Mooiere filmpjes op YouTube dankzij 60FPS

16 reacties

Met de iPhone 6 (Plus) is het mogelijk om in 60 frames per seconde te filmen. Hierdoor zien voornamelijk filmpjes met veel beweging en actie er beter uit. Daar kon je alleen zelf van genieten, want de grootste video-website ter wereld ondersteunde alleen video tot 30fps.

Nu is de knop bij YouTube ook om en kunnen Full HD video’s van 60 frames per seconde geüpload en bekeken worden. Het werkt op OS X prima in Safari en Chrome en het verschil in soepelheid en detail is goed zichtbaar. YouTube gaat 60fps automatisch aanzetten bij video’s waarin veel beweging voorkomt.

Tot nu toe worden vooral schermopnamen van games in 60 frames per seconde geüpload. Logisch, want op gameconsoles is 60 frames per seconde de gouden standaar voor vloeiend beeld. Bekijk onderstaand voorbeeld in Safari of Chrome. Kies bij kwaliteit voor ‘1080p60’ of ‘720p60’.

Zelf experimenteren met het verschil tussen 60 en 30 frames per seconde? Op een iPhone 6 en iPhone 6 Plus schakel je het door middel van onderstaande instellingen in. Bij 60fps wordt het dubbele aantal beelden opgenomen, dus de bestanden zullen groter worden.
iphone6plus60fps

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Dit soort dingen moet Apple gewoon zelf aanzetten. Én de mogelijkheid om nooit meer verticaal te filmen zou ook een goede stap zijn.

 • Profielfoto
  koen

  Wat is er mis met verticaal filmen?

 • Profielfoto
  Woutermesker

  @koen Dat het niet geschikt is om af te spelen op youtube vimeo enz.

 • Profielfoto
  Humain
 • Profielfoto
  Monsta

  Er is niet zoveel mis met verticaal filmen zolang het filmpje er horizontaal uit komt rollen;) Lijkt me toch vooral een software dingetje?

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Humain +1

  Overigens werken de 60fps video’s niet in Safari op Mavericks (versie 7.1). Chrome geeft geen problemen. Misschien tóch maar eens naar Yosemite?

 • Profielfoto
  essiw

  Wat is er mis met verticaal filmen?

  Dat je beeldscherm horizontaal is.

 • Profielfoto
  koen

  Dan is het filmpje toch gewoon wat smaller?

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Beetje offtopic, maar ik ga toch proberen Koen uit te leggen waarom een verticaal geschoten filmpje fout is: het normale zicht van een mens is ‘breedbeeld’. Een horizontaal geschoten filmpje benaderd dit beeld het best en is dus het meest geschikt om iets te filmen als je het terugkijken prettig wilt houden. Korter kan ik het niet.

 • Profielfoto
  koen

  Ik snap jullie argumenten, maar dat maakt het toch niet ‘fout’?

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Het doet me denken dat Nintendo superrijk zal worden als ze spelletjes gaan uitbrengen op iOS.

 • Profielfoto
  tq255

  Horizon is een mooie app die verticaal filmen voorkomt.

 • Profielfoto
  Melle

  @ Koen > vertical video syndroom – niet fout persé fout, dus maar vreseljike foute evolutie > je moet maar eens verticaal video syndromen intypen in youtube, er bestaat daar een fantastisch filmpje over… hele tijd geleden gezien, maar sindsdien ben ik een voorvechter om zoveel mogelijk mensen op het VVS te wijzen…

  :-)

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wel een beetje laat, hé? Apple en google. Straks is 4K 120 fps de norm en blijven deze twee weer achter.

  Weet je, er zijn genoeg mensen die ook 5.1 surround sound willen uploaden naar YouTube, dus waarom niet? laat deze kans niet missen. En weet iemand toevallig geweldige apps voor videoproductie?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  … je moet maar eens verticaal video syndromen intypen in youtube, er bestaat daar een fantastisch filmpje over…

  .
  http://youtu.be/Bt9zSfinwFA

 • Profielfoto
  schrambal

  60FPS is absoluut niet per definitie beter.
  Beeld ziet er ‘vloeiender’ uit, maar daardoor wordt alles erg realistisch.

  Film ziet er bijvoorbeeld uit als een goedkope soap op 60fps (kijk de HFR versie van The Hobbit maar eens, huilen met de pet op…).

  Daarnaast is 25fps voor de komende jaren hier in europa gewoon de standaard, dus laat je Iphone lekker op 25fps staan zou ik zeggen. Scheelt je ook een hele hoop ruimte ;).