

  Ja, want naast me dock neem ik ook een 4k TV, 3 externe schijven, toetsenbord, muis & versterker mee.

  Nee, maar even serieus, neemt iemand hier zijn of haar dock mee onderweg?

  (onze) Koen neemt zijn NAS wel eens mee naar filmklusjes:razz: Maar mijn zin was een beetje onduidelijk. Nu aangepast naar:

  Een dock is praktisch voor wie bijvoorbeeld een MacBook veel onderweg, maar ook thuis met randapparatuur op zijn bureau gebruikt.

 • Profielfoto
  Arjan110

  Het enige wat ik nu aansluit zijn devices via usb. Zie geen voordeel om dat via het dock te doen ipv rechtstreeks

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik wil graag een dock met FW800-poorten. Ik heb zes FW800 schijven van 2 en 3 TB. Aansluiten via de TBFW-adapter op mijn rMBP werkt voor geen meter. Zo gauw ik een schijf probeer te verwijderen loopt de hele boel vast.

 • Profielfoto
  Buzz

  De afgeprijsde Belkin Thunderbolt 1 dock heeft toch FireWire? Vreemd dat de boel vastloopt bij het loskoppelen van FireWire schijven. Heb je het al bij Apple gemeld? Het lijkt me dat ze dat gewoon moeten oplossen, óf dat het aan iets in (één van) je FireWire schijven ligt.

  Bij de nieuwe Thunderbolt Dock zit nu gelukkig wel een Thunderbolt kabel bijgesloten. Dat vond ik zo’n afknapper aan die eerste dock. Betaalde je €299 (nu €199), moest je nog een paar tientjes bijleggen om het apparaat überhaupt aan te kunnen sluiten. Als je rekening houdt met de prijs van die kabel, dan is het prijsverschil tussen de oude en nieuwe dock ook niet zo bijzonder groot meer.

 • Profielfoto
  Heijtink

  @Rickje

  Nee dat kan dus niet. Als je twee beeldschermen op de thunderbolt wilt aansluiten (bij versie 1 dus) dan moet minstens 1 een thunderbolt compatible scherm zijn.

  Bij versie 2 is dit precies het zelfde:

  Belangrijke opmerking bij gebruik van twee displays: ten minste een van de twee displays moet een display zijn dat Thunderbolt- of Thunderbolt 2-technologie ondersteunt. De Thunderbolt-port is backwards-compatible met Mini DisplayPort, voor het geval uw display Thunderbolt-technologie niet ondersteunt. Het dockingstation ondersteunt echter HDMI of Mini DisplayPort, maar niet beide tegelijk. De 4K-bioscoopresolutie is slechts mogelijk voor 1 aangesloten display.

  Echt stupide

 • Profielfoto
  CMD-Z

  blijf t veel geld vinden voor een hub

 • Profielfoto
  Buzz

  Heijtink: Ik denk dat dat een beperking is van de verbinding van de grafische kaart van je Mac met Thunderbolt / Displayport. Volgens mij is het niet specifiek een beperking van deze dock. Er zitten gewoonweg te weinig pinnetjes op een Thunderbolt stekker, gok ik, om meer dan 1 keer het DisplayPort of HDMI signaal van de grafische kaart in je computer door te kunnen geven aan de dock. Het zou in theorie misschien kunnen, als je een extra grafische kaart in zo’n kastje zou stoppen.

 • Profielfoto
  trebor66

  ik heb deze dus gekocht, maar gebruik van twee grote schermen, ultrawide, om de maximale resolutie te halen aangesloten op imac mini , met 1 thunderbolt aansluiting, heb ik deze dus gekocht. Ik heb de dock dus aangesloten op de imac mini. En via thunderbolt aansluiting vanaf de dock, naar 1 scherm. Beide schermen hebben geen thunderbolt, wel 2 keer hdmi 1 keer display port, en 1 keer DVI-D. Maar als ik het goed begrijp heb ik het apparaat onnodig aangeschaft, want het is niet mogelijk om op twee schermen de maximale resolutie te krijgen. Of is er iemand die nog wel denkt dat dit kan werken, tussen de dock, de imac mini en de twee schermen van LG(ultrawide ).